Max Factor: Ο άνθρωπος που επαναπροσδιόρισε το γκλάμουρ!

30 Αυγούστου 2019
Πηγή εικόνας: maxfactor.com

Ο Maksymilian Faktorowicz  ή Max Factor είχε το δικό του όραμα όταν έφυγε από την Ρωσία του Τσάρου. Και αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο από καλά ποιοτικά προϊόντα μακιγιάζ, έτσι ώστε κάθε γυναίκα να νιώθει καλά με τον εαυτό της και να αισθάνεται όμορφη. Τα στούντιο του Χόλυγουντ και οι κινηματογραφικοί αστέρες της εποχής τον λάτρεψαν. Χάρη σε αυτούς τα προϊόντα του ξεκίνησαν να πωλούνται αργότερα και στο ευρύ κοινό. Η επιτυχία του brand name είχε να κάνει με τις εξατομικευμένες τεχνικές, την υφή και την δημιουργική φαντασία που διέθετε. Ο Max Factor υποσχόταν την μόνη αλήθεια που είχε να κάνει με την μοναδικότητα της κάθε γυναίκας. Εκεί πάνω στηρίχθηκε ολόκληρη φιλοσοφία η οποία δεν κάλυπτε απλώς τις ατέλειες, αλλά αναδείκνυε τα δυνατά χαρακτηριστικά της γυναίκας. Και αυτό δεν σήμαινε τίποτα άλλο από πραγματική αγάπη και λατρεία για το αιώνιο θηλυκό!


Το παιδί ενός Εβραίου ραβίνου από βοηθός οδοντιάτρου φτάνει στη Ρωσική όπερα!

Ο Maksymilian Faktorowicz  ή διαφορετικά ο κύριος «Max Factor» γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1877 στην πόλη Zduńska Wola της κεντρικής Πολωνίας. Ο πατέρας του Abraham Faktorowicz, ήταν Εβραίος εργάτης ραβίνος που παντρεύτηκε την  Cecylia Wrocławska και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Οι οικονομικές απολαβές της οικογένειας ήταν πενιχρές και για τον λόγο αυτό ο Maksymilian υποχρεώθηκε  να εργαστεί από την παιδική του ηλικία.

Max Factor
Πηγή εικόνας: cosmeticsandskin.com

Ήδη από την τρυφερή ηλικία των οκτώ ο κύριος «Max Factor» εργαζόταν ως βοηθός οδοντίατρου και φαρμακοποιού. Στα εννιά του ζούσε και ήταν μαθητευόμενος στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας Łódź, σ’έναν κοσμετολόγο και κατασκευαστή περουκών! Αυτό τον βοήθησε να αποκτήσει μια καλή θέση στο Antons του Βερολίνου που ήταν ένα από τα κορυφαία κομμωτήρια της περιοχής. Από τα δεκατέσσερα ως τα δεκαοκτώ του, εργαζόταν στο Korpo της Μόσχας  που κατασκεύαζε περούκες και καλλυντικά για την Αυτοκρατορική Ρωσική Μεγάλη Όπερα. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια όμως, θα τον βρουν να υπηρετεί αναγκαστικά την θητεία του στον αυτοκρατορικό ρωσικό στρατό και στο νοσηλευτικό σώμα.


Το αντιεβραϊκό κύμα τον ωθεί να πάρει την μεγάλη απόφαση και να φύγει για την Αμερική…

Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας ο κύριος «Max Factor» ανοίγει το δικό του κατάστημα στο Ryazan της Ρωσίας. Εκεί πουλά κρέμες, αρώματα και περούκες που ο ίδιος κατασκευάζει. Ένας περιοδεύων  θεατρικός θίασος τον κάνει ευρύτερα γνωστό, αφού αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τα καλλυντικά του. Αυτό έχει ως εξέλιξη η ρωσική αριστοκρατία  να τον ορίσει ως τον επίσημο εμπειρογνώμονα καλλυντικών για την βασιλική οικογένειά και για την Αυτοκρατορική Ρωσική Μεγάλη Όπερα. Στις αρχές του 1904 παντρεύεται την Esther Rosa και αποκτούν τρία τέκνα, την Freda, την Cecilia και τον Davis. Αργότερα θα έρθει και ο Francis ή Frank.  Είναι όμως η εποχή που οι Εβραίοι δεν είναι αρεστοί και διώκονται μαζικά. Ο φόβος αυτός, τον οδηγεί στη μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσει στο St. Louis του Μιζούρι της Αμερικής με 400 δολάρια στην τσέπη του.

