Ο Νίκολα Τέσλα ήταν ο πατέρας και εφευρέτης του εναλλασσόμενου ρεύματος. Υπήρξε ένας επιστήμονας μπροστά από την εποχή του. Και όταν λέμε μπροστά, εννοούμε κυριολεκτικά έτη φωτός μπροστά.
Η καταγωγή του σπουδαίου εφευρέτη ήταν από το Σμίλιαν. Αυτή η περιοχή, αν και στις μέρες μας ανήκει στην Κροατία, εκείνη την εποχή ήταν τμήμα της Σερβικής κοινότητας, η οποία με τη σειρά της άνηκε στην Αυτοκρατορία της Αυστρίας.
Εκτός από εφευρέτης, ο Νίκολα Τέσλα υπήρξε ηλεκτρολόγος, μηχανολόγος και φυσικός. Ο Τέσλα ήταν ο εφευρέτης του εναλλασσόμενου ρεύματος. Επίσης, είχε ανακαλύψει και είχε πατεντάρει το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο.
Παιδικά χρόνια του Νίκολα Τέσλα
Στις 10 Ιουλίου 1856, ο Νίκολα Τέσλα ήρθε στον κόσμο. Τέσλα σημαίνει τσεκουράκι που η λεπίδα του βρίσκεται σε ορθή γωνία σε σχέση με τη λαβή του τσεκουριού. Επίσης, το όνομά του σημαίνει αυτός που προεξέχουν τα δόντια του. Φημολογείται ότι τα άτομα της οικογένειας του Τέσλα είχαν δόντια που προεξείχαν.
Ο πατέρας του, Μιλούτιν, ήταν Ορθόδοξος ιερέας. Η μητέρα του, Γκεοργκίνα-Τζούκα Μάντιτς, προερχόταν από εκκλησιαστική οικογένεια και ο ίδιος ο πατέρας της ήταν επίσης ιερέας. Ο ένας θείος του Νίκολα Τέσλα, ο Νίκολα Μάντιτς ,ήταν Μητροπολίτης ,ενώ ο άλλος θείος του, που ονομαζόταν Πέταρ Μάντιτς, ήταν μοναχός. Ο Νίκολα Τέσλα είχε δύο αδέρφια, τον Ντάνε και τη Μαρίκα Κοσάνοβιτς.
Ο χαμός του Ντάνε
Μόλις στα εφτά του χρόνια, ο Νίκολα Τέσλα έχασε τον κατά επτά χρόνια μεγαλύτερο αδερφό του, Ντάνε. Ο Ντάνε Τέσλα έπεσε μια μέρα από το άλογό του την ώρα που έκανε ιππασία και σκοτώθηκε ακαριαία. Αυτό ήταν κάτι που στιγμάτισε τον Νίκολα Τέσλα και τον ακολουθούσε ως τραύμα σε ολόκληρη τη ζωή του. Ο Ντάνε ήταν το αγαπημένο παιδί ολόκληρης της οικογένειας και, μάλιστα, τον προόριζαν και αυτόν να ασχοληθεί με την εκκλησία.
Ο Νίκολα στη σκιά του αδερφού του
Ο Νίκολα Τέσλα ζούσε στη σκιά του μεγαλύτερου αδερφού του. Πάντα, ό,τι κι αν έκανε ο Νίκολα, περνούσε απαρατήρητο από την οικογένειά του, που θαύμαζαν όλοι περισσότερο το Ντάνε. Ακόμα και μετά από την απώλεια του αδελφού του, ο Νίκολα Τέσλα ένιωθε τη σκιά του από πάνω του και ανάμεσα σε αυτόν και τους γονείς του, οι οποίοι είχαν βυθιστεί στη θλίψη.
Εξαιτίας του θανάτου του Ντάνε, ο Νίκολα Τέσλα έβλεπε συχνά εφιάλτες και ως ενήλικας. Μάλιστα, συχνά βίωνε και κάποιες ψευδαισθήσεις που είχαν να κάνουν με τον θάνατό του. Επιπλέον, φημολογείται ότι οι φοβίες, οι εμμονές και η έλλειψη αυτοεκτίμησης που αντιμετώπιζε ο Νίκολα Τέσλα αργότερα είχαν άμεση σχέση με τον θάνατο του Ντάνε.
