The Goldbergs

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, το δημοφιλές sitcom του οικογενειακού και αρκετά συντηρητικού δικτύου ABC αφορά μία αμερικάνικη οικογένεια, “the Goldbergs”. Πρόκειται, μάλιστα, για μία “αληθινή πενταμελή οικογένεια”. Τα πρόσωπα και τα γεγονότα της σειράς βασίζονται στην πραγματική οικογένεια του δημιουργού της, Adam F. Goldberg.  Κάθε 20λεπτο επεισόδιο είναι εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός  εντός της οικογένειας, που καταγράφηκε από την ογκώδη βιντεοκάμερα του 9χρονου τότε Adam. Επίσης, κάθε επεισόδιο εισάγεται και συνοδεύεται από το voice-over της ενήλικης εκδοχής του μικρού.

Μυθοπλασία ή πραγματικότητα;

Κάθε σύντομη οικογενειακή περιπέτεια κλείνει πάντα με το αντίστοιχο πραγματικό στιγμιότυπο από την πραγματική κάμερα του πραγματικού Adam. Αυτή η μίξη μυθοπλασίας και αυτοβιογραφίας είναι μία ελκυστική μεταμοντέρνα επινόηση που συναντάμε σε αρκετές σειρές, όπως το Louie, Seinfield, Curb your Enthousiasm, 30-Rock κ.ά. Λέμε – και τονίζουμε τον όρο- μεταμοντέρνα, καθώς εμπεριέχει στοιχεία της εν λόγω συνθήκης, χωρίς, ωστόσο να την επιβεβαιώνει. Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες σειρές, οι Goldebergs δεν έχουν καλλιτεχνικές αξιώσεις του ίδιου βεληνεκούς (Louie) ούτε προσπαθούν να εγείρουν τον προβληματισμό γύρω από ζητήματα φύλλου (30-Rock) ή φυλής (Curb your Enthousiasm). Συγκεκριμένα, η σειρά αντλεί έμπνευση από την εμπειρία του δημιουργού της και την επιβεβαιώνει, εντάσσοντάς την στην αφήγηση. Μοναδικός σκοπός της η δημιουργία μίας νοσταλγικής ατμόσφαιρας για τις “παλιές καλές εποχές”.

Καλές, γιατί τα προβλήματα και οι διαμάχες της οικογένειας παρουσιάζονται με έναν ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο. Παλιές, γιατί αναφέρονται σε μία περασμένη περίοδο, αρκετά διαφορετική από το σήμερα. Η τρυφερή ηλικία του χαρακτήρα που αφηγείται το χρονικό της οικογένειας ασφαλώς δεν είναι τυχαία. Για να ακριβολογούμε,  η σειρά είναι μία ωδή στη δεκαετία του 80!  Χαρακτήρες, ιστορίες και αισθητική συνθέτουν ένα tableau vivant της εποχής της βιντεοκασέτας -όπως είναι γνωστότερη στην Ελλάδα. Και όντως! Το “βίντε-VCR είναι μία από τις κυρίαρχες εικόνες της σειράς.

Διαβάστε επίσης  Η νέα μόδα της σειράς βασισμένης σε ταινία

The Goldbergs

 

Η νοοτροπία

Ξεκινώντας από τις λιγότερο ευδιάκριτες διαφορές, αναφέρουμε αρχικά το πνεύμα και τις αντιλήψεις της εποχής. Οι φωνακλάδες γονείς φαίνεται να έχουν μία πιο περίπλοκη σχέση απ’ ό,τι τα αντρόγυνα που παρουσιάζονται σε σειρές της σημερινής εποχής του αμερικάνικου νεοφιλελευθερισμού και της πολιτικής ορθότητας. Τσακώνονται στα κρυφά, διαφωνούν στην ανατροφή των παιδιών τους και συχνά βρίζουν ο ένας τον άλλον, τα παιδιά τους και όποιον άλλον τους εκνευρίσει. Διαφορετικοί, αλλά και αγαπημένοι, φαίνεται να έχουν ξεκάθαρα διαφορετικούς ρόλους εντός κι εκτός σπιτιού. Αλληλοσυμπλήρωση και εκδηλωτικότητα είναι αυτά που τους χαρακτηρίζουν -και τους ξεχωρίζουν ίσως- από τις απεικονίσεις των σημερινών ζευγαριών. Ακόμα και απέναντι στα παιδιά τους είναι αρκετά διαφορετικοί. Βρισκόμαστε άλλωστε σε μία άλλη εποχή- “simpler times”. Τότε που οι γονείς μάθαιναν από τα λάθη των δικών τους γονιών κι όχι από τις παιδοψυχολόγους της τηλεόρασης και των βιβλίων αυτοβοήθειας. Αυστηροί και ιδιαίτερα προστατευτικοί γονείς, είναι πάντα η κεφαλή του σπιτιού.

