Το μιούζικαλ είναι το πάντρεμα υποκριτικής, τραγουδιού και χορού. Είναι ένα ιδιαίτερο θεατρικό είδος καθώς συνδυάζει τρεις διαφορετικές τέχνες. Με άλλα λόγια το μιούζικαλ είναι το μουσικό θέατρο το οποίο ξεχωρίζει από άλλες παραστατικές τέχνες όπως είναι η οπερέτα και η όπερα. Οι περισσότεροι γνωρίσαμε αυτό το είδος μέσα από τον κινηματογράφο αλλά ουσιαστικά ξεκίνησε από το θέατρο.
Πως ξεκίνησε το μιούζικαλ;
Το μιούζικαλ έγινε γνωστό από τις παραστάσεις των θεάτρων του West End του Λονδίνου και του Broadway της Νέας Υόρκης. Όμως οι απαρχές του βρίσκονται πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ελλάδα. Τότε υπήρχαν στις κωμωδίες και στις τραγωδίες κάποια θεατρικά δρώμενα που περιελάμβαναν μουσική και χορό. Με το πέρασμα των αιώνων το μιούζικαλ εξελίχθηκε. Το σύγχρονο μουσικό θέατρο άνθισε τον 18ο και τον 19ο αιώνα στην Κεντρική Ευρώπη και στην Αμερική. Η αποκορύφωση ήρθε όταν στην Μεγάλη Βρετανία παρουσιάστηκαν τα έργα των Gillbert και Sullivan.Επίσης, στην Αμερική είχαν παρουσιαστεί τα έργα των Harrigan και Hurt.
Η χρυσή εποχή του σύγχρονου μιούζικαλ ξεκίνησε στις αρχές του 1900 και κάλυψε σχεδόν όλο τον 20ο αιώνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν διάφορες μορφές του. Από το 1900 ως το 1920 ήταν η εποχή της μουσικής κωμωδίας. Παρουσιάζονταν παραστάσεις στις οποίες δινόταν έμφαση στο κωμικό στοιχείο, στην ελαφριά πλοκή, στα ανάλαφρα τραγούδια και στην χαρούμενη μουσική. Ο στόχος των παραγωγών ήταν να παρουσιάσουν στον κόσμο διασκεδαστικές παραστάσεις. Αυτό, όμως, άλλαξε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, όπου συνεχίστηκε η χρυσή εποχή του μουσικού θεάτρου. Εκείνη την περίοδο εμφανίστηκε το μουσικό δράμα το οποίο γνωρίζουμε μέχρι τις μέρες μας.
Στο μουσικό δράμα η μουσική είναι πιο εξελιγμένη. Το ίδιο και ο χορός και η υποκριτική. Ουσιαστικά τα έργα που παρουσιάστηκαν στους θεατές ήταν πιο ρεαλιστικά. Σ’ αυτή την περίοδο ακριβώς άνθισε και το Αμερικάνικο μουσικό θέατρο. Παραστάσεις όπως «Ο Βασιλιάς και εγώ», «Ο βιολιστής στην στέγη» και το «Ναυτικό Σαλόνι» είχαν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Τα θέατρα του Broadway έγιναν το αγαπημένο στέκι των θεατρόφιλων.
Όπως το Broadway έτσι και τα θέατρα του West End του Λονδίνου έβαλαν την δική τους σφραγίδα στον κόσμο των μιούζικαλ. Τα έργα του Andrew Lloyd Weber έκαναν πρεμιέρα στις θεατρικές σκηνές του Λονδίνου. Παραστάσεις όπως «Το φάντασμα της όπερας», το «Cats» και «Οι άθλιοι» είναι διαχρονικές και παίζονται ακόμα και σήμερα.
Ακόμη, το μουσικό θέατρο έχει γνωρίσει τεράστια εισπρακτική επιτυχία σε Αυστραλία, Νότια Αμερική, Αφρική, Ασία καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Τα μιούζικαλ στην Ελλάδα
Τα μιούζικαλ στην Ελλάδα άρχισαν να προσελκύουν την προτίμηση του θεατρικού κοινού τα τελευταία χρόνια. Τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν ανέβει κάποια μιούζικαλ στο θέατρο. Το 1994 η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε ανεβάσει την «Μελωδία της Ευτυχίας» η οποία είχε μεγάλη επιτυχία ενώ παίχθηκε για δύο χρόνια.
Στην Ελλάδα μεταξύ άλλων ανέβηκαν μιούζικαλ όπως το «Mamma Mia», «Οικογένεια Άνταμς», «Annie», «Rent», «Grease» και «Γοργόνες και μάγκες». Το μιούζικαλ είναι μια καλή ευκαιρία για ευχάριστη έξοδο με την οικογένεια ή με τους φίλους.
Διαδυκτυακές πηγές:
Τα μιούζικαλ στο θέατρο.
Δημοσιεύθηκε στο mytheatro.gr. Ανακτήθηκε στις 7/5/2020.
Μιούζικαλ – Το μουσικό θέατρο.
Δημοσιεύθηκε στο theatrecomments.weebly.com στις 3/1/2016. Ανακτήθηκε στις 7/5/2020.