Η αγάπη του για το διάβασμα
Ο Νίκολα Τέσλα αγαπούσε το διάβασμα. Συχνά, μάλιστα, διάβαζε κάποια ποιήματα που έγραφε ο πατέρας του σε διάφορα περιοδικά εκείνης της εποχής. Είχε μεγάλη αδυναμία στον Ιούλιο Βερν και του άρεσε να διαβάζει τα βιβλία του. Τέλος, του άρεσε και ο Εμίλ Ζολά.
Οι σπουδές του Νίκολα Τέσλα
Ο Νίκολα Τέσλα έμαθε γερμανικά στο Γκόσπιτς, όπου και ξεκίνησε τις σπουδές του. Αργότερα, συνέχισε τις σπουδές του στο Βασιλικό Γυμνάσιο του Ράκοβατς. Κατά το διάστημα των σπουδών του, ο Νίκολα Τέσλα διέμενε στο σπίτι της Στάνκα Μπράνκοβιτς, η οποία ήταν θεία του. Ενώ σπούδαζε ακόμα στο Βασιλικό Γυμνάσιο, τόσο καθηγητές όσο και συμμαθητές τον συμβούλεψαν να εργαστεί πάνω στον ηλεκτρομαγνητισμό.
Η επιστροφή στο πατρικό του σπίτι
Μετά από την αποφοίτησή του από το Βασιλικό Γυμνάσιο, όπου έλαβε τον βαθμό Πολύ καλά, γύρισε στο πατρικό του σπίτι. Ωστόσο, κατά την επιστροφή του στο πατρικό του σπίτι, νόσησε από χολέρα. Κατάφερε να αναρρώσει πλήρως εννέα μήνες αργότερα.
Ο πατέρας του φιλοδοξούσε ο Νίκολα Τέσλα να γίνει ιερέας όπως ήταν και ο ίδιος. Οι προσδοκίες του όμως διαψεύστηκαν, καθώς έμαθε από το γιο του ότι επιθυμούσε περισσότερο να γίνει μηχανολόγος.
Ο Νίκολα Τέσλα δεν πήγε να υπηρετήσει την πατρίδα του ως στρατιώτης όταν του ζητήθηκε, καθώς ο πατέρας του φοβόταν ότι ήταν σωματικά αδύναμος για να καταφέρει να φέρει εις πέρας τη στρατιωτική του θητεία. Συνεπώς, και προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη από το κράτος, ο Νίκολα Τέσλα κρυβόταν στα βουνά για τουλάχιστον εννέα μήνες. Φημολογείται ότι μεσολάβησαν και άτομα της οικογενείας του που κατείχαν υψηλά αξιώματα στο να μην υπηρετήσει ως στρατιώτης ο Νίκολα Τέσλα.
Οι σκέψεις του περιστρέφονται γύρω από νέες εφευρέσεις
Όσον καιρό ο Νίκολα Τέσλα έμενε στα βουνά, μελετούσε τρόπους για να υλοποιήσει δύο νέες εφευρέσεις που είχε σκεφτεί. Αρχικά, είχε σκεφτεί ότι θα μπορούσαν οι άνθρωποι με κάποιον τρόπο να χρησιμοποιήσουν σωλήνες που θα βρίσκονταν συνδεδεμένοι μεταξύ τους κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να διευκολύνουν την αλληλογραφία μεταξύ τους.
Έπειτα, σκεφτόταν ότι θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να τοποθετηθεί ένας δακτύλιος ο οποίος θα βρισκόταν στον Ισημερινό και θα παρέμενε σταθερός. Με αυτόν τον τρόπο, μιας και η γη περιστρέφεται, ενώ ο δακτύλιος όχι, θα μπορούσαν οι άνθρωποι να μετακινούνται πιο εύκολα οπουδήποτε ήθελαν επάνω στη γη.
