Straw (Netflix) – Όταν η σταγόνα ξεχειλίζει από συναισθήματα

Straw – Netflix

Το Straw είναι μια δραματική ταινία που κυκλοφόρησε στο Netflix τον Ιούνιο του 2025 και ξεδιπλώνει όλα τα στάδια της εξαθλίωσης και την ανοχή της επιβίωσης.

Ο αγώνας της επιβίωσης ξεκινάει από το πρωί που ανοίγουμε τα μάτια μας. Όλα συγκλίνουν σε μια ρουτίνα επιβίωσης. Να είσαι στην ώρα σου στη δουλειά που αγαπάς, στη δουλειά που μισείς -πόσο σημασία έχει; Να είσαι οπλισμένος με την μάσκα του χαμογελαστού γεμάτου κατανόηση και συμβιβαστικού υπαλλήλου.  Να μετράς τον μήνα σε χρήματα και υπολογισμούς λογαριασμών. Να τρέχεις να προλάβεις μια καθημερινότητα και τους ρυθμούς ενός κόσμου συναισθηματικά μη διαθέσιμου. Εκτός αν η καλή νεράιδα της ζωής σε έχει ευνοήσει με μια πιο προνομιούχα θέση. Και έτσι ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένεις όλα ανατρέπονται.

Η αφήγηση της Τζάνια

Η ζωή της Τζάνια (Ταράτζι Π. Χένσον) δεν της χαμογέλασε ούτε της χαρίστηκε. Ανύπαντρη μητέρα ενός ανοσολογικά αδύναμου κοριτσιού  με συνεχείς κρίσεις, σε μία Αμερική που η ασφαλιστική κάλυψη και το σύστημα υγείας εξαρτώνται από το πόσες δεσμίδες χαρτονομισμάτων χωράει το πορτοφόλι σου. Η Τζάνια ζει σε ένα ετοιμόρροπο υπό άθλιες συνθήκες διαμέρισμα, με την σπιτονοικοκυρά να την απειλεί για έξωση αν δεν της καταβάλλει άμεσα το ενοίκιο. Η κόρη της πρέπει νατης υπενθυμίζει την καθυστερημένη δόση των 40 δολαρίων για το πρόγραμμα σίτισης του σχολείου, όπου τα παιδιά την κοροϊδεύουν για τα διαφορετικά της γεύματα.

Η Τζάνια εργάζεται ταμίας σε ένα σουπερμάρκετ σε καθεστώς συνεχών προσβολών και πιέσεων από τον εργοδότη της, ώσπου δέχεται ένα τηλεφώνημα από το σχολείο και πρέπει να τρέξει να προλάβει τα γεγονότα που τρέχουν γύρω της τόσο βίαια και άτυχα – είναι η στιγμή που η σταγόνα της εξαθλίωσης ξεχειλίζει το ποτήρι. Βρίσκεται από την μια στιγμή στην άλλη στην τράπεζα με ένα ξένο όπλο στα χέρια της, με τα ψυχικά της απομεινάρια αποκαμωμένα. Ένα ψυχικό ξέσπασμα, μια λάθος διατύπωση, και η διαστρέβλωση των γεγονότων ήταν αρκετά για να φέρουν την Τζάνια σε μια κατάσταση ομηρίας και διαπραγματεύσεων με την αστυνομία.

Advertising

Advertisements
Ad 14
straw netflix
rottentomatoew.com

Μια ταινία με την υπογραφή του Τάιλερ Πέρι

Σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή του Τάιλερ Πέρι – γνωστού ηθοποιού κυρίως για τον γυναικείο ρόλου της Μαντέα Σίμσον – πρόκειται για μια ταινία βιωματικά προσεγμένη από την μεριά του σκηνοθέτη Πέρι, ο οποίος δήλωσε ότι ένας μέρος της ταινίας αντανακλούσε το δικό του παρελθόν. Το Straw απεικονίζει το πόσο εύθραυστα μπορούν όλα να ανατραπούν και πώς έτσι ξαφνικά οι ψυχικές δυνάμεις σε εγκαταλείπουν. Η Ταράτζι Π. Χένσον ακροβατεί συναισθηματικά μεταξύ πραγματικότητας και εξουθένωσης. Στο πλευρό της σε ρόλο ειρηνοποιού η συμπρωταγωνίστρια της Σέρι Σέπερντ στον ρόλο της Νικόλ διευθύντρια της τράπεζας, δημιουργούν ένα συγκινητικά μεταξύ τους ντουέτο.

Πώς η ιστορία ανατρέπεται

Πρόκειται για μια αφροαμερικάνικη ταινία, όπου η ιστορία και η αφήγηση της βασίζεται και εμπνέεται από τις καθημερινές δυσκολίες που αποτυπώνονται στους ανθρώπους των Αμερικανικών πόλεων. Οι ηθοποιοί κρατούν την ταινία σε μια μονοτονία αλλά το τέλος είναι τόσο ανατρεπτικό που μάς αφυπνίζει με μια άκρως συναισθηματική γροθιά στο στομάχι, αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες χορδές μας. Το Straw σού υποδεικνύει πως τελικά μια στιγμή ή κι ένα γεγονός μπορεί να ανατρέψει τα πάντα από την μια στιγμή στην άλλη,  δείχνοντας πόσο ευάλωτα εκτιθέμενη είναι η ψυχική μας υγεία. Πόσο πόνο μπορεί να αντέξει η ψυχή και πως άραγε μπορεί να τον διαχειριστεί;

Advertising

Δείτε το trailer του Straw:

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

Η Γιορτή του Σινεμά 2025 – Πάμε σινεμά με 2 ευρώ!

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, όλες οι προβολές σε όλους τους κινηματογράφους της χώρας θα είναι…

Κινηματογράφος

Taxi Driver – Το ψυχογράφημα της αποξένωσης μέσα από το βλέμμα του Σκορσέζε

«Taxi Driver» (1976) , η ταινία-καταβύθιση στην ψυχή ενός ανθρώπου που νιώθει αποκομμένος από τον…

Κινηματογράφος

50 Ξένες ταινίες για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κάθε Οκτώβριο, το ίντερνετ γεμίζει από λίστες ταινιών τρόμου. Όλοι βλέπουν φαντάσματα, ζόμπι και κάνουν…

Κινηματογράφος

October Sky: Νοσταλγία και έμπνευση

Το October Sky είναι μία αμερικανική βιογραφική ταινία του 1999, σε σκηνοθεσία του Joe Johnston…

Κινηματογράφος

Ο Λύκος της Wall Street: Η αχαλίνωτη απληστία μέσα από το βλέμμα του Σκορσέζε

Ο «Λύκος της Wall Street» δεν είναι απλώς μια βιογραφική ταινία για έναν πολυεκατομμυριούχο απατεώνα·…

Κινηματογράφος

One Battle After Another – Όταν η επανάσταση αποτυγχάνει (?)

Το «One Battle After Another» σηματοδοτεί την πιο πολιτική και ίσως πιο ώριμη στιγμή του…

Κινηματογράφος

Καπερναούμ (2018) – Μια ταινία για την παιδική οργή σ’ έναν κόσμο χωρίς ελπίδα

H ταινία «Καπερναούμ» της Ναντίν Λαμπακί δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό δράμα· είναι μια ωμή…