OCD και OCPD: μέσα από τρεις δημοφιλείς τηλεοπτικούς χαρακτήρες

Ο κόσμος της τηλεόρασης πολύ συχνά εμπνέεται από την πραγματική ζωή. Μεγάλη αρετή μιας τηλεοπτικής σειράς εξάλλου θεωρείται το να μας δώσει χαρακτήρες με βάθος κι όχι απλές καρικατούρες ανθρώπων. Έτσι, ορισμένοι χαρακτήρες, πέρα από τα  ψυχολογικά προβλήματα που λίγο-πολύ αντιμετωπίζουμε όλοι μας, δοκιμάζονται από ψυχικές διαταραχές και ασθένειες. Μία από αυτές είναι η OCD (Obsessive Compulsion Disorder/Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή) η οποία τείνει να συγχέεται με μια συγγενή της πάθηση, την OCPD (Obsessive Compulsion Personality Disorder/Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Προσωπικότητας).

OCD και OCPD: Δύο διαταραχές όμοιες αλλά και διαφορετικές

Η OCD (Obsessive Compulsion Disorder/Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή) και η OCPD (Obsessive Compulsion Personality Disorder/Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Προσωπικότητας) αποτελούν συχνά πηγή σύγχυσης για την επιστημονική κοινότητα αλλά και για τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει επειδή όσοι εμφανίζουν OCD παρουσιάζουν ορισμένα παρόμοια συμπτώματα με όσους πάσχουν από OCPD. Πρόκειται όμως για διαφορετικές διαταραχές.

OCD
Πηγή εικόνας: psycom.net

Στο παρόν άρθρο ξεχωρίσαμε τρεις (3) εξαιρετικά δημοφιλείς τηλεοπτικούς χαρακτήρες στη συμπεριφορά των οποίων διακρίνουμε συμπτώματα OCD και OCPD. Μέσα από την παρουσίαση αυτή επιχειρείται να φωτιστούν κάποιες από τις διαφορές ανάμεσα σε OCD και OCPD και να δούμε τους (αξιαγάπητους κατά τα άλλα) Sheldon, Monica και Adrian Monk υπό ένα άλλο πρίσμα.

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι η παρουσίαση που ακολουθεί δεν αποτελεί κάποιου είδους (επιστημονική) διάγνωση πάνω στην ψυχολογία των τηλεοπτικών χαρακτήρων που παρουσιάζονται.

OCPD: Sheldon Cooper (The Big Bang Theory) & Monica Geller (Friends)

Ο ιδιοφυής θεωρητικός φυσικός του Big Bang Theory και η ταλαντούχα σεφ από τα Φιλαράκια (Friends) είναι δύο χαρακτήρες πολύ αγαπητοί στο κοινό. Πέρα όμως από αυτό το κοινό τους σημείο, μοιράζονται κι άλλα κοινά σημεία.

Διαβάστε επίσης  20 φορές που ο Chandler Bing μίλησε ειλικρινά για το χειμερινό εξάμηνο

Πιο συγκεκριμένα, ο Sheldon και η Monica έχουν την τάση να μην αποχωρίζονται αντικείμενα τα οποία τους ανήκουν, συσσωρεύοντάς τα (hoarding), μισώντας τις αλλαγές. Επίσης, και οι δυο τους διακρίνονται για την εμμονή τους με τις λεπτομέρειες, την τάξη, την οργάνωση, τις λίστες και τα προγράμματα. Κάθε τι που κάνουν πρέπει να γίνεται με οργάνωση και με τέλειο τρόπο. Αν δεν πληρούνται τα κριτήρια αυτά νιώθουν μεγάλη ανησυχία και επιμένουν μέχρι να γίνουν τα πράγματα όπως αυτοί πιστεύουν.

OCD
Πηγή εικόνας: assets-auto.rbl.ms

Στη δουλειά τους όπως και στην προσωπική τους ζωή είναι υπερβολικά ευσυνείδητοι και αφοσιωμένοι, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τελειότητα. Δύσκολα δέχονται να συνεργαστούν με άλλους, θεωρώντας το απίθανο να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί στις υψηλές τους προσδοκίες και απαιτήσεις.