Διαβάστε επίσης  Νικόλ Κίντμαν: το σπουδαιότερο γυναικείο βιογραφικό του Hollywood
Advertising

Advertisements
Ad 14
Max Factor
Πηγή εικόνας: cosmeticsandskin.com | Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Max Factor (ο τρίτος δεξιά) και το κουρείο που άνοιξε.

Το 1904 στην παγκόσμια αγορά έκθεσης της Louisianas του Μιζούρι ή St. Louis Worlds Fair με το εμπορικό σήμα Max Factor θα πουλήσει ρουζ και κρέμες. Αυτή η θετική στροφή της μοίρας θα έχει ταυτόχρονα και ένα αρνητικό συμβάν. Ο συνεταίρος του θα κλέψει όλο το εμπόρευμα και τα κέρδη από την έκθεση. Παρ’ όλη την ατυχία και με την βοήθεια του αδερφού και του θείου του, θα ανοίξει ένα κουρείο. Τον Μάρτιο του 1906 η σύζυγος του Esther Rosa, πεθαίνει απρόσμενα από εγκεφαλική αιμορραγία. Ο Maksymilian Faktorowicz  με τέσσερα ανήλικα τέκνα αναγκάζεται να ξαναπαντρευτεί τον Αύγουστο του ιδίου έτους την Huma Helen Sradkowska. Το επόμενο χρόνο έρχεται στον κόσμο ο Louis, αλλά ο γάμος λαμβάνει οριστικό τέλος μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Τον Ιανουάριο του 1908 θα παντρευτεί για τρίτη φορά την Jennie Cook.


Το Max Factor’s Antiseptic Hair Store τροφοδοτεί τον κινηματογράφο το 1909!

Το 1908 η βιομηχανία του κινηματογράφου αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Ο Maksymilian Faktorowicz  ψυχανεμίζεται την «ανάγκη» που δημιουργείται για περούκες και καλλυντικά μακιγιάζ. Έτσι, μετακομίζει στο Los Angeles και ανοίγει ένα κατάστημα στη νότια κεντρική λεωφόρο με την επωνυμία «Max Factors Antiseptic Hair Store». Το 1909 η εταιρία «Max Factor» γίνεται ο τροφοδότης καλλυντικών και μακιγιάζ των West Coast of Leichner και Minor. Δύο από τις καλύτερες εταιρείες παρασκευής θεατρικού μακιγιάζ.

Η επωνυμία Max Factor λέγεται πως απλώς αποτελεί παράφραση και συντόμευση του ονόματος του δημιουργού της Maksymilian Faktorowicz . Μια άλλη εκδοχή υποστήριζε πως το εμπορικό σήμα το πήρε από έναν κλάδο της ιατρικής που ασχολείται με την εξιδικευμένη γναθοπροσωπική χειρουργική επέμβαση, δηλαδή τo Max Facs.


Η τεχνολογική επανάσταση του Max Factor make up!

Το λιπαρό μέικ απ που χρησιμοποιούνταν στη σκηνή ήταν σε κολλώδη μορφή, κάλυπτε ανεπαρκώς το πρόσωπο και τα χρώματα δεν ήταν τα κατάλληλα, γεγονός που δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στο γύρισμα της ταινίας. Ο κύριος «Max Factor», κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες για να δημιουργήσει ένα σωστό μέικ απ ως προς την υφή, αλλά και την μίξη των χρωμάτων. Ένα μέικ απ αντάξιο των αναγκών που προέβλεπε η κινηματογραφική βιομηχανία. Και όντως, το 1914 ένα νέο μέικ απ σε 12 διαφορετικές αποχρώσεις, με την μορφή κρέμας , συσκευασμένο σε γυάλινο δοχείο ήταν γεγονός! Ένα πραγματικά καλό προϊόν αφού δεν «έσπαζε» στο πρόσωπο και δεν έμοιαζε σαν να σου είχε ρίξει κάποιος αλεύρι.

Διαβάστε επίσης  Μπομπ Μάρλεϊ : Ο βασιλιάς της ρέγκε
Advertising

Έπρεπε να το κάνει με τον δικό του τρόπο και ήταν αποφασισμένος.

Donelle Dadigan, ιδρυτής και πρόεδρος του Hollywood Museum

Πηγή εικόνας: cosmeticsandskin.com

Η πατέντα που δημιούργησε ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα στον τομέα της κοσμετολογίας . Θεωρήθηκε ως αρχή μείζονος σημασίας για τα καλλυντικά που χρησιμοποιούνταν για τις ταινίες. Όλοι οι κινηματογραφικοί αστέρες του Hollywood ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το νέο προϊόν, ενώ οι παραγωγοί ταινιών έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στις περούκες από ανθρώπινα μαλλιά του «Max Factor». Τα καλλυντικά «Max Factor» όμως, ξεκινούν να πωλούνται για τον μέσο καταναλωτή μόλις στις αρχές του 1920. Η διαφημιστική καμπάνια επιμένει στο γεγονός πως κάθε απλό κορίτσι μπορεί να μοιάζει με κινηματογραφικό αστέρα, αρκεί να φορά Max Factor.

«Δεν γεννιέστε σαγηνευτικοί. Η σαγήνη είναι κάτι που δημιουργείται».

Advertising

Max Factor


Οι μεγαλύτερες αστέρες της εποχής ήταν οι καλύτεροι πελάτες του!

Πηγή εικόνας: maxfactor.com

O Maksymilian Faktorowicz πραγματοποίησε το ακατόρθωτο για την εποχή του και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που όλοι οι ηθοποιοί ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα του. Δηλαδή, προσάρμοζε το μέικ απ σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδαιτερότητες του κάθε προσώπου, έτσι ώστε να «γράφει» όσο καλύτερα γινόταν στην κινηματογραφική οθόνη. Γι’ αυτό και είχε διάσημους πελάτες όπως οι: Ben Turpin, Gloria Swanson, Mary Pickford, Jean Harlow, Claudette Colbert, Bette Davis, Norma Shearer, Joan Crawford, Judy Garland κτλ. Μάλιστα, επέκτεινε τις δουλειές του ανοίγοντας ένα «σαλόνι ομορφιάς» στo Hollywood Boulevard.

«Ως διορθωτική τέχνη το μακιγιάζ εξυπηρετεί στο:

1. να καλύπτει τις ατέλειες

Advertising

2. να παρέχει στο πρόσωπο απαλή και ομοιόμορφη χροιά για πιο αποτελεσματική φωτογραφία

3. να καθορίζει σαφώς τα χαρακτηριστικά του προσώπου για πιο εμφανή εκφραστική δράση

4. να κάνει τον ηθοποιό πιο ελκυστικό

5. να εξασφαλίσει μια ομοιόμορφη εμφάνιση μπροστά στην κάμερα

Advertising

Ως δημιουργική τέχνη το μακιγιάζ επιτρέπει στον ηθοποιό να πάρει τη μορφή σχεδόν κάθε χαρακτήρα. Μπορεί να είναι το μέσον του για την επίτευξη μιας μοναδικής προσωπικότητας στην οθόνη.

Απόσπασμα από το άρθρο του Max Factor με τίτλο «Make – Up» για την εγκυκλοπαίδεια Britannica (14η έκδοση, 1929 -73)


Βραβεία, διακρίσεις και το αστέρι στην λεωφόρο της δόξας!

