ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει το έργο του Νηλ Σάιμον “Οι Ηλίθιοι” σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Παπαδόπουλου.
Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018, με γενική είσοδο 6 ευρώ. Παράλληλα, θα δοθούν στο ίδιο θέατρο 9 πρωινές παραστάσεις με δωρεάν είσοδο για τους μαθητές στο πλαίσιο της συνέχισης της επιτυχημένης συνεργασίας ανάμεσα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Δήμο Νεάπολης – Συκεών.
Σε συνεργασία με τους Δήμους της Θεσσαλονίκης το εγχείρημα αυτό έχει ως στόχο να μεταφέρει το Κρατικό Θέατρο στις γειτονιές όλων των περιοχών της Θεσσαλονίκης. Οι “Ηλίθιοι” του Νηλ Σάιμον θα ξεκινήσουν από τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, ενώ στη συνέχεια έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις στο Δήμο Θέρμης, στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και στο Δήμο Καλαμαριάς.
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα χωριό, του οποίου οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να ζουν στην άγνοια, να έχουν τον τίτλο του γιατρού δίχως να γνωρίζουν πως να εξασκούν το επάγγελμα και ούτω καθεξής. Ο έρωτας λειτουργεί ως πανάκεια και μόνο μέσω αυτού μπορεί να σπάσει η κατάρα. Το έργο αυτό σατιρίζει τη ζωή του 20ού αιώνα, που ωστόσο είναι διαχρονικό σε αξία. Επικρατεί το “βίαιο χιούμορ” και ο “σαρκασμός της σύγκρουσης του παλιού με το νεο” όπως τόνισε ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Παπαδόπουλος. Ένα χωριό που το έχουν καταραστεί να ζει στην άγνοια, μα το χειρότερο είναι πως “οι κάτοικοι το έχουν αποδεχτεί!” σχολιάζει ο σκηνοθέτης.
Διαβάζοντας το έργο ξανά και ξανά, άρχισε να μου αποκαλύπτεται ένα χιούμορ διαφορετικό από αυτό που αντιλήφθηκα στην πρώτη μου ανάγνωση. Ένα χιούμορ πιο μαύρο. Σχεδόν βιτριολικό. Άρχισα να βλέπω την αισθητική των Monty Python, τα σχόλια από το Muppet Show, την άγρια σαγήνη της Οικογένειας Άνταμς και όλα τα αδιέξοδα της Μέρας της Μαρμότας. Ακόμα και στοιχεία από το έργο του Σαίξπηρ και του Τσέχωφ.
«Ποιος είναι ο σκοπός της υπάρξεως του ανθρώπου;» αναρωτιέται o συγγραφέας. Η απάντησή του είναι σαφής: ο Έρωτας! Και νιώθω ότι πάλι μας «κλείνει το μάτι».
Ο Έρωτας;;;
Όπως λέει και ο ίδιος, ως βαθιά αισιόδοξος άνθρωπος, «ποτέ κανείς δεν ξέρει πώς τελειώνει μία ιστορία…». Γρηγόρης Παπαδόπουλος
«Στο δήμο μας, δουλεύοντας οργανωμένα και στοχευμένα, με μια σειρά προγραμμάτων, δράσεων και σταθερών εκδηλώσεων, πετύχαμε να καταστήσουμε το θέατρο ως δυναμικό πυρήνα του πολιτισμού της καθημερινότητας του τόπου μας και των ανθρώπων του, μικρών και μεγάλων. Είναι χαρά μας να προσφέρουμε στους συνδημότες και συμπολίτες μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μεγάλες και ποιοτικές παραστάσεις, που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα ήταν εφικτό», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Χρύσα Σερδάρη
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Χορογραφία-Κίνηση: Κωνσταντίνος Γεράρδος
Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μπαγανά
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
Παίζουν: Έκτωρ Καλούδης (Δικαστής), Γιάννης Μαστρογιάννης (Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς – Κόμης), Γιολάντα Μπαλαούρα (Λένυα Ζουμπρίτσκυ), Κλειώ – Δανάη Οθωναίου (Σοφία Ζουμπρίτσκυ), Ρούλα Παντελίδου (Μίσκιν – ταχυδρόμος), Τάσος Πεζιρκιανίδης (Σνέτσκυ – βοσκός), Κωστής Ραμπαβίλας (Λέων Τολτσίνσκυ – νεαρός δάσκαλος), Βασίλης Σπυρόπουλος (Δρ. Ζουμπρίτσκυ), Πολυξένη Σπυροπούλου (Γιέντσνα – πωλήτρια ψαριών και λουλουδιών), Γιάννης Τσάτσαρης (Σλόβιτς – χασάπης)
Στην παράσταση συμμετείχαν στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης:
Η φοιτήτρια του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κωνσταντίνα Βαΐτση ως Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη και η φοιτήτρια του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ Σοφία Πασιά ως Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγoυ.