Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: Από το μυθιστόρημα στο θέατρο

Σε κάθε συζήτηση για λογοτεχνία, φιλοσοφία ,θέατρο αλλά και στάση ζωής ο Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι πάντα θα αναφέρεται, ως απ΄ τους σημαντικότερους. Έζησε  τον 19ο αιώνα στην Ρωσία σε αριστοκρατική αλλά συνάμα συντηρητική οικογένεια. Σύμφωνα με το κοινωνικό δόγμα της εποχής ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι έπρεπε να βαδίσει στο δρόμο του κλήρου, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του. Χαράζοντας όμως την δική του πορεία έγινε στρατιωτικός Ιατρός. Με αυτή του την επιλογή έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με μια κοινωνική τάξη άγνωστη σε αυτόν. Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι συνειδητοποιεί πως υπάρχει υψηλότερο πνευματικό επίπεδο στα κατώτερα στρώματα και άνηκε σε μια ομάδα ανθρώπων που προσέφεραν γνώση, περίθαλψη και τροφή του πνεύματος. Αργότερα κατηγορήθηκε για προδοσία και πέρασε στρατοδικείο. Η απόφαση ήταν να θανατωθεί αλλά τελικά εξορίστηκε για τέσσερα χρόνια.

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι έγραψε σπουδαία βιβλία με θεματική την θρησκεία, την ψυχολογία και τις ανθρώπινες αδυναμίες. Όντας άνθρωπος με έντονο χαρακτήρα και αδυναμίες ο Ντοστογιέφσκι στα βιβλία του με ρεαλιστικό τρόπο δημιουργεί έναν καθρέφτη, που σε αναγκάζει να αντικρίσεις τον εαυτό σου. Έγραψε δεκάδες μυθιστορήματα, διηγήματα αλλά και δοκίμια που είχαν δημοσιευτεί σε περιοδικά με την υπογραφή του. Αν και δεν έγραψε θεατρικά έργα , ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι δεν θα γινόταν να ήταν απών από τον χώρο του θεάτρου. Οι ”Δαιμονισμένοι” καθώς το ”Έγκλημα και Τιμωρία” έχουν ανέβει στο θέατρο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και προκαλώντας πολλά ερωτηματικά στους θεατές. Χαρακτηριστικό το ύφος  και η ποιότητα της πένας του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο να μεταφέρουν στην σκηνή τον κόσμο του Ντοστογιέφσκι.

Διαβάστε επίσης  Social Media και συγγραφείς. Σχέση ανάγκης ή επιλογής;

Ψάχνοντας για τον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι μπορούμε να βρούμε αμέτρητες λεπτομέρειες για την ζωή του και τα πάθη του. Εστιάζοντας όμως καλύτερα μπορούμε να πούμε πως αυτή η παγκόσμια προσωπικότητα είχε μια δύναμη στην γραφή του ώστε ακόμα και το μικρότερο του βίωμα να γίνει για εμάς ένα μεγάλο μάθημα. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι:  ”Έγκλημα και τιμωρία”, ”Ο ηλίθιος”, ”Οι δαιμονισμένοι”, ”Αδελφοί Καραμαζώφ”, ”Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων” και ”Ο παίκτης”. Σε μία εποχή με πολλούς κοινωνικούς και ηθικούς φραγμούς ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι κατόρθωσε να αφήσει το στίγμα του και να πάει κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Ανεπιφύλακτα σας προτείνουμε να διαβάσετε την λογοτεχνία του  και να δείτε παράσταση με θέμα κάποιο συγγραφικό του έργο. Θεωρήθηκε και θεωρείται κυνικός για πολλούς ,όμως με το διάβασμα ανακαλύπτεις την αλήθεια.

”Είναι καλύτερο να είσαι δυστυχισμένος και να γνωρίζεις το χειρότερο παρά να είσαι ευτυχισμένος στον παράδεισο των ηλιθίων.”

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του