Our Planet: Ένα ντοκιμαντέρ-σειρά του Netflix

Our Planet

Αμέτρητα ντοκιμαντέρ αλλά και ταινίες έχουν προηγηθεί σε μία προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης. Ένα όμως ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ-σειρά, το Our Planet, έκανε φέτος την εμφάνισή του και κατάφερε να ευαισθητοποιήσει πολύ κόσμο.

Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα ο 93χρονος πια Sir David Attenborough έχει αποκαλύψει σε εκατομμύρια θεατές τα μυστήρια, τα μυστικά και την αφοπλιστική ομορφιά της άγριας φύσης. Φέτος, σε μία κίνηση που δύσκολα περίμενε κανείς, “πρόδωσε” το BBC για λογαριασμό του Netflix. O σκοπός όμως αυτού του docuseries των οκτώ επεισοδίων είναι ιερός. Οι άνθρωποι καταστρέφουν τον πλανήτη με ταχύτατους ρυθμούς, ο πλανήτης εκπέμπει SOS και ο καταλληλότερος άνθρωπος για να αναδείξει την κρισιμότητα της κατάστασης είναι ο θρυλικός Βρετανός παρουσιαστής. Το θέμα, βέβαια, είναι να τον ακούσουν τα ισχυρά κράτη της Γης. Εκείνος κάνει με το Our Planet ότι καλύτερο μπορεί. (Πηγή: Esquire).

Το φιλόδοξο project έχει γυριστεί σε 50 χώρες από όλες τις ηπείρους του κόσμου, με πάνω από 600 μέλη συνεργείο. Εστιάζει στην ποικιλομορφία των οργανισμών που κατοικούν στον πλανήτη, από τις απομακρυσμένες άγριες περιοχές του Αρκτικού και τα μυστηριώδη βάθη των ωκεανών έως τα αχανή τοπία της Αφρικής και τις ποικιλόμορφες ζούγκλες της Νότιας Αμερικής.

Όμως πέρα από εντυπωσιακό θέαμα που κόβει την ανάσα, η σειρά φιλοδοξεί να αποτελέσει μια επίκαιρη υπενθύμιση για την εύθραυστη κατάσταση του πλανήτη μας. Φέρνει λοιπόν τον θεατή αντιμέτωπο με τους μυριάδες τρόπους που η καθημερινότητά του συνδέεται με την επιβίωση της άγριας ζωής ακόμα και στις πιο απόμακρες γωνιές του κόσμου.

netflix.com
πηγή εικόνας: netflix.com

Το πρόβλημα με την ανθρωπότητα

Το πρόβλημα με την ανθρωπότητα όλα αυτά τα χρόνια, όλους αυτούς τους αιώνες, είναι πως θεωρεί ο καθένας σπίτι του τους τέσσερις τοίχους που τον περιβάλλουν και χώρα του αυτή που έχει οριστεί γεωγραφικά. Σπίτι μας δεν είναι αυτά. Σπίτι μας είναι κάθε τι που υπάρχει πάνω στον πλανήτη. Και είναι σπίτι μας όχι με την ιδιοκτησιακή μορφή. Αλλά με την έννοια της φροντίδας. Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό είδος στον πλανήτη που δεν μένει σε αυτά που του αναλογούν. Αποζητά κι αυτά που δεν του αναλογούν. Εξαντλεί δηλαδή τους πόρους.

Διαβάστε επίσης  Dark: Ετοιμάσου για το νέο "κάψιμο" του Netflix!

Αυτό που κάνει το Our Planet διαφορετικό, παρόλα αυτά, είναι ότι ο αφηγητής και η ομάδα παραγωγής γνωρίζουν και κάνουν συχνές αναφορές στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης μας. Δείχνουν τα ζώα και τα φυτά, αλλά παράλληλα υπάρχει η αίσθηση ότι όλα αυτά που δείχνουν σε πολύ λίγο ενδεχομένως να μην υπάρχουν πλέον.

Παρουσιάζει τα ζώα στα οικοσυστήματα που ζουν και παράλληλα παρουσιάζει την θλιβερή πραγματικότητα και την σκοτεινή μοίρα που θα έχει ο πλανήτης μας αν συνεχίσουμε να τον «σκοτώνουμε».

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το τρέιλερ:

Με το Our Planet, μια καταπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, κανείς δε θα μπορεί να έχει δικαιολογία μετά. Όχι μόνο γιατί η πραγματικότητα που περιγράφει δεν είναι επίπλαστη, αλλά αδιάψευστη. Αλλά και γιατί είναι τόσο απλά και εύκολα αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να ανατρέψουμε την καταστροφή του πλανήτη.

Το ντοκιμαντέρ όμως προσφέρει και λύσεις. Μέσω τις ιστοσελίδας του (https://www.ourplanet.com/en/ ) δείχνει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την γη με τον δικό μας τρόπο.  Όπως αναφέρει και ο αφηγητής «Φαίνεται απίθανο, αλλά οι άνθρωποι είναι γνωστοί για τις απίθανες πράξεις τους».

Είναι 25 και μένει στην Αθήνα! Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σύγχρονων Δημοσιογραφικών Σπουδών. Λατρεύει τα ταξίδια, τον κινηματογράφο, τις σειρές και της αρέσει να γράφει. Η καλύτερη στιγμή της μέρας της; Αγκαλιά με τον σκύλο της!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού