Ο κόσμος της τεχνολογίας και ειδικότερα ο κόσμος της εκμάθησης ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης έχουν αρχίσει να αποκτάνε καθοριστικό ρόλο στην ζώη μας. Καινούρια και πιο εξελιγμένα μηχανήματα και ρομπότ έρχονται στην επιφάνεια με σκόπο να αναπτύξουν και να ενισχύσουν την βοήθεια τόσο σε ατομικό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο.
Την πρωτιά σε όλα αυτά και ειδίκα στα ρομπότ που έχουν ανθρώπινη μόρφη την κατέχει αυτή την στιγμή η Κίνα. Ο Ντέιβιντ Χάνσον απόφασισε το 2007 να ιδρύσει την δική του επιχείρηση που αποκαλείται Hanson Robotics Limited. Έχοντας έδρα το Χονκ Κονκ της Κίνας, ο Ντέιβιντ ξεκίνησε να ερευνά και να αποτυπώνει πάνω στα μηχανήματα του την ανθρώπινη μόρφη που μπορεί να έχουν καθώς και τον αλγόριθμο που κουβαλάνε στο εσωτερίκο τους. Μερικά γνωστά από το διαδύκτιο αλλά και άγνωστα ανθρώπινα μηχανήματα ακολουθούν παρακάτω.
Σοφία- Ερευνητικό ρομπότ
Το πρώτο και ίσως πιο δημοφιλέστερο μηχάνημα με ανθρώπινη μορφή που έχει δημιουργηθεί σε όλοκρηρο το κόσμο είναι αυτό της Σοφίας. Το συγκεκριμένο μπορεί να επικοινωνίνησει και να ψυχαγωγήσει τον άνθρωπο. Μπορεί να αναγνωρίσει ορισμένα πρόσωπα, να βλέπει και γιατί όχι να μιμείται ανθρώπινες συμπεριφορές και χειρονομίες. Παράλληλλα με όλα αυτα μπορεί να περπατήσει και να ελέγξει διάφορες κινήσεις του σωματός της και ειδικότερα των χεριών της. Έχει τις δικές της συμπεριφόρες και με βάση την ομιλία αλλά και την συμπεριφορά του ανθρώπου μπορει να αντιδράσει ανάλογα και να τον βοηθήσει.
Μικρή Σοφία– καταναλωτικό ρομπότ
Η μικρή Σοφία, η οποία είναι αδερφή της Σοφίας, είναι ένα παιχνίδι που με αυτό μαθαίνουν τα παιδία την έννοια του STEM. Έχει δημιουργηθεί και έχει βγεί στην αγόρα το 2019. Κάθε μικρό παιδί που αγάπαει την τεχνολόγια και το κόσμο της ρομποτικής μπορεί να αποκτήσει αυτό το παραπάνω μηχάνημα. Με διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνει πως λειτουργεί και τι κρύβεται πίσω απο αυτό το ανθρώπινο κατασκεύασμα.
Χαν– Ερευνητικό ρομπότ
Το συγκεκριμένο έχει ενεργοποιήθει το 2015 και πλέον ανήκει στα κεντρικά γραφεία της Hanson Robotics Limited στο τμήμα του Science Park στο Χονγκ-Κονγκ. Έχει κατασκευαστεί για να βοήθα τους άλλους να βρούν την ικανοποίηση. Για έναν ειρηνικό πάνω από όλα κόσμο.
Μπίνα– Ερευνητικό ρομπότ
Κατασκευάστικε το 2010 και αποτελείται από το πρόσωπο και ώμους. Το ρομπότ Μπίνα και συγκεκριμένα η Μπίνα48 μπορεί να συνομιλήσει με άλλους ανθρώπους. Παραλλήλα μπορεί να περιγράψει και αλλάγες της προσωπικότητας του αδελφού της που γύρισε από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Το 2017 μάλιστα, γράφοντας την δική της ιστορία κατάφερε να γραφτεί και να ολοκρηρώσει με επιτυχία μια τάξη του κολλεγιού, ένα μάθημα Φιλοσοσφικής στο Πανεπιστήμιο Notre Deme de Namur στην Καλιφόρνεια. Σήμερα η Μπίνα εξυπηρετεί το ίδρυμα Rothblatt’s Terrasem, όπου συμμετέχει στο πειράματα τεχνητής νοημοσύνης και συνδέσεις στο πλάισιο του έργου LifeNaut.
Φίλιπ Κ Ντικ– Ερευνητικό ρομπότ
Ενεργοποιήθηκε το 2005 και ήταν από το πρώτα μηχανήματα τέτοιου είδους που κατασκεύασε η Hanson Robotics Limited. Το συγκεκριμένο που ανήκει σε έναν συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, το δήμιούργησε ο Ντείβιντ Χάνσον σε παιδική ηλικία χρησιμοποιώντας φύλλα από εφημερίδα ή από περιοδικά. Με το Φίλιπ Κ Ντικ Android, κέρδιεσε το βραβείο AAAI το 2005. Το αρχικό μοντέλο του χάθηκε σε μια πτήση, οπότε το 2011 η Hanson με μιά Ολλανδική εταιρεία εκπομπής VPRO, ανέπτυξαν μια νέα έκδοση.
Ιούλιος– Ερευνητικό ρομπότ
Ενεργοποιήθηλκε το 2006, με την πολύτιμη βοήθεια του συνεργάτη της Personality Forge. Ο σκοπός του είναι για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ. Ο Jules ενσωματώνει ένα καινοτόμο σύστημα τεχνολογιών. Το προσωπό του χρησιμοποίει πόλλους σερβοκινητήρες κάτω από το δέρμμα του επιτρέποντας ένα πλήρες φάσμα συναισθημάτων.
Joey Chaos– Ερευνητικό ρομπότ
Το συγκεκριμένο αναπτύχθηκε ρητά για έρευνα αλληλεπίδρεσης ρομπότ και ανθρώπου το 2007.
Aλίκη– Ερευνητικό ρομπότ
Ενεργοποήθηκε το 2008 για το MIRALab στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Γνωστή και ως Έυα, οπώς και με τα υπόλοιπα, μπορεί να κάνεις υπερβολίκα πολλές κίνησεις και χάρης των σερβοκινητήρων να εκφράσει πολλά συναισθήματα. Καταλήγοντας έτσι να ασχολήθει με το κόσμο του θεάτρου και του θεάματος. Μάλιστα το Φεβρούριο του 2017, έκανε το ντεμπούτο της σε μια παράσταση στο θέατρο Roten Fabrik στη Ζυρίχη.
Ζήνων– Ερευνητικό ρομπότ
Ενεργοποιήθηκε το 2007 και είναι γνωστό στο ευρύ κοινό ωε μέσο έρευνας για άτομα που πάσχουν από αυτισμό.
Καθηγητής Αϊνστάιν- καταναλωτικό ρομπότ
Αυτό είναι το πρώτο προσωπικό μηχάνημα της εταιρέιας. Ανήκει στο καταναλώτικο προϊόν και διαθέτει όλα τα χαρακτηρισρικά του αλιθηνού επιστήμονα, το χιούμορ του και τις γνώσεις του. Μέσα από αυτό, η νέα γενιά πολύ να μάθει την άποψη που έχει για την επιστήμη. Όπως χαρακτηριστικά είπε ότι:<<Όλη η επιστήμη δεν είναι τίποτα περισσότερο από την τελειοποίηση της καθημερινής σκέψης>>.
Albert HUBO– Ερευνητικό ρομπότ
Είναι το πρώτο project που ενεργοποιήθηκε το 2005 με την συνεργασια της Hanson Robotics με την Korea Advanced Institute of Science and Technology, που το ανθρώπινο πρόσωπο μπήγκε στο ρομποτικό σώμα. Ξεκινώντας έτσι την τροποποιήση κάθως και την παραγωγή τέτοιου είδους.
Ντιέγκο- Σαν– Ερευνητικό ρομπότ
Το ρομπότ αυτό που μοίαζει με παιδί, ενεργοποιήθηκε το 2013, από την εταιρεία Hanson Robotics και από τον Ιάπωνα Kokoro. Τώρα κατοικεί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο εργαστήριο αντίληψης μηχανών του Σαν Ντιέγκο, που υπηρετεί την γνωστική τεχνητή νοημοσύνη και την αλληλεπίδραση του ρομπότ- ανθρώπου. Με αυτό το τρόπο κατασκευής του, κάνει μιμήσεις των μωρών και εκφράσεις που έχουν.
Γκρείς- ρομπότ νοσοκόμα
Το τελευταίο δημιούργημα της Hanson Robotics είναι η νοσοκόμα Γκρείς. Ο κόσμος από τα τέλη του 2019, έχει σε νέο τρόπο ζωής. Ο Covid-19 έχει σκορπίσει το θάνατο πόλλων ανθρώπων. Οι μόναδες στα νοσοκομείο μερα με την μέρα γεμίζουν από ασθενείς. Για να διευκολύνει την ταλαιπώρια των νοσηλευτων, η Hanson Robotics αποφάσισε να δημιούργησει το συγκεκριμένο ρομποτ. Μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση μιας ασθένιας καθώς και στην θεραπεία του. Επιπλέον μπορεί να κρατήσει συντροφία και στους ηλικιώμενους.
Πηγές άρθρων:
https://www.cnn.gr/focus/story/280299/kai-to-onoma-aytis-gkreis-h-sxedon-alithini-nosokoma-rompot-sta-xronia-tis-pandimias