Γιάννης Σπανός: Ο πατέρας του «Νέου Κύματος»

Πηγή εικόνας: newsit.gr

Ακόμα μια μεγάλη απώλεια βίωσε ο ελληνικός καλλιτεχνικός και ειδικότερα ο μουσικός χώρος. Στις 31 Οκτωβρίου 2019 βρέθηκε νεκρός από τον στενό του φίλο, Βασίλη Σουσούνη, στην περιοχή της Αγιάννης στο Κιάτο, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός. Κατόπιν ιατρικής εξέτασης, διαπιστώθηκε πως είχε πεθάνει από το προηγούμενο βράδυ στον ύπνο του, ήσυχα, όπως ακριβώς είχε ζήσει. Η αιτία ήταν βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις 2 Νοεμβρίου 2019, συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και θαυμαστές αποχαιρέτησαν για πάντα τον «πατέρα του νέου κύματος» στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κιάτο. Ήταν 85 ετών, πλήρης ημερών, αλλά και μουσικού έργου.


Γιάννης Σπανός: Τα νεανικά χρόνια

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας στις 26 Ιουλίου 1934. Από μικρό παιδί έδειξε την αγάπη και την κλίση του προς τη μουσική. Έπαιζε πιάνο, επηρεασμένος από τη μεγαλύτερη αδερφή του που την έβλεπε πρώτα να παίζει. Γρήγορα με το πιάνο έγιναν αχώριστοι. Γράφτηκε στο Ελληνικό Ωδείο στην Κόρινθο, αγόραζε συνέχεια παρτιτούρες και έπαιζε έργα μεγάλων συνθετών, όπως του Τσαϊκόφσκι. Ο πατέρας του ήταν γιατρός (συγκεκριμένα οδοντίατρος) και σκόπευε να τον κάνει δικηγόρο. Η μητέρα του ασχολιόταν με τα οικιακά και είχε επίσης άλλον έναν μεγαλύτερο αδερφό. Ο νεαρός Γιάννης προτιμούσε να ασχοληθεί με τη μουσική, για αυτό ζήτησε από τον πατέρα του να κάνει ένα ταξίδι στην Ευρώπη, προτού ασχοληθεί με τα νομικά. Ο πατέρας του τον άφησε κι εκείνος ταξίδεψε αρχικά στη Γερμανία. Τελικά, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι και να ασχοληθεί με τη μουσική σε ηλικία 20 χρόνων. Έπιασε δουλειά ως πιανίστας στη σχολή χορού της Ηρώς Σισμάνη. Εκεί ξεκινάει και το καλλιτεχνικό του έργο με τη γραφή τραγουδιών. Έγραψε τραγούδια για μεγάλους καταξιωμένους Γάλλους καλλιτέχνες, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Ζιλιέτ Γκρεκό και ο Σέρζ Γκενσμπούρ. Ανέπτυξε μεγάλες φιλίες με Έλληνες, αλλά και Γάλλους. Στενός του φίλος ήταν ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Κάποια στιγμή, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, με σκοπό να συνεχίσει εκεί τη μουσική του καριέρα.

Διαβάστε επίσης  Η μουσική σε ιστορικά art performances

Ο Γιάννης Σπανός και το «Νέο Κύμα»

Ο Γιάννης Σπανός έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ελληνική μουσική και δισκογραφία το 1964, με το τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά. Έχει γράψει πολλά τραγούδια για το γνωστό «Νέο Κύμα». Ο όρος του νέου κύματος έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει αρκετά κινήματα σε τέχνες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το νέο κύμα αφορά τη μουσική στην Ελλάδα. Θεωρείται ως η ανανεωτική τάση του ευρύτερου ελαφρού τραγουδιού στις αρχές τις δεκαετίας του 1960. Για το γεγονός πως ο Γιάννης Σπανός έγραψε πολλά τραγούδια για τη νέα αυτή τάση, ονομάστηκε «Πατέρας του Νέου Κύματος». Στο νέο αυτό κίνημα, ο Σπανός ήταν επηρεασμένος προφανώς από τη γαλλική κουλτούρα. Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με το τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι».

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το έργο του Γιάννη Σπανού

Ο Γιάννης Σπανός στάθηκε ο πρώτος που πίστεψε στη φωνή του Ελληνοκυπρίου τραγουδιστή, Μιχάλη Βιολάρη. Του στάθηκε και υποστήριξε τη συμμετοχή του στο τραγούδι «Άσπρα Καράβια» μαζί με την Καίτη Χωματά. Αργότερα, έκανε την ενορχήστρωση για τον δίσκο «Της Γης το χρυσάφι» του Μάνου Χατζηδάκι. Τα πιο γνωστά τραγούδια που έχει γράψει είναι: «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο Καράβι», «Μια φορά θυμάμαι», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και Σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή» «Ερωτικό», «Το εμβατήριο του Παύλου Μελά» και άλλα πολλά. Είχε μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου και Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδία, Μίλτου Σαχτούρη και άλλων. Τον Μάιο του 2019 γιόρτασε 50 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία, ενώ έχει συνεργαστεί γενικά με όλους τους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές. Είναι από τους πιο πολυτραγουδισμένους μουσικοσυνθέτες.

