Μητέρα Τερέζα: «Η Αγία των φτωχών»

Με το έργο της αναμφίβολα επηρέασε την κοινωνία αλλά και την ιστορία. Χαρακτηρίστηκε μία από τις σημαντικότερες γυναικείες προσωπικότητες του 20ου  αιώνα. Βοήθησε πάρα πολλούς ανθρώπους που την είχαν ανάγκη. Η προσφορά της, παρ’ ότι αναγνωρίστηκε παγκοσμίως, υπήρχαν, αρκετοί που την αμφισβήτησαν. Ο λόγος για την Agnes Gonxha Bojaxhiou ή αλλιώς Μητέρα Τερέζα.

Η Agnes Gonxha Bojaxhiou ήταν αλβανικής καταγωγής και γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1910, στην πόλη Ισκίμπ της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ή αλλιώς, με τα σημερινά δεδομένα, στην πόλη Σκόπια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και ήταν το τρίτο και τελευταίο παιδί μιας θεοσεβούμενης οικογένειας. Μετά το θάνατο του πατέρα της, ο οποίος ήταν  αυτοδημιούργητος και  πετυχημένος επιχειρηματίας, το 1918, η οικογένειά της αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και έτσι η μητέρα της άρχισε να ξεπουλά οικογενειακά κειμήλια και εργόχειρα προκειμένου να επιβιώσουν.

Σε ηλικία μόλις 12 ετών, η μικρή Agnes ήταν σίγουρη πως ήθελε να ακολουθήσει το δρόμο του Θεού. Έξι χρόνια μετά, το Σεπτέμβριο του 1928, θα αποχαιρετούσε μια για πάντα τη μητέρα της και τις αδερφές της και θα πήγαινε στην Ιρλανδία για να ενταχθεί στις «Αδερφές του Λορέτο», μια ιρλανδική σχολή καλογριών που πραγματοποιούσε ιεραποστολή στην Ινδία. Εκεί μαθαίνει τις βασικές αρχές του τάγματος και μερικά χρήσιμα αγγλικά και έτσι, στις 6 Ιανουαρίου 1929, μεταβαίνει στην Ινδία, για να διδάξει ιστορία και γεωγραφία στα άπορα παιδιά. Ύστερα από δύο χρόνια προπαρασκευής, στις 24 Μαΐου 1931, ορκίζεται μοναχή, ενώ ακριβώς δύο χρόνια μετά, και σε ηλικία πλέον 25 ετών, θα πάρει τους τελευταίους της όρκους και θα γίνει η Μητέρα Τερέζα.

 

Μητέρα Τερέζα
Πηγή: www.newsbeast.gr

 

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1946, η Μητέρα Τερέζα θα λάμβανε, αυτό που η ίδια αποκαλούσε «κάλεσμα μέσα στο κάλεσμα», μια θεία επιφοίτηση δηλαδή, προκειμένου να εγκαταλείψει το κατηχητικό και να βοηθήσει τους φτωχούς που έβλεπε γύρω της. Έπρεπε, λοιπόν, να ζητήσει άδεια από τους ανωτέρους της, να της επιτρέψουν να προσφέρει τις υπηρεσίες και εκτός μονής, στις φτωχογειτονιές της Ινδίας, γεγονός που δεν ήταν και τόσο εύκολο. Ύστερα από δύο χρόνια προσπαθειών, υπομονής και επιμονής, το 1948, παίρνει την άδεια να βοηθήσει τους άπορους στις παραγκουπόλεις της Ινδίας. Τον ίδιο χρόνο λαμβάνει και την ινδική υπηκοότητα και ξεκινά να διδάσκει και να βοηθά όσους την είχαν ανάγκη στους καταυλισμούς της Καλκούτας. Στο μεταξύ, ο αριθμός των μαθητών της αυξάνεται συνεχώς και το 1949 παίρνει ως βοηθό της μια παλιά μαθήτριά της από το κατηχητικό. Στις 7 Οκτωβρίου 1950, με  δική της πρωτοβουλία, ιδρύει το δικό της τάγμα ονόματι «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας», το οποίο ενεκρίθη και από τον Πάπα Πίο Ζ’. Στο πλευρό της έσπευσαν να βοηθήσουν εθελοντές και χορηγοί που αναγνώρισαν την προσφορά και την προσπάθειά της. Από τότε και στο εξής υπό την καθοδήγησή της το Τάγμα ίδρυσε πολλά κέντρα βοήθειας για τα ορφανά, τους τυφλούς, τους ηλικιωμένους, τους λεπρούς, τους ετοιμοθάνατους, τους πάσχοντες από AIDS, ενώ σταδιακά η δράση της πέρασε και τα σύνορα της Ινδίας.

Διαβάστε επίσης  Gulabi Gang: Όταν οι γυναίκες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους
Advertisements
Ad 14

 

Μητέρα Τερέζα
Πηγή: www.enallaktikos.gr

 

Και όσο επεκτεινόταν το έργο της τόσο επεκτεινόταν και η φήμη της. Η προσφορά της αναγνωρίστηκε παγκοσμίως, με βραβεύσεις από την Κυβέρνηση της Ινδίας, που της απένειμε τη διάκριση «Παντμάσρι» («Άρχοντας του Λωτού») για τις υπηρεσίες της προς το λαό της Ινδίας, από τον Πάπα Παύλο ΣΤ’, ο οποίος της παραχώρησε το επίσημο αυτοκίνητό του (η Μητέρα Τερέζα, ωστόσο, έσπευσε να το θέσει σε πλειστηριασμό για να ενισχύσει οικονομικά το λεπροκομείο που είχε ιδρύσει στην πόλη Ασανσόλ). Τιμήθηκε, ακόμα, με το Βραβείο του Νεχρού το 1972, αλλά και με το Νόμπελ Ειρήνης το 1979, την ίδια χρονιά, που ο δικός μας Οδυσσέας Ελύτης παραλαμβάνει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. το πόσο των 192.000 δολαρίων που συνόδευε το έπαθλο, το διέθεσε για τους φτωχούς της Ινδίας.

