Συνάντηση Trump – Τσίπρα: συζήτηση επί των γεωπολιτικών ζητημάτων

Trump

Στη συνάντηση Τrump και Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, πριν από ένα μήνα, συζητήθηκαν διάφορα θέματα οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας. Αφενός, έγινε λόγος για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι αμυντικές δαπάνες και η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο μονοπώλησαν το ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Trump επεσήμανε πως η Ελλάδα συνιστά τον πιο αξιόπιστο και σταθερό της σύμμαχο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, συνέβαλαν στην μείωση της αξιοπιστίας της χώρας, παρόλο που το πραξικόπημα ήταν αποτυχημένο. Επίσης, τα τελευταία γεγονότα ανάμεσα στον Erdoğan και το ΝΑΤΟ, καθώς και η συνακόλουθη απόσυρση της Τουρκίας από την άσκηση του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Νορβηγία, αποδεικνύουν μια άμβλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Επιπλέον, η Ελλάδα συνιστά τη μοναδική συμμαχική χώρα στην περιοχή με στρατιωτικές βάσεις καθοριστικής σημασίας. Επομένως, καθίσταται σαφής η θέση και οι απαιτήσεις του Τrump στην περιοχή.

Αρχικά, τοποθετήθηκε υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του ΙSIS στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Όμως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, κρίνεται απαραίτητη η αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο σημείο αυτό προτάθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Trump η περαιτέρω εκμετάλλευση της ναυτικής βάσης στη Σούδα. Η βάση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο για τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την τρομοκρατία όσο και για την διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο.

Κατόπιν, αιτήθηκε την αναβάθμιση του στόλου των F-16. Στη συνέχεια, προσδιόρισε το ύψος της συμφωνίας αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών, η οποία θα στοιχίσει 2,4 δισ. δολάρια. Εντούτοις, το ποσό αυτό είναι τεράστιο για την Ελλάδα, καθώς όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας ,το όριο  για την χρέωση του προϋπολογισμού για την αναβάθμιση των F-16 είναι το 1,1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης  Νέα δεδομένα σχετικά με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Κιμ Βαλ

Trump

Τα αιτήματα του Προέδρου Trump απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση έχουν στόχο να εδραιώσουν την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσω της στρατιωτικής τους παρουσίας στο Νότιο Αιγαίο, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την υλοποίηση δύο αλληλένδετων μεταξύ τους στόχων. Αφενός, αποκτούν μια στρατιωτική βάση απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος και αφετέρου, εκμεταλλευόμενοι τον έλεγχο στην περιοχή, καθιστούν ασφαλέστερους τους ενεργειακούς δρόμους.

Συνοψίζοντας, αντιλαμβανόμενος του διακυβεύματος που εντοπίζεται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Trump επιδιώκει τη δημιουργία ενός κατάλληλου χώρου αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους, με τα κατάλληλα μέσα (βελτίωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων). Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστούν και τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

 

 

Μέσα από τις σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη, και το ενδιαφέρον μου για την ιστορία, έμαθα να ερμηνεύω τις πολιτικές εξελίξεις. Έτσι λοιπόν, μέσα από αυτή τη στήλη μου δίνεται η ευκαιρία να γνωστοποιήσω τις σκέψεις και τις απόψεις μου πάνω σε θέματα επικαιρότητας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en