Απανταχού Eurofans γεια σας! Βρισκόμαστε στο 1974 και η Ελλάδα αποφασίζει να λάβει μέρος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με πρώτη της συμμετοχή τη Μαρινέλλα και το τραγούδι “Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου”. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 43 χρόνια και 37 τραγούδια. Και ακριβώς επειδή έχουν περάσει αυτά τα 43 χρόνια, είναι καιρός να παραδεχτούμε ότι η Eurovision είναι περισσότερο ένα τηλεοπτικό, παρά ένα μουσικό γεγονός, πράγμα που δικαιολογεί και ότι το recap βρίσκεται στη στήλη της Τηλεόρασης.
Ποια ήταν, όμως, αυτά τα 37 μέχρι στιγμής τραγούδια και ποια αγαπήσαμε περισσότερο; Με κάτι παραπάνω από 24 ώρες να μας χωρίζουν από τον πρώτο ημιτελικό του διαγωνισμού για το 2017, ας θυμηθούμε τις τηλεοπτικές τους παρουσίες σε μια αντίστροφη μέτρηση από το 37 έως το 1!
37.
Το χειρότερο είναι, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, και το πιο πρόσφατο. Έτσι, στην τελευταία θέση έχουμε τη συμμετοχή μας για το 2016, που δεν είναι άλλη από το “Utopian Land“ του συγκροτήματος Argo. Ποιος να φανταζόταν άραγε πως ο συνδυασμός του hip hop με την ποντιακή διάλεκτο δεν θα κάνει ακαριαία επιτυχία; Η αντίδραση του κοινού ήταν η αναμενόμενη και η Ευρώπη μας άφησε εκτός τελικού. Αν έχετε καταφέρει να το ξεχάσετε από πέρυσι, μπράβο σας. Δείτε το και θυμηθείτε το… υπέροχο αποτέλεσμα εδώ:
36.
Ίσως η χειρότερη συμμετοχή μας στα χρονικά του διαγωνισμού (well…μέχρι το 2016 τουλάχιστον), τόσο κατ’ εμάς, όσο και κατά την υπόλοιπη Ευρώπη, που το κατακρύμνησε στην 20ή θέση. Μετά από αυτό, χρειάστηκαν τρία χρόνια αποχής για να συνέλθουμε! Μιλάμε φυσικά για το “Μια Κρυφή Ευαισθησία”της Διονυσίας Καρόκη και του συγκροτήματος Θάλασσα, που…τα έκαναν θάλασσα το 1998. Απολαύστε το (ή και όχι)!
35.
Το δεύτερο χειρότερο τραγούδι που στείλαμε ποτέ στο διαγωνισμό είναι ο “Κλόουν” της Αφροδίτης Φρυδά. Ξέρετε, αυτό το υπέροχο “Κλόουν, κλόουν, είμαι ο κλόουν. ΧΑΧΑ ΧΑΧΑ!” του 1988. Λίγο ο τρομακτικός στίχος, λίγο τα 80’s που, όσο να ‘ναι, δεν ήταν και η πιο κολακευτική δεκαετία για τη μόδα, βρεθήκαμε στη 17η θέση.
34.
Άλλη μια συμμετοχή που μας εξασφάλισε τη 17η θέση. Δεν είναι άλλη από το “Aphrodisiac” της Ελευθερίας Ελευθερίου. Ο μόνος λόγος που γλίτωσε την τελευταία θέση είναι γιατί τα προηγούμενα τρία ήταν χειρότερα. Καμία φαντασία στο στίχο, καμία και στη μουσική, προσπάθησε να μιμηθεί την Καλομοίρα του 2008, αλλά η Ελευθερία Ελευθερίου του 2012 δεν τα καταφέρνει.
33.
Και αν σας έλειψαν, επιστρέφουμε στα μαγευτικά 80’s και την Κρίστι Στασινοπούλου. “Μου Λες” τραγουδάει η Κρίστι το 1983 και προσγειώνεται στη 14η θέση του διαγωνισμού. Εμάς, πάλι, δε μας λέει και πολλά γι αυτό και βρέθηκε τόσο χαμηλά στην κατάταξη.
https://www.youtube.com/watch?v=R8kMVUlOiLI
32.
H Μαριάννα (Ευστρατίου) κάνει την πρώτη της προσπάθεια το να μας εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό το 1989 και με το τραγούδι “Το Δικό σου Αστέρι” βρίσκεται στην 9η θέση. Μάλλον δεν την ικανοποίησε, γι αυτό και ξαναπροσπάθησε κάποια χρόνια αργότερα…
31.
Έτσι, “Χωρίς Σκοπό”, είναι ο Χρήστος Κάλοου και το συγκρότημα The Waves. Το ολίγον βαρετό τραγούδι και το κατακόκκινο σακάκι του τραγουδιστή ευθύνονται για τη θέση του στη λίστα μας. Και στο διαγωνισμό, όμως, δεν τα πήγε και τόσο καλά, αφού το 1990 κατάφερε να βρεθεί μόλις στη 19η θέση.
https://www.youtube.com/watch?v=AyMRMnv1xtM
30.
Στο Νο.30 έρχεται η Κλεοπάτρα από το 1992 και φέρνει μαζί της “Όλου του Κόσμου (τ)η(ν) Ελπίδα” και το αστέρι της Βεργίνας για καρφίτσα. Η Eurovision το εκτίμησε και του χάρισε την 5η θέση.
29.
Επιστρέφουμε σε πιο πρόσφατες συμμετοχές και στη Μαρία Έλενα Κυριάκου. Το 2015 αποφασίσαμε να πάμε στο διαγωνισμό με τη νικήτρια του πρώτου Voice, η οποία μπορεί να είχε voice, αλλά δεν είχε την ψυχή που χρειαζόταν για να υποστηρίξει το “One Last Breath”. Με “μια τελευταία ανάσα” λοιπόν βρέθηκε στην 19η θέση του διαγωνισμού και στην 29η δική μας.
28.
Συνεχίζουμε στο 2014 και το “Rise Up” των Freaky Fortune ft. Risky Kid. Εκνευριστικό το λιγότερο, με ένα τραμπολίνο πάνω στη σκηνή – γιατί αλλιώς πώς να “rise”- του λείπει οτιδήποτε θα μπορούσε να μαρτυρά τη χώρα που εκπροσωπεί και γι αυτό, ίσως, “τιμωρήθηκε” και από το διαγωνισμό με την 20ή θέση.
27.
Και πάλι πίσω στο 1981 και τον Γιάννη Δημητρά.“Φεγγάρι Καλοκαιρινό” ονειρεύεται και προσγειώνεται στην 8η θέση. Αυτό. Μόνο. Και πάλι καλά να λέμε.
https://www.youtube.com/watch?v=1RD6Xz_TCns
26.
Ο Κώστας Μπίγαλης φοράει ένα πράσινο σακάκι, παίρνει τους Sea Lovers και το 1994 τους επιβιβάζει στο“Τρεχαντήρι” και κινάει για τη Eurovision. “Ντήρι ντήρι ντήρι ντήρι ντήρι ντήρι ντη, μες στο τρεχαντήρι, η θάλασσα, εγώ κι εσύ”… Το τρεχαντήρι έμπασε νερά και βρεθήκαμε στη 14η θέση.
25.
Ο Τάκης Μπινιάρης μας λέει ότι “Μοιάζουμε”. Τώρα, μπορεί να μην το λέει και σ’ εμάς, αλλά στον Λάκη Κομνηνό, στον οποίο όντως…φέρνει. Με πολύ άγχος, που φαινόταν στο μικρόφωνο, μας εκπροσωπεί το 1985 και κερδίζει τη 16η θέση. Κρίμας.
24.
Η Μαριάννα Ευστρατίου στη δεύτερη προσπάθειά της στο διαγωνισμό (αυτή τη φορά είχε αρκετή αυτοπεποίθηση, που δήλωσε και επίθετο). Μετά την 9η θέση του 1989, επιστρέφει το 1996 με το τραγούδι “Εμείς Φοράμε το Χειμώνα Ανοιξιάτικα” και η Eurovision την τιμωρεί για το off season ντύσιμο με τη 14η θέση.
23.
Η Ελίνα Κωνσταντοπούλου το 1995 -στο πρώτο χτύπημα- αναρωτιόταν “Ποια Προσευχή” (“εγώ να κάνω για τα θύματά τους, στάζω κρασί για να ξεπλύνω τα αμαρτήματά τους” κλπ κλπ). Στο δεύτερο χτύπημα, οι προσευχές της δεν εισακούστηκαν ιδιαίτερα και -στο τρίτο χτύπημα- το Ελινάκι κατέλαβε τη 12η θέση.
22.
Γυρνάμε στη δεύτερη μόλις συμμετοχή μας στο διαγωνισμό. Η Μαρίζα Κωχ εκπροσωπεί τη χώρα το 1976 με το τραγούδι “Παναγιά μου, Παναγιά μου” που αναφέρεται στην εισβολή στην Κύπρο και καταλαμβάνει τη 13η θέση. Κανονικά του άξιζε μια υψηλότερη θέση στη δική μας λίστα, αλλά…μιλάμε για Eurovision.
21.
Είναι η Μαντώ. Το 2003 αποφάσισε να βάλει ένα θεόστενο πέτσινο φόρεμα με αβυσσαλέο μπούστο, να δέσει και κάτι κορδόνια στο χέρι και να πάει Eurovision. Τι σκεφτόταν όποιος επέλεξε το ενδυματολογικό δε θα μάθουμε ποτέ. Το“Never Let You Go”, πάντως, δεν “έψησε” και πολύ την Ευρώπη, που του έδωσε τη 17η θέση.
https://www.youtube.com/watch?v=6NV8kjxkvUs