Οι ελληνικές συμμετοχές της Eurovision που πέρασαν από την οθόνη μας | Μέρος 2ο

eurovision greece 2017

Σύνδεση με τα προηγούμενα…

Λίγες μόλις ώρες πριν τον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision στο Κίεβο το 2017, αποφασίσαμε να ανέβουμε σε μια χρονομηχανή. Και κάπως έτσι, βρισκόμαστε στο 1974 και η Ελλάδα αποφασίζει να λάβει μέρος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με πρώτη της συμμετοχή τη Μαρινέλλα και το τραγούδι “Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου”. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 43 χρόνια και 37 τραγούδια. Και ακριβώς επειδή έχουν μεσολαβήσει αυτά τα 43 χρόνια, είναι καιρός να παραδεχτούμε ότι η Eurovision είναι περισσότερο ένα τηλεοπτικό παρά μουσικό γεγονός, γι αυτό και το recap είναι στη στήλη της Τηλεόρασης.

Ποια ήταν όμως αυτά τα 37 τραγούδια και ποια αγαπήσαμε περισσότερο; Εμείς τα θυμηθήκαμε και σας τα παρουσιάζουμε σε μια αντίστροφη μέτρηση από το 37 έως το 1! Θυμηθείτε τις θέσεις 37 έως 21 εδώ και ελάτε να συνεχίσουμε την πορεία μας προς την κορυφή με το Top 20. Καλή επιτυχία Ελλάδα!

Advertising

Advertisements
Ad 14

20.

Ο Γιώργος Αλκαίος κάνει καμπάκ (sorry), παίρνει μαζί του και τους φίλους του, γίνονται Αλκαίος & Friends και τραβάνε για Νορβηγία, όπου γίνεται ο διαγωνισμός της Eurovision το 2010. “Βάζουν μια φωτιά σ’ όλα τα παλιά, όλα θα τ’ αλλάξουν και θα το φωνάξουν, περασμένα, ξεχασμένα κι όλα απ’ την αρχή ξανά” και παίρνουν και την 8η θέση! Και ο τίτλος αυτού; ΟPΑ!


19.

Είναι ο Sakis (όχι οσάκις. Ο Σάκης, ο Ρουβάς)! Το 2009 αποφάσισε να να μας εκπροσωπήσει για δεύτερη φορά- και εκείνος- στο διαγωνισμό με το τραγούδι This Is Our Night. Το πρόβλημα, και στη δική μας λίστα και στην κατάταξη του διαγωνισμού είναι ότι είχε προηγηθεί το Shake It, κάνοντας τη δεύτερη προσπάθεια του Σάκη να μοιάζει με απομίμηση της πρώτης και έτσι να καταλήγει στην 9η θέση, 6 θέσεις πιο κάτω απ’ την προηγούμενη φορά…

Advertising


18.

Δυο χρόνια πριν το Σάκη, στο διαγωνισμό μας εκπροσώπησε ο Λιβανεζο-Κυπριο-Βρετανός Sarbel με τοYassou Maria. Το τραγούδι αποδείχτηκε προφητικό, καθώς το 2007 ήταν η χρονιά της Marija Serifovic που κέρδισε με το Molitva και ο Sarbel βρέθηκε στην 7η θέση. Ποιος μπορεί, όμως, να ξεχάσει τη γκρι “πυτζάμα” του και το ανατολίτικο κούνημα των ώμων του;


17.

Πάμε ακόμα ένα χρόνο πίσω. Βρισκόμαστε στο 2006 και η Eurovision διοργανώνεται στη χώρα μας. Παρουσιαστές ο Σάκης Ρουβάς και η Maria Menounos. Είναι η χρονιά που το Euro-κοινό γνώρισε για πρώτη φορά τον Dima Bilan (μην κάνετε πως δεν τον θυμάστε). Την Ελλάδα εκπροσωπεί, ποια άλλη, από την απόλυτη… Την Άννα Βίσση καλέ! “Everything” τραγουδά η Αννούλα, “Hard Rock Hallelujah” οι Lordi από τη Φινλανδία. Το συγκρότημα κερδίζει την πρώτη θέση και εμείς την για ακόμα μια φορά! Τζάμπα πόνεσαν τα γονατάκια της Αννούλας, τζάμπα φώναζε απελπισμένα και ο Ρουβάς τον “mr. Rousopoulos”, που δεν ήρθε ποτέ να δώσει το βραβείο στα τέρατα…

Διαβάστε επίσης  ‘Europe shine a light’: Η γεμάτη εκπλήξεις Eurovision 2020

Advertising


16.

Μεταφερόμαστε στο μαγευτικό 2002 και ίσως στο πιο αμφιλεγόμενο τραγούδι που στείλαμε ποτέ στο διαγωνισμό. Σήμερα, 14 χρόνια μετά, τοS.A.G.A.P.O.” του Μιχάλη Ρακιντζή είναι η συμμετοχή που αγαπάμε να μισούμε. Και τι να πρωτοπούμε γι αυτή τη συμμετοχή;  Την ενόχληση της Πέγκυς Ζήνα, που ούσα υποψήφια κι εκείνη στον εθνικό τελικό, θεώρησε ότι αδικήθηκε γιατί ο Μιχάλης Ρακιντζής τραγούδησε playback, κάτι που είναι ενάντια στους κανονισμούς; Τη σκηνική παρουσία του τραγουδιού στο διαγωνισμό, με τις στολές των ΜΑΤ, οι οποίες ήταν αληθινές και δανεισμένες στον Ρακιντζή από φίλο του αστυνομικό; Ή τη 17η θέση που κατέλαβε το τραγούδι; Ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο, γι αυτό και σας αφήνουμε να δείτε το κλιπ και να βγάλετε μόνοι σας συμπεράσματα!

https://www.youtube.com/watch?v=hiTOVNRS-vw


15.

Επιστρέφουμε στα 90ς και το Χόρεψε της Μαρίας Ζορμπά. Ένα ομολογουμένως πολύ όμορφο τραγούδι που κατέκτησε τη 12η θέση στο διαγωνισμό του 1997.

Advertising


14.

Να τη και πάλι η Άννα Βίσση, αυτή τη φορά από το 1980, στην πρώτη της προσπάθεια να μας εκπροσωπήσει. Μαζί με το συγκρότημα Επίκουροι, πήγαν Eurovision με “Autostop”, πήραν τη 13η θέση και γύρισαν.

https://www.youtube.com/watch?v=9-hxPFiFoHU


13.

Eίναι η Ελπίδα. Όχι όλου του κόσμου, η δικιά μας, η τραγουδίστρια. Το 1979 πήγε Eurovision με το τραγούδι “Socrates. Ξέρετε, το “Σωκράτη, εσύ, σούπερ σταρ”!  Ο Σωκράτης λοιπόν, που μπορεί θεό να μην τον λένε, ούτε κεριά δεν του καίνε, πήρε την 8η θέση και καθιερώθηκε!

Advertising


12.

Εδώ έχουμε τη Μαρινέλλα, “Λίγο Κρασί, Λίγο Θάλασσα και τ’ Αγόρι της”. Η πρώτη μας συμμετοχή, το 1974 κατέκτησε την 11η θέση και έκανε ποδαρικό με το δεξί.


11.

Μια ανάσα από τη δεκάδα και μια θέση πιο πάνω από τη συμμετοχή που ξεκίνησε το διαγωνισμό για μας, είναι η συμμετοχή που μας τον ξανασύστησε και ανανέωσε το ενδιαφέρον μας σ’ αυτόν. Μιλάμε για το 2001, τη χρονιά που άνοιξε τη χρυσή μας δεκαετία στη Eurovision και τη χρονιά που μας σύστησε την Έλενα Παπαρίζου. Το 2001, λοιπόν, το συγκρότημα Antique, δηλαδή η Έλενα Παπαρίζου και ο Νίκος Παναγιωτίδης, κάθισαν και σκέφτηκαν και τραγούδησαν το “Die For You” που κέρδισε την 3η θέση!

Διαβάστε επίσης  Η γερμανική πολιτική έως και την Μικρασιατική Καταστροφή

Advertising


10.

Την πρώτη δεκάδα ανοίγει ο Λούκας Γιώρκας από το 2011. Μαζί με τον Stereo Mike πάντρεψαν το hip hop με το ζεϊμπέκικο, απέδειξαν ότι “την έχει η ψυχή τους τη φωτιά” και μας χάρισαν την 7η θέση με το Wαtch My Dance”.


09.

Εδώ έχουμε άλλο ένα πάντρεμα, αυτή τη φορά μεταξύ ρεμπέτικου και πιο βαλκανικών ήχων. Το 2013, οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης μας τραγούδησαν Alcohol Is Freeκαι ανέβηκαν μέχρι την 6η θέση.

Advertising


08.

Ο μυστικός συνδυασμός, που δεν είναι και τόσο μυστικός, αλλά παρόλα αυτά δεν παύει να είναι δύσκολος, ακούει στο όνομα Καλομοίρα. Η ομογενής από την Αμερική, που γνωρίσαμε κάποια χρόνια πριν μέσα από το Fame Story 2, με τα σπαστά ελληνικά, που μπορεί να μην έχει την καλύτερη φωνή στη λίστα, αλλά έχει σίγουρα την περισσότερη τσαχπινιά και μια από τις μεγαλύτερες λάμψεις (έπαιξε και στη Λάμψη!). Το 2008 μας εκπροσώπησε με το “My Secret Combination” και ήταν τόσο φωτεινή που κέρδισε την Ευρώπη και ανέβηκε μέχρι την 3η θέση!


07.

Και φτάνουμε στον Σάκη Ρουβά του 2004. Στα καλύτερά του, με το Shake It, την ακαταμάχητη φωτογένεια και την ανάποδη τούμπα του, κατακτά την 3η θέση, κάτι που μέχρι τότε είχαν καταφέρει μόνο οι Antique. Α! Σε μια χρονιά που οι διαγωνισμοί μας πήγαιναν πολύ (Εurovision, Εuro, Ολυμπιακοί Αγώνες), έκανε μόδα και το λευκό μπλουζάκι με την ελληνική σημαία. Not bad!

Advertising


06.

Αυτή είναι η Έλενα Παπαρίζου κι αυτό γιατί η πρώτη πεντάδα είναι φυλαγμένη για πιο παλιές και κλασικές συμμετοχές. Η Έλενα, λοιπόν, μόλις 4 χρόνια μετά την πρώτη της συμμετοχή, ξαναπροσπαθεί το 2005 και με το “My Number One” κατακτά επιτέλους την πολυπόθητη 1η θέση! Τη μοναδική πρώτη θέση που έχουμε πάρει ποτέ στο διαγωνισμό. Απολαύστε την!


05.

Η Καιτούλα η Γαρμπή το 1993 φόρεσε μια τιρκουάζ  τουαλέτα της Σήλιας Κριθαριώτη, με ψηλό, αλλά πολύ ψηλό σκίσιμο και με τη χαρακτηριστική της πια κίνηση του κεφαλιού, μας τραγούδησε για την “Ελλάδα, Χώρα του Φωτός”. Μπορεί τη μια να της έπαιζαν ροκ και την άλλη τσιφτετέλι, αλλά η Καίτη κέρδισε την 9η θέση.

Διαβάστε επίσης  Η σκοτεινή διαδρομή πίσω από την ιστορία της λοβοτομής

Advertising


04.

Γυρνάμε στο 1978 και στην Τάνια Τσανακλίδου, που μας τραγούδησε ένα γλυκύτατο τραγούδι για τον Τσάρλι Τσάπλιν ντυμένη Σαρλό. Τον προσκάλεσε στ’ όνειρό μας να γελάσουμε και πήρε την 8η θέση.


03.

Η μία και μοναδική “Άνοιξη” της Σοφίας Βόσσου και του Ανδρέα Μικρούτσικου, από το 1991! Κλασσική eurovision-ική συμμετοχή, διάσημη για τους αξεπέραστους λαρυγγισμούς της Σοφίας Βόσσου (μην κάνετε πως δεν ξέρετε…τα “ραπαραπαραπίπα” εννοούμε), αν και κατέκτησε μόλις τη 13η θέση!

Advertising


02.

Μια μόλις θέση πριν την κορυφή της λίστας μας, είναι η συμμετοχή που θα μπορούσε να βρίσκεται κάλλιστα στην πρώτη θέση, αν δεν μας είχε νικήσει το συναίσθημα… Μιλάμε για το “Μάθημα Σολφέζ” του 1977 που τραγούδησαν οι: Πασχάλης, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλλιαμς και Μπέση Αργυράκη. “Ντο φαφαφα, σολ φα σολ φα σι ντο σι μιμιμι ντο σι ντο σι σολ σι ντο (ντο σιιιι) σολ φα σολ φα σι ντο μιιιιι” και να τη η 5η θέση! Αβάντι λοιπόν!


01.

Και… Στην κορυφή, “σαν μία σταρ που ποζάρει όταν της ανάβουν φλας και το στυλ της, Γκάρμπο, στο σακάκι λίγα στρας, ό,τι κάνεις για δόξα και λεφτά, δες τι χάνεις, αλλού είναι η χαράαααα”! Ναι, καλά το καταλάβατε, την κορυφή μας κατέκτησαν οι Bang! -δηλαδή ο Θάνος Καλλίρης και ο Βασίλης Δερτιλής– με το τραγούδι τους “Stop” από το διαγωνισμό του 1987, όπου και πήραν τη 10η θέση! Γιατί; Γιατί ο Καλλίρης ήταν τα παιδικά μας χρόνια -για εμάς τα παιδιά των 90s- και όσο να ‘ναι, έχουμε ένα ιδιαίτερο δέσιμο μαζί του… Γιατί το Stop  είναι ωραίο pop-άκι και η σκηνική παρουσία, αν και στα στυλιστικά άθλια 80s, είχε στυλ! Congratulations, λοιπόν, και enjoy!:)

Advertising


Ενόψει του τελικού του Σαββάτου, δείτε την εμφάνιση της Demy -εκτός συναγωνισμού- από τον Πρώτο Ημιτελικό της Τρίτης 9 Μαϊου. Και πάμε όλοι μαζί συγχρονισμένα να ευχηθούμε για το Σάββατο… Καλή επιτυχία Ελλάδα!

Σχολιάστε για να μας πείτε ποιο είναι το δικό σας Top 5 Ελληνικών συμμετοχών στη Eurovision!

 

 

Πειραιώτισα με καταγωγή από την Κρήτη, γεννημένη πριν από περίπου ένα τέταρτο του αιώνα (του 20ού τσεκαρισμένο, αν και απίστευτο καμιά φορά!) και λάτρης της Jane Austen! Marketer, fashion lover, TV junky, βιβλιοφάγος, παιδί των 90s και γενικότερα ονειροπόλος, καθότι Ιχθύς!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Creepy Χριστούγεννα για τους λάτρεις του horror

Όταν σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα, το μυαλό μας γεμίζει με εικόνες

The Wind in the Willows: Ένα διαχρονικό βιβλίο 

Εάν σας αρέσουν τα βιβλία για την φιλία, την περιπέτεια