Η βία εναντίον των γυναικών σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να κυρήξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας των γυναικών. Ως φόρο τιμής λοιπόν, το MAXMAG αφιερώνει τα άρθρα της εβδομάδας αυτής για τον σκοπό αυτό.

Όσο κι αν η σημερινή κοινωνία έχει παλέψει για την ισότητα των δύο φύλων, κι όσο κι αν θεωρούμε πως την έχουμε κατακτήσει, ο ρόλος των γυναικών θεωρείται ακόμα υποδεέστερος. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σωματική της αδυναμία. Η αδυναμία αυτή καθιστά κάθε γυναίκα ευκολότερο θύμα σωματικών επιθέσεων, από τον εξωτερικό περίγυρο της έως και το ενδοοικογενειακό της περιβάλλον. Πάνω από το 70% των θυμάτων βιασμού είναι κοπέλες, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας. Κι αυτό αποτελεί ένα φαινόμενο που τα ίδια τα ΜΜΕ δεν διστάζουν να προβάλλουν. Η τηλεόραση μέσω των ταινιών και των σειρών, θίγει διαρκώς αυτό το “φαινόμενο“,  προβάλλοντας όλες εκείνες τις άσχημες πτυχές. Σε αυτό το άρθρο θα προβάλλουμε κάποια συγκεκριμένα επεισόδια στα οποία τα στοιχεία βίας -καθώς και οι προσπάθειες καταπολέμησης της – είναι ιδιαίτερα εμφανή.


Game of Thrones

Στη πλέον πασίγνωστη σειρά του HBO, μπορούμε με ευκολία να πούμε ότι πλέον -ιδιαίτερα στις τελευταίες σεζόν- ο ρόλος των γυναικών υπερτερεί. Στα πρώτα στάδια, όμως, της σειράς, όταν οι γυναικείοι αυτοί χαρακτήρας βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση, τα στοιχεία βίας εναντίων τους ήταν πολλά. Κάποια επεισόδια κατατεθέν αποτέλεσαν τα εξής:

  • Ο βασιλιάς Robert στο επεισόδιο “A Golden Crown” (1×06) δεν διστάζει να χτυπήσει την γυναίκα του – και βασίλισσα- Cersei όταν αμφισβήτησε την ‘αρσενικότητά’ του.
Διαβάστε επίσης  Τα καλύτερά μας χρόνια: Η καθημερινότητα μιας οικογένειας στην εποχή της δικτατορίας του Παπαδόπουλου

  • Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, “Winter Is Coming” η νεαρή Deanerys πωλείται από τον ίδιο της τον αδερφό -ο οποίος της ασκεί από μικρή ηλικία έντονη σωματική και ψυχολογική βία- στον Khal Drogo κι εξαναγκάζεται να του δοθεί την πρώτη νύχτα του γάμου τους. ( όμως όπως η Dani αγάπησε τον Khal Drogo τον αγαπήσαμε κι εμείς.)

  • Στο επεισόδιο “Garden of Bones” (2×4) o απίστευτα ενοχλητικός Joffrey, εξευτελίζει την μικρή Sansa για τα κατορθώματα του αδερφού της, Robb, διατάζοντας εν τέλει τον Ser Meryn να την χτυπήσει, χωρίς όμως να πειράξει το πρόσωπο της γιατί “Την θέλει όμορφη.”

  • Κατά τη διάρκεια της πέμπτης σεζόν, η Sansa Stark στην προσπάθεια της να σώσει το σπίτι της, το Winterfell, αναγκάζεται να παντρευτεί τον σαδιστή Ramsay Bolton, έναν χαρακτήρα που το αγαπημένο του χόμπι ήταν να βασανίζει και να σκοτώνει. Μέσα σε αυτόν τον γάμο η ψυχολογική βία, αλλά και ο βιασμός, δεν απουσίαζαν.


Glee

Στο επεισόδιο Choke (3×18) της επιτυχημένης σειράς Glee, η Coach Beiste βάζει στα κορίτσια της ομάδας σαν εργασία να τραγουδήσουν τραγούδια για γυναίκες που καταφέρνουν κι εγκαταλείπουν βίαιες σχέσεις/γάμους. Αποκαλύπτει εν τέλει, πως ο σύζυγός της όντως την χτυπούσε σε ξεσπάσματα θυμού. Με τη βοήθεια των κοριτσιών της ομάδας, φτάνει εν τέλει στην απόφαση να τον αφήσει.


Doctor Who

Στο Series 3 της τόσων χρόνων σειράς, ο Master (Time Lord), παριστάνοντας τον Mr Saxon, παντρεύεται την Lucy Cole. Κατά τη διάρκεια του γάμου του, όμως, ο χαρακτήρας του γίνεται υπερβολικά βίαιος απέναντι της, φανερώνοντάς της εν τέλει πως απλώς την χρησιμοποιεί. Σε ένα εκδικητικό της ξέσπασμα γίνεται εν τέλει  το μοναδικό άτομο που καταφέρνει να τον σκοτώσει. (“The Year That Never Was”)


 The Walking Dead

Στην πρώτη σεζόν της σειράς, κάνει την εμφάνισή του ο χαρακτήρας Ed Peletier. Ο Ed, όπως αποκαλύπτεται, ήταν πάντοτε ιδιαίτερα βίαιος απέναντι στη γυναίκα του, Carol, ακόμα και πριν την zombie apocalypse. Όσο ζούσαν μαζί πριν, δεν την άφηνε να ντύνεται όπως θέλει, την χτυπούσε, της μιλούσε άσχημα, κι όταν έκαναν την κόρη τους, Sophia, έφευγε από το σπίτι συχνά ώστε να σηκώσει όλες τις ευθύνες ανατροφής η Carol. Ακόμα και μετά την αποκάλυψη, στις σκηνές που εμφανίζονται μαζί, της μιλάει πάντοτε άσχημα και την εμποδίζει από το να βοηθήσει τον οποιονδήποτε.

Διαβάστε επίσης  «Ισότητα μόνο στα λόγια; Ή μήπως ούτε σ’ αυτά;»

 


Αυτοσαρκαστική βιβλιοφάγος, soon to be Δημοσιογράφος ( aka φοιτήτρια Επικοινωνίας & ΜΜΕ), εθισμένη στις σειρές και τον καφέ. Θέλει να πιστεύει πως κάποια στιγμή θα ταξιδέψει τον κόσμο με τον σκύλο της. Α, κι οι φίλοι την φωνάζουν Μπάρνι.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού