Sons of Anarchy: Είμαστε το άθροισμα όσων κάνουμε

“Anarchism stands for the liberation of the human mind from the dominion of religion and liberation of the human body from the coercion of property; liberation from the shackles and restraint of government.  It stands for a social order based on the free grouping of individuals…”


Αναρχία σημαίνει απελευθέρωση του ανθρώπινου νου από την κυριαρχία της θρησκείας, απελευθέρωση του ανθρώπινου σώματος από την κυριαρχία της ιδιοκτησίας, απελευθέρωση από τα δεσμά και την συγκράτηση της κυβέρνησης. Πρόκειται για την κοινωνική τάξη που βασίζεται στην ελεύθερη ομαδοποίηση των ατόμων”).

 

Αυτά είναι μερικά λόγια της Emma Goldman που ανακάλυψε ο John Teller, αρχηγός και ιδρυτής των SOA ή SAMCRO, αρχικά για τους Sons of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original, γραμμένα με κόκκινα γράμματα κάτω από μια γέφυρα. Αυτά τα λόγια – όπως αναφέρει ο ίδιος και στα χειρόγραφα του – θα του αλλάξουν τη ζωή.

Πηγή εικόνας: hdw7.com

 

«Η έννοια της αναρχίας είναι καθαρή, απλή, αληθινή. Μου δίνει έμπνευση. Ανάβει μια επαναστατική φωτιά αλλά τελικά μου διδάσκει το μάθημα που έμαθε τόσο η Goldman, όσο και o Proudhom και άλλοι. Η βάση της είναι η ελευθερία, αλλά απαιτεί θυσία και πόνο. Κι ενώ οι περισσότεροι νομίζουν πως την επιθυμούν, στην πραγματικότητα λαχταρούν την ασφάλεια της εργασίας, της καλής κοινωνικής τάξης, των άκαμπτων νόμων και του υλισμού. Η μόνη ελευθερία που θέλει ο άνθρωπος είναι η ελευθερία του να είναι άνετος.»

 

Κάπως έτσι, ξεκινάει μια ιδιαίτερη ιστορία για μια λέσχη μοτοσικλετιστών, τους Sons of Anarchy.

Οι Sons of Anarchy είναι μια λέσχη μοτοσικλετιστών, που διακινούν πυροβόλα όπλα, από μια – ειρωνικά ονομασμένη – πόλη της Καλιφόρνιας, το Charming. Ο Jackson “Jax” Teller (Charlie Hunnam) είναι ο αντιπρόεδρος της λέσχης και γιος του πεθαμένου ιδρυτή του συλλόγου, John. Καθώς αρχίζει η σειρά, ο John είναι νεκρός και η μητέρα του Jax, Gemma (Katey Sagal) είναι παντρεμένη με τον καλύτερο φίλο του John και πρόεδρο των Sons, Clay (Ron Perlman). Ένα μήνυμα από τον John, με τη μορφή ανέκδοτων χειρογράφων, οδηγεί τον Jax στο να αρχίσει να αμφισβητεί την ηγεσία και το μέλλον του συλλόγου. Κάτι που δεν αρέσει καθόλου στη μητέρα του και τον πατριό του.

Διαβάστε επίσης  Όταν η κωμωδία συναντά το δράμα: 4 κωμικές σειρές στις οποίες κλάψαμε
Πηγή εικόνας: wallpapercave.com

Ο δημιουργός του Sons of Anarchy, Kurt Sutter, ο οποίος μεγάλωσε κοντά στη φυλακή του Rahway, έχει παραδεχθεί πως η σειρά έχει πολλές επιρροές από τον Σαίξπηρ. Ο Jax είναι ο Hamlet, το χειρόγραφο του John είναι το φάντασμα του πατέρα του Hamlet, ο Clay είναι ο Claudius και η Gemma είναι η Gertrude. Υπάρχει ακόμη και μια εκδοχή για μηχανόβιους της φράσης “Uneasy lies the head that wears the crown” από το “Henry IV, Part II”, όταν ο Clay γεμάτος προβλήματα από τους πολέμους μεταξύ των Sons και των αντίπαλων συλλόγων, ζητάει σαρκαστικά κάποιον να τον πυροβολήσει στο κεφάλι και ο Jax του λέει, “Δεν είναι εύκολο να είσαι βασιλιάς“.

Ο Sutter έδωσε στην σύζυγό του, Katey Sagal, τις καλύτερες και πιο μοχθηρές ατάκες, σε έναν εμβληματικό ρόλο που σίγουρα έσβησε από την μνήμη του κοινού την Peg Bundy μία για πάντα.

Ο αδύναμος κρίκος, δυστυχώς, είναι ο Ron Perlman . Όλος ο μαγνητισμός και η απειλή που συνήθως περιμένουμε από αυτόν, είτε κάτω από τα πρόσθετα του Hellboy είτε σε έναν πιο ανθρώπινο ρόλο, απλά δεν υπάρχουν. Ο Clay υποτίθεται ότι είναι τόσο κακός όσο και η Gemma, αλλά ο Perlman είναι παράξενα επιφυλακτικός και κάπως κουρασμένος, μέχρι που δεν είναι πλέον ξεκάθαρο το γιατί όλοι στο κλαμπ είναι τόσο φοβισμένοι από αυτόν.

Πηγή εικόνας: it.fanpop.com

Οι χαρακτήρες της λέσχης είναι αρκετά διαφορετικοί. Όπου οι αντίπαλοί τους καταρρέουν κατά μήκος των εθνοτήτων, οι Sons of Anarchy έχουν μέλη που είναι Εβραίοι, Λατίνοι, ενώ υπάρχει ακόμη και Σκωτσέζος. Και το supporting cast, όμως, αποτελείται από αναγνωρίσιμα πρόσωπα, όπως η Drea de Matteo (Adriana από το The Sopranos), που υποδύεται την πρώην σύζυγο του Jax, η Maggie Siff (η ερωμένη του Don Draper από το Mad Men) ως τοπικός γιατρός που ήταν κάποτε η αγάπη της ζωής του Jax και ο Mitch Pileggi (Skinner από τα X Files) ως επικεφαλής της τοπικής ομάδας λευκής υπεροχής.

Διαβάστε επίσης  Οι 7 πιο βαρβάτες στιγμές του "Sons of Anarchy"

Το Sons of Anarchy μας μαθαίνει με τον σκληρότερο τρόπο ότι είμαστε το άθροισμα όσων κάνουμε και ότι όλοι πληρώνουμε το τίμημά μας. Η Gemma πλήρωσε το δικό της όταν ο Jax την πυροβόλησε για να εκδικηθεί για την Tara. Ο Juice πλήρωσε το δικό του στη φυλακή. Η Tara και ο Jax έπρεπε να τρέξουν και να φύγουν μακριά, αλλά η δύναμη και η πίστη στους λάθος ανθρώπους τους μετέτρεψαν σε ανθρώπους, που οι πράξεις τους οδηγούνται αποκλειστικά από το συναίσθημα.

Πηγή εικόνας: wallpapercave.com

Ένα τελευταίο, καταπληκτικό, κομμάτι της σειράς είναι η υπέροχη μουσική που μας χάρισε, με ένα εξαιρετικό soundtrack – γενικά απίστευτα covers από νέους καλλιτέχνες – ενώ αξιοποιεί τέλεια και όσα έχει να προσφέρει η σύγχρονη indie μουσική σκηνή. Το αποτέλεσμα είναι μια μουσική επένδυση που λειτουργεί σαν μια βοήθεια στην εξέλιξη της ιστορίας.

Και τώρα αυτά που εγώ θεωρώ ότι πήγαν λάθος στη σειρά. Καταλαβαίνω ότι ο δημιουργός ήθελε να κάνει τα πάντα εξαιρετικά υπερβολικά, αυτό όμως είναι κάτι που ή το κάνεις από την αρχή ή δεν το κάνεις καθόλου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Kurt Sutter παρουσίασε, χωρίς – πιστεύω – να το θέλει, μια αρκετά ρεαλιστική σειρά, που είχε μεν τα υπερβολικά της σημεία, αλλά κρατούσε έναν πολύ συγκεκριμένο τόνο. Αυτό, βέβαια, αλλάζει από την αρχή της τέταρτης σεζόν και μετά, όπου κάπως μεταμορφώνεται σε ένα σαιξπηρικό δράμα, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δυστυχώς δεν νιώθω να υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα τους.

Προσωπικά θεωρώ ότι το Sons of Anarchy ήταν τέλειο μέχρι το τέλος της τρίτης σεζόν, χωρίς να λέω ότι δεν είχε αξιόλογα στοιχειά στις επόμενες, τα όποια και αναφέρονται σε όλη τη διάρκεια αυτού του άρθρου.

Διαβάστε επίσης  Shadow and Bone: Ένα πολλά υποσχόμενο «Tsarpunk» παραμύθι
Πηγή εικόνας: wallpapercave.com

Όλα τα παραπάνω έκαναν το Sons of Anarchy τόσο αξιόλογο. Ο Sutter και η παρέα του δημιούργησαν μια σειρά που, όχι μόνο μας προειδοποίησε για το τι συμβαίνει όταν στερούμε τους ανθρώπους από τα συναισθήματά τους και εμπιστευόμαστε γέρους λευκούς άνδρες που έχουν εξουσία, αλλά έχει και χαρακτήρες, των οποίων ο πόνος τούς μεταμόρφωσε από σκεπτόμενους και με συναισθήματα σε εκείνους που εγκατέλειψαν την ανθρωπιά τους για να επιβιώσουν.

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι έχετε δει τη σειρά και ελπίζω, όσοι δεν την είδατε ακόμα, να πειστείτε από αυτό το άρθρο και να της δώσετε μια ευκαιρία. Προσωπικά, συνεχίζω να πιστεύω ότι θα έπρεπε να τελειώσει στην τρίτη σεζόν.

Δηλώνω παθιασμένος με οποιαδήποτε μορφή τέχνης από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Λατρεύω ταινίες, σειρές και διάβασμα. Αγαπώ τους ανθρώπους που είναι ειλικρινείς και δεν θέλω κοντά μου κάτι απιονισμένους/ες κύριους/ες. Τέλος να ξέρετε για έμενα ότι μπορώ να σας μιλώ μέχρι το τέλος του κόσμου για κάτι που μου αρέσει και να μαγειρεύω

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από