Κοάλεμος: Κινούμενη άμμος, όταν τα τέρατα συνάντησαν τον Harry Potter

τέρατα

Όταν ήμασταν παιδιά πολλά άτομα από εμάς φοβόμασταν τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι μας. Μεγαλώνοντας και βλέποντάς τα σε ταινίες και σειρές, όπως το Superntatural, τα ανασύραμε από τη μνήμη μας κι ενδεχομένως να γελάσαμε λίγο με αυτά. Τι θα μπορούσε να συμβεί όμως αν καταλαβαίναμε ότι όλα τα πλάσματα, τα οποία μας έχουν πείσει πως ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας μας (βρικόλακες, λυκάνθρωποι κι άλλα συναφή τέρατα) είναι πέρα για πέρα αληθινά; Κι αν ναι πώς εμείς μπορούμε να είμαστε ασφαλείς και να προφυλαγόμαστε; Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το πρώτο βιβλίο του Στέλιου Ανατολίτη η “Κινούμενη Άμμος“.

Περίληψη

Στη Θεσσαλονίκη του 2018, ο Ηρακλής Ανδρέου είναι ένας άντρας που ασχολείται με το να φτιάχνει καφέδες και φαίνεται να έχει αφήσει εντελώς τον εαυτό του. Κανείς δε μπορεί να φανταστεί ότι τα δύο από τα τρία χρόνια του λυκείου τα πέρασε εκπαιδευόμενος σε μια ακαδημία της οποίας οι απόφοιτοι κυνηγούν κι εξολοθρεύουν τέρατα. Ούτε πως τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα πέρασε δρώντας υπό τις εντολές μιας μυστικής υπηρεσίας που συνδέεται με τη σχολή του και του δίνει οδηγίες για κάθε του κίνηση. Ένα απλό γι αυτόν κυνήγι βρικολάκων, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, φαίνεται εν τέλει να αποτελεί την αρχή σε μια πολύ μεγαλύτερη υπόθεση που μπορεί να βάλλει σε κίνδυνο ανθρώπους και υπερφυσικά πλάσματα. Ο Ηρακλής όμως δε θα είναι μόνος του σε αυτή την περιπέτεια. Έχοντας στο πλάι του τον Ιάσονα και τη Μάρα, κολλητούς του και παλιούς του συμμαθητές από την ακαδημία, θα ψάξει τη λύση αυτού του μυστηρίου και θα αναμετρηθεί με τους παλιούς του δαίμονες μέχρι να φτάσει στη λύση του μυστηρίου

Διαβάστε επίσης  Λογοτεχνικά βραβεία βιβλίου: η σημασία και η αξία τους

Μια γνώμη για την Κινούμενη Άμμο

Ένα στοιχείο που παρατήρησα σχεδόν από την αρχή του βιβλίου είναι η κατανομή του χρόνου σε παρόν και παρελθόν. Τα κεφάλαια με μονό αριθμό επικεντρώνονται στις ζωές των πρωταγωνιστών στο παρόν της ιστορίας ενώ τα ζυγά μας μεταφέρουν στο 2000, όταν ο Ηρακλής και οι φίλοι του περνούσαν τα καλοκαίρια τους σε ένα κάστρο της Ελβετίας μαθαίνοντας να αντιμετωπίζουν τα τέρατα για τα οποία διάβαζαν μόνο σε λογοτεχνία τρόμου. Μοιράζοντας έτσι στα δύο καταφέρνει να δημιουργήσει δυο διαφορετικά και αλληλένδετα μεταξύ τους περιβάλλοντα που συνδυάζουν τα υπερφυσικά στοιχεία με τη “μαγεία” του Harry Potter. Το μοναδικό “μελανό” κατά την άποψή μου στοιχείο του βιβλίου είναι ίσως η περιγραφή της πόλης που διαδραματίζονται τα γεγονότα. Όντας κάτοικος της Θεσσαλονίκης, ο Στέλιος Ανατολίτης περιγράφει αναλυτικά πολλά στοιχεία αυτής τα οποία όμως θεωρώ ότι μπορούν να κατανοήσουν όσοι τη γνωρίζουν άρτια. Αυτό όμως δεν αποσπά τον αναγνώστη από τις κύριες πλοκές του βιβλίου και δε μας κάνει να ανησυχούμε μήπως τα τέρατα για τα οποία γράφει ξεπηδήσουν από τις σελίδες του βιβλίου

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι Stand-up κωμικός και ενεργός Youtuber. Είναι από την Θεσσαλονίκη αλλά ζει στην Αθήνα. Σπούδασε χημεία και θέατρο και γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό του.  Κέρδισε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό συγγραφής «Λέξεις σε πραγματικό χρόνο» με το διήγημα Αλτσχάιμερ. Έχει γράψει το θεατρικό έργο Ο Γάιδαρος που μισούσε τα Χριστούγεννα. Είναι ιδρυτικό μέλος του Μαιευτήριο Comedy Club, της σχολής Θεατρικών Κωμικών Αυτοσχεδιασμών (Improv Comedy) και του Felizol Improv Theatre Group στην Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε στην παράσταση StandUp for U και παρουσίασε τον πρώτο του κωμικό μονόλογο με τίτλο Μάχες με Νεράιδες στο Athens Comedy Festival το 2018.

Διαβάστε επίσης  Το πιο σημαντικό ετήσιο γεγονός για το βιβλίο: Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

 

Απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης κι Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, ξεκίνησα να ασχολούμαι άτυπα με το γράψιμο σε μικρή ηλικία και πάντα μου άρεσε όταν η δασκάλα μας στο δημοτικό μας άφηνε ένα σχετικά ελεύθερο θέμα στις εκθέσεις, ένα χαρακτηριστικό που διατήρησα και στη μετέπειτα ζωή μου. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό εκφράζοντας μέσα από τις κινήσεις μου τα συναισθήματά μου, ενώ στα ενδιάμεσα διαλείμματα, προτιμώ να ξεκουράζομαι με ένα βιβλίο στο χέρι.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από