Έφτασε λοιπόν ξανά αυτή η εποχή. Η εποχή της Eurovision. Η εποχή του διαγωνισμού που ή αγαπάμε ή αγαπάμε να μισούμε. Η εποχή του διαγωνισμού που μετράει 65 ολόκληρα χρόνια προβολής. Η εποχή που ό,τι και να λέμε έχει γίνει συνήθεια! Σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη Eurovision. Θα στρέψουμε την προσοχή μας στο τι συνέβαινε πριν τη μεγάλη βραδιά. Ή πριν τις μεγάλες βραδιές, αν συμπεριλάβουμε και τους ημιτελικούς. Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε τι γινόταν στους ελληνικούς τελικούς της Eurovision!
Περί διαδικασιών
Το 1974 η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στην Eurovision. Έκτοτε έχει συμμετάσχει 71 φορές, συμπεριλαμβανομένου και του 2021. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, οι επιλογές των τραγουδιών έχουν γίνει ποικιλοτρόπως. Απευθείας αναθέσεις, εσωτερικές επιλογές, διαγωνισμός με νικητή που αναδεικνύεται από επιτροπή ή/και από το τηλεοπτικό κοινό. Υπήρξαν ακόμα και μικτοί τρόποι ανάδειξης του νικητή, όπως απευθείας ανάθεση της συμμετοχής σε έναν συγκεκριμένο ερμηνευτή και πρόταση τριών (τουλάχιστον) τραγουδιών, εκ των οποίων αυτό που τελικά θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision επιλέγεται μέσω ψηφοφορίας του κοινού. Όλα αυτά τα παρακολουθούμε φυσικά στους ελληνικούς τελικούς!
Όπως είναι αναμενόμενο τα πρώτα χρόνια, τα πολλά πρώτα χρόνια, τα πράγματα είναι χλιαρά. Βραδιές πολιτισμού, με ζωντανές ορχήστρες, ελάχιστοι καλεσμένοι και στο επίκεντρο πάντα η μουσική. Ο ελληνικός τελικός είναι μια βραδιά μουσικής. Επειδή όμως μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, σας παραθέτω το ρεπορτάζ της ΕΡΤ για τους ελληνικούς τελικούς της Eurovision από το 1974 και εξής. Και θα επιμείνω να το δείτε για ένα συγκεκριμένο στιγμιότυπο. Για την πιο cult εικόνα της σοσιαλιστικής Ελλάδας. Της Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ. Για τα πλάνα από τον ελληνικό τελικό του 1983. Τα πλάνα της επιτροπής που επέλεξε το τραγούδι του 1983. Της επιτροπής που απαρτιζόταν από 50 αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους!
2001: Antique – Die for you
Όταν η Eurovision γίνεται…συνήθεια! Εδώ θα τοποθετήσω την αρχή της σύγχρονης εποχής της Eurovision. Όταν η Ελλάδα επιστρέφει στη Eurovision μετά από 2 χρόνια αποκλεισμού. Τότε που στέλνει στην Κοπεγχάγη τους Antique με το Die for you και κατακτάει την 3η θέση! Έκτοτε η απήχηση της Eurovision αυξάνεται σημαντικά για να φτάσει στο αποκορύφωμά της λίγα χρόνια αργότερα. Τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα.
Οι ελληνικός τελικός βέβαια απέχει ακόμα κατά πολύ από την αίγλη του ίδιου του διαγωνισμού. Αλλά η λάμψη δεν θα αργήσει να έρθει. Προς το παρόν η έμπειρη Δάφνη Μπόκοτα, βρίσκεται στη σκηνή του REX και αναλαμβάνει την παρουσίαση των υποψήφιων τραγουδιών. Απλά, λιτά και απέριττα, κρατώντας ένα δερμάτινο καφέ φάκελο και ένα μικρόφωνο. Οι 9 (!) υποψήφιοι τραγουδούν με ζωντανή ορχήστρα, ενίοτε όχι και πολύ επιτυχημένα! Η κριτική επιτροπή, που αυτή τη φορά συμπεριλαμβάνει και (ακούσατε-ακούσατε) μουσικούς ή τελοσπάντων ανθρώπους σχετικούς με τη μουσική, το θέαμα και την τηλεόραση, επιλέγει τα 4 που θα τεθούν στην ψηφοφορία του κοινού. Η διαδικασία όμως αποδεικνύεται «μάταιη» αφού το αποτέλεσμα έχει κριθεί από την αρχή! Αν και ήταν 8 τα τραγούδια που ακολούθησαν, το πρώτο τραγούδι, το Die for you των Antique έχει το φανερό προβάδισμα.
2002: Μιχάλης Ρακιντζής – S.A.G.A.P.O.
Ο ελληνικός τελικός ξεκινάει και η Δάφνη Μπόκοτα μας καλωσορίζει ξανά από τη σκηνή του REX. Μαύρος ο φάκελος φέτος και χειλόφωνο αντί για «μπανάνα». Οι συμμετέχοντες είναι 10 «επώνυμοι», 5 από τους οποίους θα προκριθούν από την επιτροπή και θα αφεθούν στα χέρια του κοινού. Μεταξύ αυτών ένας κλασικός Κώστας Μπίγαλης. Η Πέγκυ Ζήνα ως άλλη Britney. Η Ελίνα Κωνσταντοπούλου ως Spice Girl. Η multilingual Κατερίνα Τοπάζη με έναν εκπληκτικό Χρήστο Δάντη στην κιθάρα. Το εισιτήριο για το Ταλίν της Εσθονίας παίρνει φυσικά ο Μιχάλης Ρακιντζής και το crew με το αξεπέραστο S.A.G.A.P.O.
2003: Μαντώ – Never let you go
Η Δάφνη Μπόκοτα και πάλι, μας υποδέχεται στο Σινέ Κεραμεικός μαζί με τη Ρίκα Βαγιάννη και την Πόπη Τσαπανίδου. Με χειλόφωνο και πόντιουμ φέτος, η βραδιά ξεκινάει με ένα φουτουριστικό χορευτικό δρώμενο, στο πνεύμα της περσινής μας συμμετοχής. Η αίθουσα γεμάτη καπνίζοντες καλεσμένους να κάνουν ότι παρακολουθούν τα 10 υποψήφια τραγούδια. Το τελικό τραγούδι θα επιλεγεί κατά 60% από το κοινό και κατά 40% από την επιτροπή. Από τις συμμετοχές ξεχωρίζει το Camera της Σαμπρίνα, ένα τραγούδι και μία παρουσίαση πολύ χαρακτηριστικά της εποχής. Στη μνήμη μας θα μείνει και το Μια στιγμή του Γιάννη Βαρδή που συμπεριλαμβάνει την ομώνυμη φράση στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Έκπληξη της βραδιάς η εμφάνιση της περσινής Λετονής νικήτριας της Eurovision, η οποία είναι και μέλος της επιτροπής! Νικήτρια η Μαντώ με ένα τραγούδι που αναδεικνύει την εκπληκτική φωνή (και την έκτασή) της και ένα ρούχο που αναδεικνύει το εκπληκτικό της μπούστο. Ένα ρούχο του Julien McDonald που θα φορέσει και την βραδιά του τελικού για να γραφτεί στην ιστορία της Eurovision.
2004: Σάκης Ρουβάς – Shake it
Κάπου εδώ είναι που αρχίζει η χρυσή εποχή της Eurovision. Η χρυσή εποχή όσον αφορά τη δημοτικότητα του διαγωνισμού και των επιτυχιών της χώρας μας. Δεν θα κρατήσει για πολύ, αλλά θα μας δώσει μερικές από τις πιο επιτυχημένες και αξιομνημόνευτες συμμετοχές της Ελλάδας στον διαγωνισμό.
Αυτή τη χρονιά το αξιοσημείωτο δεν βρίσκεται στην ίδια τη βραδιά του τελικού. Βρίσκεται σε ό,τι έχει προηγηθεί. Ήδη από το τέλος του 2003, η ΕΡΤ έχει αποφασίσει να διεξαγάγει διαγωνισμό για την ανάδειξη του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Eurovision του 2004. Κάτι σαν talent show! Η διαδικασία που αποφασίστηκε ήταν άκρως γραφειοκρατική (Ελλάδα γαρ) και προβληματική. Πολλά σκάνδαλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και το αποτέλεσμα είναι μετά από κάποια ελάχιστα επεισόδια να προκύψει ένας νικητής. Ο νικητής όμως έμελλε να συμμετάσχει στην Eurovision ως μέρος των φωνητικών! Για να μην μείνετε όμως με την απορία, μπορείτε να δείτε τι συνέβη εδώ. Για να προλάβει λοιπόν τις προθεσμίες και με συνοπτικές διαδικασίες, η ΕΡΤ αναθέτει στον Σάκη Ρουβά την εκπροσώπηση. Η επιλογή της βέβαια δικαιώνεται αφού η Ελλάδα κατακτά για 2η φορά την 3η θέση στον διαγωνισμό!
2005: Έλενα Παπαρίζου – My number one
Η χρονιά που η Ελλάδα κατακτά για πρώτη και τελευταία, μέχρι στιγμής, φορά τη νίκη στη Eurovision, είχε ξεκινήσει με αλλαγές. Μετά το διαζύγιο της ΕΡΤ με τη Δάφνη Μπόκοτα, η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου αναλαμβάνει την παρουσίαση του ελληνικού τελικού. Ενός τελικού που θύμιζε κατά πολύ βραδιές ελληνικών καλλιστείων! Μετά από μία σύντομη αναδρομή σε συμμετοχές της Ελλάδας στη Eurovision, μια απευθείας σύνδεση με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στην Κύπρο (που ήταν στα ντουζένια του εκείνη την εποχή), περνάμε στην Έλενα και στα τρία υποψήφια τραγούδια. Σε ενδιάμεσα διαστήματα, βλέπουμε τους συντελεστές των τραγουδιών και της εμφάνισης, καθώς και συμμετοχές από άλλες χώρες. Στο τέλος της βραδιάς ο Μίμης Πλέσσας ανακοινώνει στην Έλενα, τους συνεργάτες της και το κοινό πως το My number one είναι αυτό που θα μας εκπροσωπήσει στην Κωνσταντινούπολη! Πού να ήξεραν, ότι δεν θα μας εκπροσωπήσει μόνο, αλλά θα είναι και αυτό που θα μας φέρει τη νίκη σημειώνοντας ρεκόρ ψήφων ενώ θα καταγραφεί και ανάμεσα στα πιο αγαπημένα τραγούδια που παρουσιάστηκαν ποτέ στη σκηνή της Eurovision!
2006: Άννα Βίσση – Everything
Τη χρονιά που η Ελλάδα αναλαμβάνει τη διοργάνωση της Eurovision, η χώρα αποφασίζει να στείλει το βαρύ πυροβολικό της. Αναθέτει την εκπροσώπηση στην Άννα Βίσση, και αφήνει στα χέρια του κοινού την επιλογή του τραγουδιού. Την παρουσίαση αναλαμβάνει ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Ζέτα Μακρυπούλια χάρη στην τεράστια επιτυχία που έχουν γνωρίσει λόγω του Παρά Πέντε.
Οι δύο παρουσιαστές θα εμφανιστούν στη κατάμεστη αίθουσα ως Μαρινέλλα και ο δίπλα μπουζουκτσής, ως Μπέσυ Αργυράκη και Πασχάλης, ως Θάνος Καλλίρης (και οι δύο!), ως Σοφία Βόσσου και ο δίπλα μπασίστας, για να καταλήξουν ως Μαντώ και Μιχάλης Ρακιντζής. Η βραδιά έχει πολύ χιούμορ, πολύ τραγούδι και φυσικά εμφανίσεις συμμετοχών από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.
2007: Σαρμπέλ – Yassou Maria
Συνεχίζοντας να συμβαδίζει με τις μουσικές τάσεις της εποχής, ο ελληνικός τελικός του 2007 περιλαμβάνει σύγχρονα τραγούδια από τους Σαρμπέλ, Τάμτα και Χρήστο Δάντη. Την παρουσίαση αναλαμβάνουν οι έμπειροι Μαρία Μπακοδήμου και Φώτης Σεργουλόπουλος. Το αναρίθμητο πλήθος περιλαμβάνει fans αλλά και όλα τα πρόσωπα της ελληνικής τηλεόρασης! Αυτή τη φορά η εικόνα δεν θυμίζει καλλιστεία, αλλά βραβεία Αρίων! Η βραδιά ξεκινάει με μία ομολογουμένως εντυπωσιακή, ως εικόνα από τη σκοπιά των 15 χρόνων μετά, ανασκόπηση των σχολίων που έχουν ακουστεί στην ελληνική τηλεόραση για τον φετινό ελληνικό τελικό. Από τη σκηνή θα περάσουν οι συμμετοχές της Ρουμανίας, της Λευκορωσίας και της Βουλγαρίας, η Έλενα Παπαρίζου (κλασικά), η Νατάσσα Θεοδωρίδου αλλά και ο Γιώργος Μάγκας! Στο τέλος της βραδιάς ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά ο Σαρμπέλ παίρνει το εισιτήριο για το Ελσίνκι όπου θα κερδίσει την 7η θέση.
2008: Καλομοίρα – My Secret Combination
Για μία ακόμη χρονιά ο ελληνικός τελικός της Eurovision αποτελεί περισσότερο τηλεοπτικό παρά μουσικό υπερθέαμα. Οι αδελφές Μαγγίρα ηγούνται μίας βραδιάς με αρκετή πρόζα, χιούμορ, πολλά κουστούμια, πολλά φτερά και πολλή παγέτα. Με αέρα ηθοποιών μιούζικαλ αναλαμβάνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τη διασκέδαση παρευρισκομένων και τηλεοπτικού κοινού. Η εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ Κώστα Μαρτάκη, Χρύσπας και Καλομοίρας δείχνει νικήτρια την τελευταία. Και πολύ καλά κάνει αφού η Καλομοίρα χαρίζει μία ακόμα 3η θέση στη χώρα μας.
2009: Σάκης Ρουβάς – This is our night
Η Ματθίλδη και η Μπέτυ Μαγγίρα για μία ακόμη φορά, μας υποδέχονται στο Αθηνών Αρένα. Με μία καθόλου εντυπωσιακή έναρξη και σε φάση Hold my beer μας παραδίδουν τον ένα και μοναδικό Σάκη Ρουβά σε ένα medley επιτυχιών. Η ΕΡΤ παρά τα θετικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, έχει επιστρέψει στη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης. Έχει αναθέσει στον Σάκη Ρουβά να μας εκπροσωπήσει στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision και αφήνει στα χέρια του κοινού την επιλογή του τραγουδιού. Πριν την παρουσίασή τους ωστόσο, οι αδελφές Μαγγίρα μας αποζημιώνουν, και κάνουν ένα μουσικο-χορευτικο-θεατρικό show που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί. Έπειτα από εμφανίσεις άλλων χωρών αλλά και της Καλομοίρας, ο Σάκης (περιέργως) λίγο πριν το τέλος της βραδιάς, ερμηνεύει τα 3 υποψήφια τραγούδια. Το εισιτήριο παίρνει το This is our night που κατατάσσεται στην 7η θέση.
2010: Γιώργος Αλκαίος & Friends – OPA
H Ρίκα Βαγιάννη και η Τζένη Μπαλατσινού (μη ρωτάτε πως προέκυψε αυτό το ζευγάρι τώρα) μας καλωσορίζουν στον ελληνικό τελικό της Eurovision όπου 7 τραγούδια θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για το Όσλο της Νορβηγίας. Η βραδιά ξεκινάει με την Αντιγόνη Ψυχράμη σε ένα παράξενο μουσικοχορευτικό δρώμενο να ανακοινώνει την έναρξη του ελληνικού τελικού. Και λέω παράξενο γιατί μοιάζει περισσότερο με κομμάτι ελληνικού τελικού του 2000 παρά του 2010! Illusion (Χρήστος Χατζηνάσιος), Game of Life (Sunny Baltzi & Second Skin – που ακόμα η 1η ήταν μέλος των 2ων), Κιβωτός του Νώε (Μάνος Πυροβολάκης, Ελένη Φουρέιρα & Don’t Ask – όντως Don’t Ask πώς προέκυψε αυτή η σύνθεση) , OPA (Γιώργος Αλκαίος & Friends – κάτι friends από το χωριό, δεν τους ξέρεις), Πολεμάω (Γιώργος Καραδήμος), Κινέζος (Μέλισσες – οι γνωστές πριν γίνουν πολύ γνωστές) και Touch me deep inside (Εmigré) (όχι δείτε τίτλους τραγουδιών) διαγωνίζονται στη βραδιά του ελληνικού τελικού που δεν περιλαμβάνει σχεδόν τίποτα άλλο. Η εποχή της λιτότητας είναι εδώ. Ευτυχώς η λιτότητα δεν θα επηρεάσει ακόμα τις επιδόσεις μας αφού η Ελλάδα θα καταταχθεί 8η στον τελικό.
2011: Λούκας Γιώρκας & Stereo Mike – Watch my dance
Ο ελληνικός τελικός της Eurovision γίνεται από τα στούντιο της ΕΡΤ με παρουσιάστρια την κατά τα άλλα συμπαθέστατη και ικανότατη Λένα Αρώνη. Η εικόνα δεν έχει καμία λάμψη. Είναι θαμπή, διεκπεραιωτική και με τεχνικά προβλήματα. Δίνει πολύ έντονα την αίσθηση ότι η ΕΡΤ θέλει να αποποιηθεί οποιαδήποτε υπόνοια εμπορικότητας ή «χαμηλού επιπέδου» την ίδια στιγμή που όλοι οι υποψήφιοι είναι πρώην συμμετέχοντες μουσικών talent show! Κόκκινα Χαλιά, Τριημιτόνιο, Βαλάντω Τρύφωνος, Αντιγόνη Ψυχράμη, Λούκας Γιώρκας ft Stereo Mike και Nikki Ponte μας παρουσιάζουν τα τραγούδια τους. Τελικός νικητής αναδεικνύεται ο Λούκας Γιώρκας με τον Stereo Mike. Η σημαντική βελτίωση της σκηνικής τους παρουσίας στις εμφανίσεις τους στο Ντίσελντορφ σε συνδυασμό με ένα άρτιο φωνητικό αποτέλεσμα και αρκετά ελληνικά στοιχεία μας φέρνουν στην 7η θέση. Και έκτοτε ξεκινάει η κατρακύλα. Και στους ελληνικούς τελικούς και στους Ευρωπαϊκούς. Με μία φωτεινή εξαίρεση που θα δούμε δύο χρόνια αργότερα.
