Ποιά είναι τα βασικά συστατικά για μια υγιή σχέση; (ΜΕΡΟΣ 1)

Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι εύκολες και το γνωρίζουμε όλοι. Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε σε μεγάλο βαθμό στις ερωτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι οδηγίες μου δεν έχουν εφαρμογή στις φιλικές και περαιτέρω κοινωνικές σχέσεις.

Το θεμέλιο για μια υγιή σχέση είναι, αρχικά, η ειλικρίνεια. Η άνεση του να μπορείς να μιλάς ανοιχτά στον άλλο είναι το πιο βασικό συστατικό για να αντέξει μια σχέση. Έχοντάς την. μπορείς να εκφράζεσαι ελεύθερα για τα συναισθήματά σου και για κάθε τι που σε ενοχλεί, βοηθώντας τον άλλο να σε καταλάβει και να μειωθούν οι τυχόν εντάσεις και παρεξηγήσεις.

Η ειλικρίνεια των απόψεων βοηθάει στο να σχηματίσει ο άλλος τη σωστή εικόνα για εσένα και ούτε να βρεθεί προ εκπλήξεως και να σε θεωρήσει υποκριτή ή κρυψίνους. Μόνο αν είσαι ο εαυτός σου θα αγαπήσει εσένα και όχι μια ψεύτικη εικόνα σουΕπιπλέον η ειλικρίνεια των γεγονότων, τόσο των παρελθοντικών, όσο και των καθημερινών είναι αξιοσήμαντη για να μπορέσει ο άλλος να σε αγαπήσει και με τα λάθη σου. Εκεί είναι που βλέπει ολόκληρο τον εαυτό σου, όπως πραγματικά είσαι.

Έχοντας ως εφόδια την ωριμότητα και την αυτογνωσία, κατανοείς τα σφάλματά σου, που είναι ένα ακόμη θεμέλιο της υγιούς σχέσης. Σε μία ένταση ή παρεξήγηση, λοιπόν, οφείλεις να δεις την κατάσταση ως ένας παρατηρητής και αντικειμενικά να κρίνεις τον εαυτό σου. Εφόσον διακρίνεις τα λάθη σου, αποδέξου τα και εξέφρασε τα. Από τη μία θα έχεις τον εαυτό σου ελεύθερο από συναισθηματική φόρτιση και τύψεις, και από την άλλη ο άλλος θα κατανοήσει πως ως άνθρωπος κάνεις ο,τι καλύτερο μπορείς για να βελτιωθείς για εκείνον.

Διαβάστε επίσης  Συμβουλές για καλή υγεία

Είναι πολύ άσχημο να κρύβεις τα λάθη σου και να ρίχνεις αναίτιες ευθύνες σε κάποιον που θες να έχεις μαζί του σχέση, γιατί καταβάθος δεν θες. 

Ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά μια σχέση υγιή, είναι όταν είναι απαλλαγμένη από υπερβολική πίεση και ζήλια, αλλά γεμάτη με ελευθερία. Ένα άτομο που πνίγει την ελευθερία του άλλου και είναι τυφλό από ζήλια, το μόνο που δείχνει είναι την προσωπική του ανασφάλεια.  Επειδή ο άλλος είχε και έχει ζωή πριν από εσένα, με το να καταπιέζεις αλόγιστα τα θέλω του άλλου αυτό που καταφέρνεις είναι καταπιεσμένο θυμό και τον άνθρωπό σου δυστυχισμένο. Είναι πραγματικά αυτό που θέλεις ; Αν τα θέλω του συγκρούονται με τα προσωπικά σου όρια, τότε μιλάς για όσα σε ενοχλούν με ειλικρίνεια και κατανόηση προς τις ανάγκες του άλλου.

Σαφώς και τα θεμέλια μιας υγιούς σχέσης δεν είναι μόνο αυτά. Σε επόμενο άρθρο θα προσπαθήσω να εμπλουτίσω τα στοιχεία αυτά και να πιάσω όλες τις πλευρές του θέματος.

Σημαντικός οδηγός είναι η προσπάθεια για την ευτυχία του άλλου και τη δικιά μας, δίχως καταπιέσεις και αγεφύρωτες διαφορές…

 

Σύνταξη κειμένου: Ραφαέλα  Νικολαΐδη

Επιμέλεια κειμένου:  Μπράιτ Κλεοπάτρα

Παρότι είμαι άκρως καλλιτεχνική φύση και έχω ασχοληθεί με μουσική,τραγούδι,χορό και θέατρο, ακολούθησα το ένστικτό μου και φοιτώ στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών. Εκτιμώ τους ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν, εκείνους που με τις πράξεις τους προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο και αυτούς που διαχέουν την καλοσύνη τους..
Meow.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα