Marlon Brando: Μια ζωή κατά τον δαίμονα εαυτού

Marlon Brando

Ο Marlon Brando ήταν ένα συνονθύλευμα μιας περίεργης συναισθηματική αντίφασης, η οποία τον έκανε επικίνδυνα γοητευτικό. Μοιραίος, ασυμβίβαστος και αυτοκαταστροφικός. Ο Brando ήταν και ο μοναδικός στην ιστορία του Αμερικανικού Κινηματογράφου, ο οποίος κατάφερε να δώσει σάρκα και οστά σε αυτήν την αμφιβολία. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε τέταρτο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών. Αδιαμφισβήτητα, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς του 20ου αιώνα. Ίσως και ο μοναδικός με τόση μεγάλη επιρροή στους περισσότερους μεταγενέστερους ηθοποιούς.


Η παιδική ηλικία του Marlon Brando

Ήμουν φερώνυμος του, αλλά τίποτα από αυτά που έκανα δεν τον ευχαριστούσε ή τον ενδιέφερε. Το απολάμβανε να μου λέει πως τίποτα δε μπορούσα να κάνω σωστά. Είχε την  συνήθεια να λέει πως δεν κατάφερνα τίποτα.

– Marlon Brando, για τον πατέρα του που τον χτυπούσε και τον υπονόμευε.

Marlon Brando

Ο Marlon Brando  γεννήθηκε στην πόλη Ομάχα της Νεμπράσκα των ΗΠΑ, στις 3 Απριλίου 1924. Το τρίτο παιδί κατά σειρά ενός κατασκευαστή χημικών και μιας ηθοποιού. Ο Brando δεν έζησε μια φυσιολογική παιδική ηλικία, αφού και οι δυο γονείς του ήταν αλκοολικοί και κάποια στιγμή χώρισαν, αλλά τα ξαναβρήκαν. Η μητέρα του εξαφανιζόταν για ώρες , πίνοντας ποτά σε κάποιο μπαρ. Ενώ ο πατέρας του τον χτυπούσε και τον υπονόμευε. Περιέγραφε το οικογενειακό του περιβάλλον  ως δυσλειτουργικό.

Θα ήμουν καλύτερα σ’ ένα ορφανοτροφείο. 

Marlon Brando.     

Ο Marlon Brando με τις αδερφές του.

Οι μεγαλύτερες αδελφές του, όταν μεγάλωσαν, μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσουν τέχνες και ηθοποιία, ενώ εκείνος στάλθηκε στην στρατιωτική ακαδημία του Shattuck υπό την εντολή του πατέρα του. Εκεί κατόρθωσε να διοχετεύσει το θυμό του δημιουργικά μέσα από το υποκριτικό του ταλέντο σε θεατρικές αίθουσες. Ο ατίθασος όμως χαρακτήρας του τον δυσκόλευε να υπακούει σε εντολές από πρόσωπα εξουσίας και ύστερα από μια προσωρινή αποβολή από την ακαδημία αποφάσισε να την εγκαταλείψει για τα καλά!


Η τέχνη ως αντίσταση στο πεπρωμένο και οι ταινίες

Προικισμένος με έμφυτο ταλέντο, πηγαίνει στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει ηθοποιία στο New School και στη συνέχεια στο Actor’s Studio κάτω από τη διεύνθυνση του Lee Strasberg και της Stella Adler.

Αποφάσισε να πάει στη Νέα Υόρκη και να σπουδάσει υποκριτική, διότι ήταν το μοναδικό πράγμα, το οποίο απολάμβανε. 

Jocelyn Brando, η μεγαλύτερη αδερφή του.

Και κάπως έτσι, το 1951 ο Marlon Brando υποδύθηκε τον Stanley Kowalski στην κινηματογραφική μεταφορά του «Λεωφορείον ο Πόθος» σε σκηνοθεσία Elia Kazan. Για το ρόλο αυτό, καθώς και για τους ρόλους στις ταινίες Viva Zapata (1952) και Juliuss Caesar (1953) προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ. Τελικά, το πολυπόθητο βραβείο θα έρθει ένα χρόνο αργότερα, το 1954, με Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου, στην ταινία «Το λιμάνι της αγωνίας» του Elia Kazan, υποδυόμενος τον Terry Molloy.Marlon Brando

Σε αυτήν την ταινία ο Marlon Brando έβγαλε προς τα έξω την εικόνα του γοητευτικού, πνευματώδη, τραυματισμένου και σκληρού άντρα. Υπήρξε μια συναισθηματική αντίφαση, η οποία τον έκανε επικίνδυνα απρόβλεπτο.

Εάν είχα να παίξω μια σκηνή και να είμαι θυμωμένος, θυμόμουνα τον πατέρα μου που με χτυπούσε.

Marlon Brando. 


Η μεγάλη επιστροφή του Marlon Brando σε ρόλους σταθμούς και τα Όσκαρ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και σε όλη τη διάρκεια του 1960, ο Marlon Brando πρωταγωνίστησε σε μέτριες ως κακές ταινίες. Η μεγάλη επιστροφή του σε ρόλους σταθμούς στην καριέρα του θα γίνει με τις ταινίες του σκηνοθέτη Francis Ford Coppola «The Godfather»(1972) και «Apocalypse Now» (1979). Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως ενώ για τον ρόλο του στην ταινία «The Godfather» τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ (στον ρόλο του ως Viti Corleone) αρνήθηκε να το παραλάβει ο ίδιος ως διαμαρτυρία για την κακομεταχείριση των αυτόχθονων Ινδιάνων στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης  Lawrence Schiller: Η περίπτωση ενός μανιακού καλλιτέχνη

«The Godfather» (1972)

Ο παραγωγός Robert Evans δήλωνε πως ο Marlon Brando για τον ρόλο του ως Don Corleone έπαιρνε 50.000 δολάρια συν ένα ποσοστό του ακαθάριστου σε κυμαινόμενη κλίμακα. Ο όρος ήταν, ότι αφού η ταινία έφτανε στα 10.000.000 δολάρια εισπράξεις, ο Brando θα λάμβανε το 1% για τα επόμενα 10.000.000 δολάρια και επιπλέον 1% για κάθε 10.000.000 δολάρια. Και 5% εφόσον η ταινία θα άγγιζε πάνω από 60.000.000 δολάρια σε εισπράξεις.

Από την ταινία έχει μείνει η φράση που είχε πει ο Δον: «I’m going to make him an offer he can’t refuse».

Ο Νονός κέρδισε περισσότερα από 20 βραβεία, μεταξύ αυτών 3 Όσκαρ, 5 χρυσές σφαίρες και 1 βραβείο Γκράμι.

Όσκαρ καλύτερης ταινίας

Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου – Marlon Brando

Όσκαρ σεναρίου

Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας

Χρυσή Σφαίρα δραματικής ταινίας

Χρυσή Σφαίρα, πρωταγωνιστή σε δραματική ταινία – Marlon Brando

Χρυσή Σφαίρα μουσικής

Χρυσή Σφαίρα σεναρίου

Βραβείο Γκράμι μουσικής


Η ταινία «Last Tango in Paris» (1972) και η σκηνή βιασμού

Το 1972 επίσης πρωταγωνιστεί στην ταινία «Last Tango in Paris» μια γαλλο- ιταλό- ερωτική – δραματική ταινία σε σκηνοθεσία του Bernado Bertolluchi. Οι έντονες σεξουαλικές σκηνές βίας έφεραν διαμάχες, ενώ σε πολλές χώρες η ταινία υπέστη λογοκρισία. Στις ΗΠΑ μια από τις πιο έντονες σκηνές – αυτή του βιασμού – κόπηκε. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Bertolluchi το 2013, η σκηνή του βιασμού γυρίστηκε έπειτα από συνεννόηση ανάμεσα σε εκείνον και τον Brando, αλλά χωρίς τη συγκατάθεση της Maria Schneider. Για να μπορέσει ο σκηνοθέτης να αποδώσει ρεαλισμό, καθώς ο στόχος ήταν η αντίδραση μιας ταπεινωμένης γυναίκας.

Marlon Brando


Τα τελευταία χρόνια και οι συμμετοχή σε κακές ως μέτριες ταινίες

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Brando υποδύθηκε ρόλους σε μέτριες ως κακές ταινίες με εξαίρεση τις:

A Dry White Season (1989), όπου ήταν και υποψήφιος για Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου.