 

Μητέρα Τερέζα
Πηγή: www.newsbeast.gr

 

Το  1983, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, παθαίνει καρδιακή προσβολή και έκτοτε άρχισε να κυκλοφορεί με βηματοδότη. Το γεγονός αυτό δεν την πτόησε. Αντίθετα, αύξησε τον αριθμό των ταξιδιών της, νιώθοντας πως ο χρόνος της ζωής της τελειώνει και δε θα προλάβαινε να ολοκληρώσει το έργο της. Η Μητέρα Τερέζα κοιμήθηκε εν ειρήνη στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 σε ηλικία 87 ετών. Το φιλανθρωπικό έργο που άφησε πίσω της τεράστιο: 4.000 καλόγριες του τάγματός της ήταν εκεί για να βοηθήσουν όσους είχαν ανάγκη σε 610 κέντρα σε 123 χώρες του κόσμου.

Μετά το θάνατό της, ο Πάπας ξεκίνησε τη διαδικασία αγιοποίησής της και έτσι, στις 19 Οκτωβρίου 2003, οσιοποιήθηκε, φτάνοντας το τρίτο από τα τέσσερα συνολικά στάδια της διαδικασίας της αγιοποίησης. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2016 ολοκληρώθηκε η διαδικασία, όπου η Μητέρα Τερέζα ανακηρύχθηκε Αγία, με μία σεμνή τελετή στο Βατικανό, που πραγματοποιήθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο παρουσία 100.000 πιστών και έτσι κάθε χρόνο η Καθολική Εκκλησία γιορτάζει την Αγία Τερέζα της Καλκούτας στις 5 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης  Ίντιρα Γκάντι: Προστατευτική μητέρα ή σιδηρά κυρία της Ινδίας;

 

Μητέρα Τερέζα
Πηγή: www.mixanitouxronou.gr

 

Παρ’ όλα αυτά, όμως η Μητέρα Τερέζα, αν και το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο βρήκε υποστηρικτές παγκοσμίως, δέχτηκε, δριμεία κριτική, κυρίως από το δημοσιογράφο, αρθρογράφο και συγγραφέα Κρίστοφερ Χίτσενς. Στο βιβλίο του «Μητέρα Τερέζα, Θεωρία και Πράξη» και στο ντοκιμαντέρ του «Οι Άγγελοι της Κολάσεως» παρουσιάζει τη Μητέρα Τερέζα περισσότερο ως ένα διπλωμάτη του Βατικανού και τη κατηγορεί για θρησκευτικό φανατισμό, καθώς «ενδιαφερόταν λιγότερο να βοηθήσει τους φτωχούς και περισσότερο να τους χρησιμοποιήσει σαν μία αστείρευτη πηγή εξαθλίωσης με την οποία τροφοδοτούσε την διάδοση των φονταμενταλιστικών ρωμαιοκαθολικών πιστεύω της». Η Μητέρα Τερέζα κατηγορήθηκε, επίσης, ότι συναναστρεφόταν δικτάτορες και απατεώνες, ότι εκμεταλλεύτηκε δωρεές που προορίζονταν για την ίδρυση νοσοκομείων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου για να ιδρύσει μοναστήρια και ότι κέρδισε αφορολόγητα δολάρια. Επίσης, της έχει ασκηθεί κριτική για τις ακραίες απόψεις της σχετικά με τις αμβλώσεις και την αντισύλληψη, για ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, αλλά και για τις πραγματικές  υπηρεσίες φροντίδας των ιδρυμάτων της.

Όπως και να ‘χει, όμως, ένα είναι σίγουρο: πως  η Μητέρα Τερέζα αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες γυναικείες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα. το γεγονός, άλλωστε, ότι το όνομά της συχνά περιλαμβάνεται σε λίστες με τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη είναι κάτι που το επιβεβαιώνει…


Πηγές:

Πηγή: episkopisyrou.gr

Ντάβαρη, Β. Μητέρα Τερέζα: Η αγία των φτωχών. Ανακτήθηκε από(τελευταία πρόσβαση 04.03.2019)

Μητέρα Τερέζα. Ανακτήθηκε από (τελευταία πρόσβαση 04.03.2019)

Μητέρα Τερέζα, η “Αγία των φτωχών”. Οι κατηγορίες για σχέσεις με δικτάτορες, για κατάχρηση χρημάτων, και ότι άφηνε τους φτωχούς να υποφέρουν. Η αγιοποίηση με αμφισβητούμενο θαύμα και ο αντίλογος. Ανακτήθηκε από (τελευταία πρόσβαση 04.03.2019)

Διαβάστε επίσης  Όταν τα συστήματα υγείας «παλεύουν» για την επιβίωσή τους

el.wikipedia.org

Ο ταγμένος βίος της Μητέρας Τερέζα. (2013). Ανακτήθηκε από (τελευταία πρόσβαση 04.03.2019)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,
all or nothing

All or Nothing: Το ακίβδηλο οικογενειακό δράμα του Mike Leigh

Το «All or Nothing» (ελληνιστί «Όλα ή Τίποτα») είναι ένα