Καραβάτζιο: ένας από τους πιο ανατρεπτικούς και ταλαντούχους ζωγράφους όλων των εποχών. Είναι διάσημος τόσο για το έργο του όσο και για τον πολυτάραχο βίο του. Αιώνες μετά τον μυστηριώδη θάνατό του, ανασύρθηκε από τη λήθη και έλαβε τη θέση που του αξίζει στο χάρτη της ιστορίας της τέχνης. Δίπλα στο σπουδαίο έργο του, ο κινηματογραφικός βίος του αποτελεί έναν ακόμη λόγο που ο Καραβάτζιο μας προκαλεί αμείωτο ενδιαφέρον ακόμη και σήμερα.
Βίος και Πολιτεία
Ο Καραβάτζιο (πραγματικό όνομα: Μικελάντζελο Μερίσι ντα Καραβάτζιο), αριστοκρατικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1571 και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Μόλις στα έξι του χρόνια έχασε τη μισή του οικογένεια. Σε τραγικές εποχές, όταν η πανώλη σάρωνε την Ιταλία προκαλώντας τεράστιες απώλειες, ο μικρός Μικελάντζελο (μετέπειτα Καραβάτζιο) κατάφερε να επιβιώσει. Το 1592, ο νεαρός Καραβάτζιο εγκαταστάθηκε στη Ρώμη. Ο τρόπος ζωής του αλλά και το έργο του τον έκαναν σύντομα αρκετά διάσημο. Αν και δεν επεδίωξε να διευρύνει τον κύκλο των γνωριμιών του και να προωθήσει το ταλέντο του, σύντομα αποκαλύφθηκε από τον καρδινάλιο Φραντσέσκο Μαρία ντελ Μόντε, που του προσέφερε στέγη και τροφή, μαγεμένος από το έργο του.
Αντισυμβατικός και βίαιος
.
Ο θάνατος του Καραβάτζιο
Σε μία προσπάθεια να αποφύγει τη φυλάκιση, ο Καραβάτζιο εγκατέλειψε την πόλη του και ζήτησε άσυλο από τους Ιωαννίτες Ιππότες. Ωστόσο, ο ιδιόμορφος χαρακτήρας του τον έφερε για άλλη μία φορά σε βίαιη σύγκρουση με το περιβάλλον του. Οι εχθροί του (άγνωστο αν ήταν οι Ιππότες ή η οικογένεια Τομασόνι) αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν και ο ίδιος χρειάστηκε μήνες για να αναρρώσει μετά την επίθεση σε βάρος του.
Όταν λίγο αργότερα κατάφερε λόγω του ταλέντου του να πάρει άφεση αμαρτιών, προσπάθησε να επιστρέψει στη Ρώμη όπου ένιωθε περισσότερη ασφάλεια. Δυστυχώς, ο ζωγράφος δεν έφτασε ποτέ στη Ρώμη καθώς βρέθηκε μυστηριωδώς νεκρός, πολλά χιλιόμετρα βορειότερα από τον προορισμό του. Φήμες υποστηρίζουν πως πέθανε από εξάντληση, κυνηγώντας ένα πλοίο στο οποίο βρίσκονταν τρεις πίνακές του. Ανεξάρτητα από τον λόγο του θανάτου του, η πρόωρη απώλειά του, στέρησε πιθανότατα πολλά και σπουδαία έργα από την ανθρωπότητα.
Το έργο του Καραβάτζιο
Ο σπουδαίος ζωγράφος, γνωστός με το όνομα Καραβάτζιο, έγινε διάσημος όχι μόνο για την καλλιτεχνική αρτιότητα του έργου του, αλλά και για τον ανατρεπτικό χαρακτήρα του έργου αυτού. Ο Καραβάτζιο, ζωγράφιζε μορφές αγίων όμοιες με απλών ανθρώπων, χωρίς κανένα χαρακτηριστικό που να παραπέμπει στο υπερφυσικό. Η τεχνική αυτή υπήρξε πρωτοφανής και σκανδαλώδης για τα δεδομένα της εποχής του. Ως ένας από τους πρώτους μοντέρνους ζωγράφους, ο Καραβάτζιο χρησιμοποίησε την τεχνική κιαροσκούρο ενισχύοντας τον μυστηριακό χαρακτήρα των απεικονίσεων των θείων προσώπων και προσθέτοντας δραματικότητα.
Η επαναστατική τεχνική του τενεμπρισμού που εισήγαγε, αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες επιδράσεις του στην ιστορία της τέχνης, ενώ σφράγισε τη σχολή της μπαρόκ εποχής. Το έργο του χαρακτηρίζεται από δραματικότητα, ρεαλισμό και θεατρικότητα. Ζωγράφιζε γρήγορα, αυθόρμητα και χωρίς προσχέδια. Τα έργα τέχνης του αν και προκαλούσαν το θαυμασμό και την εκτίμηση σημαντικών προσώπων ήταν αρκετά ανατρεπτικά για να γίνουν αποδεκτά ευρέως.
Μετά τον πρόωρο θάνατο του, ο Καραβάτζιο περιέπεσε στη λήθη για να έρθει ξανά στο προσκήνιο κατά τον 20ο αιώνα, οπότε και έλαβε τη θέση που του άξιζε στον χάρτη της ιστορίας της τέχνης. Στον παρακάτω σύνδεσμο, σε ένα σύντομο βίντεο παρουσιάζονται δείγματα του σπουδαίου έργου του μεγάλου ζωγράφου. Οι πίνακες είναι τόσο επιβλητικοί και άρτιοι που καθηλώνουν κάθε θεατή. Οι ιδιότητες αυτές των έργων του έχουν δημιουργήσει γύρω από αυτά δεκάδες μύθους, θρύλους, αναλύσεις και θεωρίες περί κρυμμένων συμβολισμών. Το μόνο σίγουρο, πως το έργο του Καραβάτζιο δεν μπορεί να μην προκαλέσει το θαυμασμό.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο
«Ο ζωγράφος που απεικόνισε Αγίους σαν απλούς ανθρώπους. Η ζωή του Καραβάτζιο, που σκότωσε για μια γυναίκα, επέζησε από απόπειρες δολοφονίας και πέθανε στα 38 του» ανακτήθηκε από: mixanitouxronou.gr (τελευταία επίσκεψη: 27/09/20).
Δρακοπούλου Ζωή, «Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο (1571-1610)», ανακτήθηκε από: drakopouliada.gr (τελευταία επίσκεψη: 27/09/20).
Το «χαμένο αριστούργημα» του Καραβάτζιο πουλήθηκε εκτός δημοπρασίας και συνεχίζει να διχάζει ανακτήθηκε από: lifo.gr (τελευταία επίσκεψη: 27/09/20).