Γιορτή της Μητέρας: 6 παιδικά βιβλία για τις ηρωίδες της ζωής μας

Μητέρα (η) ουσ.: μητέρα, μάνα, μαμά, μανούλα, μαμάκα ή όπως αλλιώς μπορεί να την αποκαλείς. Μητέρα δεν είναι μόνο η βιολογική. Είναι εκείνη που σε μεγάλωσε, που η καρδιά της χτυπά για σένα, πονά για σένα, χαίρεται για σένα. Αυτή που ξενύχτησε πάνω από το προσκεφάλι σου, ήταν εκεί σε κάθε επιτυχία αλλά και σε κάθε αποτυχία σου για να σε στηρίξει. Ήταν εκεί σε κάθε σου βήμα και έκανε τα πάντα για να είναι δυνατή για σένα. Απεναντίας, δεν ζητάει τίποτα από σένα ως αντάλλαγμα, παρά μόνο μια αγκαλιά και ένα “Σ’ αγαπώ”.

Η «Γιορτή της Μητέρας» αναφέρεται για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα και ήταν η γιορτή της άνοιξης, όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα, τη λατρευτική της θέση πήρε η κόρη της η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας. Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου καθιερώθηκε επίσημα σε παγκόσμιο επίπεδο ως εθνική γιορτή της μητέρας το 1914. Η ιδέα αυτή ξεκίνησε το 1907 στις ΗΠΑ, από το αμερικανικό κίνημα γυναικών Mother’s Friendship Day και την έμπνευση της Αμερικανίδας Ann Maria Reeves Jarvis, η οποία ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της όπου εν τέλει η προσπάθειά της είχε απήχηση.

Με αφορμή λοιπόν την ημέρα αυτή, θα βρείτε παρακάτω παιδικά παραμύθια που σχετίζονται με τις μανούλες, για να χαρίσετε ένα και στη δική σας και να της δείξετε πόσο ξεχωριστή είναι για εσάς.

Μαμά – Helene Delforge

Πηγή εικόνας: brainfood.gr / Γιορτή της Μητέρας

Μαμά. Μια μοναδική λέξη, μια παγκόσμια λέξη. Μια λέξη συνώνυμη με την αγάπη, την τρυφερότητα, την ανάγκη, την ελπίδα, αλλά και μερικές φορές με την έλλειψη και την απουσία. Η μαμά, το μεγάλο σύμβολο, ο άνθρωπος που μας φέρνει στον κόσμο, μας κρατά, μας ορίζει σε τόσα κι άλλα τόσα. Η μαμά που φροντίζει, που παρηγορεί, που μαλώνει, η εργαζόμενη μαμά, η σύγχρονη μαμά. Υπάρχουν στον κόσμο τόσο πολλές μητέρες, τόσο διαφορετικές, καθεμία για ένα παιδί που γεννιέται. Όμως όταν μια μαμά κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό της, η εικόνα είναι πάντα η ίδια. Κάθε σαλόνι και μια διαφορετική ιστορία – συγκινητική, τρυφερή, θλιβερή, μοναχική, αισιόδοξη, δυναμική και πάντα μα πάντα, να πλημμυρίζει αγάπη.

Διαβάστε επίσης  Όλα είναι παρελθόν: ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Φουρφούρι εδώ.

Ο μαγικός καθρέφτης – Μαριαλένα Σπυροπούλου

Γιορτή της μητέρας
Πηγή εικόνας: metaixmio.gr / Γιορτή της Μητέρας

Σαν µέσα από έναν καθρέφτη πραγµατοποιείται η µαγική συνάντηση του µωρού µε τη µητέρα του. Μόλις γεννηθεί το παιδί και για τους πρώτους µήνες έχει ανάγκη το βλέµµα της µητέρας του για να χτίσει τον εσωτερικό του κόσµο και κυρίως τον τρόπο που θα αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του σιγά σιγά. Κάπως έτσι ξεκινά το πρώτο του εσωτερικό ταξίδι, που ανοίγει τον δρόµο για όσα θα ακολουθήσουν.

Η ποίηση και το παραµύθι συναντούν την ψυχαναλυτική θεωρία μέσα σ’ ένα βιβλίο. Το βιβλίο της Μαριλένας Σπυροπούλου είναι ένα καλαίσθητο κράμα λογοτεχνίας και ψυχαναλυτικής προσέγγισης της εξελικτικής πορείας μιας νέας ζωής. Από τη σύλληψη ως τα πρώτα βήματα για τη δόμηση της ταυτότητάς της. Η σχέση του βρέφους με τη μητέρα παρομοιάζεται με έναν ζωντανό καθρέφτη. Μέσα από αυτή τη σχέση το μωρό αντιλαμβάνεται αρχικά τον κόσμο. Μέσα από τα μάτια της μητέρας, δημιουργεί την εικόνα του εαυτού του έως ότου αρχίσει να αυτονομείται και να δημιουργεί σχέσεις με άλλα πρόσωπα και αντικείμενα.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο εδώ.

Μια καρδιά – Μαρίνα Γιώτη

Γιορτή της μητέρας
Πηγή εικόνας: dioptra.gr / Γιορτή της Μητέρας

Αυτό το βιβλίο ξεκίνησε από ένα γράμμα που έγραψε η συγγραφέας στην κόρη της όταν ήταν μόλις 2 χρονών. Καθώς η σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης συχνά περνάει από σαράντα κύματα εκεί κοντά στην εφηβεία, ήθελε να θυμάται πως, ό,τι κι αν γίνει, θα είναι πάντα δίπλα της, ο φύλακας άγγελός της, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μεγάλη σειρά των γυναικών που εναλλάσσονται στη θέση της μάνας και της κόρης. Για όλα όσα θα θέλαμε να πούμε στις κόρες μας και στις μητέρες μας, αλλά συχνά το αφήνουμε για μια άλλη στιγμή, που δεν έρχεται ποτέ. Ένα βιβλίο συναισθηματικό που μιλάει κατευθείαν “στην καρδιά” κάθε μητέρας. Μια ωδή στη μητρική αγάπη, αυτή που μετριέται με τους χτύπους της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης  Το Αββαείο του Νορθάνγκερ της Τζέην Ώστεν

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα εδώ.

Η μαμά πετάει! – Ναταλία Καπατσούλια

Γιορτή της μητέρας
Πηγή εικόνας: diaplasibooks.gr / Γιορτή της Μητέρας

Η μαμά μου είναι πολύ καλή και πολύ όμορφη. Είναι η καλύτερη μαμά του κόσμου! Όμως μερικές φορές έχει τόσα πράγματα να κάνει, που μοιάζει να πετάει πολύ-πολύ μακριά από μένα. Όμως ξέρω ένα κόλπο!

Η συγγραφέας και εικονογράφος, δημιούργησε μια τρυφερή ιστορία με λίγα λόγια και μεγάλες πολύχρωμες εικόνες. Ένα μπαλόνι είναι το συγγραφικό εύρημα για να εκφράσει το αγόρι τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για τη μαμά του. Η μαμά μοιάζει να κλείνεται στον κόσμο της, στο μπαλόνι της, κάθε φορά που ασχολείται με άλλα πράγματα εκτός από το παιδί της. Κι εκείνο επιθυμεί κι επιδιώκει να είναι η μοναδική σκέψη και ασχολία της. Δε θέλει να τη μοιράζεται και φοβάται μήπως τη χάσει. Τραβώντας όμως, το σχοινί κατορθώνει να φέρει τη μαμά κοντά του. Και τότε το μπαλόνι γίνεται ο δικός του προστατευμένος κόσμος, η οικογένειά του. Ένα τρυφερό βιβλίο για την αγάπη μαμάς και παιδιού.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Διάπλαση εδώ.

Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει – Debi Gliori

Πηγή εικόνας: vivliopoleiopataki.gr / Γιορτή της Μητέρας

Ο Μικρός είναι ένα αλεπουδάκι που δεν έχει καθόλου κέφια. Φοβάται πως η μαμά του δε θα τον αγαπάει για πάντα. Σ’ αυτό το υπέροχο βιβλίο με τις τρυφερές εικόνες, παρακολουθούμε μια ευρηματική μαμά να αποδεικνύει στο παιδί της πως η αγάπη των γονιών δεν έχει όρια ό,τι κι αν γίνει.

Πρόκειται για ένα βιβλίο μοναδικής απλότητας, τρυφερό, διαλυτικό του φόβου κάθε παιδιού για την απώλεια της μητρικής αγάπης, ειλικρινές και ψυχαναλυτικό. Ένα σύντομο εγκώμιο στην άδολη μητρική αγάπη που δεν ζητά, δεν απαιτεί να είσαι έτσι, αλλιώς ή «καλό» παιδί, δεν θέτει προαπαιτούμενα, δεν ζυγίζει για να δώσει, δε δίνει για να υποχρεώνει. Μάνα ίσον θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Δηλαδή όπως κι αν είσαι, όπου κι αν είσαι, ό,τι κι αν κάνεις.

Διαβάστε επίσης  Φυστίκι ΠουΚυλάει, μια γυναίκα συγγραφέας πρότυπο στην εποχή μας

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη εδώ.

Η καλύτερη μαμά – Ιωάννα Μπαμπέτα

Γιορτή της Μητέρας
Πηγή εικόνας: vivliopoleiopataki.gr / Γιορτή της Μητέρας

Ο μικρός εξωγήινος έχει μια εργασία για το σχολείο. Να ζωγραφίσει την καλύτερη μαμά σε όλο τον πλανήτη. Βάζει μέσα στο σακίδιο ένα χαρτόνι, πολλούς μαρκαδόρους και ξεκινάει. Κοιτάει προσεκτικά. Οι μαμάδες πολλές, εκείνος όμως θέλει να ζωγραφίσει την καλύτερη. Σχεδιάζει ένα σύννεφο για μαλλιά, δυο μάτια μεγάλα και συνεχίζει μέχρι που… ανακαλύπτει πως η ζωγραφιστή μαμά είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη μαμά σε όλο τον πλανήτη!

Η Ιωάννα Μπαμπέτα γράφει για το μεγάλο πρόσωπο του κόσμου τούτου και ενός άλλου και ενός παραπέρα. Τη μητέρα. Το θηλυκό με τα δέκα και πλέον ονόματα, τον κυοφόρο της ζωής, τον σημαιοφόρο της ύπαρξης.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη εδώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαρια Λεντζου: Η ομορφιά του να είσαι γυναίκα μέσω της Αυθεντικής Κίνησης

Τι σημαίνει άραγε «να είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας»

Best Roulette Internet Sites In 2022 Where To Play Online Roulette Games Enterprise Insider Afric

Best Roulette Internet Sites In 2022 Where To Play Online