”Lenz” από την ομάδα Kursk για 2η χρονιά

12 Σεπτεμβρίου 2017

Στις 20 Ιανουαρίου 1778 ο συγγραφέας Jakob Michael Reinhold Lenz, με ήδη ταραγμένη την ψυχική του υγεία, έφτασε στο σπίτι του πάστορα Oberlin.

«Ήδη. Κλαίει. Ήδη. Ο Lenz. Κλαίει για το θάνατό μου. Για το θάνατό του. Ήδη. Κλαίει. Κλαίω. Για το θάνατό του. Για το θάνατο αυτού που έγραψε για το θάνατο του. Για το θάνατο αυτού που έγραψε για το θάνατο του Lenz κλαίω.
Πώς μίλαγαν παλιά; Πώς φίλαγαν παλιά;
Πρέπει κάτι να παραμερίσω για να δω. Μπαίνετε μπροστά και δεν μπορώ να δω.
Ένα κομμάτι μου μπαίνει μπροστά και δεν μπορώ να δω.
Εσείς που γίνατε κομμάτι μου μπαίνετε μπροστά και δεν μπορώ να δω.
Γι’ αυτό θα δαγκωθώ.»

Ο Georg Büchner έγραψε τη νουβέλα Lenz το 1835. Το κείμενο αυτό προέκυψε από τη συνάντηση του ψυχισμού του Büchner με τα πραγματικά ημερολόγια του Oberlin. Kαταγράφει την περιπέτεια μιας ταραγμένης ψυχής. Την πορεία ενός ευαίσθητου μυαλού μέχρι να γίνει «κανονικό».

Ο Georg Büchner (1813-1837) υπήρξε ένας από τους πιο ενδιαφέροντες συγγραφείς της γερμανικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Έγραψε τρία θεατρικά έργα [Ο θάνατος του Δαντόν (1835), Λεόντιος και Λένα (1836), Βόυτσεκ (1836)] και ένα αφήγημα [Λεντς (1836)]. Έργα που αποτέλεσαν προπομπούς του εξπρεσιονισμού ως προς την μορφή τους και του νατουραλισμού ως προς το περιεχόμενό τους. Κινητοποίησε καλλιτέχνες, συγγραφείς και επιστήμονες (ο ίδιος είχε σπουδάσει ιατρική). Πέθανε σε ηλικία 24 ετών.

Ο Lenz ήταν ένας ταλαντούχος και ιδιαίτερος ποιητής που συμμετείχε στο κίνημα Θύελλα και Ορμή του 18ου αιώνα του ρομαντισμού και του υπέρμετρου συναισθήματος, μαζί με τους Goethe, Herder και Salzmann. Έγραψε θεατρικά έργα, αλλά και θεωρητικές προσεγγίσεις της θεατρικής τέχνης (Παρατηρήσεις για το θέατρο) και της αισθητικής. Έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα που ήταν δύσκολο να διαχειριστεί. Ανάμεσα στις προσπάθειές του να βρει ανακούφιση ήταν και η διαφυγή του στα βουνά της Αλσατίας και το σπίτι του πάστορα Oberlin.

Διαβάστε επίσης  Το μεγάλο μας τσίρκο : Mία θρυλική παράσταση και η σύλληψη της Τζένης Καρέζη

Η συνάντηση των δύο συγγραφέων δεν ήταν τυχαία. Όταν ο Büchner βρήκε τις σημειώσεις του Oberlin για τον Lenz, κάτι κινήθηκε μέσα του. Ένιωσε ψυχική σύμπνοια, ανακάλυψε καλλιτεχνική συγγένεια, βρήκε ιατρικό ενδιαφέρον. Έγραψε: «Έχω συγκεντρώσει εδώ κάθε λογής ενδιαφέρουσες σημειώσεις γύρω από κάποιον φίλο του Goethe, έναν κακότυχο ποιητή ονόματι Lenz, που έζησε εδώ την ίδια εποχή με εκείνον και που κατέληξε μισότρελος».

Μια παράσταση που το ενδιαφέρον και το βάθος της δεν έγκεινται μόνο στο ότι αφηγείται με ειλικρίνεια και χωρίς διδακτισμό μία ιστορία –μία πολύ σημαντική ιστορία-, αλλά και στο ότι οι ηθοποιοί (και οι υπόλοιποι συντελεστές) ενώ αποκαλύπτουν τις πτυχές και τις όψεις του Lenz, αποκαλύπτουν ταυτόχρονα προσωπικές σκέψεις, ποιότητες και αισθήματα που αγγίζουν τα δικά μας. Μια παράσταση που ξεπερνά τα όρια της θεατρικής αίθουσας, μας ακολουθεί και μας θυμίζει πως τελικά το να νιώθει κανείς –ό,τι και αν νιώθει- είναι μόνο καλό.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Μένης Κουμανταρέας
Σκηνοθεσία: Χάρης Φραγκούλης
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Πανουργιά
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Manu Tilinski
Βοηθός σκηνοθέτη: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
Βοηθός σκηνογράφου: Φωτεινή Ιατρού
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Επιμέλεια μαλλιών: Talkin’ Heads

Παίζουν: Σοφία Κόκκαλη, Αντρέας Κοντόπουλος, Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Από 20 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου 2017

Πού: BIOS, Πειραιώς 84 , Γκάζι

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3425335

Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 10€

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος