Ζώρζ Σαρή. Τι θα μπορούσε να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτή τη πολυγραφότατη και μοναδική συγγραφέα που με τη πένα της χάραξε ιστορία στην ελληνική πεζογραφία του 20ου αιώνα.
Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν:
Η Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα από Γαλλίδα μητέρα και Μικρασιάτη πατέρα. Πραγματικό της όνομα; Γεωργία Σαρή Βαξεβάνη. Από πολύ μικρή άρχισε να ασχολείται με το θέατρο, με δάσκαλο το Βασίλη Ρώτα. Στα χρόνια της Κατοχής φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη, παράλληλα με τη δράση της στην Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Αργότερα στο Παρίσι, συνέχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε να παίζει στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Η σχέση της με τη λογοτεχνία ξεκινά το 1969 όταν εκδίδει το εφηβικό μυθιστόρημα “Ο θησαυρός της Βάγιας” θα ακολουθήσουν πολλά βιβλία που θα γνωρίσουν απρόσμενη επιτυχία. Τα βιβλία της μέχρι και σήμερα έχουν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, κάποια μάλιστα μεταφέρθηκαν και στη τηλεόραση. Συνέχισε να γράφει βιβλία με περιεχόμενο κυρίως αφηγήσεις από τη νεότερη ιστορία.
Σε ποιό κοινό απευθύνεται;
Η Ζώρζ Σαρή έγραψε κυρίως εφηβικά μυθιστορήματα όμως αυτό δεν σημαίνει πώς δεν διαβάζεται ευχάριστα από τον πάσης ηλικία αναγνώστη. Ενδείκνυται λοιπόν για εφήβους, ίσως και για παιδιά, μα και για τους μεγάλους που κρύβουν στην ενήλικη καρδιά τους την αθωότητα της παιδικής ηλικίας.
Η συνεργασία της Ζώρζ Σαρή με την Άλκη Ζέη:
Μαζί με την Άλκη Ζέη καθιέρωσε ένα νέο ρεύμα στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού στοιχείου, όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού ύφους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η πολιτική σκέψη να μην αποτελεί πια προνόμιο μόνο των ενηλίκων. Με τα βιβλία της οδήγησε στην απομάκρυνση της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας από το πρότυπο του 19ου αιώνα, που κυριαρχούσε το προστατευτικό ύφος, ο ηθικοπλαστικός διδακτισμός και η προβολή ενός ιδεατού κόσμου. Η Ζωρζ Σαρή αντιμετώπισε τα παιδιά ως αυτόνομα άτομα με δική τους προσωπικότητα και προέβαλε ήρωες που ήταν πλέον ρεαλιστικοί.
Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα “Νινέτ”. Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1988 προτάθηκε για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ως ηθοποιός τιμήθηκε το 1960 με το βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη Έγκλημα στα Παρασκήνια.
Αυτό λοιπόν ήταν το αξιοθαύμαστο έργο της Ζωρζ Σαρή που αναμφίβολα μάγεψε τις καρδιές τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών παιδιών, αξίζει να την προτείνετε στα παιδιά, τα εγγόνια σας, τα αδέλφια και τους φίλους σας αφού βέβαια τη γνωρίσετε οι ίδιοι. Ταξιδέψτε μαζί της σε ιστορίες μακρινές από το σήμερα κοντινές όμως στα συναισθήματα που δεν άλλαξαν ποτέ! Καλή ανάγνωση.
Λίστα με τα βιβλία της:
- Ο Θησαυρός της Βαγίας (1969)
- Το Ψέμα (1970)
- Όταν ο Ήλιος… (1971)
- Κόκκινη κλωστή δεμένη… (1974)
- Τα γενέθλια (1977)
- Τα στενά παπούτσια (1979)
- Οι νικητές (1983)
- Τα Χέγια (1987)
- Το παραράδιασμα (1989)
- Η αντιπαροχή (1989)
- Κρίμα κι άδικο (1990)
- Nινέτ (1993)
- Zoυμ (1994)
- E.Π. (1995)
- Μια αγάπη για δύο (με την Αργυρώ Κοκορέλη, 1996)
- Ο Χορός της ζωής (1998)
- Σοφία (2000)
- Κλειστά Χαρτιά (με την Μελίνα Καρακώστα, 2001)
- Ο Κύριός μου (2002)
- Ο πόλεμος, η Μαρία και το αδέσποτο (2003)
- Τότε… (2004)
- Γράμμα από την Οδησσό (2005)
- Το προτελευταίο σκαλοπάτι (2009)