Το τραγούδι των πουλιών: Η Κρίστι Λεφτέρι γράφει για τις «αόρατες» γυναίκες της Κύπρου

Τραγούδι των πουλιών
Φωτ: paron.gr

Η Κρίστι Λεφτέρι στο μυθιστόρημα της «Το τραγούδι των πουλιών» γράφει για τις αόρατες γυναίκες της Κύπρου. Οι γυναίκες εκείνες που περνούν από δίπλα μας και πολλές φορές δεν τις δίνουμε σημασία. Οι γυναίκες εκείνες που φροντίζουν για εμάς χωρίς ποτέ να τις ευχαριστήσουμε. Αρκετοί τις κακομεταχειρίζονται επειδή έτυχε να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή για τις ίδιες και τις οικογένειές τους και να απαλλαχθούν από τη φτώχια και την ανέχεια.

Η συγγραφέας στο βιβλίο της αφηγείται τις ιστορίες των οικιακών βοηθών στην Κύπρο μέσα από την ζωή της ηρωίδας της, της Νίσα. Η γραφή της Κρίστι Λεφτέρι είναι συγκινητική και βαθιά συναισθηματική. Η Κρίστι Λεφτέρι γράφει ένα κοινωνικό μυθιστόρημα και επί της ουσίας είναι μια καταγραφή και μια καταγγελία για αυτές τις γυναίκες οι οποίες μεταναστεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Οι μετανάστριες αποτελούν μέρος του κοινωνικού ιστού της Μεγαλονήσου. Η Νίσα ως πρωταγωνίστρια εξιστορεί τις απώλειες που στιγμάτισαν τη ζωή της και την έκαναν να πάρει την απόφαση να αλλάξει πορεία στη ζωή της. Αναπολεί τα βιώματα της, τους ανθρώπους που έχασε και αυτούς που άφησε πίσω με την υπόσχεση ότι θα ξαναγυρίσει.

Η Κρίστι Λεφτέρι δημιουργεί μια πλοκή γύρω από την οποία περιστρέφονται δύο βασικές ιστορίες. Η πρώτη είναι το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Η δεύτερη και πιο σημαντική είναι η υπόθεση που συντάραξε την Κύπρο πριν μερικά χρόνια με τις δολοφονίες αλλοδαπών γυναικών από έναν Κύπριο serial killer. Παρόλα αυτά οι ιστορίες αυτές είναι τόσο αληθινές που η συγγραφέας εναποθέτει ιδιαιτέρως λεπτά συναισθήματα στον αναγνώστη.

Φωτ: culture21century.gr

«Το τραγούδι των πουλιών» είναι ένα μυθιστόρημα με διττή σημασία. Μια φωνή απέναντι στην κοινωνία ώστε να βάλει κατά μέρους τα στερεότυπα, την μιζέρια και τον ανθρώπινο πόνο και να απελευθερώσει όλα τα θετικά συναισθηματία που μπορεί να δώσει στον συνάνθρωπο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς τα μπροστά ως ανθρωπότητα και να βάλουμε στην άκρη την εκμετάλλευση των αδύναμων.

Διαβάστε επίσης  "04:45" του Δημήτρη Δεγαμινιώτη
Advertisements
Ad 14

«Το τραγούδι των πουλιών» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Η υπόθεση

Διασχίζει τον κόσμο μας αθέατη. Φροντίζει τα παιδιά μας, καθαρίζει τα σπίτια μας. Τη φωνή της δεν την ακούμε. Έχει μια ιστορία να πει. Εσύ θα την ακούσεις;

Η Νίσα έχει περάσει ωκεανούς ολόκληρους προκειμένου να προσφέρει ένα μέλλον στο παιδί της. Τη μέρα φροντίζει την κόρη της Πέτρας. Τη νύχτα αναλαμβάνει χρέη μητέρας για το δικό της κοριτσάκι από τη φωτεινή οθόνη ενός τάμπλετ. Ο εραστής της Νίσα, ο Γιάννης, είναι λαθροκυνηγός. Κυνηγά μικροσκοπικά ωδικά πτηνά που κάνουν στάση στην Κύπρο στην πορεία τους προς την Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν. Τα όνειρά του για μια καινούργια ζωή, και για τον γάμο του με τη Νίσα, γίνονται θρύψαλα όταν εκείνη εξαφανίζεται. Κανείς δε νοιάζεται για την εξαφάνιση μιας οικιακής βοηθού, πέρα από την Πέτρα και τον Γιάννη. Καθώς ξεκινούν να αναζητούν τη Νίσα, συνειδητοποιούν πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουν για εκείνη. Αυτά που θα ανακαλύψουν θα τους αλλάξουν εντελώς.

Με φόντο τον τόπο καταγωγής της, την Κύπρο, η Κρίστι Λεφτέρι έχει δημιουργήσει μια δυνατή, λυτρωτική ιστορία για την απώλεια, τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος, και την άσβεστη αγάπη μιας μητέρας για το παιδί της.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα Κρίστι Λεφτέρι

Η Κρίστι Λεφτέρι γεννήθηκε το 1980 από Ελληνοκύπριους γονείς, πρόσφυγες μετά την εισβολή του 1974, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Brunel. Στο παρελθόν είχε διδάξει αγγλικά ως ξένη γλώσσα και είχε εργαστεί ως εθελόντρια της UNICEF στην Ελλάδα στη διάρκεια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο το 2016.

Διαβάστε επίσης  "Χάρτινες πόλεις":είναι όλα όπως δείχνουν;
Φωτ: irishexaminer.com

Το πρώτο της μυθιστόρημα της Κρίστι Λεφτέρι με τίτλο «A Watermelon, a Fish and a Bible» (ελληνικός τίτλος: «Οκτώ ημέρες και μία Κυριακή») εκδόθηκε το 2010 και το δεύτερο, «The Beekeeper of Aleppo», εκδόθηκε το 2019. Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε σε περισσότερες από 39 χώρες, έγινε διεθνές best seller και τιμήθηκε με το Aspen Words Literary Prize το 2020. «Το τραγούδι των πουλιών» είναι το τρίτο της βιβλίο.

Μπορείτε να βρείτε τη Κρίστι Λεφτέρι με τους ακόλουθους τρόπους:

twitter/christy_lefteri

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το
The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη