Η όλο και αυξανόμενη ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων στην καθημερινότητά μας δημιουργεί μια νέα τάση προς τη αναζήτηση διαφορετικών επαγγελμάτων τα οποία θα καθορίσουν το προσεχές μέλλον παγκοσμίως. Μία από αυτές τις τάσεις είναι και η άνθηση του «νεοφερμένου» επαγγέλματος και στη χώρα μας, η επαγγελματική χρήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Γι αυτό το σκοπό, ήδη και σε κάποιες πόλεις της Ελλάδος, λειτουργούν επίσημα σχολές εκπαίδευσης drone οι οποίες προσφέρουν μια πλήρη εκπαίδευση και σωστές βάσεις για τη χρήση τους.
Το ενδιαφέρον ολοένα και αυξάνεται καθημερινά, αν και σε πρώτο στάδιο μια τέτοια είδους σχολή απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου καθώς αυτοί είναι οι πρώτοι που καλούνται να πετάξουν ένα τέτοιο αεροσκάφος πάνω από ένα πλήθος κόσμου και που θα πρέπει να διαχειριστούν μέσω των γνώσεων τους οποιαδήποτε κατάσταση και αν τους παρουσιαστεί, αν και η όλη φιλοσοφία έγκειται στην απόκτηση μιας γενικότερης παιδείας πάνω στη συμβίωση του ανθρώπου με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Τα βήματα για την απόκτηση ενός πτυχίου
Μετά την εγγραφή κάποιου σε μια τέτοια σχολή, ακολουθεί μια σειρά εξετάσεων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Η θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει πενήντα ώρες σε διάφορες κατηγορίες όπως τη νομοθεσία της πολιτικής αεροπορίας, τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, την αεροπορική μετεωρολογία καθώς και μια σειρά από τεχνικές γνώσεις. Αφού ολοκληρωθεί η θεωρητική εκπαίδευση, ο υποψήφιος χειριστής προχωρά στο πρακτικό κομμάτι το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία του drone που θέλει να χρησιμοποιήσει. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες (Α,Β,C) οι οποίες σχετίζονται με τη μέγιστη μάζα απογείωσης του drone, από 0- 25kg πάντα για εμπορική χρήση (commercial use).
Στο πρακτικό κομμάτι μαθαίνει κανείς πώς να προετοιμάσει το drone για χρήση, πως το ελέγχει και κατά την πτήση και στη φάση της απογείωσης- προσγείωσης, τους πιθανούς εναέριους κινδύνους και πως μπορεί να χειριστεί με ασφάλεια και σιγουριά ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Οι ώρες πρακτικής ποικίλλουν ανάλογα με τη κατηγορία drone που θα επιλέξει ο υποψήφιος και μετά το πέρας αυτής ακολουθεί το κομμάτι των εξετάσεων όπου ο υποψήφιος αρχικά θα εξεταστεί σε πενήντα ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στο θεωρητικό σκέλος και στο πρακτικό σε μια προσομοίωση πτήσης μπροστά σε έναν εξεταστή της ΥΠΑ ο οποίος θα καθορίσει εάν ο υποψήφιος έχει τα προσόντα για την απόκτηση του πτυχίου.
Το κόστος του πτυχίου ποικίλλει ανάλογα με τη κατηγορία που θα επιλέξει ο υποψήφιος, το οποίο καθορίζεται από τις ώρες τόσο της θεωρητικής όσο και της πρακτικής του εκπαίδευσής και ο αρχικός στόχος του πτυχίου είναι η κατάρτιση του εξεταζομένου σε ένα περιβάλλον πτήσης όπου θα μπορεί με άνεση να κινηματογραφήσει ένα γεγονός ή να «τραβήξει» ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
https://www.youtube.com/watch?v=1iW1Pa6NySY