Horace and Pete: η σειρά-διαμάντι!

Η διαδικτυακή σειρά “Horace and Pete” είναι το νόθο παιδί του γνωστού δημιουργού Louis CK. Νόθο, γιατί δεν είναι απλά μία κοινωνική σάτιρα όπως τα λοιπά του έργα.  Φυσικά για όσους αγαπούν το stand-up, το όνομα του Louis είναι ήδη γνωστό. Για όσους δεν έχουν μυηθεί ακόμα σε αυτήν τη σύγχρονη μορφή επιθεώρησης, που μας έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού,  τους προτείνουμε να δώσουν μία ευκαιρία στο είδος γενικότερα. Τώρα όσον αφορά την παρουσία του Louis στις βραδιές κωμωδίες, το σανίδι τρίζει! Ο Αμερικανός κωμικός  στα 51 του χρόνια έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους stand-up performer όλων των εποχών. Παρότι είναι ευρύτερα γνωστός στο κοινό για το ακραίο χιούμορ του -θέμα που θα χρειαστεί να καλύψουμε σε κάποιο άλλο αφιέρωμα- καταφέρνει να διακριθεί και για τις δραματικές αφηγήσεις του.

Horace and Pete

Λίγα λόγια-ελάχιστα-για την υπόθεση

Το “Horace and Pete” παρακολουθεί τις ζωές των αδερφών Horace και Pete,  σε μία dramedy σπάνιας ποιότητας. Ο εσωστρεφής Horace και ο ψυχικά ασθενής Pete είναι οι δύο τραγικοί ήρωες της σειράς, που θυμίζει περισσότερο θεατρικό έργο του Ευγένιου Ο’Νηλ παρά σύγχρονη τηλεοπτική σειρά.  Τα δύο αδέρφια του τίτλου προσπαθούν να ισορροπήσουν τις ταραγμένες ζωές τους μετά το θάνατο του πατέρα τους. Ταυτόχρονα πασχίζουν να κρατήσουν ανοιχτό το υπόγειο οικογενειακό μπαρ που υπάρχει εδώ και πολλές γενιές Οράτιων και Πέτρων! Παλιά τραύματα, οικογενειακές διαφωνίες και κρυμμένα μυστικά που έρχονται στο φως διαμορφώνουν αριστουργηματικά την πορεία αυτής της μοντέρνας τραγωδίας. Η υποτυπώδης πλοκή δεν εμφανίζεται παρά μόνο όταν διακόπτονται οι χαρακτήρες. Και οι χαρακτήρες πολλές φορές αποκαλύπτονται, δικαιολογούνται κι εξανθρωπίζονται από την δράση. Τούτη η δράση μπορεί να ναι ένα γεγονός και η αντίδραση σε αυτό, μπορεί όμως να ‘ναι και μία αναδρομή στο οικογενειακό παρελθόν.

Διαβάστε επίσης  Λευτέρης Βογιατζής: Ένας μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, ένας εργάτης της τέχνης

[punica-heading-pattern style=”h2″]Οι χαρακτήρες[/punica-heading-pattern] Κι ενώ η αφήγηση εξυπηρετεί κυρίως την ανάδειξη των προσώπων, αυτά προβάλλουν την πολυπλοκότητα και το βάθος της ανθρώπινης ψυχής. Καθένας-μέλος της οικογένειας ή θαμώνας του μαγαζιού-φέρει ένα χαρακτηριστικό τρόπο έκφρασης και συμπεριφοράς. Δεν αναφέρουμε τον τρόπο σκέψης σκοπίμως, καθώς όπως και στα θεατρικά έργα, έτσι κι εδώ κάθε σκέψη γίνεται πράξη, γίνεται για την ακρίβεια, λόγος. Σίγουρα, όμως, κανένα από τα πρόσωπα δεν αποτελεί στερεότυπο ή δραματικό αρχέτυπο. Όλοι είναι χαρακτήρες  τους  αναγωνωρίζουμε στους οικείους μας ή γενικότερα στην κοινωνία. Όλοι είναι χαρακτήρες με τους οποίους έχουμε συμφωνήσει, γελάσει και τσακωθεί. Κυρίως μοναχικοί άνθρωποι  που μαζεύονται στο μπαρ, έτοιμοι να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν. Συνήθως απογοητεύονται, αλλά συνεχίζουν, όπως τους επιτάσσει η βαθιά ανάγκη για περισσότερη… ζωή. Τέλος ανάμεσα στους ηθοποιούς που υποδύονται τους κεντρικούς χαρακτήρες βρίσκονται ο Steve Buscemi (Pete), ο Alan Alda (θείος Pete) και η Jessica Lange.

Horace and Pete

Ο συναισθηματικός κόσμος

Το “Horace and Pete” είναι μία μικρή σειρά -κι ένα μικρό μαγαζί- που χωράει τα πάντα! Οι εντάσεις, τα προβλήματα και τα γεγονότα της επικαιρότητας συνυπάρχουν με το μαύρο, ακραίο χιούμορ-χαρακτηριστικό του δημιουργού της Louis C.K. Είναι εκείνες οι κουβέντες από το άτομο που δεν το περιμένεις, εκείνες οι στιγμές σιωπής και αμηχανίας που προκαλούν- στους κυνικούς κυρίως-νευρικό γέλιο. Σε πολλούς προκαλούν σύγχυση ή απορία, αλλά αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα και οι αβέβαιες αντιδράσεις είναι που κάνουν τη σειρά τόσο ρεαλιστική– και την ζωή αυτό που είναι. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι στον πυρήνα της αφήγησης δεν υπάρχει ένα καθαρό συναίσθημα.  Ένα συνοθύλευμα αβεβαιότητας, ελπίδας, οργής, ψευδαίσθησης και απελπισίας καθοδηγούν τους χαρακτήρες και τη μοίρα τους.

Διαβάστε επίσης  The Last of Us: Πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης σειράς

Horace and Pete

Παραγωγή και Κοινό

Η σειρά είναι πρόσφατη παραγωγή του 2016. Ολοκληρώθηκε μόλις σε 10 επεισόδια, αλλά…ολοκληρώθηκε-δεν κόπηκε ούτε ακυρώθηκε! Ο αυστηρός περιορισμός των επεισοδίων επέτρεψε στην παραγωγή να δομήσει ένα άρτιο και στεγανό καλλιτεχνικό προϊόν. Άλλωστε προβλήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι του Louis CK και όχι σε κάποιο τηλεοπτικό δίκτυο. Κατάφερε έτσι να ανταποκριθεί στα καλλιτεχνικά κριτήρια του δημιουργού του.  Παράλληλα δεν εξαρτήθηκε από τα μεγάλα στούντιο παραγωγής και τηλεοπτικά δίκτυα διανομής. Απευθύνθηκε αρχικά σε ένα μικρό κοινό, κυρίως στο νεαρό κοινό του Louis CK που είναι εξοικειωμένο με το διαδίκτυο. Ωστόσο σύντομα απέκτησε θεατές από το θέατρο και το σινεμά παλιότερων δεκαετιών.

 

Γενικότερα η σειρά θεωρείται πως απευθύνεται σε ένα απαιτητικό, διανοητικά εκλεπτυσμένο και φιλότεχνο κοινό. Αλλά ακόμα κι αν νομίζετε πως δε συγκαταλέγεστε σε αυτήν την κατηγορία κοινού, μην πτοείστε. Η υψηλή ποιότητα της σειράς έγκειται στη δυνατότητά της να μιλάει στην καρδιά και το νου των θεατών της. Η ανθρωπιά και η ειλικρίνειά της σίγουρα θα σας μαγνητίσει και θα σας ψυχαγωγήσει. Αφήστε για λίγο τα εύπεπτα και γυαλιστερά τηλεοπτικά προϊόντα και αφιερώστε μερικά βράδια στο “Horace and Pete”. To συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους!

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του