Leave the World Behind: Netflix & το τέλος του κόσμου!

Πηγή εικόνας: IGN

Το Leave the World Behind είναι η νέα παραγωγή του Netflix για το “τέλος του κόσμου”. Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ καταστροφής και μία σκληρή κριτική στις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρωπότητας και της εξάρτησης αυτής από την τεχνολογία. Ίσως το τέλος του κόσμου να μην έρθει από κάποια εξωγήινη εισβολή, από μια διαβολική σέκτα που ελέγχει τις τύχες του πλανήτη ή από μια φυσική καταστροφή. Ίσως το τέλος του κόσμου να το προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι…

Η πλοκή (χωρίς spoilers):

Στο Leave the World Behind, η οικογένεια Sandford προσπαθεί να απολαύσει τις διακοπές της. Δυστυχώς για αυτούς, τα σχέδια τους ανατρέπει μια κυβερνοεπίθεση και ένα μαζικό blackout. Ενώ δύο ξένοι εμφανίζονται στην πόρτα τους. Με μυστηριώδεις προθέσεις και ισχυριζόμενοι πως είναι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού που νοικιάζει η οικογένεια. Ποιον θα εμπιστευτείς όταν όλα γύρω σου καταρρέουν ;

Δείτε το trailer με ένα κλικ ΕΔΩ

Το καστ:

  • Julia Roberts ως Amanda Sandford
  • Mahersala Ali ως G. H. Scott
  • Ethan Hawke ως Clay Sandford
  • Myha’la ως Ruth Scott
  • Farrah Mackenzie ως Rose Sandford
  • Charlie Evans ως Archie Sandford
  • Kevin Bacon ως Danny

Από την βιβλιοθήκη στο Netflix

Από την βιβλιοθήκη στο Netflix. Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Rumaan Alam, το Leave the World Behind είναι ένα θρίλερ απομόνωσης και καταστροφής.
Πηγή εικόνας: The Today Show

Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Rumaan Alam, το Leave the World Behind είναι ένα θρίλερ απομόνωσης και καταστροφής. Ο Sam Esmail (σενάριο και σκηνοθεσία) δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας για τον θεατή, κρατώντας τον στην άκρη του … καναπέ. Τόσο με τις αντισυμβατικές γωνίες λήψης, όσο και με ένα σενάριο που αποκαλύπτει ελάχιστα. Το Leave the World Behind, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην πλατφορμα του Netflix (και απ’ τις λιγότερο χριστουγεννιάτικες). Με ένα τρομακτικό, μα ρεαλιστικό, τέλος του κόσμου και μια υπενθύμιση για την εξαρτησή μας από την τεχνολογία.

Διαβάστε επίσης  Ξεχασμένα Διαμάντια: Vagabond
Advertisements
Ad 14

Ένα σενάριο με μία πολύ έξυπνη ιδέα, και χαρακτήρες γεμάτους μυστικά. Εύσπλαχοι, καλοσυνάτοι, χαμογελαστοί, “καλοί σαμαρίτες”. Αλλά ταυτόχρονα απάνθρωποι γεμάτοι θυμό, φόβο και προκαταλήψεις. Το “Leave the World Behind” φτάνει τους πρωταγωνιστές του μέχρι τα όριά τους. Τους οδηγεί μέχρι το τέλος του κόσμου. Θέτοντας το ερώτημα, όταν όλα τριγύρω σου καταρρέουν, ποιον θα εμπιιστευτείς, ποιον θα βοηθήσεις και … ποιον θα εγκαταλείψεις ; Μα πάνω και πρώτα απ’ όλα, πόσο άθλιος άνθρωπος θα γίνεις;

Η εξάρτηση από την τεχνολογία και …

Στο Leave the World Behind ο Sam Esmail φτάνει στον πυρήνα της εξάρτησης της ανθρωπότητας από την τεχνολογία. Δεν την εξετάζει επιδερμικά με κάποιες ψευτοαναφορές στα social media. Ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες, την ενημέρωση, τις μεταφορές, την παραγωγή τροφής και πόσιμου νερού. Πλέον, σχεδόν τίποτα δεν γίνεται χωρίς της χρήση της τεχνολογίας. Πάνω στην κινηματογραφική κλιμάκωση, βλέπουμε τον Ethan Hawke να παραδέχεται πως είναι ένα ασήμαντο τίποτα χωρίς το smartphone και το GPS του. Ίσως μας φαντάζει κάπως υπερβολικό, αλλά δεν απέχει και τόσο από την αλήθεια (όσο θέλουμε να πιστεύουμε).