Η υποτροφία για το Πολυτεχνείο του Γκρατς
Ο πατέρας του Νίκολα Τέσλα μεσολάβησε έτσι ώστε ο γιος του να πάρει μια υποτροφία για να μπορέσει να σπουδάσει στην Ανώτατη Πολυτεχνική Σχολή που βρισκόταν στο Γκρατς. Έτσι, ο Νίκολα Τέσλα θα είχε την ευκαιρία να σπουδάσει τις επιστήμες που του άρεσαν. Στη συγκεκριμένη σχολή ο Νίκολα Τέσλα σπούδασε αγγλικά, γαλλικά, γεωμετρία, αναλυτική χημεία, θεωρητική αλλά και πειραματική φυσική, οπτική, ολοκληρωτικό λογισμό και βοτανική.
Όσον καιρό σπούδαζε, ο Τέσλα ήταν ακούραστος και είχε απορροφηθεί μέρα και νύχτα από τις σπουδές του. Επιπλέον, ήταν άριστος στην βαθμολογία του. Οι διαλέξεις του καθηγητή του Πεσλ τον ενέπνευσαν να φτιάξει έναν καινούριο κινητήρα. Αυτός ο κινητήρας θα χρησιμοποιούσε για τη λειτουργία του το εναλλασσόμενο ρεύμα.
Οι ανησυχίες για την υγεία του Νίκολα Τέσλα
Οι καθηγητές του είχαν ανησυχήσει με τον παθιασμένο τρόπο με τον οποίο είχε αφοσιωθεί ο Νίκολα Τέσλα στις σπουδές του. Μάλιστα, φοβόντουσαν ότι θα έβλαπτε την υγεία του αργά ή γρήγορα. Έτσι, έστειλαν μια προειδοποιητική επιστολή στον πατέρα του, ενημερώνοντάς τον για τον τρόπο ζωής του Νίκολα στο Πολυτεχνείο. Εκείνος με τη σειρά του θορυβήθηκε από αυτήν την επιστολή κι έτσι, όταν ο Νίκολα Τέσλα επισκέφτηκε το πατρικό του, του ζήτησε να παραμείνει και να μη συνεχίσει τις σπουδές του, αλλιώς, έτσι όπως ζούσε, θα έβλαπτε τον εαυτό του και την υγεία του.
Η σχέση πατέρα και γιου κλονίστηκε σοβαρά. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο ο πατέρας του Νίκολα Τέσλα που ανησυχούσε για αυτόν. Και οι καθηγητές του, που είχαν παρατηρήσει πόσο απόλυτα δοσμένος ήταν στις σπουδές του σε βαθμό να ζει σαν μοναχός. Επιπλέον, και οι συμμαθητές του το είχαν προσέξει και συχνά τον πείραζαν για τη ζωή που έκανε.
Η επανάσταση του Νίκολα Τέσλα
Σκοπεύοντας να αντιδράσει απέναντι σε όλους τότε, ο Νίκολα Τέσλα άρχισε να πίνει, να γλεντάει και να χαρτοπαίζει. Μάλιστα, ενώ ήταν τριτοετής, παράτησε τελείως τη σχολή του, έχασε την υποτροφία του και δεν κατάφερε να αποφοιτήσει. Αργότερα ξαναπροσπάθησε να πάρει κάποια υποτροφία για άλλες σχολές ,αλλά απέτυχε. Στη συνέχεια εργάστηκε για λίγο στη Σλοβενία ως μηχανικός.
Ο πατέρας του προσπαθούσε να τον πείσει να συνεχίσει τις σπουδές του και να μην τα παρατήσει. Ωστόσο, εκείνος δεν τον άκουσε και, σαν να μην έφτανε ή αποτυχία στην ακαδημαϊκή του καριέρα, αργότερα τον συνέλαβε η αστυνομία και τον έστειλαν στο σπίτι του.
Ο πατέρας του έφυγε από αυτόν τον κόσμο κουβαλώντας ντροπή και απογοήτευση για τον γιο του.