The Freshman (1990)

Don Juan DeMarco (1995)


The Island of Dr. Moreau (1996) και τα χρυσά βατόμουρα!

Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας θρίλερ. Αμερικάνικης παραγωγής και σε σκηνοθεσία του John Michael Frankenheimer. Η παραγωγή ήταν εξαιρετικά δύσκολη και το φίλμ μια αποτυχία στα box office με ως επί το πλείστον αρνητικές αξιολογήσεις. Η ταινία ήταν γεμάτη με προβλήματα. Μια δηλητηριώδης αράχνη δάγκωσε τον βοηθό του σκηνοθέτη, όταν πήγε να ανάψει μια λάμπα, ενώ πίσω στο Λονδίνο ο Μάγος – Φίλος του κατέληξε στο νοσοκομείο εξαιτίας μιας νόσου στα οστά του. Επίσης το σπίτι της μάνας του χτυπήθηκε από κεραυνό, τρεις φορές.


Οι εκκεντρικές παρεμβάσεις του Marlon Brando στην ταινία

Ο Brando στον ρόλο του ως τρελό επιστήμονα το τερμάτισε από πολλές απόψεις. Πρώτον, γιατί ήταν ξεκάθαρα μια ωδή στην παράνοια και κανένας δεν καταλάβαινε γιατί ο Dr. Moreau έκανε ό,τι έκανε. Επίσης, ο χαρακτήρας ήταν πολύ επιφανειακός. Με αποκορύφωμα το έντονο λευκό make up που αποφασίζει να φορέσει στις εξωτερικές σκηνές μαζί με ένα τουρμπάνι στυλ καπελιέρας στο κεφάλι. Οι ατάκες που βαριόταν να μάθει ήταν άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα. Με αποτέλεσμα να του τις λένε από το ακουστικό και να μπερδεύεται. Οι διάλογοι επίσης ήταν γραφικοί όπως για παράδειγμα: «I have seen the devil in my microscope, and I have chained him.»! Αυτό όμως που άξιζε ήταν η σκηνή έναρξης. Η ταινία ήταν υποψήφια για το βραβείο Golden Raspberry Award for Worst Supporting Actor και υποψήφιο για το Golden Raspberry Award for Worst Screen Couple.

Marlon Brando


Τελευταίος ρόλος ως MAX στην ταινία «The Score»  (2001)

Ο τελευταίoς ρόλος του ήταν ως Max στην ταινία «The Score» (2001) σε σκηνοθεσία του Frank Oz. Είναι και η μοναδική φορά που Marlon Brando και De Niro θα εμφανιστούν μαζί στην μεγάλη οθόνη.

Διαβάστε επίσης  Katharine Graham: Η γυναίκα που χάρισε την 21η υποψηφιότητα για Oscar στη Meryl Streep

Προσωπική ζωή: «A womanizer who would f*ck anything»

Marlon Brando και μονογαμία ήταν λέξεις αντιφατικές μεταξύ τους. Η ερωτική του ζωή ήταν πλούσια και περιλάμβανε εξίσου γυναίκες και άντρες, όπως οι James Dean, Rock Hudson, Richard Pryor, Quincy Jones κτλ. Ήταν γνωστός  «γυναικάς» και είχε αναπτύξει την φήμη του «A womanizer who would f*ck anything». Ο Μπράντο δεν έκρυβε το γεγονός της αμφιφυλοφιλίας του.

«Όπως και ένας μεγάλος αριθμός ανδρών και εγώ είχα ομοφυλοφιλικές εμπειρίες και δεν ντρέπομαι γι’ αυτό».

Μάρλον Μπράντο.

Μερικές από τις διάσημες γυναίκες που ήταν μαζί του ήταν οι: Marilyn Monroe, Jackie Collins, Rita Moreno, Shelley Winters, Jackie Kennedy, Madam Heidi Fleiss κτλ.

Ο Brando έτρωγε σταφύλια κατά την διάρκεια του sex. Ήταν αναμφισβήτητα ο πιο σεξουαλικός και χοντρός άντρας, με τον οποίο είχα κοιμηθεί ποτέ. Πήγα στο σπίτι του μια εβδομάδα πριν από την φυλακή και είχα τις πιο εξαντλητικές, αλλά ικανοποιητικές οκτώ ώρες της ζωής μου. Το κάναμε σε κάθε θέση που μπορούσε κανείς να φανταστεί. Ο Μπράντο ήξερε ακριβώς πως να ευχαριστήσει μια γυναίκα και παρά την παχυσαρκία του είχε απίστευτη αντοχή.

Madam Heidi Fleiss.


Ο Brando είχε απορρίψει τις Elizabeth Taylor και Sophia Loren

«Η Elizabeth Taylor ήταν πολύ μικροσκοπική, η αναπνοή της Loren ήταν χειρότερη και από Δεινόσαυρους, ενώ η Μarylin υπηρετούσε επαρκώς τις ανάγκες μου».

Marlon Brando. 

Στο βιβλίο του David Heymann (2009) με τίτλο «Bobby and Jackie» ο Heymann ισχυρίστηκε πως η Jackie είχε μια σύντομη περιπέτεια με τον Marlon Brando το 1964. Αφού είχε δολοφονηθεί ο JFK. Οι δυο τους πήγαν για δείπνο και σηκώθηκαν να χορέψουν. Ο Brando είχε πει για το συμβάν: «Όταν έκανα μια αποτυχημένη κίνηση, εκείνη πήρε τα πράγματα στα χέρια της και μου έκανε μια μαγική ερώτηση: Θα θέλατε να περάσετε το βράδυ μαζί μου; Απαντώντας εκείνος: «Νόμιζα πως δε θα μου το ζητούσες ποτέ».


Γάμοι – διαζύγια – παιδιά και το ατέρμονο κυνήγι της ευτυχίας

Marlon Brando

Η προσωπική του ζωή ήταν ακριβώς το ίδιο ταραγμένη, όπως και η επαγγελματική του. Παντρεύτηκε τρείς φορές και απέκτησε 11 παιδιά από τις συζύγους, ερωμένες, αλλά και από υοθεσία. Οι φήμες μιλάνε για 15 παιδιά ως σύνολο. Αγάπησε με πάθος την Ταϊτή και έζησε εκεί μεγάλο μέρος της ζωής του. Το 1957 παντρεύεται την πρώτη του σύζυγο, την ηθοποιό Anna Kashil. Καρπός αυτού του γάμου ήταν ο Christian Devi Brando. Το 1959 παίρνει διαζύγιο και παντρεύεται την Μεξικανή ηθοποιό Movita Castenada το 1960. Μαζί κάνανε δυο παιδιά και χώρισαν δυο χρόνια αργότερα. Το 1962 γνωρίζει την τρίτη του σύζυγο, Tarita Teriipaia, όταν εκείνη ήταν μόλις 19 ετών και εκείνος 37. Μαζί κάνουνε τρία παιδιά και χωρίζουν το 1972.


Christian Devi Brando

Oι γονείς του χώρισαν, όταν εκείνος ήταν πέντε μηνών και η επιμέλεια του έγινε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης. Ο Brando είχε υποστηρίξει πως η Anna Kashil απήγαγε το παιδί, πηγαίνοντας το στο Μεξικό. Ο Marlon Brando κερδίζει την επιμέλεια του 13 χρόνου πλέον Christian, αλλά είναι ήδη αργά, καθώς ο μικρός είναι γεμάτος συναισθηματικές διαταραχές.


Tarita Cheyenne Brando

Η Cheyenne είναι η κόρη που απέκτησε τον Φεβρουάριο του 1970. Από την τρίτη του σύζυγο, την Tarita Teriipaia. Οι γονείς της χωρίζουν το 1972. Το διαζύγιο των γονιών της, καθώς και το γεγονός ότι ο Brando δεν την αφήνει να τον επισκεφθεί στο σπίτι του στις ΗΠΑ, την τραυματίζει ψυχολογικά. Ως παιδί τον λατρεύει, κάτι που αλλάζει άρδην με το που μπαίνει στην εφηβεία. Σε συνέντευξη της το 1990 δηλώνει: «Έφτασα στο σημείο να απεχθάνομαι τον πατέρα μου για τον τρόπο που με περιφρονούσε ως παιδί. Στο νησί (εννοεί στην Ταϊτή) ήρθε ίσως μια φορά και πραγματικά δεν τον ενδιέφερε αν με είδε ή όχι. Μας ήθελε, αλλά την ίδια στιγμή δεν μας ήθελε».

