Athens Science Festival – η επιστήμη χωρίς όρια

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 5ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Το φετινό φεστιβάλ, με σύνθημα του «Επιστήμη χωρίς σύνορα», έρχεται μέσα από δραστηριότητες και ομιλίες να επιβεβαιώσει ότι η επιστήμη δε χωρά μέσα σε σύνορα και ταμπέλες.

Athens Science Festival

Athens Science Festival

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Athens Science Festival άνοιξε τις πόρτες του στην Τεχνόπολη και καλωσόρισε μικρούς και μεγάλους. Από τις 24 έως τις 29 Απριλίου δόθηκε η δυνατότητα σε όσους αγαπούν την επιστήμη να συμμετάσχουν ενεργά στο φεστιβάλ. Μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εργαστήρια, διαγωνισμούς, αφιερώματα, πειράματα επίδειξης, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων ακόμα και προβολές ταινιών και θεατρικών παραστάσεων οι επισκέπτες απόλαυσαν το φεστιβάλ.

Πρόγραμμα

Με στόχο να επιβεβαιώσει ότι η επιστήμη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, το 5ο φεστιβάλ προσέφερε ένα 5ήμερο πρόγραμμα που συμπεριλάμβανε δραστηριότητες για ενήλικες αλλά και για παιδιά και εφήβους. Το εργαστήριο STEM για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 χρόνων, για παράδειγμα, αλλά και το κυνήγι θησαυρού για παιδιά από 13 έως 17 χρόνων είναι ενδεικτικά κάποιες από τις επιλογές που υπήρχαν στο φετινό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα όμως, το φεστιβάλ ανέδειξε και τη θέση της γυναίκας στο χώρο της επιστήμης μέσα από αφιερώματα και εργαστήρια. Ενώ παράλληλα, το φεστιβάλ πρόσφερε και εργαστήρια αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς.

Πηγαίνοντας την έννοια της συμπερίληψης ένα βήμα μπροστά, στο φεστιβάλ δόθηκε η δυνατότητα στους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε escape room. Στόχος τους ήταν να απενεργοποιήσουν μια βόμβα με την βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας. Επιπλέον, επιστρατεύτηκαν μέχρι και υπερήρωες για την παρουσίαση ενός κόμικ.

Διαβάστε επίσης  Athens Science Festival: Comeback για τέταρτη χρονιά στην Τεχνόπολη

Εκτός από το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, το φεστιβάλ εντυπωσίασε τους επισκέπτες του με την παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια το Σάββατο το βράδυ, αλλά και με τους καλεσμένους ομιλητές του -Έλληνες και ξένους, οι οποίοι μέσω των ομιλιών και του έργου τους πιστοποιούν ότι η επιστήμη δεν εντάσσεται μόνο σε ένα πλαίσιο και ότι δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ των κλάδων της.

Συγκεκριμένα, στο φεστιβάλ παρουσιάστηκαν ομιλίες για την σύμπραξη της τέχνης και της επιστήμης καθώς και της συνεργασίας επιχειρηματικότητας και επιστήμης. Επιπλέον, ομιλίες για την καινοτομία στην Ελλάδα, και την χωρίς σύνορα, αλλά ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο έλαβαν χώρα την Τετάρτη και την Παρασκευή αντίστοιχα.

Τέλος, τομείς όπως τα μαθηματικά, η ρομποτική, η αστρονομία αλλά και το… παρκούρ δεν έλειψαν και φέτος από το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας.

Η διοργάνωση

Το φεστιβάλ ιδρύθηκε από τον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, επιστήμονα με διδακτορικό στη γενετική, ο οποίος είναι και ιδρυτής του εκπαιδευτικού οργανισμού «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo». Η SciCo σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας διοργανώνουν το φεστιβάλ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The keeper of stories

The keeper of stories, ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες

Σας ενδιαφέρουν τα βιβλία που εμπεριέχουν διάφορες ιστορίες; εάν ναι,
catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση