Η Nokia ανασταίνεται – χωρίς να έχει πεθάνει ποτέ

mlte9bΟ τίτλος ακούγεται παράδοξος – χωρίς όμως να είναι.

Η Nokia είναι στη πραγματικότητα ένας υπεραιωνόβιος οργανισμός που ιδρύθηκε το 1865 στο Oslo της Φινλανδίας. Από την αρχή της πορείας της μέχρι και σήμερα εξαπλώνει τις δραστηριότητες της σε πολλούς τομείς, όπως η παραγωγή χαρτιού, η δημιουργία ψηφιακών χαρτών κ.α. Βέβαια, ο τομέας της κινητής τηλεφωνίας ήταν εκείνος που καταξίωσε παγκοσμίως την εταιρία.

Ιδιαίτερα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Nokia ήταν συνώνυμη της λέξης κινητό τηλέφωνο για πολλούς ανθρώπους. Μάλιστα, η κυριαρχία της ήταν τόσο ισχυρή που άντεξε ακόμη και την δυναμική επέλαση κινητών όπως το Motorola RAZR.

Σε μόλις 5 χρόνια η Nokia σημείωσε τεράστια πτώση στο μερίδιο αγοράς της

 

Το χτύπημα που δεν άντεξε η εταιρεία ήρθε από το iPhone. Οι Φινλανδοί βρέθηκαν απροετοίμαστοι, χωρίς να μπορούν να δώσουν στην αγορά κάτι αντίστοιχο με το δημιούργημα της Apple. Την περίοδο 2007 – 2011 υπήρξε διάχυτη μια αισιοδοξία για την επιστροφή του βασιλιά.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

To Nokia N9 ήταν το μοναδικό κινητό της Nokia εφοδιασμένο με το MeeGo. Ένα εξαιρετικό κινητό, το οποίο έπεσε θύμα της μετάβασης της Nokia στα Windows Phone

 

Στα αμέσως επόμενα χρόνια, η αισιοδοξία αυτή έσβησε άδοξα. Το 2011, η Nokia εγκατέλειψε τα δυο κυρίαρχα λειτουργικά της συστήματα, Symbian και MeeGo για χάρη του – πολύ κατώτερου – Windows Phone. Η επιλογή αυτή απεδείχθη τουλάχιστον μοιραία, με τις πωλήσεις να μειώνονται δραματικά. To 2013, ενώ τα οικονομικά στοιχεία απειλούν την ύπαρξη της εταιρίας, η Nokia συνάπτει μια αρκετά περίπλοκη συμφωνία με τη Microsoft. Με αυτή τη συμφωνία, η Nokia εξασφαλίζει την επιβίωση της, ανταλλάσσοντας τον ζημιογόνο τομέα κινητής με – περίπου- 7 δις δολάρια.

Διαβάστε επίσης  Πώς «βλέπει» η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Από τη στιγμή εκείνη, η Nokia έγινε ξανά μια ακμάζουσα εταιρία, που παρήγαγε εξοπλισμό δικτύων κινητής, είχε ίσως τους καλύτερους ψηφιακούς χάρτες και ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Έδειξε πως στράφηκε σε άλλους τομείς και πως τα κινητά τηλέφωνα δεν την ενδιέφεραν πια.

Αυτή η αποχώρηση φαινόταν οριστική, ή τουλάχιστον μεγάλης διάρκειας.

Ένας από τους όρους της παραπάνω συμφωνίας, απαγόρευε στους Φινλανδούς να κυκλοφορήσουν smartphones μέχρι και το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Αυτό συνέβη επειδή η Microsoft ήθελε να εκμεταλλευτεί την φαινομενική αδιαφορία της Nokia για την αγορά και να την αποθαρρύνει από μια πιθανή αστραπιαία επιστροφή.

Σήμερα, βρισκόμαστε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 και όπως είθισται, οι εταιρίες ενημερώνουν τους μετόχους τους για τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα σχέδια τους. Πριν από λίγες μέρες, σε επίσημη ενημέρωση για τους μετόχους της, η Nokia παρουσίασε τη παρακάτω διαφάνεια στην οποία μεταξύ άλλων, αναγράφεται πως το 2017 είναι η χρονιά που θα δούμε ξανά Nokia smartphones

Advertising

Μια -σχεδόν- επιστροφή

Η νέα εποχή που ξεκινά για τη Nokia είναι ριζικά διαφορετική για δυο βασικούς λόγους.

Αρχικά, γιατί στρέφεται αποκλειστικά στο Android. Όλα τα επερχόμενα smartphones της Nokia δεν θα βασίζονται στα Windows, ούτε σε κάποιο λειτουργικό της όπως το Symbian ή το MeeGo.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος, είναι πως θα εμπλέκεται σε μικρότερο βαθμό στην κατασκευή των συσκευών. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου ο σχεδιασμός αλλά και η κατασκευή των κινητών γινόταν από την ίδια τη Nokia, σήμερα έχουμε ένα αρκετά πιο περίπλοκο σύστημα.

Διαβάστε επίσης  screenshots 04 | MWC special
Advertising

Στην ουσία μιλάμε για ένα τρίγωνο μεταξύ των εταιριών Nokia, HMD Global και Foxconn. Η HMD Global έχει δημιουργηθεί από πρώην υπαλλήλους της Nokia. Η Foxconn διαχειρίζεται εργοστάσια κατασκευής κινητών. Η τελευταία μαζί με την Pegatron έχει αναλάβει και την κατασκευή των iPhone.

 

 

Όπως βλέπουμε και στην παραπάνω απεικόνιση, η HMD θα σχεδιάζει τα προϊόντα. Έπειτα, αυτά θα παράγονται στα εργοστάσια της Foxconn. Η Nokia θα έχει ελεγκτικό ρόλο, θέτοντας ουσιαστικά τα στάνταρ που θα πρέπει να πληρούν τα προϊόντα.

Τι θα δούμε

Η τριμερής συνεργασία παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Επίσημα έχουμε λίγες πληροφορίες, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί μόνο τα εξής:

Advertising

  1. Η επιστροφή θα γίνει μέσα στο 2017
  2. Η HMD θα παραβρεθεί στο Mobile World Congress που θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Φεβρουάριο
  3. Η επιστροφή θα γίνει με Android smartphones και tablets.

Από την άλλη μεριά, οι ανεπίσημες διαρροές είναι εκείνες που μας έχουν δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Πιο συγκεκριμένα, γνωρίζουμε για 3 τουλάχιστον συσκευές – και οι 3 είναι smartphones.

Η πρώτη έχει τη κωδική ονομασία D1C και αποτελεί την πιο προσιτή από όλες. Προορίζεται  για τη μεσαία κατηγορία τιμής, κάτι που είναι φανερό άλλωστε από τα specs της. Πιο αναλυτικά, το D1C εφοδιάζεται με τετραπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 430, 3GB RAM, 32 GB αποθηκευτικό χώρο και οθόνη ανάλυσης Full HD σε ένα μεταλλικό περίβλημα.

Το μεταλλικό περίβλημα του D1C, τουλάχιστον σύμφωνα με τις φήμες.

Οι άλλες 2 συσκευές θα αποτελέσουν το ζεύγος των ναυαρχίδων της Nokia, μπαίνοντας ακριβώς απέναντι από τα Galaxy S7/S7 edge της Samsung και τα iPhone 7/7 Plus της Apple. Τεχνικά, αυτές θα τροφοδοτούνται από τον Snapdragon 820, θα διαθέτουν 4GB RAM και η οθόνη τους θα είναι τεχνολογίας AMOLED ανάλυσης 2K.

Διαβάστε επίσης  iPhone: Θεωρούνται ανώτερα κι αυτό είναι μύθος

Η φωτογραφική μηχανή, σημείο αναφοράς για όλα τα κορυφαία Nokia, είναι πιθανό να έχει φακό ZEISS, δεδομένης της πρότερης συνεργασίας των 2 εταιριών τα προηγούμενα χρόνια. Τίποτα όμως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό σχετικά με τα χαρακτηριστικά της κάμερας των νέων ναυαρχίδων.

Advertising

Η Nokia έχει μπροστά της ένα πολύ δύσκολο δρόμο.

Αυτή τη στιγμή, η αγορά των smartphone είναι εξαιρετικά κορεσμένη, ενώ εκείνη των android tablet βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η Nokia έχει μπροστά της έναν πολύ δύσκολο δρόμο. Οι ανταγωνιστές της είναι πιο δυνατοί από ποτέ, ενώ τα περιθώρια κέρδους χαμηλώνουν συνεχώς.

Η τριμερής συνεργασία δείχνει αρκετά περίπλοκη και αυτό θέτει προβληματισμούς για το εάν θα μπορέσει τελικά να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Επίσης, πρέπει να πείσει όσους την έχουν εγκαταλείψει οριστικά μετά από την εποχή 2010-2013. Κυρίως όμως, πρέπει να πείσει εκείνους που δεν ήταν ποτέ οπαδοί της, δηλαδή τη γενιά που μεγάλωσε με iPhone και Galaxy.

Η HMD Global έχει δεσμευτεί πως θα διαθέσει 500 εκ. δολάρια σε βάθος 3 ετών για το marketing των νέων συσκευών.

Advertising

Είναι όμως 500 εκατομμύρια αρκετά για να θυμίσουν, σε όσους πίστευαν το αντίθετο, πως η Nokia δεν πέθανε ποτέ;

Γεννήθηκα το 1997 και από τότε έχω το όνομα του παππού μου. Δυστυχώς, για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω, πολλοί με φωνάζουν Μάρκο ή Κωνσταντίνο. Ήρθα στο MAXMAG για να γράφω για τεχνολογία, αλλά έμεινα γιατί περνάω καλά. Α, παραλίγο να το ξεχάσω. Μισώ να γράφω bio.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε: Και είναι τρομακτικά εφιαλτική

Το καινούριο βιβλίο Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε της

Οι πορσελάνινες κούκλες του 19ου αιώνα

Οι πορσελάνινες κούκλες, που πολλές από εμάς μπορεί να έχουμε