Ένα εμβατήριο αντίστασης: η ποίηση του Σωτήρη Νούσια

Πηγή εικόνας: efsyn.gr 

Η τέταρτη ποιητική συλλογή του Σωτήρη Νούσια «Λαιμητόμος στον ουρανό», από τις εκδόσεις ΑΩ, προδιαθέτει τον αναγνώστη αρχής γενομένης από το εξώφυλλο. To επιβλητικό γλυπτό του ζωγράφου και εικαστικού Νίκου Χαραλαμπίδη με τίτλο “il Padrone non puo piu salvarci” (= το Αφεντικό δεν μπορεί πια να μας σώσει),  γίνεται προπομπός για την υπερρεαλιστική όσο και δυναμική γραφή που επιλέγει ο ποιητής για τους στίχους του.

Η συλλογή αποτελείται από 27 ποιήματα που έχουν κοινό τόπο το τρίπτυχο μνήμη- χρόνος – ήττα. Αποτελούν μία συμφιλιωτική γέφυρα αγάπης ανάμεσα στην μεταπολεμική γενιά του εμφυλίου και τη γενιά του σήμερα. Ο ποιητής επικαλείται τα συλλογικά οράματα των ανθρώπων που υπερασπίστηκαν τα ιδανικά τους μέχρι την τελευταία τους πνοή (Βελουχιώτης, Ζαχαριάδης, Μπελογιάννης, Πλουμπίδης) και καλεί το επαναστατικό τους πνεύμα να ηγηθεί σε μία σύγχρονη μορφής αντίσταση.

Ο λόγος του Σωτήρη Νούσια είναι ορμητικός σαν χείμαρρος, σαρκαστικός και ειρωνικός όπου χρειάζεται, ώστε να αφυπνίσει τις νέες γενιές, ξεσηκώνοντας τες να βγουν από τη ραστώνη και τη λήθη και να πορευτούν σε μία δυναμική μάχη διεκδίκησης ιδανικών και ονείρων.

 

Μούσα Μνήμη

Advertisements
Ad 14

Μας διεμβόλισαν σημαίες κόκκινες

Μας έραψαν σ’ ένα στόμα παρελθόντος

μας γλύκαινε η σιωπή

Δεν μπορούσαμε να ξεχαστούμε

Τα παπούτσια έμβολα

ναρκοθέτες στιγμών

για να ζει ο χρόνος σε οπλοφόρα σώματα

 

Θεραπεύσαμε ιδέες

με την τρυφερή ατραπό μας

Τα εμπόδια μας γνώριζαν

με τα μικρά μας ονόματα

Διαβάστε επίσης  Ποιητικό καλοκαίρι, νοητή φυγή από τη καθημερινότητα

Οι ήττες μας γαλήνεψαν

Σ’ ένα φθινοπωρινό θάμπος

γυμνώσαμε την ψυχή μας

Καλύψαμε την ύπαρξη

των συντρόφων με αλάτι

να ταξιδεύουν

φάροι στο γαλάζιο διηνεκές

Δε μας έμεινε παρά το σύνθημα

που ήθελαν να αποσιωπήσουν

Δε μας λέρωσε το χώμα της προδοσίας

Θα προχωρήσουμε

 

Ανέγνωρα όνειρα

επιτύμβιες στήλες τρεμάμενες

ταρακουνούν τη μνήμη

τη μόνη μούσα

που δεν μας έκλεψαν

οι άθλιοι εραστές του κενοτάφιου ρεαλισμού

Τεκτονικές πλάκες που σείονται

Είμαστε εμείς

 

Απόσπασμα από το επίμετρο του Σπύρου Μπρίκου

Ο Σωτήρης Νούσιας ενδιαφέρεται να μας παρουσιάσει ένα «πολυφωνικό» ποιητικό δημιούργημα, η ποίηση του είναι κινηματική, διεθνιστική, μία συνομιλία με τους νεκρούς αγωνιστές, ταυτόχρονα, και μια υπενθύμιση για το σήμερα. Μέσα από αυτή την πολυφωνία η μοιραία σύγχυση των γλωσσών δεν επιφέρει και ιδεολογική σύγχυση. Το νόημα αναδύεται και αρθρώνεται στον πολλαπλάσιο βαθμό του.

 

Βιογραφικό

Ο Σωτήρης Νούσιας γεννήθηκε στην Αθήνα 10 1984 και ζει στην Πρέβεζα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επαγγελματικά έχει ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και έχει γράψει στίχους που έχουν μελοποιηθεί. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Ζωή χωρίς όνομα, εκδ. Φυλάτος ,2016, Μακριά απ΄την Ιθάκη, Πρέβεζα 2018, Ερωτικά Ποιήματα, εκδ. Οδός Πανός, Αθήνα, 2020. Συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος “Δημήτρης Βικέλας” και απέσπασε τον 2ο έπαινο.

 

Παρουσίαση βιβλίου

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου , 19.30

Βιβλιοπωλείο – καφέ  Έναστρον

Σόλωνος 101, Αθήνα

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία ,τη γραφή και τα ταξίδια. Ασχολούμαι με τη συγγραφή διηγημάτων και έχω συμμετάσχει με κείμενά μου σε συλλογικά βιβλία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αίγυπτος

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Για
bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το