ΔΕΠ-Υ: ο Οκτώβριος ως μήνας ευαισθητοποίησης του κοινού

ΔΕΠ-Υ: Ο Οκτώβριος ως μήνας ευαισθητοποίησης του κοινού
Πηγή εικόνας: http://www.mymedicalmantra.com/?p=10531

Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις νευρολογικές διαταραχές. Οι εν λόγω διαταραχές κρίνονται ιδιαιτέρως σοβαρές αφού επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να κατανοήσει ή να χρησιμοποιήσει τον γραπτό ή προφορικό λόγο. Από το 1985 που ο μήνας αυτός έχει καθιερωθεί για την πληροφόρηση του κόσμου, διεθνείς οργανισμοί και θεσμικά όργανα των κρατών διοργανώνουν καμπάνιες και δράσεις για τον σκοπό αυτό.

Ας γνωρίσουμε την ΔΕΠ-Υ:

Η ΔΕΠ-Υ (ακρωνύμιο για την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας) είναι μία από τις πιο κοινές διαταραχές που συναντώνται στα παιδιά. Ενώ, δεν είναι λίγες οι φορές που η διαταραχή αυτή ακολουθεί το άτομο και στην ενηλικίωση του. Το άτομο δεν έχει την ικανότητα να παραμείνει συγκεντρωμένο και να επικεντρώσει την προσοχή του σε ένα αντικείμενο.

Ποιες είναι οι συχνότερες μαθησιακές δυσκολίες:

  • Δυσλεξία  (δυσκολίες στην ανάγνωση, την κατανόηση, την ακουστική σύλληψη και διάκριση φθόγγων, την οπτική αντίληψη και μνήμη, στον προσανατολισμό στον χώρο και στον χρόνο)
  • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (απροσεξία, υπερκινητικότητα, αδεξιότητα στις κινήσεις, εκρήξεις θυμού)
  • Διαταραχή της γραπτής έκφρασης (αδυναμία στη σύνθεση κειμένου, γραμματικά λάθη, κακή οργάνωση παραγράφων, δυσγραφία, δυσορθογραφία)
  • Δυσπραξία (διαταραχή της ανάπτυξης  κινητικών δεξιοτήτων)
  • Δυσαριθμησία (δυσκολία στην κατανόηση μαθηματικών εννοιών, στην ανάγνωση και γραφή μαθηματικών συμβόλων και αριθμών και στην υλοποίηση πράξεων).

Μερικά στατιστικά στοιχεία για την ΔΕΠ-Υ:

Το Διεθνές Κέντρο για τις Μαθησιακές Δυσκολίες (www.NCLD.org) επισημαίνει ότι πάνω από το 66% των γονέων χρειάζονται παραπάνω πληροφορίες για τις μαθησιακές δυσκολίες από αυτές που τους παρέχει η σχολική μονάδα.

– Ένας από τους συχνότερους μύθους είναι πως οι εν λόγω διαταραχές οφείλονται στην υπερβολική έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση και τον υπολογιστή. Λανθασμένη πεποίθηση που ενστερνίζεται τουλάχιστον το 22% των Αμερικανών. Ακόμη, η διατροφή όπως και ο εμβολιασμός κατά την παιδική ηλικία δεν έχουν σχέση με την ΔΕΠ-Υ

Διαβάστε επίσης  Φαινόμενο placebo: Ποιο μέρος του σώματος τελικά πάσχει;
Advertising

Advertisements
Ad 14

– Είναι σημαντικό να τονισθεί και να γίνει διακριτή η διαφορά που έχουν οι δυσκολίες στην διαδικασία της μάθησης από τον αυτισμό και διαταραχές στην ανάπτυξη του ατόμου.

– Περίπου το 25% των παιδιών που εμφανίζει  ΔΕΠ-Υ προέρχεται από γονέα με παρόμοια χαρακτηριστικά. Γεγονός που υποδηλώνει μια κληρονομική σχέση για την ΔΕΠ-Υ.

– Όλοι οι άνθρωποι με ΔΕΠ-Υ έχουν την ικανότητα να συγκεντρωθούν και να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν 

Επίλογος:

Η παραμονή της ΔΕΠΥ στην ενήλικη ζωή, είτε ως πλήρες σύνδρομο είτε ως  διαταραχή, συνδέεται
με σημαντική ψυχοκοινωνική επιβάρυνση καθώς και  με αυξημένο ποσοστό νοσηρών καταστάσεων. Η κατάλληλη εκπαίδευση των ειδικών καθώς και η δημιουργία ειδικών δομών θα μπορούσε να συμβάλει σε αυξημένη κατανόηση,
διαγνωστική ακρίβεια και θεραπευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ στην ενήλικη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην καλύτερη γνώση αναφορικά με την ΔΕΠ-Υ. Τόσο οι γονείς όσο και ο κοινωνικός περίγυρος θα πρέπει να αγκαλιάσουν το παιδί και να ανακαλύψουν έναν νέο κόσμο μαζί του. Όλες εκείνες τις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι προαναφερθείσες διαταραχές στην ψυχοσύνθεση του ατόμου δύνανται με τα κατάλληλα εργαλεία να προσπελαστούν.

Advertising

 

Πηγές:

  • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στους ενήλικες Κλινική αναγνώριση, διάγνωση και θεραπευτικές παρεμβάσεις των  Α. Πεχλιβανίδης,Α. Σπυροπούλου,Α. Γαλανόπουλος,Χ.Α. Παπαχρήστου,Γ.Ν. Παπαδημητρίου από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νοσοκομείο «Αιγινήτειο», Αθήνα (Τελευταία πρόσβαση: 17/10/2020 στις 18:47)
  • Learning Disabilities and Dyslexia Awareness Month, ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.readingrockets.org/ (Τελευταία πρόσβαση: 17/10/2020 στις 18:48)
  • ΔΕΠΥ ενηλίκων: Διάγνωση και επιπτώσεις στην καθημερινότητα, ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.iatronet.gr/ (Τελευταία πρόσβαση: 17/10/2020 στις 18:49)

Διαβάστε επίσης  Φαινόμενο Barnum: Η πίστη στις προβλέψεις

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025