Διαβάστε επίσης  Ρένα Καρθαίου: Η ποιήτρια των παιδιών
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr | Γιάννης Σπανός και Χαρούλα Αλεξίου.

Σημαντικότεροι δίσκοι του Γιάννη Σπανού

  • 1965, Ο Γιάννης Σπανός παίζει Γιάννη Σπανό
  • 1965, Αποδημίες, Καίτη Χωματά
  • 1966, Η Σούλα Μπιρμπίλη σε τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Νότη Μαυρουδή
  • 1967, Α’ Ανθολογία – Νέο Κύμα
  • 1968, Β’ Ανθολογία – Νέο Κύμα
  • 1968, ο Γιάννης Σπανός διευθύνει Γιάννη Σπανό
  • 1969, Σκιές στην Άμμο, Καίτη Χωματά και Μιχάλης Βιολάρης
  • 1969, Μια Κυριακή, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού
  • 1969, Όλο το καλοκαίρι, Μπέμπα Μπλάνς
  • 1971, Αφροδίτη Μάνου, Εκείνο το καλοκαίρι (Α’ Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)
  • 1972, Η γλυκιά Ίρμα, Έλλη Λαμπέτη
  • 1973, Μέρες Αγάπης, Δήμητρα Γαλάνη
  • 1974, Ο Μορμόλης, Χρήστος Λεττονός, Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου, Τάνια Τσανακλίδου
  • 1974, Οδός Αριστοτέλους, Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Καλατζής
  • 1975, Γ’ Ανθολογία, Αρλέτα, Κώστας Καράλης
  • 1976, Η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
  • 1977, Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό
  • 1978, Μ’αγαπούσες θυμάμαι, Δήμητρα Γαλάνη
  • 1981, Στου καιρού τα ρέματα, Μανώλης Μητσιάς
  • 1982, Φίλε, Τάνια Τσανακλίδου
  • 1984, Έξοδος Κινδύνου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 1985, Χάρτινες Καρδιές, Γιάννης Πουλόπουλος
  • 1988, Προσωπικά, Ελένη Δήμου
  • 1991, Ανάμεσα σε δύο αγάπες (β’ πλευρά με στίχους Α. Ανδρικάκη), Χριστίνα Μαραγκόζη
  • 1992, Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
  • 1992, Να χα δυό καρδιές να σ’αγαπώ, Κατερίνα Κούκα
  • 1993, Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει Γιάννη Σπανό
  • 1996, Άκου λοιπόν, Ελένη Δήμου

Ο επίλογος

Η πορεία του Γιάννη Σπανού στο ελληνικό τραγούδι υπήρξε λαμπρή. Η ζωή του ήσυχη και διακριτική. Ποτέ δεν απασχόλησε σκανδαλωδώς τα μέσα ενημέρωσης, όπως γίνεται διαχρονικά με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες. Η μεγάλη του πορεία, καθώς και η ενασχόλησή του με τη μουσική γενικότερα, θα διακόπτονταν μόνο από το θάνατο. Προς το τέλος της ζωής του, ζούσε μόνος του, στη γενέτειρά του, στο Κιάτο. Το μεσημέρι της 31ης Οκτωβρίου 2019, κατόπιν ανησυχίας της μονάκριβης ανηψιάς του Σοφίας, αναζητήθηκε από τον καλό του φίλο Βασίλη Σουσούνη. Ο Σουσούνης τον βρήκε νεκρό στο κρεβάτι. Ο γιατρός που εξέτασε τη σορό του, απεφάνθη ότι ο συνθέτης πέθανε το προηγούμενο βράδυ, καθώς είχε ήδη παγώσει. Πληροφορίες αναφέρουν ως αιτία θανάτου βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όπως ήσυχα και ειρηνικά έζησε, κατά τη διάρκεια της μεγάλης μουσικής του καριέρας, έτσι ήσυχα και διακριτικά έφυγε. Πολλοί καλλιτέχνες παρευρέθησαν στην εξόδιο ακολουθία, όπως η Ελένη Δήμου, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Λέκκας, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα και ο Νεκτάριος Σφυράκης. Στεφάνι έστειλαν επίσης γνωστοί Έλληνες, όπως η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Χαρούλα Αλεξίου και πολλοί άλλοι.

Διαβάστε επίσης  Ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις για το τέλος της εβδομάδας
Πηγή εικόνας: europost.gr | Το τελευταίο χειροκρότημα στον Γιάννη Σπανό.

Παρακάτω ακολουθούν βίντεο με γνωστά τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανού.

Advertising


Πηγές

newsit.gr
el.wikipedia.org
aftodioikisi.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Five feet apart: μια δραματική ταινία για έναν άτυχο έρωτα

Πριν λίγες μέρες, η ταινία που μας δίδαξε τόσα πολλά

Φεράρα: η πόλη της Ιταλίας με την παλιά αρχιτεκτονική.

Η Φεράρα είναι μία πόλη της Ιταλίας με ιστορικά