Στην πορεία εγκαταλείπει το γυμνάσιο και αρχίζει και παίρνει ναρκωτικά όπως το LSD, PCP, μαριχουάνα και ηρεμιστικά. Εκείνη ακριβώς την περίοδο ξεκινά και το modeling.

Διαβάστε επίσης  Τζοκόντα: Το αριστούργημα τέχνης του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Τον Μάη του 1987 κάνει σχέση με τον 23χρονο Dag Drollet. Στις 16 Μαίου 1990 ο Drollet σκοτώθηκε από τον ετεροθαλή αδερφό της, τον Christian Devi Brando. Φαίνεται πως η Cheyenne είχε εκμυστηρευτεί την κακοποίηση της από τον Dag. O Christian ισχυρίστηκε πως δεν είχε πρόθεση να τον σκοτώσει και πως το όπλο εκπυρσοκρότησε πάνω στην προσπάθεια του να το πάρει από τα χέρια του Dag.

To 1989 τραυματίζεται σοβαρά σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Χάρην στα πολύ σοβαρά τραύματα που υπέστη υποβάλλεται σε μία εκτεταμένη κοσμητική χειρουργική επέμβαση στο πρόσωπο. Ακριβώς σε αυτό το σημείο τερματίζεται και η καριέρα της. Μετά το ατύχημα βιώνει κατάθλιψη και κάνει την πρώτη της απόπειρα αυτοκτονίας.


Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας για τον Brando ως πατέρα

Τον Μάη του 1990 ο πρωτότοκος γιος του ο Christian Devi Brando δολοφόνησε τον εραστή της ετεροθαλούς αδερφής του  Cheyenne. Ο Christian Devi Brando καταδικάστηκε σε ανθρωποκτονία, αλλά απελευθερώθηκε το 1996. Πέθανε από πνευμονία το 2008 σε ηλικία 49 ετών. H Cheyenne αυτοκτόνησε σε ηλικία 25 ετών το 1995. Κατά τη διάρκεια της δίκης, νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική στην Ταϊτή, όπου ο πατέρας της είχε ιδιωτικό νησί.

«Νομίζω ότι ως πατέρας απέτυχα», είχε πει ο Marlon Brando κατά τη φορτισμένη – συναισθηματικά – κατάθεσή του στη δίκη του Christian Devi Brando.

Marlon Brando


Θάνατος

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν φορτωμένος με υπέρογκα χρέη και με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος του ήπατος. Την 1η Ιουλίου του 2004 αφήνει την τελευταία του πνοή στο Ιατρικό κέντρο Ronald Reagan του UCLA, σε ηλικία 80 ετών. Το αίτιο: Πνευμονική ινωμάτωση και καρδιακή ανεπάρκεια.


Η ζωή του Brando με έναν τίτλο: Κατά τον δαίμονα εαυτού!

«Κάθε άνθρωπος άξιος γι’ αυτό τ’ όνομα, έχει μες στην καρδιά ένα κίτρινο Φίδι, θρονιασμένο σα μέσα σε καθέδρα… Ό,τι κι αν προσχεδιάζει ή αν ελπίζει, ο άνθρωπος δε ζει μια στιγμή δίχως να υπομένει το νυγμό της προαγγελίας της ανυπόφορης Έχιδνας».

Charles Pierre Baudelaire.  

Φαίνεται λοιπόν πως ο Brando πάλεψε πολύ να νικήσει τους προσωπικούς του δαίμονες, αλλά την ίδια στιγμή αντιμετώπιζε και ένα πολύ βαρύ πεπρωμένο. Με αφετερία την κακοποίηση του από την παιδική του ηλικία, πόσο εύκολο ήταν να ξεφύγει κανείς από κάτι τέτοιο; Αυτό είναι οφθαλμοφανές και από αυτά που έλεγε ο ίδιος: “The more sensitive you are, the more certain you are to be brutalized, develop scabs, never evolve. Never allow yourself to feel anything, because you always feel to much”.


Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο αφιέρωμα στον Marlon Brando.

Πηγές

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και