Τέλος, λατρεύουν την καθαριότητα και φοβούνται τα μικρόβια. Η φοβία τους όμως αυτή δεν τους εμποδίζει από το να είναι λειτουργικοί και να συναναστρέφονται άλλους ανθρώπους. Επιμένουν όμως στο να απολυμαίνουν και να καθαρίζουν τακτικά.

OCD: Adrian Monk (Detective Monk)

Στην περίπτωση του ευφυούς ντετέκτιβ Adrian Monk τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Σύμφωνα με τις παραπάνω συμπεριφορές του Sheldon και της Monica, μπορούμε να δούμε κάποια κοινά σημεία όμως οι διαφορές είναι εμφανείς. Έτσι, μπορεί ο Adrian Monk να μοιράζεται την εμμονή του Sheldon και της Monica για την τάξη, την οργάνωση και την τελειότητα, διαφέρει όμως στο ότι παρουσιάζει εμμονές και παρορμήσεις.

Πιο αναλυτικά, ο Adrian Monk δείχνει να παρουσιάζει ανεξέλεγκτες ανησυχίες πάνω σε συγκεκριμένες ιδέες και για να κατευνάσει τις ανησυχίες αυτές προχωρά στην τέλεση συγκεκριμένων παρορμήσεων και τελετουργικών. Όπως συμβαίνει συχνά σε άτομα που πάσχουν από OCD, ο Adrian αναγνωρίζει ότι οι φόβοι του και οι ανησυχίες του δεν έχουν κάποιο λογικό έρεισμα, όμως δε μπορεί να ελέγξει τις σκέψεις του. Στο σημείο αυτό η διαφορά με τον Sheldon και τη Monica είναι εμφανής, διότι εκείνοι δε δείχνουν να αναγνωρίζουν κάτι το παράλογο στη συμπεριφορά τους.

Διαβάστε επίσης  Παθολογική ζήλια : Μπορεί να γίνει επικίνδυνη;
OCD Monk
Πηγή εικόνας: cornerstonemiami.org

Επίσης, ο Adrian, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις ανησυχίες και τους φόβους του προχωρά στην τέλεση ορισμένων παρορμήσεων, κάτι το οποίο απαιτεί πολύ χρόνο. Για να θεωρήσει ότι είναι καθαρός αναλώνει πολλές ώρες φροντίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια σε καθημερινή βάση. Η τάξη, η οργάνωση και η καθαριότητα τον ηρεμούν και τον κάνουν να αισθάνεται ασφαλής. Στις περιπτώσεις όπου η τάξη και η καθαριότητα απουσιάζουν, η ανησυχία του είναι εμφανής και προσπαθεί πάση θυσία να αποφεύγει ό,τι τον φοβίζει, οδηγούμενος αρκετές φορές στην απομόνωση. Τέλος, επισκέπτεται συχνά τον γιατρό και αισθάνεται την ανάγκη να κάνει κάτι που για τους υπόλοιπους στερείται νοήματος, απλώς και μόνο γιατί στο δικό του μυαλό «πρέπει» να γίνει (π.χ. να αγγίζει και να μετρά τους φανοστάτες).

Επίλογος

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως οι Sheldon Cooper, Monica Geller και Adrian Monk πρωταγωνιστούν σε κωμικές σειρές. Έτσι, παρότι τα συμπτώματα των διαταραχών τους είναι σοβαρά, αυτό δε σημαίνει ότι οι σειρές επιχειρούν να διασκεδάσουν τη σοβαρότητά τους.

 Έτσι, μπορεί από τη μια μεριά τα συμπτώματά τους να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα ως «παραξενιές», όμως από την άλλη τονίζεται η σπουδαιότητα να μη στιγματίζουμε ανθρώπους με OCD και OCPD. Αντίθετα, και οι τρεις σειρές μας δείχνουν τη δύναμη της συναισθηματικής υποστήριξης από φίλους και συγγενείς.

Βιβλιογραφία

Ιατρικό λεξικό: Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας (https://www.iatronet.gr/iatriko-lexiko/ideopsyxanagkastiki-diataraxi-proswpikotitas.html)

OCD vs Obsessive Compulsive Personality Disorder (https://www.verywellmind.com/ocd-vs-obsessive-compulsive-personality-disorder-2510584)

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης