“Η ζωή εν τάφω” στη μικρή οθόνη

Η ζωή εν τάφω

Μετά από χρόνια η ΕΡΤ αποφάσισε να επενδύσει και πάλι στις σειρές ετοιμάζοντας κάτι που και μόνο η σκέψη του ενθουσιάζει. Μετά από επιτυχημένες και ποιοτικές παραγωγές όπως ο «Καρυωτάκης», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Καζαντζάκη και «Η μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά, έχουν ξεκινήσει τα γυρίσματα για τη μεταφορά του εμβληματικού «Η ζωή εν τάφω» του Στρατή Μυριβήλη.

Το γεγονός ότι στο καστ της σειράς ανήκουν ηθοποιοί όπως ο  Γιάννης Μπέζος και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και στη θέση του σκηνοθέτη-σεναριογράφου βρίσκεται ο Τάσος Ψαρράς , δίνει ελπιδοφόρο μήνυμα για το τι θα αντικρύσουμε στους δέκτες μας.

 

Το βιβλίο-Υπόθεση

Η ζωή εν τάφω

Ο Στρατής Μυριβήλης ξεκίνησε να γράφει το εμβληματικό του μυθιστόρημα «Η ζωή εν τάφω» όταν ακόμα βρισκόταν στα χαρακώματα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά σε μορφή “pocket” το 1924 και έκτοτε επανατυπώνεται, συνιστώντας κλασικό πλέον ανάγνωσμα. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο της μυθιστορηματικής τριλογίας του Μυριβήλη, με τα βιβλία «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» (Μικρασιατική καταστροφή) και «Η Παναγιά η Γοργόνα» (προσφυγικό) να ακολουθούν.

 Στο «Η ζωή εν τάφω» ο συγγραφέας επικεντρώνεται στην αποτύπωση της φρίκης και της δυστυχίας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (αλλά και κάθε πολέμου εν γένει) μέσα από τις επιστολές που συντάσσει ο λοχίας πεζικού Αντώνης Κωστούλας για να τις στείλει στην αγαπημένη του. Στις επιστολές αυτές ο λοχίας καταγράφει τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του τις μέρες που μάχεται στο Μακεδονικό Μέτωπο ένα χρόνο πριν τη λήξη του πολέμου, το 1917.

Το ισχυρό αντιπολεμικό μήνυμα του βιβλίου, η εξαιρετική χρήση της γλώσσας και οι συγκινητικές αλλά και σκληρές περιγραφές του είναι κάποια από τα στοιχεία που το κατατάσσουν σε μία από τις καλύτερες στιγμές της νεοελληνικής πεζογραφίας.

Διαβάστε επίσης  Remember to: Να ξεκινήσω το Bojack Horseman!

 

 

 

Η σειρά

Η ζωή εν τάφω

Η μεταφορά λογοτεχνικών βιβλίων στη μικρή και μεγάλη οθόνη είναι κάτι  πολύ συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Έχει περάσει καιρός όμως από τότε που μεταφέρθηκε βιβλίο της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην ελληνική τηλεόραση. Λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια, η παραγωγή σειρών μειώθηκε δραστικά και κατά συνέπεια έλειψαν σειρές όπως «Το 10» του Καραγάτση (2007), τα «Ματωμένα χώματα» της Σωτηρίου (2008) ή και παλαιότερες όπως «Το τρίτο στεφάνι» του Ταχτσή (1995) και η «Eroica» του Πολίτη (1999).

Ήρθε όμως η στιγμή που επιτέλους θα απολαύσουμε ένα διαμάντι της νεοελληνικής πεζογραφίας στην  ελληνική τηλεόραση και αυτό δεν είναι άλλο από το «Η ζωή εν τάφω».

Η σειρά προβλέπεται να προβληθεί το φθινόπωρο σε 16 επεισόδια των 50 λεπτών έκαστο. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν του λοχία πεζικού Αντώνη Κωστούλα, θα βρίσκεται ο ταλαντούχος νέος ηθοποιός Νίκος Πουρσανίδης και όπως προαναφέρθηκε το καστ συμπληρώνουν αξιολόγοι ηθοποιοί όπως οι Γιάννης Μπέζος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ερρίκος Λίτσης, Γιώργος Αρμένης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Μοθωναίος και άλλοι.


Μετά από χρόνια λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε να ζωντανεύει μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην ανθρώπινη ιστορία, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918). Η σειρά υπόσχεται να μας ταξιδέψει σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια που δημιούργησαν τη λεγόμενη «χαμένη γενιά», μια γενιά που σαν να μοιάζει με τη δική μας…

 

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το άλλο κορίτσι

Το άλλο κορίτσι: Ένα μυθιστόρημα γροθιά για τη γυναικεία κακοποίηση

Το άλλο κορίτσι της Ελένης Βαρδάκη κυκλοφορεί από τον Μάϊο
The Red Queen Kills Seven Times

«The Red Queen Kills Seven Times»: Όταν ο γοτθικός τρόμος συνάντησε το giallo

Το «Red Queen Kills Seven Times» εισάγει ένα σκηνικό από