5 ταινίες για γυναίκες επιστήμονες

γυναίκες επιστήμονες

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο κινηματογράφος επέλεξε να αφηγηθεί ιστορίες γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα γυναίκας, εδώ θα δούμε κάποιες ταινίες για γυναίκες επιστήμονες που τόλμησαν να εκφραστούν και να τα καταφέρουν, πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα της εποχής τους.

Madame Curie (1943)

γυναίκες επιστήμονες
Πηγή εικόνας: themoviedb.org

Μια κλασσική ταινία που τόλμησε να αφηγηθεί μια βιογραφία, πρωτόγνωρη για την τότε κινηματογραφική εποχή. Η θρυλική Greer Garson υποδύθηκε την Marie Curie στην επαγγελματική της σταδιοδρομία που ξεκίνησε το 1890 στο Παρίσι. Εκεί γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο και επίσης επιστήμονα, Pierre Curie. Η ταινία τιμήθηκε με επτά Οσκαρικές υποψηφιότητες.

Gorillas In The Mist (1988)

γυναίκες επιστήμονες
Πηγή εικόνας: rwandan-flyer.com

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Dian Fossey, η οποία το 1966 πήγε στα βουνά της Αφρικής, για να μελετήσει την εξαφάνιση των γοριλών. Αφήνοντας οριστικά πίσω της, τις ανέσεις του δυτικού κόσμου, στην συνέχεια πάλεψε με όλα τα μέσα για την προστασία των ορεινών γοριλών. Ένα πολυδιάστατο κοινωνικό δράμα που παρουσίασε την έλλειψη του ανθρώπου απέναντι στην φύση, αλλά και στον συνάνθρωπό του.

Advertisements
Ad 14

Agora (2009)

γυναίκες επιστήμονες
Πηγή εικόνας: sky.com

Τον 4ο αιώνα μ.Χ. η Υπατία, αστρονόμος και φιλόσοφος αμφισβήτησε τις θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις της εποχής. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που τότε αποτελούσε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι κοινωνικές αναταραχές είναι αμέτρητες με τους Χριστιανούς να συγκρούονται με τους ειδωλολάτρες. Με αυτό το φόντο, η  Rachel Weisz ως Υπατία, δίνει τον προσωπικό της αγώνα, προσπαθώντας να μεταδώσει την σημαντικότητα των επιστημών και της κλασσικής γνώσης.

Διαβάστε επίσης  Vanilla Sky: Mία σουρεαλιστική εμπειρία

Queen of the Desert (2015)

γυναίκες επιστήμονες
Πηγή εικόνας: variety.com

Η  Nicole Kidman, σε αυτό το βιογραφικό δράμα, υποδύθηκε ξανά μια υπαρκτή προσωπικότητα, από τα νεανικά χρόνια ως και τον θάνατο της. Μια ταινία που βασίζεται στην ζωή της Γκέρτρουντ Μπελ, αρχαιολόγου και χαρτογράφου. Η Μπελ, υπήρξε πολιτική σύμβουλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην πολυτάραχη Μέση Ανατολή τον 20ο αιώνα. Παρακολουθώντας την, ο θεατής έρχεται σε επαφή με αληθινά ιστορικά γεγονότα διπλωματίας και πολιτικής. Παράλληλα ,όμως, μαθαίνει και προσωπικά στοιχεία της ηρωίδας.

Hidden Figures (2016)

γυναίκες επιστήμονες
Πηγή εικόνας: moviemania.io

Σε αυτό το βιογραφικό και αισιόδοξο δράμα, τρεις Αφροαμερικανίδες επιστήμονες έκαναν την διαφορά δουλεύοντας για την NASA το 1960. Κόντρα στις προκαταλήψεις και τις ρατσιστικές αντιλήψεις της εποχής, οι κεντρικές πρωταγωνίστριες κατέρριψαν όλες τις συντηρητικές απόψεις της εποχής- κάποιες από τις οποίες δεν απέχουν πολύ από την σύγχρονη καθημερινότητα- και πέτυχαν τα όνειρα τους. Μια ανάλαφρη, αλλά διδακτική ταινία που έφερε στο προσκήνιο μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία, για τρεις γυναίκες επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο!

 

Με λένε Γιώργο και σπουδάζω στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με διάφορα καλλιτεχνικά πρότζεκτ και αρθρογραφώ. Επίσης, πηγαίνω σινεμά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Μοναδικός μου σκοπός είναι να γράφω πράγματα που θα σου μείνουν!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,
all or nothing

All or Nothing: Το ακίβδηλο οικογενειακό δράμα του Mike Leigh

Το «All or Nothing» (ελληνιστί «Όλα ή Τίποτα») είναι ένα