“Ανατολικά της Εδέμ”: Όταν η λογοτεχνία συναντά τη φιλοσοφία

Το έργο “Ανατολικά της Εδέμ” είναι ίσως το πιο σπουδαίο μυθιστόρημα του Τζον Σταινμπεκ. Διηγείται την ιστορία δύο οικογενειών, των Τρασκ και των Χάμιλτον, τους οποίους η μετανάστευση έφερε στην περιοχή Σαλίνα της Καλιφόρνιας. Βασισμένη στη βιβλική ιστορία του Κάιν και του Άβελ, ο Σταινμπεκ έχει πλάσει στο βιβλίο του μερικούς από τους πιο αλησμόνητους χαρακτήρες όλων των εποχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κάθι, η οποία ενσαρκώνει την απόλυτη κακία και την υπερβαίνει, φτάνοντας ως την ψυχρή απανθρωπιά μιας μηχανής, αλλά και ο Λι, ο Κινέζος υπηρέτης που έχει μία εντελώς διαφορετική ιδιοσυγκρασία.

“Η κοιλάδα Σαλίνας βρίσκεται στη βόρεια Καλιφόρνια. Είναι ένας στενόμακρος τόπος με νερά, ανάμεσα σε δύο οροσειρές, και στο κέντρο του φιδοσέρνεται ο ποταμός Σαλίνας και χύνεται τέλος στον κόλπο του Μόντερει. Θυμάμαι τις ονομασίες που είχα, όταν ήμουν παιδί, για τα χορτάρια και τα κρυφά λουλούδια. Θυμάμαι που μπορεί να ζούσε ένας φρύνος και τι ώρα ξυπνούσαν τα πουλιά το καλοκαίρι, τι μυρωδιά είχαν τα δέντρα και οι εποχές- μέχρι και πως έδειχναν ή και μύριζαν ακόμα και οι άνθρωποι. Η μνήμη των οσμών είναι στα αλήθεια πλούσια.”

Ανατολικά της Εδέμ

Γεμάτο με φιλοσοφικά ερωτήματα, το βιβλίο αφηγείται τον αγώνα του Καλ Τρασκ να συνειδητοποίησει αν είναι γραφτό για αυτόν να ακολουθήσει το δρόμο της κακίας, λόγω της προσωπικότητας της μητέρας του, ή αν αυτό εξαρτάται από την ελεύθερη βούληση του. Ικανό να γεμίσει τον αναγνώστη με συναισθήματα νοσταλγίας, το έργο “Ανατολικά της Εδέμ” τροφοδοτεί ταυτόχρονα όποιον το διαβάζει με σκέψεις σχετικά με το καλό και το κακό, τη μοίρα και την επιλογή.  Τα ενδιαφέροντα σύμβολα που κυριαρχούν το καθιστούν ένα μυθιστόρημα-αποκάλυψη.

Διαβάστε επίσης  Μπλε τετράδια, η πρώτη ποιητική συλλογή του Αλέξανδρου Ψαρρά
Advertisements
Ad 14

“Πιστεύω ότι υπάρχουν τέρατα που γεννιούνται στον κόσμο από ανθρώπινους γονείς. Μερικά τα βλέπεις, είναι δύσμορφα και αποκρουστικά, με πελώριο κεφάλι ή μικροσκοπικό κορμί. Κάποια γεννιούνται χωρίς χέρια, χωρίς πόδια, ή με τρία χέρια, με ουρές ή στόματα σε αλλόκοτα σημεία. Είναι ατυχήματα, δεν φταίει κανείς για αυτά, όπως πιστευόταν παλιά. Κάποτε θεωρόυνταν ορατές τιμωρίες για αποκρυμμένες αμαρτίες. Και όπως υπάρχουν σωματικά τέρατα, δεν μπορεί να γεννιούνται και πνευματικά ή ψυχικά τέρατα; Το πρόσωπο και το κορμί ίσως να είναι τέλεια, αλλά αν ένα στρεβλό γονίδιο ή ένα παραμορφωμένο αυγλο μπορούν να παράγουν σωματικά τέρατα, δεν είναι πιθανό η ίδια αυτή διεργασία να παράγει και μία παραμορφωμένη ψυχή;”

Ανατολικά της Εδέμ

Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, που αναμφισβήτητα κατατάσσεται στα μεγαλύτερα αριστουργήματα του 20ου αιώνα. Είναι απαραίτητο να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη οποιουδήποτε αναζητεί ένα βιβλίο το οποίο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον κόσμο.


Υπόθεση απο το οπισθόφυλλο:

Απ’ όλα τα έργα του Στάινμπεκ το Ανατολικά της Εδέμ είναι το πιο επικό και το πιο φιλόδοξο. Αφηγείται την ιστορία δύο οικογενειών, των Τρασκ και των Χάμιλτον, στην κοιλάδα Σαλίνας της Καλιφόρνια, αντλώντας έμπνευση και δύναμη από τη βιβλική ιστορία του Κάιν και του ʼβελ. Πατώντας με το ένα πόδι στο ρεαλισμό και με το άλλο σε μια μυθική, αρχετυπική σύλληψη του κόσμου ως κονίστρας όπου το καλό αντιμάχεται το κακό, ο Στάινμπεκ πλάθει εδώ μερικούς από τους πλέον αλησμόνητους χαρακτήρες του, όπως αυτόν της Κάθι –που ενσαρκώνει την απόλυτη κακία και την υπερβαίνει, φτάνοντας ως την ψυχρή απανθρωπιά μιας μηχανής–, και στους αντίποδες αυτόν του σοφού Κινέζου υπηρέτη, του Λι.

Διαβάστε επίσης  Ποιητικό καλοκαίρι, νοητή φυγή από τη καθημερινότητα

Το 1955 ο Ηλίας Καζάν βασίστηκε στο δεύτερο μισό του βιβλίου για να σκηνοθετήσει την εξίσου θρυλική ομότιτλη ταινία, με πρωταγωνιστές τον Τζέιμς Ντιν στο ρόλο του Κέιλεμπ Τρασκ –ενός Κάιν που στο τέλος αποτινάσσει το βάρος της ενοχής του– και την Τζούλι Χάρις στο ρόλο της ‘Aμπρα Μπέικον, της θαρραλέας και ώριμης κοπέλας που ταλαντεύεται ανάμεσα στους δύο αδελφούς Τρασκ.

Κλασικό πλέον, το Ανατολικά της Εδέμ δεν έπαψε ποτέ να διαβάζεται από το 1952 που πρωτοεκδόθηκε μέχρι σήμερα.

– See more at: http://www.epbooks.gr/product/101462/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CE%B4%CE%B5%CE%BC#sthash.BNgs5hn7.dpuf

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι