3 λόγοι που δεν πρέπει να νιώθεις αποτυχημένος αν είσαι άνεργος

6 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν είσαι άνεργος ή αισθάνεσαι ότι έχεις αποτύχει σε ένα τομέα της ζωής σου είναι να αμφισβητήσεις την αντίληψή σου.

Όταν είσαι άνεργος αρκετό καιρό το αίσθημα της αποτυχίας δεν είναι ασυνήθιστο. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν σκέφτεσαι έντονα την έλλειψη τύχης ή επιτυχίας πάνω στον επαγγελματικό ή οποιονδήποτε τομέα της ζωής σου, με συνέπεια αυτή η σκέψη να μετατραπεί σε προσωπική σου ταυτότητα. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο η αποτυχία γίνεται ανυπόφορο βάρος. Αυτό το βάρος γίνεται τόσο μεγάλο που βρίσκεις ανούσια κάθε νέα προσπάθεια για να αλλάξεις την κατάσταση σου και να κοιτάξεις μπροστά.

Αν υποφέρεις κι εσύ λοιπόν από ενοχές και η απογοήτευση της έλλειψης εργασίας σε έχει καταβάλλει οι 3 παρακάτω λόγοι είναι οι καταλληλότεροι για να απ-ενοχοποιήσεις τον εαυτό σου να δεις τα πράγματα με άλλη σκοπιά, να σηκωθείς στα πόδια σου και να παλέψεις περισσότερο.

1. Μην βλέπεις αρνητικά το τίμημα της αποτυχίας που συναντάς.

Κάθε φορά που συναντάς μια αποτυχία στη ζωή σου τόσο περισσότερο τείνεις να ταυτιστείς με αυτήν στο υποσυνείδητο σου.  Συνέπεια αυτού να σε κυριεύσει ένα έντονο αίσθημα αρνητικότητας . Αυτή η αρνητικότητα είναι καταστροφική διότι σε εμποδίζει να δεις την πραγματικότητα, ποια είναι αυτή; Ότι προσπάθησες, έβαλες τα δυνατά σου και έκανες ένα βήμα παραπάνω.

Σχεδιάσατε ένα πλάνο και το εκτελέσατε. Αποφασίσατε να σπουδάσετε ένα αντικείμενο. Θυσιάσατε χρόνο και κόπο για να περάσετε σε κάποια σχολή. Σπουδάσατε και καταφέρατε να πάρετε το πτυχίο σας. Στη συνέχεια έπρεπε να βγείτε στην αγορά εργασίας και να κυνηγήσετε μια θέση εργασίας κάτι που ακόμα δεν έχετε καταφέρει και πρέπει να συνεχίσετε να το κυνηγάτε. Αν ρίξετε μια ματιά στο παρελθόν περάσατε αρκετές δύσκολες στιγμές, κάνατε πολλές θυσίες για να τα παρατήσετε τώρα και να πάνε τσάμπα όλα αυτά.

Διαβάστε επίσης  10 λόγοι που δεν βρίσκεις δουλειά

Απο την άλλη πλευρά, μπορεί να βρήκατε μια δουλειά να εργαστήκατε κάμποσο καιρό και για διάφορους λόγους αναγκαστήκατε να μείνετε πάλι άνεργος. Αναζητήσατε μια νέα δουλειά αλλά μέχρι στιγμής δεν ήταν γραφτό να πετύχετε κάτι. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να υποβαθμίσει όλη την μέχρι τώρα πορεία σας. Οκ δεν έγινε τίποτα.

Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου και να μη το ξεχνάς ποτέ είναι ότι εσύ προσπάθησες, και θα συνεχίσεις να προσπαθείς, δε το βάζεις κάτω, δεν τα παρατάς, κι ούτε θα τα παρατήσεις αν δεν πετύχεις το στόχο σου.

Σίγουρα είναι απογοητευτικό να βλέπεις κάθε προσπάθεια να πέφτει στο κενό, παρ’ όλα αυτά είναι και αυτό που δείχνει τη δύναμη και το σθένος σου να παλέψεις. Γιατί λοιπόν το ξεχνάς αυτό; Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου γιατί δεν σου αξίζει. Γέμισε ξανά με σθένος και συνέχισε να ψάχνεις για την επιθυμητή εργασία. Βελτίωσε τους τρόπους που ψάχνεις, πάρε ρίσκα και κυνήγα κάθε ευκαιρία που θα εμφανιστεί στο διάβα σου.

 

2. Το βάρος της αποτυχίας σε κάνει να ξεχνάς ότι εσύ ο ίδιος χαράζεις την δικιά σου πορεία σ΄αυτό το ταξίδι που λέμε ζωή. 

Η αποτυχία δεν φέρνει μόνο αισθήματα αρνητισμού αλλά και πειρασμούς σύγκρισης με τον περίγυρο. Πόσο συχνά συγκρίνεις το εαυτό σου με άλλους σε θέματα καριέρας αλλά και προσωπικών; Πόσο συχνά σκέφτεσαι “γιατί οι άλλοι να τα καταφέρνουν και να τους πάνε όλα καλά και σε μένα να είναι όλα μαύρα..”;

Αν το κάνεις συχνά μάλλον έχεις πέσει στην τεράστια παγίδα του να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Κι αυτό μόνο κακό σου κάνει. Κάνοντάς το αυτό αυξάνεις το αίσθημα της αποτυχίας υποτιμώντας τον εαυτό σου και αναγκάζοντας τον να αποτυγχάνει επανειλημμένα. Κι αυτό θα σε κάνει να νιώθεις χειρότερα.

Διαβάστε επίσης  Re-build στην εμπορικότητα (και άλλοι επιχειρηματικοί στόχοι του 2017)

Συνεπώς αντί να αγνοείς την δικιά σου πορεία και να σκέφτεσαι τι κάνουν οι άλλοι ενώ εσύ δεν μπορείς καλύτερα να ακολουθήσεις τα παρακάτω:

  • Πάρε τον έλεγχο των σκέψεων σου. Μη σκέφτεσαι αρνητικά, προσπάθησε να είσαι αισιόδοξος και να βλέπεις την πραγματικότητα μαζί με τα θετικά της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς οι σκέψεις σου επηρεάζουν τις πράξεις σου. Αν πιστεύεις ότι δεν θα βγάλεις λεφτά ποτέ τότε δεν πρόκειται, δεν θα ψαχτείς και δεν θα αρπάξεις τις ευκαιρίες που θα σου εμφανιστούν.
  • Αποδέξου ότι η δικιά σου πορεία είναι ξεχωριστή από αυτή των άλλων. Μπορεί να βρες ομοιότητες αλλά ο καθένας έχει την δικιά του ξεχωριστή πορεία. Μην ασχολείσαι με την ζωή και την πορεία των άλλων. Αντιθέτως εστίασε στην δικά σου ζωή και προχώρα μπροστά με θάρρος.
  • Να είσαι ευγνώμον για ότι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Κάποιες στιγμές το βράδυ που χαλαρώνεις πάρε λίγο χρόνο και αναλογίσου όλες τις επιτυχίες σου στο παρελθόν. Όλα αυτά τα “μπράβο” που εισέπραξες.

3. Το βάρος της αποτυχίας σε κάνει να ξεχνάς (και να απορρίπτεις πιθανές μελλοντικές) επιτυχίες.

Το να τρως τα μούτρα σου πονάει κι όσο πιο συχνά συμβαίνει αυτό τόσο περισσότερο απελπίζεσαι. Δεν πρέπει να ξεχνάς όμως της επιτυχίες και τα κατορθώματά σου μέχρι τώρα. Σίγουρα δεν έχεις δει τις προσδοκίες σου για μια επιτυχημένη εργασία να ικανοποιούνται. Αυτό όμως δεν πρέπει να σε κάνει να ξεχνάς όλα όσα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα. Τελείωσες μια σχολή, απέκτησες γνώσεις και δεξιότητες που αρκετοί εκεί έξω θα εύχονταν να είχαν. ,ην τα παίρνεις δεδομένα όλα αυτά. Δεν είναι λίγα.

Τείνουμε σαν άνθρωποι όταν αποτυγχάνουμε να υποτιμούμε τον εαυτό μας, τις ικανότητες και τα ταλέντα μας. ΛΑΘΟΣ! Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πάντα τις παλιές κι τωρινές επιτυχίες σου. Μιλάω για τωρινές καθώς ότι σου συμβαίνει στη ζωή μόνο για καλό είναι.

Διαβάστε επίσης  Βρες την δουλειά των ονείρων σου

Στην δική μου περίπτωση αν οι υποψήφιοι εργοδότες μου δεν με απέρριπταν δε θα χα καταφέρει να μάθω να blogάρω και να εκφράζομαι, δεν θα χα ασχοληθεί με τις διαδικτυακές μεθόδους μάρκετινγκ, την φωτογραφία, την γραφιστική και τελικά δεν θα δούλευα ως γραφίστα την παρούσα χρονική στιγμή.

Μπορεί να απογοητεύτηκα κάποια στιγμή αλλά ποτέ δεν το έβαλα κάτω. Γιατί; Γιατί ξέρω ποιος είμαι, έχω κίνητρα και στόχους, έχω πείσμα και δε θα αφήσω κανέναν να επηρεάσει την ζωή μου. Έτσι πρέπει να σκέφτεσαι φίλε/η μου!

Συνεπώς, εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, ΜΗΝ αφήσεις την ανεργία και την απόρριψη να σε καταβάλουν, και να υποβαθμίσουν όσα έχεις καταφέρει στο παρελθόν. ΜΗΝ αφήνεις να υποβαθμίζουν και να σου κρύβουν όσα καταφέρνεις στο παρόν. Αν δεν τα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα να ξέρεις ότι η αποτυχία δεν είναι το τέλος, είναι απλά ένα γεγονός, το τέλος σου θα έρθει αν το επιτρέψεις εσύ. Συνεπώς κάνε αυτό που μπορείς καθημερινά και πάλεψε!

Σε επαγγελματικό επίπεδο δοκίμασε τα εξής:

  • Προσδιόρισε τα ταλέντα, τα προσόντα, τις γνώσεις και όσα άλλα χαρακτηριστικά έχεις που θα συμφέρει κάποιον εργοδότη να σε έχει στο πλευρό σου.
  • Εστίασε σε αυτά που θες να πετύχεις!
  • Προσάρμοσε το βιογραφικό και την συνοδευτική επιστολή ανάλογα με την θέση που σε ενδιαφέρει
  • Δοκίμασε κάτι καινούργιο. Υπάρχουν άπειρα βίντεο εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο διαδίκτυο. Μάθε μια γλώσσα προγραμματισμου (java, html,) ή προγράμματα τα οποία είναι ευρέως αποδεκτά σε εταιρικό επίπεδο (excel, joomla, ERP).

“Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη στη ζωή μας, αλλά αν μπορώ να μάθω κάτι κάθε φορά που αποτυγχάνω οι πιθανότητες να πετύχω την επόμενη φορά αυξάνονται!”

Είμαι 24 ετών και σπούδασα Βιομηχανική Διοίκηση & Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Παρ' όλα αυτά το μυαλό μου ήταν χαμένο στο πως θα ανακαλύψω τον κόσμο, να τον απαθανατίσω και θα μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου με άλλους. Γι αυτό και ταξιδεύω συχνά, φωτογραφίζω συχνότερα και κάνω πλάκες συνέχεια. Όταν δεν ασχολούμαι με τα παραπάνω μου αρέσει να λιώνω σε βιβλία και game (κυρίως games), και να δοκιμάζω νέα πράγματα με αρκετή δόση αδρεναλίνης.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.