Η εξ αποστάσεως φοίτηση κερδίζει διαρκώς έδαφος στις μέρες μας. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι. Κάποιοι από αυτούς είναι το γεγονός ότι εάν το Πανεπιστήμιο στο οποίο σε ενδιαφέρει να σπουδάσεις βρίσκεται σε άλλη χώρα, αποφεύγεις όλα τα έξοδα των μετακινήσεων και της παραμονής σου εκεί. Επίσης ξεφεύγεις από τον περιορισμό των συγκεκριμένων και σχετικά περιορισμένων σε αριθμό σχολών και τμημάτων της χώρας σου, έχοντας μια πολύ μεγάλη ποικιλία σχολών και τμημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συχνά δεν χρειάζεται να δώσεις εξετάσεις για να γίνεις δεκτός. Οι μετακινήσεις σου επίσης από και προς το Πανεπιστήμιο είναι ανύπαρκτες, μιας και όλα γίνονται πια από τον ηλεκτρονικό σου υπολογιστή. Για όσους είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν σε ένα Πανεπιστήμιο και να παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματά του, ειδικά όταν αυτά τα χρόνια είναι πάνω από μια τετραετία, η αλλαγή του να μη χρειάζεται να πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο πια και να αποφασίζουν αυτοί πότε θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα που παραδίδονται στο εξ’ αποστάσεως συχνά είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστη.
Το συνηθέστερο στην εξ αποστάσεως φοίτηση είναι οι φοιτητές να εγγράφονται σε μια πλατφόρμα του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια όλα γίνονται από εκεί. Υπάρχει το λεγόμενο «forum» στο οποίο τόσο οι καθηγητές, όσο και οι φοιτητές επικοινωνούν γραπτώς, ανταλλάσσοντας ιδέες και απορίες, επιλύουν απορίες και ενημερώνονται για διάφορα ζητήματα σχετικά με τα μαθήματα που παρακολουθούν. Η εξ αποστάσεως φοίτηση επιτρέπει και στους καθηγητές που διδάσκουν τα μαθήματα να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, όπως και οι φοιτητές και παρ’ όλα αυτά να είναι αποδοτικοί και να συμμετέχουν απρόσκοπτα στη γνωστική διαδικασία. Αυτό που χρειάζεται είναι όπως προαναφέρθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και σύνδεση στο διαδίκτυο.
Οι τηλεδιασκέψεις για πολλούς φοιτητές αποτελούν αγαπημένο χαρακτηριστικό της εξ αποστάσεως φοίτησης. Ανάλογα με το Πανεπιστήμιο το οποίο έχει επιλέξει ο κάθε φοιτητής, οι τηλεδιασκέψεις αυτές μπορούν να μαγνητοσκοπούνται σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής δεν μπορέσει να τις παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη ώρα που πραγματοποιούνται, είτε να θέλει να τις ξαναδεί στο μέλλον, είτε όχι. Αν μαγνητοσκοπούνται, αυτό είναι πολύ βολικό τόσο για τους καθηγητές, όσο και για τους φοιτητές.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει βαθμολογική επίπτωση για τους φοιτητές από τη μη παρακολούθησή τους όταν διεξάγονται, αυτοί μπορούν να τις δουν οποιαδήποτε στιγμή επιλέξουν στον υπολογιστή τους, κρατώντας σημειώσεις αν το επιθυμούν. Αυτό τους επιτρέπει ενδεχομένως να διατηρήσουν τη δουλειά που μπορεί να έχουν ή κάποιες άλλες υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και ταυτόχρονα να μη χάσουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, έστω και καθυστερημένα εφόσον το επιθυμούν. Για τους καθηγητές από την άλλη είναι σημαντική η δυνατότητα της μαγνητοσκόπησης γιατί έτσι ξέρουν πως όλοι οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να δουν την τηλεδιάσκεψη την οποία ενδεχομένως έχασαν, κάτι που επιτρέπει στους καθηγητές να είναι σίγουροι πως έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν προκειμένου να βοηθήσουν τους φοιτητές να μη χάσουν την παράδοση του μαθήματος πριν προχωρήσουν στην επόμενη παράδοση- τηλεδιάσκεψη. Πρόκειται δηλαδή για μια κοινή βάση καθηγητών και φοιτητών.
Πολλοί φοιτητές όμως προσπαθούν να είναι παρόντες στις τηλεδιασκέψεις, γιατί μέσω της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται μπορούν να δουν τον καθηγητή ή την καθηγήτριά τους, να τον/την ακούσουν, να επικοινωνήσουν, ρωτήσουν, επισημάνουν κάτι που θέλουν. Μπορούν επίσης να γράψουν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης σε μια κοινή συνομιλία στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη. Αν το επιθυμούν και τους το επιτρέψει ο καθηγητής, μπορούν όταν παίρνουν το λόγο να ανοίγουν την κάμερά τους ώστε να τους δουν οι υπόλοιποι, κάτι όμως που συνήθως δεν γίνεται. Ένα από τα πιο ωραία διαδραστικά σημεία της τηλεδιάσκεψης είναι το πάτημα ενός εικονιδίου με ένα ανθρωπάκι που σηκώνει το χέρι του. Όταν ένας φοιτητής πατήσει αυτό το εικονίδιο ο καθηγητής θα ξέρει πως σηκώνει ο συγκεκριμένος φοιτητής το χέρι του για να πάρει τον λόγο, οπότε όταν είναι η κατάλληλη στιγμή του επιτρέπει να εκφραστεί.
Οι εργασίες συνήθως είναι ατομικές, υπάρχουν όμως και οι ομαδικές, οι οποίες όπως αποδεικνύεται στην πορεία δεν είναι κάτι το τρομακτικό δεδομένου ότι οι φοιτητές όχι μόνο δεν γνωρίζονται μεταξύ τους αλλά μένουν και σε διαφορετικές περιοχές ή και χώρες. Τα περιβάλλοντα στα οποία γίνονται κάποιες εργασίες έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι πολύ ευχάριστα. Η τεχνολογία βρίσκεται παντού και επιτρέπει πολλές διευκολύνσεις.
Η ύλη των μαθημάτων σε εβδομαδιαία βάση αναρτάται από τους καθηγητές στην πλατφόρμα του κάθε μαθήματος. Τα θετικά της εξ αποστάσεως φοίτησης είναι ότι ο καθηγητής κάθε εβδομάδα καθιστά σαφές το τι πρέπει να διαβάσει ο φοιτητής και από πού, παρέχοντάς του το. Δεν χρειάζεται ο φοιτητής να ψάξει σε βιβλιοθήκες και στο διαδίκτυο. Είναι όλα εκεί, μπροστά σου. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι σχετικά με την ύλη που αναρτάται είναι πως οι καθηγητές συχνά επιλέγουν εκτός από τα γραπτά κείμενα να αναρτήσουν και βίντεο, μικρές ταινίες… αποσπάσματα της ύλης που δεν είναι σε μορφή γραπτού κειμένου. Αυτό αποτελεί έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο μάθησης, μιας και ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα, οι φοιτητές έρχονται σε επαφή και άλλες πηγές πληροφοριών οι οποίες μάλιστα συχνά εντυπώνονται πολύ πιο εύκολα και αμεσότερα σε σχέση με τα γραπτά κείμενα.
Τέλος, οι εξετάσεις, ανάλογα με την εξ’ αποστάσεως φοίτηση μπορούν είτε να λάβουν χώρα σε ένα συνεργαζόμενο εξεταστικό κέντρο που βρίσκεται στην πόλη του φοιτητή, είτε να χρειαστεί φοιτητής να μεταβεί στο Πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζει. Στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα αυτός να εξεταστεί σε συνεργαζόμενο εξεταστικό κέντρο της περιοχής του, εκτός των πλεονεκτημάτων ότι δεν χρειάζεται να ξοδευτεί πηγαίνοντας στο Πανεπιστήμιο και χάνοντας πολύτιμο χρόνο για την προετοιμασία του, του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει κάποιους από τους συμφοιτητές του, που μετά από ένα εξάμηνο επικοινωνίας μόνο μέσω του υπολογιστή, είναι μια ευχάριστη αλλαγή να τους συναντά δια ζώσης. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η κλασική διαδικασία των εξετάσεων, που αναλόγως με τις οδηγίες από το Πανεπιστήμιο για κλειστές ή ανοιχτές σημειώσεις όλοι γράφουν στις κόλλες αναφοράς τους απαντώντας τα θέματα που έχουν σταλεί από το Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια αυτά στέλνονται πάλι στο Πανεπιστήμιο για να βαθμολογηθούν και να αναρτηθούν οι βαθμολογίες.
Κλείνοντας, είναι γεγονός πως όλοι οι φοιτητές στις μέρες μας είναι διαφορετικοί μεταξύ τους και αναζητούν διαφορετικά πράγματα. Ανάλογα με τις δυνατότητες και τον χαρακτήρα του κάθε φοιτητή είναι σημαντικό αυτός να επιλέξει το καλύτερο για τον ίδιο. Η τεχνολογία του το επιτρέπει, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως η εξ αποστάσεως φοίτηση είναι εύκολη και μη απαιτητική. Το αντίθετο μάλιστα.