Το Λουλούδι της Ερήμου πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που συνέγραψε η Γουόρις Ντίρι και η Καθλήν Μίλλερ για την ιστορία της ζωής της πρώτης. Η Σομαλή, διάσημη γυναίκα του μόντελινγκ που αργότερα έγινε Ειδική Πρέσβειρα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Γουόρις Ντίρι εξέδωσε ένα βιβλίο για να εξηγήσει πολλές πτυχές της δικής της ιστορίας, αλλά κυρίως, ένα βιβλίο που έχει σκοπό να φέρει τις γυναίκες και τους άντρες του Δυτικού κόσμου σε μια πιο “άμεση” και “βαθιά” επαφή με τον κόσμο της Ανατολής.
Το Λουλούδι της Ερήμου ξεκινάει, περιγράφοντας αυτόν τον μαγικό κόσμο της Ανατολής, τον τόσο μακρινό και διαφορετικό κόσμο. Γρήγορα, οι αναγνώστες βιώνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία μέσα από τα μάτια της μικρής, νομάδος Γουόρις που ξετυλίγει την ιστορία της, γκρεμίζοντας την ψευδαίσθηση ότι τέτοιες ιστορίες αντιστοιχούν μόνο σε παλιά παραμύθια και δεν είναι πραγματικές, στη σύγχρονη εποχή. Πέρα των εννοιών όπως η “φτώχεια” και οι “φυλετικοί πόλεμοι” στην Αφρική, έννοιες που στο δυτικό κόσμο αντιλαμβάνονται ψυχρά και αποστασιοποιημένα, ως μια μακρινή πραγματικότητα που δε μπορεί να αλλάξει, η μικρή Γουόρις περιγράφει μια ολόκληρη, διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία ζωής στην πιο πρωτόγονη μορφή της. Η ζωή της στην έρημο της Αφρικής, τι σημαίνει η ζωή στην έρημο της Αφρικής, όταν έχεις γένος θηλυκό και μόνο ο λόγος ενός άντρας μπορεί να ορίζει τη ζωή της γυναίκας.
Γουόρις Ντίρι, λοιπόν, Λουλούδι της Ερήμου , όπως σημαίνει στη γλώσσα της το όνομά της. Η φωνή της Γουόρις Ντίρι έμελλε να είναι η πρώτη φωνή μουσουλμάνας γυναίκας που ακούστηκε πάνω στη βαναυσότητα εθίμων που ακολουθούνται μέχρι σήμερα στην Αφρική, έθιμα όπως η κλειτοριδεκτομή ή όπως αποκαλείται σήμερα, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Το έθιμο της κλειτοριδεκτομής εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού σε 28 χώρες της Αφρικής, πολλές φορές από πολύ μικρή ηλικία, ώστε να μπορέσουν να παντρευτούν στην τρυφερή ηλικία των 13-14. Όποια γυναίκα δεν έχει υποστεί τον ακρωτηριασμό, θεωρείται υπερσεξουαλική, βρώμικη και ακατάλληλη για γάμο, δηλαδή ακατάλληλη να εκπληρώσει το ρόλο της στην κοινωνία.
Όταν ζούσα στο σπίτι του θείου Μοχάμεντ, τύχαινε μερικές φορές να είμαι στο λουτρό με τις ξαδέλφες μου. Έμενα κατάπληκτη βλέποντάς τες να κατουράνε γρήγορα και σε μεγάλη ποσότητα, ενώ εγώ χρειαζόμουν δέκα περίπου λεπτά γι’ αυτή μου την ανάγκη. Η μικροσκοπική τρύπα που μου είχε αφήσει η τσιγγάνα επέτρεπε στα ούρα μου να φεύγουν σταγόνα-σταγόνα. “Γουόρις, γιατί αργείς τόσο, τι σου συμβαίνει;” με ρωτούσαν. Δεν ήθελα όμως να τους ομολογήσω την αλήθεια, γιατί υπέθετα ότι, γυρίζοντας στη Σομαλία, θα είχαν κι εκείνες την ίδια τύχη. Παραμέριζα λοιπόν το θέμα μ’ ένα γέλιο.
Advertising
Τουλάχιστον 2.000.000 κορίτσια κινδυνεύουν κάθε χρόνο να γίνουν θύματα του ακρωτηριασμού, ένα πόσο 6.000 κοριτσιών τη μέρα. Συνήθως, γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο είναι προσβάσιμος: ξυραφάκια, ψαλίδια, μαχαίρια, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και με τα δόντια τους. Η μικρότερη βλάβη μπορεί να είναι η αφαίρεση της κλειτορίδας για να μην μπορέσει η γυναίκα να βιώσει ποτέ σωματική ικανοποίηση, ενώ το επόμενο βαναυσότερο μέρος που ακολουθεί είναι η ραφή, που προξενεί πολλά προβλήματα υγείας. Αν επιζήσει το κορίτσι από αυτή τη διαδικασία, αντιμετωπίζει προβλήματα για όλη της την υπόλοιπη ζωή. Μόνο όταν το κορίτσι παντρευτεί, ο νέος σύζυγος κόβει τα ράμματα με ένα μαχαίρι ή με τη βίαιη σωματική εισβολή του.
Για τον αγώνα της κατά αυτού του εθίμου, η Γουόρις Ντίρι χρησιμοποιεί το βιβλίο για να απαντήσει σε πολλές κριτικές και να αποκαλύψει τους λόγους που την υποκίνησαν να δράσει, κάνοντας το βιβλίο να λειτουργεί λυτρωτικά για την ίδια. Ήταν το μεγαλύτερο της μυστικό, όπως παραδέχεται η ίδια, ότι υπέστη ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων, όμως, η ανάγκη της να αποκαλύψει στον κόσμο τι της είχε συμβεί και τι συνεχίζει να συμβαίνει σε τόσα ακόμη κοριτσάκια νίκησε τους ενδοιασμούς της. Στο βιβλίο, επιδιώκεται να τονιστεί η αγάπη της συγγραφέας για τη χώρα της και τη κουλτούρα της, καθώς και να εκφραστεί η βαθιά πίστη της στον Αλλάχ.
Η ζωή της εκτυλλίσεται στο Λουλούδι της Ερήμου ομαλά κι εύκολα, παρά τις βαριές έννοιες που φέρει. Την αφήγηση τη διακατέχει η αίσθηση του χιούμορ της συγγραφέας, καθώς κι όλα εκείνα τα εκρηκτικά χαρακτηριστικά της: αποφασιστικότητα, ανεξάντλητη πίστη στον Θεό, στους ανθρώπους, στον ίδιο της τον εαυτό, αγάπη για τη φύση, σεβασμός στη φιλία, στον έρωτα, στην οικογένεια, στην καταγωγή. Κι όλα συγκεντρώνονται σε ένα βιβλίο για τον αγώνα μιας γυναίκας να αντισταθεί σε μια δυστυχισμένη -προκαθορισμένη από τους άλλους- ζωή και να κυνηγήσει τις ευτυχισμένες ημέρες, όπως εκείνη θα τις όριζε. Μια γυναίκα ολομόναχη μπροστά στον κόσμο. Ένα στόμα για όσες γυναίκες δεν είχαν στόμα, η απόδειξη ότι κάθε κορίτσι μπορεί να βασιστεί στον εαυτό του για να ακολουθήσει και να πραγματοποιήσει αυτό που ονειρεύτηκε η ίδια για τον εαυτό της.
Περιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου Λουλούδι της Ερήμου
Η Γουόρις Ντίρι, γόνος μιας παραδοσιακής σομαλικής οικογένειας νομάδων, που πίστευαν σε αρχαϊκά έθιμα όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ο γάμος ανάμεσα σε κοριτσάκια προεφηβικής ηλικίας και σε ηλικιωμένους άντρες, το έσκασε από την καταπιεστική ζωή της στην αφρικάνικη έρημο, όταν ήταν μόλις δεκατριών χρονών, αγράμματη και πάμπτωχη, χωρίς τίποτα δικό της εκτός από ένα κουρελιασμένο σάλι.
Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη, συνεχίζοντας μια καταπληκτική διπλή καριέρα: του τοπ-μόντελ, με πρόσωπο γνωστό σε όλο τον κόσμο, και της Ειδικής Πρέσβειρας των Ηνωμένων Εθνών, που ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της γης υποστηρίζοντας εύγλωττα και με πάθος τα ανθρώπινα δικαιώματα -και τώρα, σε τούτο το υποδειγματικό και σημαντικό βιβλίο, προσφέρει μια ακαταμάχητη,σε πρώτο πρόσωπο αφήγηση της δραματικής και διδακτικής της οδύσσειας.