2012: Ελευθερία Ελευθερίου – Aphrodisiac
Αυτή τη χρονιά τη σηματοδοτούν μεγάλες αλλαγές. Η ΕΡΤ (με πρόσχημα;) οικονομική δυσχέρεια εμπλέκει τους ιδιώτες. Η δισκογραφική εταιρία Universal αναλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη διεξαγωγή του ελληνικού τελικού η οποία πραγματοποιείται σε εμπορικό κέντρο! Ναι καλά διαβάσατε! Σε εμπορικό κέντρο! Τα πλάνα θυμίζουν τις εκπομπές που έκανε η Ρούλα, η Μενεγάκη και η Φαίη λίγο πριν λήξει η σεζόν. Τότε που έβγαιναν εκτός στούντιο και ταξίδευαν στη Νάξο, την Κυλλήνη, το Πόρτο Χέλι κλπ. Ο κόσμος μαζεμένος γύρω από μία σκηνούλα να τσιρίζει χωρίς λόγο. Οι παρουσιαστές Μαρία Κοζάκου και Γιώργος Φραντζεσκάκης να κόβουν βόλτα γύρω-γύρω στο εμπορικό. Υποψήφιοι και καλεσμένοι να προσπαθούν να πουν τα τραγούδια τους σε αυτό το περιβάλλον.
H Dora (ποια είναι αυτή;) συμμετέχει με το Baby I’m Yours, οι Cassiopeia (ποιες είναι αυτές;) με το Killer Bee, οι Velvet Fire (ποιοι είναι αυτοί;) με το τραγούδι No Parking και η Ελευθερία Ελευθερίου (αυτή από το X-factor;) με το Aphrodisiac. Το εισιτήριο παίρνει η τελευταία. Έτσι η Ελλάδα στέλνει στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν τραγούδι με στίχους Oh oh oh oh oh, oh oh oh oh oh / You make me dance, dance like a maniac / Oh oh oh oh oh, oh oh oh oh oh / You make me want your aphrodisiac. Το τελευταίο δις για να το εμπεδώσουμε! Η 17η θέση και πολύ μας ήταν!
2013: Koza Mostra & Αγάθωνας Ιακωβίδης – Alcohol is free
O ελληνικός τελικός της Eurovision διεξάγεται κατά αποκλειστικότητα από το μουσικό κανάλι MAD. Το κανάλι, έμπειρο σε τέτοιου είδους μουσικές διοργανώσεις, δεν βάζει παρουσιαστή τον Θέμη Γεωργαντά (άλλο και τούτο πάλι!) αλλά τον Γιώργο Καπουτζίδη και τη Δέσποινα Βανδή. Το MAD έχει ετοιμάσει μία βραδιά με ξεχωριστούς καλεσμένους, πολύ τραγούδι και θέαμα που αναβιώνει λίγη από τη λάμψη του παρελθόντος. Και λέω λίγη, καθώς το ύφος τώρα είναι πιο pop, πιο πολύ συναυλία παρά τηλεοπτικό σόου. Και δεν είναι καθόλου κακό.
Τη χρονιά αυτή εγκαινιάζεται στους ελληνικούς τελικούς της Eurovision μια αγαπημένη τακτική του MAD, που θα επαναληφθεί και τις επόμενες χρονιές. Πρόκειται για ντουέτα και επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών. Βλέπουμε λοιπόν τη Ruslana με την Ελένη Φουρέιρα να τραγουδούν το Wild Dances, τη Marija Serifovic και τις Μέλισσες στο Molitva (Destiny), τον Alexander Rybak με τον Κώστα Μαρτάκη στο Fairytale, τον Dima Bylan με την Ντέμυ στο Believe, την Έλενα Παπαρίζου με τους Vegas αλλά και με την Vicky Leandros στο My number one και στο Après toi αντίστοιχα . Υποψήφιοι η Θωμαή Απέργη, ο Alex Leon με την Giorgina, οι Koza Mostra με τον Αγάθωνα και η Αγγελική Ηλιάδη. Το τραγούδι των Koza Mostra και Αγάθωνα κερδίζει τη νίκη, προκρίνεται στον τελικό και κατατάσσεται στην 6η θέση. Και όλα αυτά παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η αποστολή λόγω της απουσίας χρηματοδότησης.