Η Ακαδημία της Motion Picture Arts and Sciences του έδωσε το 1929 ένα τιμητικό βραβείο για την συνεισφορά του στη βιομηχανία του θεάματος. Επίσης, πήρε το δικό του «αστέρι» στην λεωφόρο της δόξας στο Χόλυγουντ, το 6922. Μάλιστα, χάρη στο αστέρι που πήρε, έγινε αφορμή να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες η λεωφόρος. Τέλος, έγινε αναφορά στο όνομα του στο κλασικό τραγούδι «Hooray For Hollywood» στους στίχους: «Για να γίνεις ηθοποιός / Κοίταξε τον κύριο Factor/ Θα σε κάνει να μοιάζεις πολύ ωραίος».

Διαβάστε επίσης  5 ιδέες για τέλειο καλοκαιρινό μακιγιάζ

Max Factor: Το τέλειο πρόσωπο δεν υπάρχει!

Max Factor
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Το 1932 ο Max Factor κατασκευάζει μια συσκευή ομορφιάς η οποία μετρά όλες τις διαστάσεις και την κατασκευή του προσώπου,  1/100 ανά ίντσα. Αυτό τον βοηθά να δημιουργήσει το «τέλειο πρόσωπο». Ωστόσο, ο άνθρωπος που έκανε τις γυναίκες ωραιότερες και κατείχε την μυστική τέχνη του μακιγιάζ, ποτέ δεν βρήκε την τελειότητα. Το 1935 εξελίσσει το μέικ απ, έτσι ώστε να προσδίδει στην επιδερμίδα μια φυσικότητα, γιατί τα πρόσωπα των ηθοποιών έμοιαζαν μπλε ή κόκκινα και «σπασμένα» . Το προϊόν ονομάστηκε Pan – Cake – Make – Up.

Advertising


Ο θάνατος του Max Factor σε ηλικία μόλις 60 ετών

Το 1938 ο Max Factor ταξίδευε στην Ευρώπη για επαγγελματικές δραστηριότητες μαζί με τον γιο του Davis. Σ’έναν ενδιάμεσο προορισμό έλαβε ένα σημείωμα το οποίο ζητούσε χρήματα με αντάλλαγμα την ζωή του. Ειδοποίησε την αστυνομία και πήγε ως «δόλωμα» στο προσυμφωνημένο σημείο που είχαν υποδείξει οι εκβιαστές. Όμως κανένας δεν εμφανίστηκε εκεί. Μετά από αυτό επέστρεψε στο σπίτι του στην Αμερική. Η ψυχολογική πίεση που είχε υποστεί ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να πεθάνει στις 30 Αυγούστου του 1938. Ήταν μόλις 60 ετών… Στην αρχή τάφηκε στο μαυσωλείο του Beth Olem και αργότερα μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο του Hillside Memorial Park στην πόλη Culver της Καλιφόρνια.


Aυτή ήταν η ιστορία που κρυβόταν πίσω από τον ευφυή δημιουργό της Max Factor. Η εταιρεία ανήκε για πολλές γενεές στην οικογένεια με τρομακτικά κέρδη ως το 1991 που εξαγοράστηκε από την Procter & Gamble. Ακολουθεί βίντεο αφιέρωμα:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Advertising

  • Max Factor – American makeup designer. Ανακτήθηκε από https://www.britannica.com/biography/Max-Factor. Τελευταία προσπέλαση στις 27-8-2019.
  • Rodman E. (2017). Max Factor: Father of modern makeup. Ανακτήθηκε από https://jewishjournal.com/news/los_angeles/215661/max-factor-father-modern-makeup/. Τελευταία προσπέλαση στις 27-8-2019.
  • Make Up Products Home. Ανακτήθηκε από https://www.maxfactor.com/en. Τελευταία προσπέλαση στις 27-8-2019.
  • Max Factor Sr. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Factor_Sr. Τελευταία προσπέλαση στις 27-8-2019.

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!

Το κίνημα των Χίπις

Το κίνημα των Χίπις είναι μία επαναστατική αντίδραση ενάντια στο