Ένα νέο ξεκίνημα για τον Νίκολα Τέσλα
Στη συνέχεια, ο Νίκολα Τέσλα πήγε στη Βουδαπέστη. Ταυτόχρονα, εκείνη την εποχή, ο Τιβαντάρ Πούσκας, ένας ευκατάστατος αριστοκράτης, είχε πάρει τη άδεια του Τόμας Έντισον προκειμένου να φτιάξει στη Βουδαπέστη ένα τηλεφωνικό κέντρο. Σε αυτό το τηλεφωνικό κέντρο, υπεύθυνος είχε αναλάβει ο αδερφός του, Φέρεντς Πούσκας.
Στο μεταξύ, ο Νίκολα Τέσλα έπιασε δουλειά στο Τηλεφωνικό Γραφείο που βρισκόταν στην Ουγγαρία. Αυτή η δουλειά του προσέφερε γνώσεις και εμπειρία που θα του χρειάζονταν στο μέλλον. Έτσι, όταν άρχισε να λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο στη Βουδαπέστη, ο Φέρεντς Πούσκα πήρε στο γραφείο τον ήδη έμπειρο τότε Νίκολα Τέσλα. Εκείνος, με τη σειρά του, μπόρεσε σε αυτήν τη δουλειά να βρει το γόνιμο έδαφος που του χρειαζόταν προκειμένου να αρχίσει να αναπτύσσει τις εφευρετικές του ικανότητες. Εκεί, κατόρθωσε να τελειοποιήσει τον τηλεφωνικό ενισχυτή του χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να τον πατεντάρει.
Η ηλεκτρική εταιρεία Έντισον
Αφότου πωλήθηκε το τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο εργαζόταν, ξεκίνησε να εργάζεται στην ηλεκτρική εταιρεία του Τόμας Έντισον που βρισκόταν λίγο έξω απ’ το Παρίσι. Καθώς εργαζόταν μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Νίκολα Τέσλα εμπλούτισε ακόμα περισσότερο τις γνώσεις του σχετικά με τους κινητήρες αλλά και τις γεννήτριες ρεύματος. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Τέσλα κατόρθωσε με το ταλέντο του να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Επιπλέον, έφτιαξε ένα σύστημα το οποίο ρύθμιζε με αυτοματοποιημένο τρόπο τα δυναμό του Τόμας Έντισον. Με αυτή του την κίνηση, κατόρθωσε να εντυπωσιάσει ακόμα και τον πρόεδρο της ηλεκτρικής εταιρείας, ο οποίος ονομαζόταν Λουί Ρο.
Το ταξίδι στην Αμερική
Το 1884, ο Τέσλα ταξίδεψε στην Αμερική. Εκεί, βρήκε τον Τόμας Έντισον. Το πρώτο πράγμα που του ζήτησε ο Έντισον να κάνει ήταν να επιδιορθώσει τη γεννήτρια ενός ατμόπλοιου και φυσικά εκείνος το έκανε. Έτσι, εντυπωσίασε τον Έντισον και κέρδισε μια θέση στο κατάστημά του.
Είναι αλήθεια ότι οι δύο άντρες δεν τα πήγαιναν και πολύ καλά μεταξύ τους και αυτό γιατί διέφεραν αρκετά ως χαρακτήρες. Επίσης, διέφεραν συχνά και στις απόψεις τους.
Ενώ εργαζόταν για τον Έντισον, ο Νίκολα Τέσλα εξέλιξε τις γεννήτριες του Έντισον ως προς τον σχεδιασμό τους και παράλληλα έφτιαξε τους λαμπτήρες τόξου. Ωστόσο, ο Νίκολα Τέσλα δεν ένιωθε ότι αυτή η εργασία του προσέφερε τα χρήματα που άξιζε και την αναγνώριση που επιθυμούσε τελικά παραιτήθηκε. Αργότερα, αφοσιώθηκε στα πειράματά του και παράλληλα έψαχνε για κάποιον χρηματοδότη, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει και να τελειοποιήσει τις ιδέες του. Τελικά, το 1887 τον χρηματοδότησε ο διευθυντής της Western Union και, έτσι, μπόρεσε να ανοίξει το δικό του εργαστήριο.