2014: Freaky Fortune & Riskykidd – Rise up
Ο ελληνικός τελικός διοργανώνεται για μία ακόμη φορά από το MAD με το ίδιο επιτυχημένο δίδυμο στην παρουσίαση. Τα ντουέτα επανέρχονται αλλά αυτή τη φορά αφορούν ελληνικές συμμετοχές στη Eurovision. H Kαλομοίρα διασκευάζει με τον Claydee το My secret combination, οι Μέλισσες τραγουδούν το Μάθημα Σολφέζ μαζί με την αρχική τετράδα ερμηνευτών, η Ντέμυ με τη Σοφία Βόσσου τραγουδούν το Σαν να μπαίνει η άνοιξη, οι Vegas με την Καίτη Γαρμπή τραγουδούν για την Ελλάδα χώρα του φωτός και η Τάμτα με την Ελπίδα ερμηνεύουν το Σωκράτη εσύ Super Star. Από τους τέσσερις διαγωνιζόμενους (Kρυσταλλία, Freaky Fortune, Josephine και Κώστα Μαρτάκη) νικητές αναδεικνύονται οι Freaky Fortune (Νικόλας Ραπτάκης και Θεόφιλος Πουζμπούρης) με τον Riskykidd. Το ποπ-ραπ και χορευτικό Rise Up δεν πείθει όμως το κοινό της Ευρώπης και η Ελλάδα φτάνει μόλις μέχρι την 20η θέση.
2015: Μαρία Έλενα Κυριάκου – One last breath
Ο ελληνικός τελικός του 2015 έμελλε να είναι ο τελευταίος που διοργάνωσε η χώρα μας. Και είναι πάλι σε συνεργασία με το MAD. Είναι μάλιστα η τελευταία φορά που ακούμε ζωντανά τα υποψήφια τραγούδια που είναι 5 στον αριθμό. Οι ερμηνευτές τους είναι οι C Real, Θωμαή Απέργη, Baricce, Σάγια και Μαρία Έλενα Κυριάκου, η τελευταία νικήτρια του The Voice. Παρουσιάστριες του ελληνικού τελικού είναι οι Μαίρη Συνατσάκη και Ντορέττα Παπαδημητρίου που υπήρξαν ευχάριστες αλλά δεν έδωσαν κάποιο ιδιαίτερο στίγμα στη βραδιά. Ένα από τα highlight της βραδιάς είναι το κουιζ γνώσεων. Λόγω των 60 ετών που συμπλήρωνε εκείνη τη χρονιά ο διαγωνισμός της Eurovision, ο Φώτης Σεργουλόπουλος θέτει σε δοκιμασία τις παρουσιάστριες μαζί με τους εμπειρότατους δημοσιογράφους – Eurovisionολόγους, Γιάννη Πουλόπουλο και Κατερίνα Σουλιώτη.
2016: Argo – Utopian Land
Μία από τις χειρότερες χρονιές όσον αφορά την κρατική τηλεόραση και τη σχέση της με τη Eurovision. H απευθείας ανάθεση στους Argo δεν βρήκε σύμφωνη την πλειοψηφία του τηλεοπτικού κοινού αφού μάλιστα για 1η φορά δεν υπήρξε καν επιλογή τραγουδιού. Οι Argo επέλεξαν ένα σχεδόν ακατανόητο τραγούδι με αναφορές στην ποντιακή παράδοση και γλώσσα που φυσικά δεν προκρίθηκε στον τελικό. Ελληνικός τελικός δεν υπήρξε αλλά όπως φάνηκε αυτό ήταν το λιγότερο.
2017: Demy – This is love
Η ΕΡΤ συνεχίζει την τακτική της απευθείας ανάθεσης, και αυτή τη φορά η Demy είναι αυτή που θα ταξιδέψει στο Κίεβο. Ε μα τόσα ντουέτα έχει κάνει! Έπρεπε! Αυτή τη χρονιά τουλάχιστον υπάρχουν 3 υποψήφια τραγούδια. Κοινό και επιτροπή αποφασίζει να στείλει το This is Love που με το ζόρι θα περάσει στον μεγάλο τελικό, όπου και θα τερματίσει στην 19η θέση. Ελένη Μπουζαλά και Αντώνης Λουδάρος μας υποδέχονται σε ένα πολύ μικρό στούντιο, στο οποίο υπάρχει μόνο ένας λευκός ημικυκλικός καναπές και μία οθόνη. Τα βλέμματα τραβά η εντυπωσιακή φούξια φόρμα της παρουσιάστριας, που εδώ που τα λέμε είναι μάλλον και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της βραδιάς.
2018: Γιάννα Τερζή – Όνειρό μου
Η απευθείας ανάθεση της εκπροσώπησης στη Γιάννα Τερζή δεν είναι η αρχική επιλογή της κρατικής τηλεόρασης. Η ΕΡΤ οδηγείται εκεί μετά τον αποκλεισμό της Αρετής Κετιμέ και των Χοροσταλιτών που δεν κατάφεραν να καταθέσουν στην ΕΡΤ το απαιτούμενο ποσό. Ελληνικός τελικός δεν θα διεξαχθεί ούτε φέτος. Και επειδή αυτή τη χρονιά δεν θέλει να τη θυμάται κανένας, θα σας αφήσω εδώ ένα ρεπορτάζ από την εκπομπή της Κατερίνας Καινούριου και εδώ ένα από την εκπομπή Στην Φωλιά των Κου Κου που εξηγούν τι συνέβη. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να μην προκριθούμε για μία ακόμη φορά στον τελικό. Ευτυχώς υπήρχε και η Ελένη Φουρέιρα που εκπροσωπώντας την Κύπρο κατέκτησε τη 2η θέση, κατέκτησε όλο το κοινό της Ευρώπης, και μία θέση ανάμεσα στις κορυφαίες στιγμές του διαγωνισμού.
2019: Katerina Duska – Better Love
Ξανά απευθείας ανάθεση και ξανά χωρίς δυνατότητα επιλογής τραγουδιού από το κοινό. Της ανακοίνωσης μάλιστα της συμμετοχής μας, έχει προηγηθεί ένα διάστημα καθυστέρησης, καθώς γραφειοκρατικά θέματα εμποδίζουν την έκδοση του σχετικού δελτίου τύπου. Για να ακούσουμε ζωντανά το τραγούδι ούτε λόγος βέβαια. Ποιος ελληνικός τελικός; Η Κατερίνα Ντούσκα αν και προκρίνεται στον τελικό του Τελ Αβιβ κατατάσσεται στην 21η θέση.
2020: Stefania – Supergirl
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η διεξαγωγή του διαγωνισμού της Eurovision ακυρώνεται. Αντ’ αυτής διεξάγεται μια ειδική εκπομπή από την EBU που μπορείτε να θυμηθείτε εδώ. Χρειάζεται να πω κάτι άλλο; Μακάρι να ήταν το μόνο που ακυρώθηκε!
2021: Stefania – Last dance
Τη φετινή χρονιά η Ελλάδα επιλέγει ξανά τη Stefania με ένα τραγούδι που μας δίνει ελπίδες πρόκρισης και μίας λίγο καλύτερης κατάταξης από αυτές που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας διαγωνίζεται στον 2ο ημιτελικό της 20ης Μαΐου, ενώ ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί δύο μέρες μετά. Τα προγνωστικά, μετά τη γεύση που πήραμε από τις πρόβες και τα εκπληκτικά εφέ που θα χρησιμοποιηθούν, μας δίνουν στη 10η θέση. Ελπίζουμε η Stefania να αποδώσει όσο καλύτερα μπορεί, να εντυπωσιάσει κοινό και επιτροπές και να φέρει ξανά τη χώρα μας στις επιτυχίες. Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να ευχηθούμε: Καλή επιτυχία Ελλάδα!