Όταν έκλαψε ο Νίτσε του Ίρβιν Γιάλομ

Όταν έκλαψε ο Νίτσε

Τι γίνεται όταν δύο από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες συναντιούνται μέσα σε ένα πλαίσιο ψυχοθεραπείας; Φρόιντ και Νίτσε. Νίτσε και Φρόιντ. Ο Irvin D. Yalom, με τρομερή δεξιοτεχνία, δημιούργησε ένα μυθιστόρημα όπου εξετάζεται η σχέση της φιλοσοφίας του Νίτσε με τις αρχές της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας. Στην ιστορία, βέβαια, πρωταγωνιστή ο γιατρός  Γιόζεφ Μπρόιερ ο οποίος ήταν πρώτος που ανέπτυξε τη θεραπεία του λόγου ως μέθοδο κάθαρσης. Χρονολογικά ο Νίτσε δεν θα μπορούσε να έχει συναντηθεί με τον Φρόιντ. Έτσι, ο συγγραφέας αφήνει τον Νίτσε και Μπρόιερ στο γραφείο, επιτρέποντας μέσα από τον τελευταίο να διαφανούν οι ιδέες του μεγάλου ψυχαναλυτή.

Ο Υπεράνθρωπος του Νίτσε συνιστά ουσιαστικά τη συμφιλίωση του ανθρώπου με την ανθρώπινη μοίρα, την υπερπήδηση των εμποδίων και την τελική οδό προς την αυτοπραγμάτωση. Ο Νίτσε, μολονότι δεν αναφέρθηκε ποτέ στην ψυχιατρική και την ψυχοθεραπεία, πίστευε ότι οι φιλόσοφοι πρέπει πρώτα να θεραπεύσουν τους εαυτούς τους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Αυτό, μετά από πολλά χρόνια, αποτέλεσε βασική αρχή της ψυχοθεραπείας. Το βιβλίο αυτό, μεταξύ άλλων, μας διηγείται τους λόγους που ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος μπορεί να θεωρηθεί προπάτορας της σύγχρονης ψυχοθεραπείας.

Το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» στόχευε αρχικά να αποτελέσει διδακτικό εργαλείο για τους σπουδαστές της ψυχοθεραπείας, εισάγοντάς τους στις αρχές της υπαρξιακής ψυχολογίας. Ωστόσο, το βιβλίο αγαπήθηκε ευρύτατα από το κοινό και δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχοθεραπευτική κοινότητα. Μεταφράστηκε σε δεκαέξι γλώσσες, έγινε μπεστ-σέλλερ σε πολλές χώρες και το 1993 κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο της Κοινοπολιτείας ως το καλύτερο μυθιστόρημα.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Ελευθέριος Ελευθεριάδης: "Η οικογένεια είναι ένα εργαστήριο σχέσεων"
Ad 14

Πράγματι η αγωνία και το ενδιαφέρον συνοδεύουν το κείμενο από την αρχή μέχρι το τέλος. Η διαδικασία της προσέγγισης και της κατανόησης της ανθρώπινης ψυχής λαμβάνουν χαρακτηριστικά αστυνομικού μυθιστορήματος: ποια στοιχεία πρέπει να ψάξουμε να βρούμε, τι εκπλήξεις θα συναντήσουμε, ποια θα είναι τα εμπόδια, ποιος κινδυνεύει να πεθάνει;

Όταν έκλαψε ο Νίτσε

Η ψυχοθεραπεία είναι μακρύ, δύσκολο και συναρπαστικό ταξίδι. Ο Yalom κατάφερε με σπουδαία μαεστρία και ευαισθησία να κάνεις τους αναγνώστες συνταξιδιώτες. Το Όταν έκλαψε ο Νίτσε πρόκειται για ένα απολαυστικό και διδακτικό έργο που θα σας συναρπάσει.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Irvin D. Yalom είναι ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της υπαρξιακής σχολής, ενώ είναι συγγραφέας του εγκυρότερου και πληρέστερου εγχειριδίου υπαρξιακής ψυχολογίας (Existential Psyschotherapy). Μερικά ακόμη λογοτεχνικά έργα του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ είναι: «θρησκεία και ψυχιατρική», «το δώρο της ψυχοθεραπείας», «οι φιλόσοφοι στον ντιβάνι», «το πρόβλημα του Σπινόζα» κ.ά.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» από τις εκδόσεις Μάρτης

Το βιβλίο «Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» είναι η τελευταία
Δεν υπάρχει αγάπη μόνο στα εύκολα...

Δεν υπάρχει αγάπη μόνο στα εύκολα…

Λένε πως η αγάπη κατείχε την μεγαλύτερη σημασία και αξία