Brian Eno: O πατέρας της ηλεκτρονικής μουσικής

Ο Brian Eno γεννήθηκε το 1948 στο Suffolk της Αγγλίας και ξεκίνησε την καριέρα του στη μουσική βιομηχανία ως μέλος του γκλαμ ροκ συγκροτήματος Roxy Music στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αργότερα αποχώρησε από το συγκρότημα για να ακολουθήσει μια σόλο καριέρα, και το πρώτο του σόλο άλμπουμ, «Here Come the Warm Jets,» κυκλοφόρησε το 1974. Ο Eno είναι ένας θρυλικός Βρετανός μουσικός, συνθέτης, παραγωγός και εικαστικός καλλιτέχνης. Δραστηριοποιείται στη μουσική βιομηχανία από τη δεκαετία του 1970. Θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς και καινοτόμους πρωτοπόρους στη σύγχρονη μουσική, ιδιαίτερα στον τομέα της ατμοσφαιρικής, ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής. Eίναι ίσως πιο γνωστός για το έργο του ως παραγωγός, έχοντας εργαστεί σε μια ευρεία γκάμα από άλμπουμ με καλλιτέχνες, όπως οι Talking Heads, David Bowie, U2 και Coldplay, μεταξύ άλλων. Του αποδίδεται η βοήθεια στον σχηματισμό του ήχου της σύγχρονης ροκ και ποπ μουσικής μέσω της ηλεκτρονικής και ατμοσφαιρικής μουσικής!

«Αυτό που μετράει τελικά δεν είναι ο προορισμός». – Brian Eno!

Brian Eno
Πηγή εικόνας: https://www.wired.com/s

Το ενδιαφέρον του Brian Eno για την τέχνη και τη μουσική

Ο Brian Eno γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1948 στο Woodbridge του Suffolk, μια επαρχία στην Αγγλία. Από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική και ξεκίνησε να ασχολείται με το πιάνο. Τα παιδικά του χρόνια  περιγράφονται από τον ίδιο ως δημιουργικά και περιπετειώδη. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, ο Eno ενδιαφέρθηκε για τη ροκ μουσική και τον ανεξάρτητο ήχο της εποχής. Έμαθε να παίζει την κιθάρα και την τρομπέτα, ενώ συμμετείχε και σε μια μπάντα ονόματι «The Blackbirds». Αυτή η περίοδος επηρέασε τη μουσική του πορεία, καθώς πειραματίστηκε με το κομμάτι της μουσικής δημιουργίας.

Διαβάστε επίσης  Σχολικές επιθέσεις στις ΗΠΑ: Κάθε μία έχει τη δική της αιτία

Στα τέλη των 1960, ο Eno πήγε στο Winchester School of Art για να σπουδάσει ζωγραφική, αλλά σύντομα απέκτησε πάθος για την αρχιτεκτονική και τις ηχητικές εφαρμογές της. Αυτή η ενασχόληση τον οδήγησε στη σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής και το 1971 κυκλοφόρησε το πρώτο του ηχογραφημένο έργο με τίτλο «No One Receiving».Τα παιδικά του χρόνια έπαιξαν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο συνθετικό κομμάτι της μουσικής του.

Advertisements
Ad 14
Brian Eno
Πηγή εικόνας: https://www.britannica.com/biography/Brian-Eno

Ο Brian Eno έχει επηρεάσει πολλούς μουσικούς και καλλιτέχνες

Ορισμένες από τις κύριες επιρροές του είναι οι εξής:

 1. Ambient Music: Ο Eno θεωρείται ο πρωτοπόρος της Αmbient μουσικής. Με τα άλμπουμ όπως το «Ambient 1: Music for Airports» και το «Music for Films,» δημιούργησε έναν ήχο που εστιάζει στην ατμόσφαιρα και στη δημιουργία ενός χώρου ήχου για τον ακροατή.
 2. Παραγωγή: Ως παραγωγός, ο Eno έχει επηρεάσει αρκετούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα, συμπεριλαμβανομένων των Talking Heads, U2, David Bowie και Coldplay. Η προσέγγισή του στην παραγωγή μουσικής συνδυάζει τεχνικές ηχοληψίας και στοιχεία τυχαιότητας για να δημιουργήσει πρωτότυπους και προκλητικούς ήχους.
 3. Oblique Strategies: Το «Oblique Strategies» είναι ένα σύστημα καρτών με δημιουργικές οδηγίες που δημιούργησε ο Eno μαζί με τον καλλιτέχνη Peter Schmidt. Αυτές οι κάρτες χρησιμοποιούνται από καλλιτέχνες.

Η επιρροή του Brian Eno στη μουσική σκηνή

Όταν ξεκίνησε να κυκλοφορεί μουσική τη δεκαετία του 1970, εκτός από τη ροκ μουσική που ήταν δημοφιλής εκείνη την εποχή, πρωτοπορούσε στην ηλεκτρονική μουσική, την Ambient μουσική και την Πειραματική μουσική. Επιπλέον, ο Brian Eno έχει επηρεάσει την τέχνη της εγκατάστασης και του περιβάλλοντος με τις εγκαταστάσεις του ήχου και του φωτός. Έχει συνεργαστεί με αρκετούς εικαστικούς καλλιτέχνες και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της επίδρασης του ήχου και του φωτός στο περιβάλλον. Τέλος, ο Eno έχει γράψει αρκετά βιβλία και άρθρα σχετικά με τη μουσική, την τέχνη και την κουλτούρα.

Διαβάστε επίσης  Χίλαρι Κλίντον: Ένα βήμα πριν την Προεδρία
Brian Eno
Πηγή εικόνας: https://www.theguardian.com/

Ορισμένα από τα πιο γνωστά  άλμπουμ καλύπτουν μια ευρεία γκάμα μουσικής

O Brian Eno έχει κυκλοφορήσει μια εκτεταμένη σειρά έργων κατά τη διάρκεια της καριέρας του, περιλαμβάνοντας τόσο προσωπικά άλμπουμ όσο και συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες. Οι κυκλοφορίες του καλύπτουν μια ευρεία γκάμα μουσικών στυλ και είναι εξαιρετικά ποικίλες. Ορισμένα από τα πιο γνωστά και επιδραστικά άλμπουμ του Brian Eno περιλαμβάνουν:

«Here Come the Warm Jets» (1974): Το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με πολυσυλλεκτικό ήχο που συνδυάζει ροκ, πανκ και πειραματικά στοιχεία.

«Another Green World» (1975): Ένα αριστούργημα της Ambient μουσικής με εκλεπτυσμένες μελωδίες και ποιητική ατμόσφαιρα.

«Music for Airports» (1978): Ένας από τους πρώτους δίσκους Ambient μουσικής, σχεδιασμένος για να δημιουργεί χαλαρωτική ατμόσφαιρα και να ενσωματώνεται στο περιβάλλον.

«My Life in the Bush of Ghosts» (1981, με τον David Byrne): Ένα πρωτοποριακό άλμπουμ που συνδυάζει ηλεκτρονική μουσική με δείγματα ηχογραφημένων φωνητικών και πειραματικούς ρυθμούς.

«Apollo: Atmospheres and Soundtracks» (1983): Το άλμπουμ δημιουργήθηκε από τον Βρετανό μουσικό Brian Eno, τον αδελφό του Roger Eno και τον κιθαρίστα των Roxy Music, Daniel Lanois. Ο τίτλος του άλμπουμ αναφέρεται στο πρόγραμμα Apollo της NASA, το οποίο είχε ως στόχο να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι.


Ο Brian Eno έχει κυκλοφορήσει πολλά άλμπουμ κατά τη διάρκεια της καριέρας του, καθένα με τον δικό του μοναδικό ήχο και στυλ

Ορισμένα από τα πιο γνωστά άλμπουμ του περιλαμβάνουν:

 1. «Here Come the Warm Jets» (1974)
 2. «Another Green World» (1975)
 3. «Before and After Science» (1977)
 4. «Music for Films» (1978)
 5. «Ambient 1: Music for Airports» (1978)
 6. «Apollo: Atmospheres and Soundtracks» (1983)
 7. «Thursday Afternoon» (1985)
 8. «Neroli» (1993)
 9. «Another Day on Earth»(2005)
 10. «Lux» (2012)
Διαβάστε επίσης  Λαβρέντι Μπέρια: Ο διάβολος στην υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα άλμπουμ του Brian Eno, καθώς έχει κυκλοφορήσει πολλά άλλα έργα και έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες. Κάθε άλμπουμ του προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και αποκαλύπτει τη δημιουργική του πορεία και εξερευνητική προσέγγιση στη μουσική.


Brian Eno ακτιβισμός και πολιτική δράση

Παρά το γεγονός ότι ο Brian Eno δεν έχει επικεντρωθεί κυρίως στην πολιτική δράση, έχει εκφράσει δημοσίως ορισμένες πολιτικές απόψεις και στάσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Ο Eno έχει εκφράσει την ανησυχία του για ζητήματα όπως το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τις πολιτικές ανισότητες. Έχει επίσης εκφράσει αντίθεση στον πόλεμο και στην πολιτική βία. Ο Eno έχει στηρίξει ορισμένες οργανώσεις και πρωτοβουλίες που προωθούν την ειρήνη, την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Έχει επίσης εμπλακεί σε φιλανθρωπικά έργα και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για θέματα που τον απασχολούν. Παρόλο που η πολιτική δράση δεν είναι ο κύριος ρόλος του Brian Eno, οι πολιτικές του απόψεις και η δέσμευσή του σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης έχουν καταστήσει σαφές ότι έχει έναν πολιτικό προβληματισμό και ανησυχεί για την κατάσταση του κόσμου.


Aκολουθεί βίντεο σχετικά με τον Brian Eno! 

https://www.youtube.com/watch?v=cv7epY75Wa0

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Brian Eno. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/. Τελευταία προσπέλαση στις 12/5/2023.

BRIAN ENO. Ανακτήθηκε από https://www.brian-eno.net/.Τελευταία προσπέλαση στις 12/5/2023.

Brian Eno. British musician and producer. Ανακτήθηκε από https://www.britannica.com/. Τελευταία προσπέλαση στις 12/5/2023.

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και