Η χρήση των ρομπότ στην «μάχη» κατά του κορονοϊού

 

ρομπότ
Πηγή εικόνας: etftrends.com

Η χρήση των ρομπότ

Όσο ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται η ανθρωπότητα για να τον αντιμετωπίσει χρειάζεται όλο και περισσότερη βοήθεια. Έτσι, στην μάχη ενάντια στον ιό «ρίχτηκαν» και τα ρομπότ τα οποία αποδεικνύονται άξιοι σύμμαχοί μας. Οι αρμοδιότητές τους είναι πολυποίκιλες, από απλή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον ιό,  χορήγηση υγειονομικού υλικού και εξέταση ασθενών, μέχρι υποστήριξη ηλικιωμένων και απολύμανση νοσοκομείων.

 

Ρομπότ
Ρομπότ ενημερώνει για τον κορονοϊό | Πηγή εικόνας: wionews.com

Ενημέρωση των πολιτών και χορήγηση υγειονομικού υλικού

Σε μια πόλη της Κεράλα στην Ινδία, χρησιμοποιήθηκαν ρομπότ που δημιουργήθηκαν από την εταιρία Asimov Robotics. Οι βασικές τους λειτουργίες είναι να ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με τον κορονοϊό και να διανέμουν μάσκες και  αντισηπτικά. Ο σκοπός είναι τα ρομπότ αυτά να τοποθετούνται σε σημεία που υπάρχει πολύς κόσμος όπως αεροδρόμια και Malls.

 

Εξ αποστάσεως εξέταση ασθενών

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν «πληρώσει» το μεγαλύτερο τίμημα στην μάχη με το κορονοϊό παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η προστασία τους. Έτσι, στο πανεπιστήμιο της Tsinghua στην Κίνα, ο καθηγητής Zheng Gangtie με την ομάδα του, δημιούργησε ένα ρομπότ που κάνει εξ αποστάσεως εξέταση. Το ρομπότ αυτό λειτουργεί με τηλεχειρισμό και μπορεί να κάνει μια σειρά από εξετάσεις που πραγματοποιούν οι γιατροί όπως π.χ. ακρόαση με στηθοσκόπιο ή να κάνει υπερήχους χωρίς να έρθουν οι γιατροί σε επαφή με τον ασθενή. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος βρίσκεται επάνω σε τροχούς και είναι εξοπλισμένος με κάμερα .

 

 

Προστασία ηλικιωμένων από τον ιό

Οι ηλικιωμένοι ανήκουν στις  ευπαθείς ομάδες και μια πιθανή προσβολή τους από τον ιό, θα μπορούσε  να αποβεί μοιραία. Για την προστασία τους, στον Χονγκ Κονγκ, σε πολλούς οίκους ευγηρίας χρησιμοποιούν ένα ρομπότ, το οποίο λέγεται Temi και βοηθάει τους ηλικιωμένους, έτσι ώστε να έρχονται σε λιγότερη επαφή με το νοσηλευτικό προσωπικό και να μειωθεί η πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό. Το ρομπότ αυτό υπενθυμίζει στους ηλικιωμένους καθημερινά μέσω φωνητικών εντολών, δραστηριότητες όπως είναι το πλύσιμο των χεριών και η σωματική άσκηση. Τέλος, το ρομπότ, τους κρατάει σε επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τις οικογένειές τους  μέσω βίντεο κλήσεων.

Διαβάστε επίσης  Xenobots: οι πρώτοι ζωντανοί, προγραμματιζόμενοι οργανισμοί

 

 

Ρομπότ απολυμαίνουν νοσοκομεία

Η εταιρεία UVD Robots η οποία εδρεύει στην Δανία, δημιούργησε ένα ρομπότ, το οποίο καθώς κινείται μέσα στο νοσοκομείο, εκπέμπει UV-C φως. Το φως αυτό είναι υπεριώδες, έτσι αφαιρεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα, σχεδόν όλους τους ιούς και τα βακτήρια που βρίσκονται σε ένα δωμάτιο. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι εξολοθρεύει τους ιούς τόσο στις επιφάνειες όσο και στον αέρα. Με την εξάπλωση του κορονοϊού, το ρομπότ αυτό αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό του και γι’ αυτό στην Κίνα αρχίζει να χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 2.000 νοσοκομεία.

 

 

Τα ρομπότ «Νίντζα»

Στην Ταϊλάνδη, επιστράτευσαν τα ρομπότ «Νίντζα», με σκοπό να βοηθηθούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στον αγώνα που δίνουν ενάντια στον κορονοϊό. Λέγονται «Νίντζα» λόγω του μαύρου χρώματός τους και βοηθούν στην μείωση του κινδύνου μόλυνσης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Είχαν κατασκευαστεί αρχικά για την παρακολούθηση ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια και έχουν τη δυνατότητα να θερμομετρούν τους ασθενείς. Επίσης, μέσω των ρομπότ «Νίντζα», οι γιατροί μπορούν να επικοινωνούν με τους ασθενείς από διαφορετικούς χώρους και έτσι να αποτρέπεται η μετάδοση του ιού.

Τέλος, είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλα μας τα μέσα ώστε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Η τεχνολογία αυξάνει το εύρος και την αποτελεσματικότητα των επιλογών μας. Ας την χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει, για το καλό όλων μας.

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά και δεύτερο πτυχίο στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Αγαπώ τα βιβλία, τον κινηματογράφο και τον αθλητισμό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βιέννη: έρωτας με την πρώτη ματιά!

Καθώς το καλοκαίρι μας αποχαιρετά, η Βιέννη αρχίζει να μεταμορφώνεται
Χωρισμός

Χωρισμός: Να «παραιτηθώ» ή να «σκοτώσω»;

Χωρισμός, γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να δώσουμε ένα τέλος