Κύριε Μάνο Μελισσουργάκη σας καλωσορίζουμε στις σελίδες του MaxMag.Με αφορμή την παρουσίαση της νέας ποιητικής σας συλλογής “Σπειροειδείς Γαλαξίες” από τις εκδόσεις Κέδρος, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Έχετε σπουδάσει Παιδαγωγικά και Φαρμακευτική την οποία επιλέξατε και ως κύριο επάγγελμα σας. Η ενασχόληση με τη γραφή ξεκίνησε από τα φοιτητικά χρόνια ή αργότερα;
Η επιθυμία για τον γραπτό λόγο, υπήρχε πάντα. Από το δημοτικό σχολείο θυμάμαι με γοήτευαν τα βιβλία. Τότε μάλιστα ήταν και λίγο δυσεύρετα όπως και η γραφή. Το πρώτο ποίημα στα 17 έμεινε μισοτελειωμένο. Δύσκολες εποχές τότε. Προηγείτο η προσπάθεια ζωής και εξασφάλισης ενός καλού τρόπου για καλύτερα χρόνια στο μέλλον. Όμως με κόπους και προσπάθειες πάντα βρίσκεις αυτό που θέλεις. Κοντά στη σύνταξη, πατώντας γερά πια και ελεύθερα, θυμήθηκα τις παλιές μου επιθυμίες και ξεκίνησα… για μία άλλη ζωή.
Κύριε Μάνο Μελισσουργάκη, από που αντλείται κυρίως την έμπνευσή σας; Ποια είναι τα ερεθίσματά σας για να γράψετε στίχους και πεζά κείμενα; Έχετε ήδη κυκλοφορήσει και το ιστορικό μυθιστόρημα “Αδήλωτες νίκες” από τις εκδόσεις Κέδρος και μάλιστα ήταν και προτεινόμενο για βραβείο κοινού από τα Public.
Όταν έχεις τόσα πολλά ερεθίσματα και μνήμες από κάθε πλευρά της ζωής τότε και τώρα. Όταν έχεις περπατήσει από ξυπόλητος μέχρι να φτάσεις να φοράς Smokin. Όταν έχεις ακούσει από γιαγιά, μητέρα, θεία “οι παππούδες δυστυχώς χάθηκαν νωρίς” . Διηγήσεις για πολέμους, σκοτωμούς, πείνες, φτώχειες δικών σου και άλλων. Όταν μέχρι σήμερα βλέπεις παρόμοια τέτοια δίπλα σου να συμβαίνουν. Όταν ζεις παράλληλα με άλλους που και την λέξη άνθρωπος την αδικούν…. Τότε τα ερεθίσματα είναι τόσα που μπορεί κάποιος να επιλέγει αναμεσά τους τα πιο ισχυρά θα έλεγα, για να γράψει είτε στίχους απλούς ποιητικούς, είτε πεζά διαφόρων κατηγοριών, ανάλογα με την πένα που διαθέτει. Χρόνος, επιθυμία, θέληση και κάποιο ταλέντο χρειάζεται μόνο.
Οι ποιητικές σας συλλογές “Αίθριον φως” και “Φως και σκιές” από τις εκδόσεις Κέδρος είναι σε κυκλοφορία. Ποιο είναι το ύφος που χαρακτηρίζει τους στίχους σας ;
Ναι κυκλοφορούν ήδη δύο ποιητικές συλλογές μου. “Αίθριον φως” και “Φως και σκιές” από τις εκδόσεις Κέδρος. Τώρα κυκλοφόρησε η τρίτη “Σπυροειδείς γαλαξίες”. Είναι υπό έκδοση η τέταρτη με τίτλο “Στα φτερά της Βερενίκης”. Για το ύφος των στίχων μου θα έλεγα ότι δεν είναι συγκεκριμένο. Προσπαθώ να αποφύγω την τυποποίηση. Μπορώ να γράψω και γράφω, σε πολλά είδη ποιητικού λόγου. Από έμμετρα σε ύφος Ομήρου, ομοιοκατάληκτα ή όχι, μέχρι απλά σύγχρονης “μοντέρνας” αν μπορεί να ειπωθεί έτσι τεχνοτροπίας. Αν και τα πολύ πεζά δεν με εκφράζουν ιδιαίτερα, γιατί κατά τη γνώμη μου παύουν να είναι ποιήματα.
Τι σημαίνει η ποίηση για εσάς; Ποιοι είναι οι ποιητές που σας ενέπνευσαν και συνεχίζουν να σας εμπνέουν;
Για να είναι κάποιος ποιητής πρέπει να ζει λίγο πιο πάνω από το επίπεδο της γης. Να υπερίπταται λίγο. Τόσο όσο να μην χρειάζεται ψυχίατρο, ψυχολόγο χαχαχα… Βλέπει καλύτερα από εκεί και αποτυπώνει αλήθειες. Όσο και αν πονούν κάποιες φορές. Θα έλεγα ότι η ποίηση του Ομήρου περιλαμβάνει τα πάντα. Και μάλιστα γραμμένη τόσο δύσκολα, πάνω σε παπύρους εκείνη την εποχή λίγων ανθρώπινων ερεθισμάτων. Όχι του σημερινού ορυμαγδού λανθασμένων και εγκληματικών πληροφοριών. Όλοι εμείς οι μεταγενέστεροι, τέκνα του Ομήρου είμαστε.
Κύριε Μάνο Μελισσουργάκη μιλήστε μας για την νέα ποιητική σας συλλογή “Σπειροειδείς Γαλαξίες” από τις εκδόσεις Κέδρος, που θα παρουσιάσετε στο κοινό σε λίγες ημέρες. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τη θεματολογία της συλλογής και με ποιο τρόπο;
Η συλλογή “Σπειροειδείς Γαλαξίες” είναι σε ένα βαθμό η εξέλιξη των δύο προηγούμενων. Διαφορετική γραφή πολλές φορές και απόδοση σκέψεων και νοημάτων, που ίσως θέλουν πιο άρτιο κλειδί σκέψης για να φωτισθούν στο ακέραιο. Διάβασμα χωρίς διασπάσεις του πνεύματος και περιβαλλοντικές ενοχλήσεις. Πιο πολύ “κρυψίνους ποίηση” ίσως. Διάβασμα περισσότερο, βαθύ και προσεγμένο. Ο τίτλος είναι από κάποια δικά μου απωθημένα θέλω. Από παιδί με γοήτευαν ο νυχτερινός ουρανός και τα άστρα του. Είχα μάθει τους αστερισμούς από πολύ μικρός. Κυρίως όσους μου έδειχναν γιατί το ζητούσα τα καλοκαιρινά βράδια της αποσπερίδας στο χωριό με τον καθαρό ουρανό. Η γιαγιά μου βέβαια και κυρίως η μάνα μου που περιέργως ήξερε αρκετούς. Αργότερα ήθελα να γίνω αστροφυσικός αλλά οι συνθήκες ζωής δεν το επέτρεψαν.
Κύριε Μάνο Μελισσουργάκη, έχετε λάβει διακρίσεις σε πολλούς Πανελλήνιους και Παγκόσμιους διαγωνισμούς. Ενδεικτικά αναφέρω τις βραβεύσεις από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, από την Αμφικτιονία Ελληνισμού, από την Unesco ΤΛΕΕ, από την Nosside και άλλους φορείς. Θα ενθαρρύνατε τους νέους ποιητές να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς; Ποια τα οφέλη της συμμετοχής τους;
Οι διακρίσεις, τα βραβεία, δείχνουν σίγουρα κάτι, δεν είναι όμως καθοριστικό. Κάποιοι πήραν βραβεία και αργότερα εξαφανίστηκαν. Άλλοι πάλι, μεγάλοι δεν πήραν σπουδαία. Σήμερα υπάρχει το πρόβλημα της πληθώρας των διαγωνισμών που πολλές φορές δυστυχώς, δεν έχουν τις απαραίτητες καλές κριτικές επιτροπές. Για παράδειγμα σε ένα διαγωνισμό ένα ποίημα βαθμολογείται από έναν κριτή με υψηλό βαθμό και από άλλον τόσο χαμηλά που προκαλεί εντύπωση. Σίγουρα δεν φταίει το γραπτό αλλά ο κριτής. Φανταστείτε να ήταν βαθμολογητής σε εξετάσεις ουσίας που κρίνουν το μέλλον. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα μέτρο επιλογής με κανόνες. Συμμετοχή λοιπόν αλλά όχι απογοήτευση. Ίσως και επιλογή συμμετοχής. Κάτι θετικό θα βγει από την ίδια την αυτοκριτική μας.
Τι γνώμη έχετε για τα εργαστήρια ποίησης κύριε Μελισσουργάκη; Μπορούν να βοηθήσουν τους νέους ποιητές να εξελίξουν τον τρόπο γραφής τους και να γίνουν καλύτεροι ή η ποίηση είναι έμφυτο ταλέντο;
Τα εργαστήρια ποίησης μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε όσους το επιθυμούν επειδή ίσως δυσκολεύονται. Αρκεί να έχουν διδάσκοντες ανοιχτού μυαλού και ευρείας σκέψης και γραφής. Όμως πριν από όλα ένα ταλέντο, ίσως όχι μεγαλειώδες, είναι απαραίτητο. Τότε μπορούμε να το εξελίξουμε με πολλή προσπάθεια πάντα, αλλά και κόπο που δεν τσιγκουνευτήκαμε.
Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στην κυκλοφορία του νέου σας βιβλίου και να έχετε πάντα την έμπνευση για δημιουργικές δουλειές.
Ευχαριστώ εξαιρετικά για τις έξυπνες ερωτήσεις και την ευκαιρία να απαντήσω σε αυτές. Πάντα συνεντεύξεις ουσιώδεις εύχομαι, με προσφορά κυρίως για τους νέους συνοδοιπόρους.
Παρουσίαση βιβλίου “Σπειροειδείς Γαλαξίες” του Μάνου Μελισσουργάκη
Εκδόσεις Κέδρος
Τρίτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 18.30
Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών
Γερανίου 41, Ομόνοια