The Pillars of the Earth: Βρετανικό ταλέντο και μια δυνατή ιστορία

Έχοντας ήδη κερδίσει το κοινό με την προβολή της αρκετά αιματηρής σειράς Spartacus: Blood and Sand, το Starz έκανε μια ακόμα έξυπνη κίνηση αγοράζοντας τα δικαιώματα προβολής της mini σειράς The Pillars of the Earth, μιας οκτάωρης προσαρμογής του τεράστιου – χιλίων σελίδων – μυθιστορήματος του Ken Follett. Η σειρά ξεχειλίζει από το περίφημο βρετανικό ταλέντο και μια δυνατή ιστορία, προσαρμοσμένη στην παλέτα της συνδρομητικής τηλεόρασης. Έχοντας να αντιμετωπίσει το χτίσιμο ενός καθεδρικού ναού, πίσω από το οποίο υπάρχει ένα σκηνικό βασιλικής διαδοχής στην Αγγλία του 12ου αιώνα, το The Pillars of the Earth μας δείχνει αιματηρές μάχες, μελόδραμα, παράνομο σεξ, βιασμούς, αιμομιξίες και εκδίκηση, εν συντομία, όλα όσα περιμένει το κοινό από τα Premium κανάλια σε ένα πακέτο.

The Pillars of the Earth
Πηγή εικόνας: images5.fanpop.com

Με βάση το μυθιστόρημα του 1989 του Ken Follett, αυτή είναι μια σύνθετη ιστορία ή μάλλον μια σύνθετη σειρά ιστοριών με αλληλεπικαλυπτόμενους χαρακτήρες. Η γενική ιστορία αφορά στον αγώνα για τη διαδοχή του βασιλιά Henry. Ο γιος του, ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου, πέθανε όταν το πλοίο του τυλίχτηκε στις φλόγες, σε μια σκηνή που απεικονίστηκε στα πρώτα λεπτά. Φυσικά υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό στην ιστορία, τα οποία και αποκαλύπτονται όλα προς το τέλος.

Εδώ ο αγώνας είναι μεταξύ της κόρης του βασιλιά, Maude (Alison Pill) και του ανιψιού του, Stephen (Tony Curran), ο οποίος σχηματίζει μια ανέντιμη συμμαχία με την Εκκλησία για να ανεβεί στο θρόνο. Η Maude, εν τω μεταξύ, περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη ευκαιρία στην εξορία για να ξανακερδίσει το θρόνο για τον μικρό της γιο.

Παράλληλα με αυτήν τη μεγαλύτερη ιστορία, εκτυλίσσεται και η ιστορία του Tom Builder (Rufus Sewell), ενός οικοδόμου που ονειρεύεται να δημιουργήσει έναν θαυμάσιο καθεδρικό ναό. Ο Tom αναλαμβάνει να χτίσει αυτόν τον θαυμάσιο καθεδρικό ναό με τον ηγούμενο του Kingsbridge, Philip (Matthew Mac-fadyen) ενός ευσεβούς ανθρώπου. Στην ιστορία, υπάρχει επίσης ο γλοιώδης William Hamleigh (David Oakes) και η διεστραμμένη μητέρα του, Regan Hamleigh (Sarah Parish), οι οποίοι είναι εν μέρη συνωμότες και εν μέρη πιόνια σε ένα ύπουλο σχέδιο για γη και εξουσία. Υπάρχει, επίσης, η όμορφη και πνευματική Aliena (Hayley Atwell) και ο Jack (Eddie Redmayne), ο ντροπαλός καλλιτέχνης που την αγαπάει.

Διαβάστε επίσης  Reality shows που μας κράτησαν συντροφία στην καραντίνα
The Pillars of the Earth
Πηγή εικόνας: images4.fanpop.com

Τέτοιου είδους σειρές είναι, συνήθως, τόσο καλές όσο καλοί είναι και οι κακοποιοί τους, και το Pillars έχει δύο υπέροχους κακούς. Τον Ian McShane ως τον επίσκοπο Waleran, έναν πανούργο κληρικό που δεν θα σταματούσε πουθενά προκειμένου να αποκτήσει εξουσία και την ανήθικη Regan Hamleigh, αρχιτέκτονα των δικών της μηχανορραφιών, μερικές φορές από κοινού με τον Waleran, για την εδραίωση της εξουσίας της οικογένειάς της, αλλά και για να εξασφαλίσει γη και τίτλους για τον βάναυσο, κακοποιό γιο της, William Hamleigh (David Oakes).

The Pillars of the Earth
Πηγή εικόνας: images6.fanpop.com

Το καλύτερο από όλα, όμως, είναι η πονηριά και η κατεργαριά του επισκόπου Waleran Bigod που παίζεται σαν φινετσάτος γλείφτης από τον Ian McShane, ο οποίος έχει κάνει καριέρα παίζοντας κακοποιούς που είναι τόσο αποτρόπαιοι όσο είναι και ενδιαφέροντες. Ο McShane είναι περισσότερο γνωστός για την απεικόνιση του Al Swearingen στο Deadwood του HBO. Ο Waleran Bigod είναι ο πιο συναρπαστικός χαρακτήρας στο The Pillars of the Earth. Οι nuance χαρακτήρες γενικά δεν έχουν μεγάλη απήχηση σε αυτό το project, αλλά η μετρημένη απόδοση του McShane είναι πειστική και δόλια.

Προς το τέλος των οκτώ ωρών, καθώς όλα στρέφονται εναντίον του, ο επίσκοπος Waleran Bigod, λέει στους καλούς ανθρώπους του Kingsbridge: “υποθάλπετε ψεύτες, μάγισσες, σοδομιστές και κλέφτες!”. Στο οποίο οι θεατές μπορούν μόνο να απαντήσουν: Ακριβώς!

The Pillars of the Earth
Πηγή εικόνας: fanaru.com

Όπως αρμόζει σε μια παραγωγή στην οποία εμπλέκονται οι αδελφοί Scott, Ridley και Tony (οι οποίοι βοήθησαν τους Γερμανούς και τους Καναδούς), υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κομμάτι μεσαιωνικών σφαγών, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αιματηρών αποκεφαλισμών. Ιδιαίτερη προσοχή φαίνεται να έχει καταβληθεί στον ήχο που ακούγεται όταν ένα σπαθί διαπερνάει το ανθρώπινο σώμα.

Διαβάστε επίσης  Όταν μία παρεξήγηση δημιουργεί αστείες τηλεοπτικές σκηνές

Ο σκηνοθέτης Sergio Mimica-Gezzan δεν αποφεύγει να παρουσιάσει τη βία της εποχής με τρομερή λεπτομέρεια. Η κάμερα μπορεί να μην δείχνει τις σκηνές των αποκεφαλισμών, αλλά δείχνει τους πίδακες αίματος  και τα κομμένα ανθρώπινα μέλη έτσι ώστε να μας κάνει σαφές ότι οι ζωές και τα άκρα δεν είναι κάτι που θεωρείται δεδομένο.

The Pillars of the Earth
Πηγή εικόνας: i.imgur.com

Επίσης πιστό στο κλασικό στυλ των μίνι-σειρών, το The Pillars of the Earth επίπονα προσπαθεί να προωθήσει το φιλελεύθερο-ανθρωπιστικό μέλλον (και όχι μόνο στα αποφασιστικά μοντέρνα στυλ υποκριτικής). Φαίνεται απίθανο το ότι οι γυναίκες και οι καλλιτέχνες οδήγησαν με τις πράξεις τους την δράση του 12ου αιώνα στο βαθμό που το κάνουν εδώ.

Καθώς οι ιστορίες εκτυλίσσονται μέσα σε αρκετές δεκαετίες, μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να παρακολουθείτε ποιος είναι σε ποια πλευρά της μάχης για τον αγγλικό θρόνο και ποιους υποτίθεται ότι υποστηρίζουμε σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Αλλά, πάνω απ’ όλα, οι fans τον επικών σειρών θα δουν αβίαστα και πολύ ευχάριστα αυτήν τη μίνι σειρά. Το The Pillars of the Earth, ενώ είναι προβλέψιμο και όχι ιδιαίτερα σαρωτικό, είναι σίγουρα επεισοδιακό, περιπετειώδες και αρκετά πάνω από τον μέσο όρο σε επίπεδο παραγωγής.

Δηλώνω παθιασμένος με οποιαδήποτε μορφή τέχνης από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Λατρεύω ταινίες, σειρές και διάβασμα. Αγαπώ τους ανθρώπους που είναι ειλικρινείς και δεν θέλω κοντά μου κάτι απιονισμένους/ες κύριους/ες. Τέλος να ξέρετε για έμενα ότι μπορώ να σας μιλώ μέχρι το τέλος του κόσμου για κάτι που μου αρέσει και να μαγειρεύω

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η