Η τεχνολογία

Χρόνια πριν τα προγράμματα on-demand και το ίντερνετ, οι στιγμές διασκέδασης μπροστά από το “χαζοκούτι”- που έμοιαζε πράγματι με κουτί-ήταν για την οικογένεια μοναδικές. Οι νεαρότεροι θεατές  θα απορήσουν και θα εκπλαγούν με τις διαφορετικές συνθήκες ζωής, μικρών και μεγάλων.  Ιδιαίτερα διασκεδαστικό είναι, για παράδειγμα, το έβδομο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, όπου ο Barry,  ο μεσαίος γιος, παίρνει δίπλωμα οδήγησης. Ενώ έχει παραβλέψει τις οδηγίες της μητέρας του και βρίσκεται σε ένα πάρτυ στο δάσος, προσπαθεί να βρει μία τηλεφωνική συσκευή, για να της πει ότι έφτασε – κάπου αλλού – και είναι καλά. Είναι αυτονόητο πως μία τέτοια ιστορία δε θα έστεκε καν στη σύγχρονη εποχή των smartphones…

Διαβάστε επίσης  The Great Hack: Μια ματιά στο σκιώδη κόσμο του χακαρίσματος

Η αισθητική

Κι αν τα 80’s για την τεχνολογία ήταν η εποχή της βιντεοκασέτας, για τη μόδα ήταν η εποχή της βάτας! Το πιο άμεσα αντιληπτό γνώρισμα της σειράς είναι η αισθητική της. Οι αναφορές στην ποπ κουλτούρα της δεκαετίας είναι πολλές και είναι παντού!  Από την μουσική και το σινεμά (Run-DMC, Tron, Poltergeist, Ghostbusters κ.α.) ως τα χαρακτηριστικά υπερμεγέθη μανίκια και φουσκωτά χτενίσματα. Fan fact: όλα τα πουλόβερ που φοράει η Wendi McLendon-Covey ως Beverly Goldberg ανήκουν στην πραγματική μαμά Goldberg από την δεκαετία του 80. Έτσι η εντύπωση της εποχής γίνεται ακόμα πιο ρεαλιστική και είναι εν μέρει αυθεντική.

The Goldbergs

 

Το επιτελείο των ηθοποιών

Η επιλογή των ηθοποιών ως μέλη της οικογένειας Goldberg είναι ιδιαίτερα εύστοχη, κάτι που κάνει τη σειρά ακόμα πιο απολαυστική. Στους ρόλους των γονιών βρίσκονται  η προαναφερθείσα ξεκαρδιστική καλλονή McLendon-Covey και ο κωμικός Jeff Garlin. Και οι δύο είναι γνωστότεροι κυρίως από τις συμμετοχές τους σε άλλα τηλεοπτικά sitcom. Τα παιδιά Goldberg υποδύονται νεαροί ηθοποιοί άγνωστοι στο ελληνικό κοινό.  Δίνουν, όμως, κι αυτοί τον καλύτερό τους εαυτό στην απόδοση των ξεχωριστών και διασκεδαστικών χαρακτήρων. Τέλος αγαπημένη φυσιογνωμία της σειράς αποτελεί ο νεανίζων παππούς της οικογένειας, τον οποίον υποδύεται ο βετεράνος George Segal.

Κοντά στα ελληνικά πρότυπα…

Σε γενικές γραμμές η σειρά είναι μία διαφορετική, διασκεδαστική αλλά και εύπεπτη επιλογή. Οι ιστορίες της είναι οικείες, όπως και τα πρόσωπά της. Οι χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες κι ελκυστικοί. Το χιούμορ της έντονο και ανώδυνο. Μία αρκετά καλή εναλλακτική στην ελληνικής παραγωγής “Μουρμούρα”.

Δείτε το τρέλερ της πρώτης σεζόν εδώ:

Διαβάστε επίσης  Πέντε Metal Ballads που αγαπήσαμε

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του