… και ο πλανήτης των ελαφιών !

Το Netflix, στο Leave the World Behind, συνεχώς μας στελνεί σαν τρομακτική υπενθύμιση ... μια αγέλη ελαφιών.
Πηγή εικόνας: The Mary Sue

Ωστόσο, ο Sam Esmail δεν μένει μόνο στην τεχνολογία. Το Leave the World Behind αγγίζει θέματα όπως ο φόβος για το άγνωστο, οι προκαταλήψεις και ο ρατσισμός. Ωθεί την ανθρωπότητα στο τέλος του κόσμου θέλοντας να θέσει ερωτήματα. Πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί μεταξύ μας; Πόσο σταθερές είναι οι κοινωνίες που ζούμε; Πόσο γρήγορα θα στραφούμε ο ένας απέναντι στον άλλο; Και συνεχώς μας στελνεί σαν τρομακτική υπενθύμιση … μια αγέλη ελαφιών.

Διαβάστε επίσης  «30 Days of Night»: Τριάντα αιματηρές, παγωμένες νύχτες φρίκης από τον David Slade

Ίσως νιώθουμε πολύ σπουδαίοι μέσα στον τεχνολογικό μας θρίαμβο. Αλλά η φύση της ανθρωπότητας παραμένει προβληματική, ασχέτως του περιτυλίγματος που θα της φορέσεις. Όταν όλα πάνε στραβά, θα στραφούμε ο ένας απέναντι στον άλλο. Όσο προχωράει η ταινία, οι άνθρωποι απομονώνται περισσότερο, φοβούνται ο ένας τον άλλο, εγκαταλείπουν ο ένας τον άλλο. Αντιθέτως η αγέλη των ελαφιών ολοένα και μεγαλώνει. Υπάρχει ισχύς εν τη ενώσει. Αλλά αυτό είναι ένα “μάθημα” που η ανθρωπότητα δεν είναι (ακόμα) έτοιμη να μάθει.

Μια έξυπνη ιδέα που πνίγεται στην μετριότητα

Το σενάριο του Leave the World Behind έχει μια εξαιρετική πρώτη ύλη, που ωστόσο δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει πλήρως. Αγγίζει κοινωνικά ζητήματα, θέτει ερωτήματα και ανεβάζει την ένταση. Αλλά αποτυγχάνει στην διαχείριση. Αρχικά, τα μυστικά των χαρακτήρων πολύ γρήγορα αποδεικνύονται “κούφια”. Έπειτα, οι ξύλινοι διάλογοι καταστρέφουν κάθε μορφή έντασης. Καθώς κανείς δεν μιλάει έτσι, πόσο μάλλον όταν ο κόσμος γύρω του καταρρέει. Ενώ τέλος, η πλοκή πολύ σύντομα “βρίσκει τοίχο”.

Περί χαρακτήρων:

Στην αρχή του Leave the World Behind η Amanda (J. Roberts) και ο Archie (C. Evans) δίνουν διαγωνισμό για το ποιος είναι ο πιο αντιπαθής. Αλλά πολύ σύντομα ο Archie "τρυπάει το ταβάνι" και φτάνει νέα επίπεδα αντιπαθητικότητας, κερδίζοντας επάξια μια θέση στο σχετικό top-10 με τους πιο αντιπαθητικούς Netflix πρωταγωνιστές.
Πηγή εικόνας: Cosmopolitan

Στην αρχή της ταινίας η Amanda (J. Roberts) και ο Archie (C. Evans) δίνουν διαγωνισμό για το ποιος είναι ο πιο αντιπαθής. Αλλά πολύ σύντομα ο Archie “τρυπάει το ταβάνι” και φτάνει νέα επίπεδα αντιπαθητικότητας, κερδίζοντας επάξια μια θέση στο σχετικό top-10 με τους πιο αντιπαθητικούς Netflix πρωταγωνιστές. Ο G. H. Scott είναι ο “παντογνώστης” και από ένα σημείο και μετά είναι ο μοναδικός χαρακτήρας που προχωράει την πλοκή. Ενώ η μικρή κόρη της οικογένειας, η Rose είναι η πιο (και μόνη) relatable χαρακτήρας. Καθώς μέσα στην καταστροφή, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δει το τελευταίο επεισόδιο απ΄τα “Φιλαράκια”.

Διαβάστε επίσης  Event Horizon: Η εφιαλτική sci-fi ταινία τρόμου που προκαλεί ακόμα ανατριχίλες

Πέρα από την εξαιρετική πρώτη ύλη. Το Leave the World Behind έθεσε από μόνο του ψηλά τον πήχη έχοντας…

Ένα οσκαρικό καστ

Το Netflix είναι πλέον ένας κινηματογραφικός κολοσσός. Δεν περιμέναμε το Leave the World Behind για να το επιβεβαιώσουμε. Ωστόσο το καστ ήταν μια τεράστια υπενθύμιση του πόσο μεγάλο (και ποιοτικό) όνομα είναι πλέον το Netflix στην αγορά.
πηγή εικόνας: Esquire

Το Netflix είναι πλέον ένας κινηματογραφικός κολοσσός. Δεν περιμέναμε το Leave the World Behind για να το επιβεβαιώσουμε. Ωστόσο το καστ ήταν μια τεράστια υπενθύμιση του πόσο μεγάλο (και ποιοτικό) όνομα είναι πλέον το Netflix στην αγορά. Julia Roberts, Ethan Hawke και Mahersala Ali συνθέτουν ένα πρωταγωνιστικό τρίδυμο “πολλών καρατίων”. Που όταν το πρωτοδιαβάζεις και χωρίς να έχει κυκλοφορήσει ούτε μισό δευτερόλεπτο από το trailer ξέρεις πως θα πάει για υποψηφιότητες και χρυσά αγαλματίδια. Το Netflix ακόμα παλεύει να βρει τα πατήματα του. Και το “Leave the World Behind” σίγουρα δεν είναι αντάξιο του οσκαρικού αυτού καστ. Ωστόσο θεωρούμε πως είναι αναπόφευκτο, αργά ή γρήγορα μια παραγωγή του Netflix να βρεθεί στο “κόκκινο χαλί”.

Αξίζει να την δούμε;

Το Leave the World Behind είναι μια ακριβή μεν, μέτρια δε παραγωγή του Netflix. Με αγαπημένους ηθοποιούς και μια ενδιαφέρουσα κεντρική ιδέα. Δεν είναι το τέλειο ατμοσφαιρικό θρίλερ για το τέλος του κόσμου. Ωστόσο έχει τις “στιγμές του”. Θα το βαθμολογήσουμε με 6/10. Και θα το προτείνουμε σε όλους όσους ψάχνουν κάτι να δουν αυτό τον καιρό που δεν είναι χριστουγεννιάτικο.

Μια δεύτερη ματιά:

Μέτριες κριτικές από κοινό και κριτικούς.

  • IMDb: 6.5/10
  • Rotten Tomatoes: 75% από κριτικούς, 34% από κοινό.

Υ.Γ. Τώρα για όλους εσάς που ψάχνεται κάτι πιο “Χριστουγεννιάτικο”, δεν θα σας αφήσουμε παραπονεμένους. Διαβάστε με ένα κλικ ΕΔΩ την λίστα μας με “12 εναλλακτικές χριστουγεννιάτικες ταινίες”. Και με ένα κλικ ΕΔΩ την λίστα μας με 10+1 χριστουγεννιάτικα holiday specials.

Γεννήθηκε, μεγάλωσε ,ζει και φοιτεί στην Αθήνα. Γνήσιο nerdουλο, λάτρης του σινεμά, των βιβλίων και των κόμικς. Δεινός ακροβάτης μεταξύ σοβαρού και αστείου. Κάθε Τετάρτη πάει για εξομολόγηση γιατί είδε πρώτα το Phantom Menace και μετά το original trilogy.
Έγραψε το βιογραφικό του σε γ' ενικό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

“Greedflation” και καπιταλισμός

Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνει το βιοτικό επίπεδο των
μπλε ροζ

Γιατί μπλε για τα αγόρια και ροζ για τα κορίτσια;

Ένα διακριτό έμφυλο στερεότυπο που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως,