16 Ιουλίου 2016 – Τουρκία: Ένα ελεγχόμενο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν ;

Ερντογάν
Πηγή: cartoonmovement.com

Το 2016 στις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου, η παγκόσμια κοινότητα θα στρέψει το βλέμμα της στην Τουρκία, όπου θα γίνει προσπάθεια ανατροπής του ισχύοντος καθεστώτος με ανεπιτυχή τρόπο καθώς μέχρι τις πρωινές ώρες της ημέρας θα υπάρχει η πλήρης καταστολή του πραξικοπήματος. Η απόπειρα του πραξικοπήματος θα αφήσει πίσω τις δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες διώξεις και ένα βαρύ ρήγμα στο Τουρκικό κράτος που θα εγείρει υποψίες ως προς την αυθεντικότητα του, καθώς αμέσως μετά από αυτό, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μετατραπεί σε «Σουλτάνο» συγκεντρώνοντας υπερβολικές εξουσίες, μεταμορφώνοντας την διακυβέρνηση της χώρας σε ένα πολίτευμα με δημοκρατικές εκτροπές.


Οι πρώτες ώρες του πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν

Το βράδυ της Παρασκευής της 15ης Ιουλίου, θα ήταν μία μακρά νύχτα που σε αρχικό στάδιο οι πολίτες που κυκλοφορούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης αρχίζουν να αντιλαμβάνονται από τις πρώτες βραδινές ώρες, πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Στην πόλη παρατηρούνται αεροσκάφη κατά τις 10 το βράδυ να πραγματοποιούν πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο, ενώ παράλληλα μια ομάδα τεθωρακισμένων οχημάτων θα τοποθετηθούν στη γέφυρα του Βοσπόρου, την οποία και θα αποκλείσουν.

Πραξικόπημα Τουρκία
Πηγή: southfront.org

Όσο γίνονται αυτές οι εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα θα σημειωθούν ορισμένες επιθέσεις στο Τουρκικό κοινοβούλιο και στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας να βρίσκεται στη Μαρμαρίδα εν μέσω περιόδου των διακοπών του.

Οι πρώτες πληροφορίες που ξεκινούν να διακινούνται κυρίως από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, κάνουν λόγο για μία απόπειρα από ένα κομμάτι των στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, ενώ οι τηλεοπτικοί φακοί θα καταγράψουν και μια μερίδα οπαδών των «Γκρίζων Λύκων» να κινητοποιούνται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, με τον Τούρκο πρωθυπουργό αρχικά να κάνει έκκληση για ηρεμία, ενώ ενημερώνει τους πολίτες πως έχει ενεργοποιηθεί οι απαραίτητες δυνάμεις ασφάλειας. Η είδηση της απόπειρας του πραξικοπήματος αρχίζει να ταξιδεύει σε όλα τα διεθνή μέσα, και πολλοί διεθνείς φορείς να καταδικάζουν την συγκεκριμένη απόπειρα, όπως θα πράξουν επίσης και τα κόμματα της Τουρκικής αντιπολίτευσης.

Οι πραξικοπηματίες θα καταλάβουν αργότερα τα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας με ορισμένα μέσα να κάνουν λόγο και για παρουσία αρμάτων μάχης. Μέσα από τα συγκεκριμένα αεροδρόμια μεταδίδονται πληροφορίες για πυροβολισμούς. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι πραξικοπηματίες, σύμφωνα με πληροφορίες, δε θα διστάσουν να ανοίξουν πυρ ακόμα και σε απλούς πολίτες, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσουν να ρίξουν «μαύρο» και στο διαδίκτυο της χώρας και πιο συγκεκριμένα στα Social Media όπως το Facebook,Twitter και Youtube.

Στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια αργότερα θα φτάσει η πληροφορία πως ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων είναι όμηρος των πραξικοπηματιών, ενώ παράλληλα αναζητείται και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ παράλληλα θα καταληφθεί και ο χώρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης  Ελληνική Επανάσταση: Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο

Η αντίδραση του Προέδρου Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος βλέποντας τις καταστάσεις να μην ομαλοποιούνται, και τους πραξικοπηματίες να προσπαθούν να τον εντοπίσουν, θα βρει «σύμμαχο» το FaceTime και τα Social Media, στα οποία μέχρι πρότινος ασκούσε δριμεία κριτική και προσπαθούσε να ελέγξει και να περιορίσει. Μέσω του FaceTime θα συνδεθεί με το δίκτυο CNN Turk, ο Πρόεδρος Ερντογάν, και θα απευθύνει κάλεσμα τους Τούρκους πολίτες να βγουν στους δρόμους, να διαμαρτυρηθούν για την εν εξελίξει απόπειρα του πραξικοπήματος και να προστατεύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Η παρέμβαση του αυτή εκ των υστέρων, θα αποτελέσει μια επιδραστική προτροπή και θα έχει αποτέλεσμα, καθώς χιλιάδες κόσμου θα συγκεντρωθεί στις μεγάλες πλατείες των δύο μεγάλων πόλεων και θα στηρίξει την εκλεγμένη κυβέρνηση, ενώ παράλληλα οι κορυφαίοι ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, θα στηρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Πραξικόπημα Τουρκία
Πηγή:www.al-monitor.com

Ο Πρόεδρος Ερντογάν μετά την παρέμβαση του, θα χρειαστεί να αποχωρήσει από τη Μαρμαρίδα, και το αεροπλάνο του, παρότι είχε ως σχέδιο την μεταφορά του σε ευρωπαϊκά εδάφη όπως η Γερμανία ή η Ιταλία, θα προσγειωθεί εν τέλει στην Κωνσταντινούπολη.