Η πρώτη πατέντα του Τέσλα
Το 1887, κατόρθωσε να κατοχυρώσει την πατέντα του, που είχε τον τίτλο Πολυφασικό σύστημα Τέσλα. Στην πορεία, ξεκίνησε να συνεργάζεται με έναν βιομήχανο, ο οποίος είχε παρακολουθήσει την ομιλία του Τέσλα στο Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ηλεκτροβιομηχανικής, που είχε τίτλο Το Νέο Σύστημα Κινητήρων και Μετασχηματισμός Εναλασσόμενου Ρεύματος. Στο εναλλασσόμενο ρεύμα του Νίκολα Τέσλα στηρίχθηκε και η κατασκευή της πρώτης ηλεκτρικής καρέκλας. Επιπλέον, το 1891 κατασκεύασε το πηνίο που έχει και το όνομά του.
Το 1892, ο Τέσλα έχασε τη μητέρα του και παράλληλα ξεκίνησε τον αγώνα του ενάντια στον Ιταλό Μαρκόνι, ο οποίος υποστήριζε ότι εφηύρε πρώτος τη μέθοδο εκπομπής και λήψης ραδιοκυμάτων. Ο Νίκολα Τέσλα κατάφερε να αποδείξει ότι ο ίδιος, με 13 πατέντες του, έφτασε στην εφεύρεση της εκπομπής και λήψης ραδιοκυμάτων. Στη συνέχεια, το 1955, ανακάλυψε και το ραδιόφωνο.
Η φωταγώγηση του Σικάγου
Την πρωτοχρονιά του 1893, ο τότε πρόεδρος της Αμερικής Γκρόβερ Κλήβελαντ φωταγώγησε ολόκληρο το Σικάγο χρησιμοποιώντας τους λαμπτήρες εναλλασσόμενου ρεύματος του Τέσλα. Στη συνέχεια, ο Ρέντγκεν χρησιμοποίησε την ανακάλυψη του Τέσλα ως βάση για τη δική του ανακάλυψη που ήταν οι περίφημες ακτίνες Χ. Έτσι, έγινε γρήγορα γνωστός στα πλήθη και ενώ εκείνος εργαζόταν πυρετωδώς επάνω στις νέες εφευρέσεις του.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Νίκολα Τέσλα αποκάλυψε ότι είχε προκαλέσει έναν σεισμό σε χαμηλή κλίμακα ρίχτερ στη Νέα Υόρκη, καθώς δοκίμαζε μια νέα δική του τηλεγεωδυναμική συσκευή.
Οι ανακαλύψεις του Νίκολα Τέσλα
Συνολικά, ο Τέσλα συγκέντρωσε 700 εφευρέσεις στο ενεργητικό του. Μέσα στις εφευρέσεις του ήταν και η γνωστή κυματική θεωρία του. Σε αυτή τη θεωρία, όμως, ήταν αντίθετοι όσοι ασπάζονταν την ατομική θεωρία του Αϊνστάιν.
Ο ευφυέστατος εφευρέτης κατόρθωσε από το 1918 και μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών να κατοχυρώσει και να πιστοποιήσει πάρα πολλές πατέντες του. Αυτές είχαν σχέση με τη μηχανική των υγρών. Μάλιστα, κάποιοι τις αγόρασαν με σκοπό να τις εφαρμόσουν στο μέλλον στο εμπόριο.
Επιπλέον, στα 70 του, το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ όπως και το Πανεπιστήμιο στο Βελιγράδι τον έκαναν επίτιμο διδάκτορά τους.
Οι ιδιορρυθμίες του
Μερικοί θεωρούσαν τον Τέσλα από εκκεντρικό και παράξενο μέχρι και εμμονικό. Ωστόσο, εκείνος κατόρθωσε να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο διάσημους εφευρέτες του κόσμου. Για παράδειγμα, μια από τις εμμονές του ήταν με κάποιους αριθμούς. Συγκεκριμένα πίστευε ότι οι αριθμοί 3, 6 και 9 αποτελούσαν το κλειδί το οποίο ξεκλειδώνει τα μυστικά του Σύμπαντος. Άφησε, μάλιστα, πίσω του φεύγοντας από αυτόν τον κόσμο έναν χάρτη πολλαπλασιασμού που είχε σχεδιάσει ο ίδιος.
Επίσης, μια από τις φοβίες που είχε ο Νίκολα Τέσλα αφορούσε όλα τα σφαιρικά αντικείμενα. Δεν μπορούσε να αντέξει οτιδήποτε σφαιρικό.
Οι εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα, όπως ο κινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος, αλλά και τα πολυφασικά του συστήματα διανομής ισχύος, αποτέλεσαν τη βάση της Δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Ο Νίκολα Τέσλα έγινε ο ίδιος πειραματόζωο
Προκειμένου να αποδείξει ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα δεν μπορούσε να τον βλάψει πειραματικά, εκτέθηκε σκόπιμα σε αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσουν από μέσα του χιλιάδες βολτ που τον έκαναν να λάμψει ολόκληρος λόγω στατικού ηλεκτρισμού.
Συνολικά, έχει καταφέρει να αποσπάσει τουλάχιστον 16 βραβεία για τη δουλειά του και για την προσφορά του στην επιστήμη. Το 1912, μάλιστα, ο Τέσλα επρόκειτο να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Ωστόσο, αρνήθηκε να το παραλάβει, γιατί όπως είπε έπρεπε να το μοιραστεί μαζί με τον Τόμας Έντισον. Όμως, το 1917 κατόρθωσε να πάρει το μετάλλιο Έντισον από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ηλεκτροτεχνικής.
Το τέλος της ζωής του
Ο Νίκολα Τέσλα άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από θρόμβωση στη στεφανιαία αρτηρία στις 7 Ιανουαρίου του 1943. Το δωμάτιο όπου άφησε την τελευταία του πνοή στο ξενοδοχείο Νιου Γιορκ το απέκλεισε το FBI.
Τα ευρήματα του δωματίου του Νίκολα Τέσλα τα εξέτασε ο Τζον Τραμπ, ο οποίος ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός, αλλά και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του MIT. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Τέσλα φάνηκε ότι είχε κάποιες ιδέες που αφορούσαν τόσο την παραγωγή όσο και τη μετάδοση ενέργειας με ασύρματο τρόπο. Ωστόσο, δεν είχε φτάσει σε κάποιο τρόπο εφαρμογής αυτών των ιδεών του.
Ο Τέσλα δεν έκανε καμία ερωτική σχέση στη ζωή του, αλλά αφιέρωσε τον εαυτό του στην επιστήμη του και στα πειράματά του.
Ακολουθεί βίντεο που αναφέρεται στην κυματική θεωρία του Τέσλα:
Πηγές άρθρου:
Νίκολα Τέσλα: Η ζωή και ο θάνατος του ανθρώπου που πίστευε ότι είχε καταγωγή από τους εξωγήινους. Από www.lifo.gr (τελευταία επίσκεψη 13/07/2023).
Νίκολα Τέσλα. Από https://el.m.wikipedia (τελευταία επίσκεψη 13/07/23).
Τέσλα: Ο εφευρέτης του εναλλασσόμενου ρεύματος. Από www.ot.gr (τελευταία επίσκεψη 13/07/23).
Νίκολα Τέσλα: 700 εφευρέσεις, από τον άνθρωπο που εφήυρε το μέλλον. Από www.flash.gr (τελευταία επίσκεψη 13/07/23).
Νίκολα Τέσλα: <<Αν γνωρίζατε το μεγαλείο των αριθμών 3, 6 και 9, τότε θα είχατε το κλειδί του σύμπαντος>>. Από www.diadrastika.com (τελευταία επίσκεψη 13/07/23).
Ο εφευρέτης του ηλεκτρισμού Νίκολα Τέσλα αρνήθηκε το Νόμπελ Φυσικής επειδή έπρεπε να το μοιραστεί με τον Τόμας Έντισον. Έγινε πειραματόζωο για να αποδείξει ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα είναι ακίνδυνο. Από www.mixanitouxronou.gr (τελευταία επίσκεψη 13/03/23).