Android Auto: Εκμεταλλεύσου το στο έπακρο

Android Auto
Το Android Auto υπόσχεται μια τελείως διαφορετική εμπειρία οδήγησης για τον χρήστη (πηγή: wikipedia)

Με τα αυτοκίνητα να γίνονται όλο και πιο «έξυπνα» με την πάροδο των χρόνων, είναι εμφανές πως εμφανίζεται η ανάγκη για παροχή υπηρεσιών εν κινήσει τις οποίες ο οδηγός θα έβρισκε υπό άλλες συνθήκες στο smartphone του. Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει για τους χρήστες κινητών Android το Android Auto.

Λανσαρισμένο το 2014 από τη Google, το Android Auto είναι μια εφαρμογή η οποία μπορεί ουσιαστικά να εμφανίζει στις οθόνες των αυτοκινήτων το περιεχόμενο του κινητού του οδηγού, είτε πρόκειται για πληροφόρηση είτε για διασκέδαση.

Όταν μια συσκευή Android συζευχθεί με την οθόνη και τον υπολογιστή που λειτουργεί πίσω απ’ αυτή, η εφαρμογή είναι σε θέση να κάνει display συγκεκριμένες εφαρμογές που πληρούν τα κριτήρια στην οθόνη του αυτοκινήτου, με έναν απλό και φιλικό προς το χρήστη τρόπο.

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις εφαρμογές/λειτουργίες του κινητού που μπορούν να εμφανιστούν στην οθόνη του αυτοκινήτου είναι το GPS, η αναπαραγωγή μουσικής, τα SMS, το τηλέφωνο και η αναζήτηση στο διαδίκτυο. Για την πλοήγηση στο μενού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο τα πλήκτρα όσο και η οθόνη αφής, αλλά βέβαια ο πιο ορθός τρόπος για την σωστή οδηγική συμπεριφορά είναι οι φωνητικές εντολές, οι οποίες περιορίζουν την απόσπαση του οδηγού από τον δρόμο.

Advertisements
Ad 14

Όσον αφορά τη συμβατότητα, το Android Auto βρίσκεται αυτόματα σε όλα τα smartphones με έκδοση Android μεγαλύτερη της 10. Για παλαιότερες εκδόσεις, απαιτείται η εγκατάσταση της εφαρμογής Android Auto από το Play Store. Η αρχική σύζευξη με το αυτοκίνητο θα πρέπει να γίνει με τη χρήση καλωδίου USB, αν και πρόσφατα κάποιες συσκευές κινητών, όπως η Samsung, προσφέρουν και τη δυνατότητα της ασύρματης διασύνδεσης.

Διαβάστε επίσης  Mosaic: Η νέα διαδραστική σειρά-έκπληξη του 2018

Και το μοντέλο των αυτοκινήτων δεν αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο, καθώς οι περισσότερες μάρκες ανά τον κόσμο επιτρέπουν τη συμβατότητα με το Android Auto, ειδικά σε όσα μοντέλα έχουν παραχθεί από το 2016 και ύστερα. Ηχηρή εξαίρεση αποτελούν οι BMW και Porsche, οι οποίες βέβαια έχουν ανακοινώσει πως μελλοντικά σκοπεύουν να το αλλάξουν αυτό. Ανησυχίες υπήρξαν και από άλλες φίρμες στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ιδιαίτερα από τον όμιλο των Lexus και Toyota. Οι συγκεκριμένες ανησυχίες αφορούσαν κυρίως ζητήματα ασφάλειας και προστασίας δεδομένων αλλά αυτό κάμφθηκε εν τέλει, με μοντέλα του ομίλου να διαθέτουν πλέον το Android Auto από το 2019-2020 και έπειτα.

Από το καλοκαίρι του 2019, η Google έβγαλε ένα πολύ βοηθητικό feature στο Android Auto, με την ονομασία Google Assistant. Επί της ουσίας, πρόκειται για λογισμικό οδήγησης το οποίο θα είναι σε θέση να βοηθήσει τον οδηγό σε αρκετά επίπεδα, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα στον οδηγό να κάνει κλήσεις και να χειρίζεται το κινητό του χωρίς τα χέρια του!

Πρόκειται όμως για ένα ασφαλές «πρόσθετο» στην όλο και εξελισσόμενη τεχνολογία των αυτοκινήτων στον τομέα του infotainment; Η αλήθεια είναι πως όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που τα χειριζόμαστε. Η υπευθυνότητα είναι αναγκαία κατά την οδήγηση, με ή χωρίς ένα τέτοιο σύστημα. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο και τίποτα παραπάνω. Εάν ο οδηγός το χρησιμοποιεί για πλοήγηση, για κλήσεις χωρίς να δεσμεύει τα χέρια του αλλά και για βελτίωση της διάθεσής του κατά την οδήγηση, τότε σαφώς και πρόκειται για μια βελτίωση. Εάν ωστόσο η προσοχή του αποσπάται από αυτό, χάνοντας πληροφορίες απ’ όσα συμβαίνουν διαρκώς στον δρόμο, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για ένα εργαλείο χωρίς να είναι απαραίτητα «καλό» ή «κακό».

Διαβάστε επίσης  Οι ερευνητές κατασκευάζουν υποβρύχιο για να το ελέγξει η NASA σε εξωγήινο ωκεανό

Το Android Auto επίσημα βρίσκεται σε 36 χώρες ανά την υφήλιο. Στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ακόμα επίσημα, ωστόσο πολλοί είναι οι οδηγοί που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στα αυτοκίνητά τους. Ένα βοηθητικό βίντεο σχετικά με την εγκατάστασή του στην Ελλάδα θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Πηγές:

Glon R., (2020), What is Android Auto, Ανακτήθηκε από www.digitaltrends.com (Τελευταία πρόσβαση 03/08/2020)

Τι είναι το Android Auto & πώς το κατεβάζεις;, Ανακτήθηκε από www.autotriti.gr (Τελευταία πρόσβαση 03/08/2020)

Από μικρός εντυπωσιαζόμουν με το καθετί νέο, με κάθε νέα ανακάλυψη η οποία δεν υπήρχε χτες όμως θα άλλαζε το αύριο. Η τεχνολογία θεωρώ πως είναι ο δρόμος προς τα μπροστά και αυτή η αντίληψη ήταν που με ώθησε προς το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από το οποίο και είμαι απόφοιτος. Κάθε άρθρο μου θα ήθελα να το βλέπεις σαν μια αφορμή για σκέψη και για αναζήτηση. Καλή ανάγνωση!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για