Η τελική ανάκτηση του ελέγχου

Μετά το κάλεσμα του Προέδρου Ερντογάν και την παρουσία του κόσμου στους δρόμους, το κλίμα θα αρχίσει να αντιστρέφεται. Πλήθος κόσμου θα επανακαταλάβει το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο το οποίο είχαν καταλάβει οι πραξικοπηματίες, και παράλληλα δυνάμεις ασφαλείας θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες συλλήψεις, ενώ θα σημειωθεί και μια κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-16.

Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στο οποίο θα κατέφθανε ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν πλέον ασφαλές από την παρουσία πραξικοπηματιών, και παράλληλα θα επανέλθει η τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και στο Διαδίκτυο της χώρας. Όσο η νύχτα συνεχίζεται, πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες συλλήψεις των πραξικοπηματιών από τις αρμόδιες αρχές, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 1.600 στρατιωτικούς από τους οποίους πολλοί θα παραδοθούν στην συνέχεια. Σημαντικό παράγοντα θα παίξει και η επανακατάληψη του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, και η απελευθέρωση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, πλήττοντας την διαπραγματευτική δύναμη των πραξικοπηματιών.

Μέχρι το ξημέρωμα η κατάσταση θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο, με έναν πόλεμο πληροφοριών και από τις δύο μεριές. Η Τουρκική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βγάλει έξω όσο περισσότερο κόσμο μπορεί, ενώ η πλευρά των πραξικοπηματιών με όσα μέσα και εργαλεία διαθέτει, θα προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.

Διαβάστε επίσης  Ναζίμ Χικμέτ: Είναι όμορφη η ζωή, αδερφέ μου

Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών

Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, θα φέρει στο φως την πληροφορία των 250 νεκρών πολιτών και αστυνομικών αλλά και των 1.200 τραυματιών από την επεισοδιακή νύχτα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των νεκρών πραξικοπηματιών δεν έγινε γνωστός, και οποιαδήποτε αναφορά σε νούμερα δεν επιβεβαιώνεται.

Η Τουρκική κυβέρνηση και τα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη θα σπεύσουν από τις πρώτες στιγμές να επιρρίψουν την ευθύνη για τα τεκταινόμενα στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, και το κίνημα του, με ένα κίνημα βέβαια που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, όπως θα τον κατηγορήσει ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου CHP, Τανρίκογλου για κρυφό συνασπισμό, ρίχνοντας ευθύνη και στο κυβερνών κόμμα.


Τα επακόλουθα του πραξικοπήματος

Από την επόμενη κιόλας ημέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα καταστήσει σαφές πως όσοι ευθύνονται για τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Οι εκκαθαρίσεις που θα προκύψουν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, αφορούν πάνω από 48.000 στρατιωτικούς, περίπου 3.000 δικαστικούς υπαλλήλους, στελέχη σε κρατικές υπηρεσίες ακόμα και 16.500 καθηγητών με την κατηγορία της άμεσης ανάμειξης στο πραξικόπημα ή της έμμεσης σχέσης με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ειδικότερα στο στρατιωτικό κομμάτι, η εκκαθάριση θα είναι ακόμα εντονότερης κλίμακας με τον Ερντογάν στην κυριολεξία να αλλάζει τον μισό περίπου Τουρκικό στρατό, τόσο στα υψηλά κλιμάκια όσο και στους απλούς στρατιωτικούς, με ένα 45% από τους Τούρκους στρατιωτικούς να έχει τεθεί υπό κράτηση.

Αναμφίβολα, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα έμενε εκεί. Το αμέσως επόμενο διάστημα υπολογίζεται πως ο αριθμός των κρατικών λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων που απομακρύνθηκαν ξεπέρασε τις 170.000, ενώ θα συλληφθούν με τις ίδιες κατηγορίες πάνω από 50.000 άνθρωποι, και οι εκκαθαρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις θα ενταθούν σε τέτοιο βαθμό, που πηγές θα κάνουν λόγο ακόμα και για ανεπάρκεια στο Τουρκικό στράτευμα.

Πραξικόπημα Τουρκία
Πηγή: www.timesofisrael.com

Οι εκκαθαρίσεις του Ερντογάν, δεν θα σταματήσουν όμως εκεί, καθώς δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, με πάνω από 183 μέσα κυρίως του μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενου χώρου να κλείνουν, ενώ παράλληλα δεκάδες δημοσιογράφοι να διώκονται και να φυλακίζονται μέχρι και σήμερα. Σε δηλώσεις που θα πραγματοποιήσει σε ξένα διεθνή δίκτυα ο Φετουλάχ Γκιουλέν, θα υποστηρίξει πως δεν είναι εκείνος ο οποίος ενορχήστρωσε το πραξικόπημα και πως το έχει καταδικάσει, ενώ θα υποστηρίξει πως ο υπεύθυνος είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν για ενδεχόμενες πολιτικές επιδιώξεις στο εσωτερικό της χώρας.


Ένα αποτυχημένο ή ένα επιτυχημένα ελεγχόμενο πραξικόπημα;

Ακόμα και σήμερα, πολλά ερωτήματα που αφορούν εκείνη την νύχτα υπάρχουν ακόμα αναπάντητα, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως υπήρχαν ορισμένες πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες οι οποίες δεν λογίστηκαν σοβαρά. Η Nordic Monitor, και ο εξόριστος δημοσιογράφος Μποζκούρτ, θα κατονομάσει υπεύθυνο ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος, τον Σαντίκ Ουστούν, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΙΤ, λέγοντας πως εκείνος έδρασε με οδηγίες του Ερντογάν και πως ο στόχος ήταν η συντριβή της αντιπολίτευσης και το κίνημα του Γκιουλέν, ενώ αναφέρει πως ο ρόλος του Ουστούν αποκαλύφθηκε μέσω δικαστικών ακροάσεων, ενώ θα σταλθεί αργότερα στην Αυστραλία ως διπλωμάτη, αποφεύγοντας έτσι οποιαδήποτε κλήση του για εξηγήσεις, ενώ μέχρι και σήμερα παραμένει στο εκτεταμένο δίκτυο της ΜΙΤ.

Διαβάστε επίσης  Πηνελόπη Δέλτα: Η συγγραφέας των παιδικών μας χρόνων

Χωρίς αμφιβολία, είναι αναμενόμενο με το πέρας του χρόνου να αναπτυχθούν από το συγκεκριμένο γεγονός διάφορες εικασίες ή και συνομωσίες. Όμως, αυτό που δεν μπορούμε να αρνηθούμε με την σημερινή ιστορική ματιά, είναι το γεγονός πως μετά τα γεγονότα του πραξικοπήματος ο ρόλος του Έρντογαν έχει αναβαθμιστεί σε πολλά επίπεδα. Με την αφορμή του πραξικοπήματος, παρατηρούμε πως ακόμη και σήμερα διαθέτει την δυνατότητα να ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην μέχρι τώρα πορεία διακυβέρνησης του, και να δημιουργεί ένα κλίμα εκφοβισμού προς αντιπολιτευόμενες φωνές, με την απειλή της εκδίωξης.

Στο πολιτικό σκηνικό, έχουμε παρατηρήσει την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου Ερντογάν, ειδικότερα με την τροποποίηση του Τουρκικού Συντάγματος, καθιστώντας τον σε «Σουλτάνο», όπως τον αποκαλεί το αντιπολιτευόμενος χώρος, με την κατηγορία πως ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει το πραξικόπημα του 2016, το υλοποιεί ο Ερντογάν σήμερα, με εκτροπές στο δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο ζητούσε τότε από τους πολίτες να προστατεύσουν.

Ερντογάν
Πηγή: newsaboutturkey.com

Παράλληλα, στο εσωτερικό της χώρας, πολλοί κάνουν λόγο για «παρακρατικό μηχανισμό» από πλευράς Ερντογάν καθώς, πολλές από τις διώξεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σε κρατικούς φορείς με το πρόσχημα του «Γκιουλενισμού» έχουν μετατραπεί σε μια κατάσταση απομάκρυνσης των ανθρώπων που εναντιώνονται στο κυβερνών κόμμα ΑΚP, με μια παράλληλη «φιλοκαθεστωτική» αντικατάσταση, εξαλείφοντας κάθε αντίθετη άποψη σε κάθε θέση βαρύτητας.


Ακολουθεί σχετικό βίντεο με την στιγμή της παρέμβασης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν μέσω FaceTime.

Για το συγκεκριμένο άρθρο αξιοποιήθηκαν οι παρακάτω πηγές:

Πώς συνέβη το πραξικόπημα στην Τουρκία -Καρέ καρέ το θρίλερ των τελευταίων ωρών, Αντλήθηκε από: iefimerida.gr – Τελευταία πρόσβαση 10/07/2021

Το δήθεν πραξικόπημα της Τουρκίας , αντλήθηκε από www.kathimerini.gr. Τελευταία πρόσβαση 10/07/2021

Απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία: Αντλήθηκε από: el.wikipedia.org – Τελευταία πρόσβαση 10/07/2021

Το αποτυχημένο πραξικόπημα άλλαξε την Τουρκία: Αντλήθηκε από: www.dw.com, – Τελευταία πρόσβαση 10/07/2021

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από