Γιατί αγαπήσαμε τις σειρές με σουπερήρωες και το 2017

Πάρα πολλές σειρές αρχίζουν να καταφθάνουν στην οθόνη μας με θέμα- τι άλλο τους αγαπημένους μας σούπερ -αλλά και απλούς-  ήρωες. Αποχαιρετώντας σιγά σιγά το 2017 θα ασχοληθούμε με τους λόγους που μας κέρδισαν ως τηλεθεατές και το 2017 οι σουπερήρωες. Με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς οι σειρές με τέτοιο περιεχόμενο και που συνεχίζονται ακόμα, έχουν ήδη ξεπεράσει τις δέκα και υπάρχουν κι άλλες στα σκαριά. (Άλλο ένα τρανό παράδειγμα που δεν ξεχνάμε είναι και το Gifted που ξεκίνησε πρόσφατα). Οι εταιρίες παραγωγής αλλά και τα τηλεοπτικά δίκτυα βλέποντας ότι οι τηλεθεατές υποδέχονται με μεγάλο ενδιαφέρον σειρές με τέτοια θεματολογία, αποφασίζουν να ανασύρουν όλο και περισσότερους σουπερήρωες από το χρονοντούλαπο των comics.

Γιατί όμως μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον τέτοιου είδους σειρές και τι χαρακτηριστικά έχουν που τις κάνουν ελκυστικές για τους τηλεθεατές;

 

σουπερήρωες

Απλή πλοκή

Ξεκινώντας κάποιος μία τέτοια σειρά δεν νομίζω να περιμένει ότι θα σκοτίσει το μυαλό του ή ότι θα λύσει τρομερούς γρίφους. Από το Supergirl έως το Legends Of Tomorrow και από το Arrow έως το Flash θα δει κάποιος εξαιρετικά απλή πλοκή που στόχο έχει να μας χαρίσει ένα ευχάριστο 42λεπτο επεισόδιο παρά να μας δώσει τροφή για σκέψη για αργότερα. Αρκετές έχουν μέσα και κωμικά στοιχεία για να δημιουργήσουν μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα και στο τέλος να σε αφήσουν με ένα ωραίο χαμόγελο (άλλοτε βέβαια και παγωμένο αφού αναρωτιέσαι αν ό,τι είδες είναι όντως αστείο ή εσύ ο ίδιος έχασες το χιούμορ σου). Ακόμα και οι σειρές της Marvel (Daredevil, Iron Fist κ.ά.) που προβάλλονται από το Netflix και είναι πιο σκοτεινές με πιο σφιχτή ροή, δεν επιδιώκουν κάτι παραπάνω από το να μας χαρίσουν ώρες ευχάριστου θεάματος. Δεν είναι και λίγες οι φορές που πιστεύεις ότι και να χάσεις κάποια επεισόδια, δεν συνέβη και κάτι το τρομερό (βλέπετε τα επεισόδια crossover της DC σίγουρα).

Διαβάστε επίσης  Ο Michael Keaton επιστρέφει στο ρόλο του Batman

 

σουπερήρωες

Βαθύτερη γνωριμία με τους ήρωες

Πολλοί από εμάς δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον αγαπημένο μας ήρωα. Άλλοι δεν διαβάζουν comics και άλλοι δεν είναι fan των cartoon που περιέχουν πολλές superhero σειρές στην μακριά λίστα τους. Αυτή η ευκαιρία μας έρχεται έτοιμη “στο πιάτο” τα τελευταία χρόνια. Παραδείγματος χάριν ακόμα και να είχες ακούσει γενικότερα κάποια στοιχεία από την ζωή του Oliver Queen, δεν θα είχες την ευκαιρία να τα δεις να αναπαρίστανται μπροστά στα μάτια σου. Ούτε θα είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις τον πολύπλευρο χαρακτήρα του Matt Murdock αλλά μπορεί και να μην ήξερες την ύπαρξη λιγότερο γνωστών ηρώων όπως του Luke Cage, της Jessica Jones κ.ά. Αυτήν την δυνατότητα μας την δίνουν όλες αυτές οι σειρές και πολλές φορές δένεσαι με τον χαρακτήρα των ηρώων (όπως εγώ με τον Daredevil, προτιμήσεις είναι αυτές).

 

σουπερήρωες

Σκηνές δράσεις

Ακόμα και αν είσαι ο πιο αυστηρός κριτής και δεν προτιμάς τόσο απλές σειρές, όλο και κάποια σκηνή με έντονη δράση θα σου τραβήξει σίγουρα το ενδιαφέρον. Από την αστραπιαία κίνηση του Flash έως τις ακτίνες Χ της Supergirl. Οι superhero σειρές έχουν ως στόχο αυτό, να σου προσφέρουν θέαμα και εφέ για να το ευχαριστηθείς. Άλλωστε δεν είναι και λίγοι αυτοί που είναι “πωρωμένοι” με τον αγαπημένο τους σουπερήρωα αλλά και με τις ειδικές του ικανότητες. Όπως και να το κάνουμε, άλλο είναι να βλέπεις στην οθόνη σου μια φωτιά και άλλο να βλέπεις τον Marin Stein και τον Jax να ενώνονται, να γίνονται Firestorm και να εκτοξεύουν φλόγες. Θυμήθηκα τώρα την δράση που δεν υπήρχε στο Inhumans, σαν οδηγός του πως να κάνεις μία σειρά αποτυχημένη και να μην τίθεται καν θέμα συνέχισής της.

Διαβάστε επίσης  Midnight Mass: το γράμμα του Flanagan για τη νέα σειρά

 

σουπερήρωες

Λοιποί χαρακτήρες

Κι όμως υπάρχουν αρκετοί χαρακτήρες πέρα από τους κύριους πρωταγωνιστές που μπορούν να δώσουν κάτι το διαφορετικό σε κάθε σόου. Πολλοί συμπαθούν την Felicity στο Arrow, άλλοι όχι και τόσο την Iris του Flash αλλά και οι δύο συγκαταλέγονται στους χαρακτήρες που μας αρέσει να σχολιάζουμε. Κακά τα ψέματα, ένας Flash μόνος του δεν φέρνει την άνοιξη. Ρόλοι όπως του Cisco, της Caitlyn, της Lena Luthor, του Rip Hunter κ.ά. μπορούν να απογειώσουν μία σειρά. Όλοι οι χαρακτήρες σαν σύνολο δίνουν την επιτυχία μίας σειράς με την συμβολή που έχει ο καθένας σε αυτήν. Ιδιαίτερα αυτές που βασίζονται σε ομάδες από σουπερήρωες (βλέπε Legends Of Tomorrow, Agents Of S.H.I.E.L.D.) πρέπει να καταφέρουν να έχουν στο ενεργητικό τους χαρακτήρες που έχουν ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ τους για να υπάρχει ένα αρμονικό σύνολο. Κάτι που το έχουν καταφέρει σε σημαντικό βαθμό οι δύο προαναφερθείσες σειρές. Ωστόσο και οι σειρές που βασίζονται σε έναν ήρωα δεν αποκλείονται από τον κανόνα – βρε παιδιά ακόμα προσπαθώ να θυμηθώ την ομάδα των vigilantes που έχουν δημιουργήσει εκεί στον Arrow. Γιατί άραγε;

Σαν σύνολο αυτά είναι κυρίως τα χαρακτηριστικά των σειρών με σουπερήρωες μέχρι τώρα που κλείνουμε το 2017. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα περισσότερα αλλά είναι δύσκολο να τα απαριθμήσουμε μόνο σε ένα άρθρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι fan περιμένουμε για το 2018 ακόμα περισσότερες superhero σειρές με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

 

 

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. Το διάβασμα και η συγγραφή κειμένων είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά μου. Φανατικός σειρών και ταινιών κυρίως ξένων παραγωγών. Επιπλέον με ενδιαφέρει να ενημερώνομαι για ότι τρέχει στην επικαιρότητα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The keeper of stories

The keeper of stories, ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες

Σας ενδιαφέρουν τα βιβλία που εμπεριέχουν διάφορες ιστορίες; εάν ναι,
catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση