Έφτασε η ώρα της Καταλονίας

Μαδρίτη vs Βαρκελώνης με το δημοψήφισμα στο επίκεντρο

Σήμερα διεξάγεται το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Το αποτέλεσμά του θα κρίνει το μέλλον των Καταλανών, αλλά θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό πέρα από την ισπανική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή επικράτεια.

Aυτό που προκαλεί, όμως αλγεινή εντύπωση, είναι οι αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης. Αναμφίβολα, τέτοιες πρακτικές αντικρούουν άμεσα τις αξίες της Δημοκρατίας και δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις προβαίνουν σε συλλήψεις πολιτών, σε καταστροφές εκλογικών κέντρων υπό τις σαφείς οδηγίες του Ραχόι. Η ενότητα την οποία επικαλούνται για τη μη απόσχιση της Καταλονίας αποδομείται στην ουσία από την ίδια την τακτική της κυβέρνησης.

Οι Καταλανοί δείχνουν, ωστόσο, αποφασισμένοι να καταφύγουν στις κάλπες και να επιλέξουν μόνοι τους το μέλλον τους. Οι χιλιάδες των διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τους δρόμους τις προηγούμενες ημέρες απαντούν εμφατικά στον Ραχόι.

Σήμερα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, γονείς και μαθητές έχουν μεταβεί στα εκλογικά κέντρα για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει άλλη γνώμη. Αποφάσισε να υιοθετήσει τη βία και να σταθεί απέναντι στα δημοκρατικά ιδεώδη και το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής των ανθρώπων.

Το πώς θα ξημερώσει η επομένη του δημοψηφίσματος δεν μπορεί κανείς να το προδικάσει. Ήδη η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη και η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι περισσότερο ηχηρή από ποτέ.

Η Δημοκρατία περνά δύσκολες μέρες, αλλά η ελπίδα παραμένει ζωντανή.

Οι εξελίξεις βρίσκονται μπροστά μας.

Διαβάστε επίσης  2016: Τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι