Τζούλιαν Ασάνζ: Ο εφιάλτης όσων έχουν ένοχα μυστικά

Πηγή εικόνας: diem25.org.

Στις 3 Ιουλίου του 1971, θα γεννηθεί στο Τάουνσβιλ της Αυστραλίας, ίσως ο σημαντικότερος Whistleblower της σύγχρονης εποχής, ο Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας WikiLeaks, όπου και θα γίνει η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων, ξεσκεπάζοντας κρατικές υπηρεσίες όπως η CIA και η NSA. Μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, τίποτα δεν θα είναι ίδιο ούτε για την διεθνή κοινότητα, ούτε για τον Ασάνζ, ο οποίος μέχρι και σήμερα βρίσκεται φυλακισμένος.


Τα πρώτα χρόνια ενός «Χάκερ» και η ίδρυση του WikiLeaks

Τα πρώτα βήματα του Τζούλιαν Ασάνζ στον χώρο θα γίνουν την δεκαετία του 1980. Είναι η περίοδος όπου θα ενταχθεί στην «International Subversives» η οποία ήταν μια ομάδα χάκερ. Η δραστηριότητα τους ήταν έντονη και το αποκορύφωμα θα έρθει το 1991, όταν η τοπική ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας θα εισβάλλει στο σπίτι του και θα τον συλλάβει. Η συγκεκριμένη ενασχόληση του θα φορτώσει στο «παλμαρέ» του 24 αδικήματα, για τα οποία ο Ασάνζ θα πληρώσει μια εγγύηση 2.400 ευρώ και θα αφεθεί ελεύθερος.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα ασχοληθεί με τον τομέα των λογισμικών και θα εργαστεί ως προγραμματιστής. Το 1995 δημιουργεί το Strobe, το οποίο ήταν το πρώτο ελεύθερο port scanner ανοιχτού κώδικα, ενώ θα εργαστεί και στην ανάπτυξη του PostgreSQL. Ο Ασάνζ θα αναπτύξει για την Linux το Rubberhose deniable encryption, κατά της κρυπτανάλυσης Rubber-hose, ενώ το 1999 θα δημιουργήσει και θα καταχωρήσει το domain leaks.org. Σε μεταγενέστερο χρόνο, το 2003, ο Ασάνζ θα σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Φυσική και Μαθηματικά, μέχρι και το 2006, όμως δεν θα πάρει το σχετικό πτυχίο.

Η ίδρυση του WikiLeaks θα γίνει το 2006, αποτελούμενο από 9 μέλη μεταξύ άλλων και τον Ασάνζ. Ο ίδιος είναι ο ιδρυτής και ο αρχισυντάκτης του, ενώ η εργασία των μελών είναι εθελοντική.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα «πατήσει» πάνω στην εμπειρία του σε ότι αφορά την κρυπτογράφηση, την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων και θα παράσχει τεχνικές δεξιότητες για να βοηθήσει τοπικές αστυνομικές αρχές για την εξάρθρωση κύκλου σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων παιδιών

Η διάσημη ιστοσελίδα θα δημοσιεύσει διαβαθμισμένα έγγραφα, τα οποία καλύπτουν ένα αρκετά μεγάλο φάσμα θεμάτων, από την κινηματογραφική βιομηχανία, μέχρι πολέμους και ζητήματα εθνικής ασφάλειας.


Οι σημαντικότερες αποκαλύψεις του WikiLeaks

Δολοφονίες Αμάχων και η επέμβαση σε Ιράκ-Αφγανιστάν: Το 2010 το WikiLeaks θα σοκάρει την παγκόσμια κοινότητα, αποκαλύπτοντας εκατοντάδες χιλιάδες μυστικά αρχεία που αφορούσαν την αμερικάνικη εισβολή και τον πόλεμο στο Ιράκ. Μία από τις αποκαλύψεις ήταν ένα βίντεο που τοποθετείται στις 12 Ιουλίου 2007, όπου εμφανίζονται 2 ελικόπτερα απάτσι να ανοίγουν πυρ ενάντιων άμαχων πολιτών αλλά και δημοσιογράφων του Reuters, πυροβολόντας θανάσιμα 18 άτομα. Λίγο αργότερα θα ξανά ανοίξουν πυρ και σε όσους προσπαθούν να βοηθήσουν τους αμάχους. Το βίντεο με τα συγκεκριμένα στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ δημοσιεύτηκε με το όνομα «Collateral Murder».

Τον Απρίλιο του 2010, θα δημοσιευτούν οι διαρροές με εκατοντάδες αρχεία καταγραφής του πολέμου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ από τον τότε αξιωματικό και αναλυτή του αμερικανικού στρατού Chelsea Manning. Τα αρχεία υπολογίζονταν γύρω στα 500.000 και αφορούσαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα αμερικανικά στρατεύματα, και σε αυτά παρουσιάζεται η πιο λεπτομερής καταγραφή του πολέμου.

Οι αποκαλύψεις μιλούσαν για αδήλωτες δολοφονίες που αφορούσαν 66.000 πολίτες. Από τα έγγραφα προκύπτει ότι 15.000 θάνατοι πολιτών δεν είχαν δηλωθεί και κρατήθηκαν μυστικοί.

Διαβάστε επίσης  Vincent Van Gogh: Ο καλλιτέχνης που ζωγράφισε τα άστρα

Ο Τζούλιαν Ασάνζ πλέον ήταν πρώτος στο στόχαστρο της Αμερικής κυβέρνησης και η νούμερο ένα απειλή για την «εθνική ασφάλεια».

Γκουαντάναμο: Πάνω από 100 απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Άμυνας θα δημοσιευτούν σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στις φυλακές του Γκουαντάναμο, όπου και κρατούνται τρομοκράτες. Μέσα από τα συγκεκριμένα έγγραφα, αποκαλύφθηκε μια διαχείριση «πολιτικής ασυδοσίας», όπως αναφέρει η σελίδα.

Το σύμφωνο συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού γνωστό και ως TPP: Το 2015 θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας πολλές λεπτομέρειες της επενδυτικής συνθήκης που αφορούσε 12 χώρες και περίπου το 40% της παγκόσμιας αγοράς και ως επίσημο στόχο αρχικά είχε την βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των χωρών που απάρτιζαν το σύμφωνο. Τα πράγματα όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι, και το σύμφωνο δεν ήταν κάτι παραπάνω από ένα αντίβαρο στην Κινεζική επιρροή, και την προώθηση της Αμερικανικής αγοράς. Οι επιπτώσεις του συμφώνου επεκτείνονται ακόμα και στο διαδίκτυο, τα φάρμακα, την βιολογία και τις εκδόσεις, μέχρι πατέντες και πολιτικές ελευθερίες.

Trafigura: Η Trafigura ήταν μια ευρωπαική πετρελαϊκή εταιρεία η οποία, με παράνομες διαδικασίες, πέταξε τοξικά απόβλητα από το φορτηγό Probo Koala στο Αμπιτζάν, στις θάλασσες της Ακτής του Ελεφαντοστού τον Αύγουστο του 2006. Η συγκεκριμένη παράνομη ενέργεια είναι υπεύθυνη για τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων και για την μόλυνση και δηλητηρίαση περίπου 100.000 άλλων ατόμων στην περιοχή.

Η Trafigura μέσω δικαστικών οδών θα φιμώσει τα διεθνή μέσα εκείνη την περίοδο. Το WikiLeaks ήταν εκεί για να δημοσιεύσει έρευνες σχετικά με τα τοξικά απόβλητα και για τις συνέπειες τους, ενώ θα φέρει στο φως απόρρητα έγγραφα που αποκάλυπταν την προσπάθεια της Trafigura να καλύψει την υπόθεση. Το αποτέλεσμα ήταν το πρόστιμο 46 εκατομμυρίων για την Trafigura.

Τζούλιαν Ασάνζ
Πηγή εικόνας: www.time.com.

Cablegate Files: Η διαρροές από περίπου 250.000 αρχεία που αφορούσαν την αμερικανική διπλωματία θα φέρει αναταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις 28 Νοεμβρίου του 2010, 5 μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα (New York Times, El Pais, Le Monde, Guardian, Der Spiegel) δημοσιεύουν παράλληλα, διπλωματικά αρχεία που έχουν διαρρεύσει από το αμερικανικό ΥΠΕΞ και εξέθεταν ανεπανόρθωτα την αμερικανική διπλωματία.

Από τα έγγραφα, η διεθνής κοινότητα θα πληροφορηθεί ότι η Ουάσιγκτον έδινε εντολές σε διπλωμάτες της να κατασκοπεύουν συνεργάτες του ΟΗΕ, μέχρι και τον γενικό γραμματέα. Επίσης, θα ακούσουμε για αραβικές χώρες που ζητούν αμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, θα αναφερθούν χαρακτηρισμοί από διπλωμάτες για διάφορους ηγέτες κρατών, για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας σε πολλές αραβικές χώρες, όπως και για κατασκοπεία άλλων ηγετών και συμμάχων.

Οι αποκαλύψεις αυτές θα γεννήσουν την «σπίθα» για την «Αραβική Άνοιξη», ενώ μετά το συγκεκριμένο σκάνδαλο, ο Τζούλιαν Ασάνζ θεωρήθηκε εχθρός των Η.Π.Α και το WikiLeaks ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Συρία: Το WikiLeaks θα δημοσιεύσει περίπου 2.5 εκατομμύρια e-mails, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ-Αλ Άσαντ. Στα e-mails αυτά θα αποκαλυφθεί το πώς «κέρδισαν» πολλές δυτικές επιχειρήσεις από τον πολύπλευρο πόλεμο στην Συρία.

Stratfor: H Stratfor αποτελεί έναν συμβουλευτικό οργανισμό και ερευνά θέματα για ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς. Στην ουσία αυτό που έκανε ήταν να συλλέγει πληροφορίες από ιδιώτες και να τις μεταπωλεί, δημιουργώντας ορισμένες αναλύσεις στον αγοραστή, δηλαδή κάτι σαν ιδιωτική μυστική υπηρεσία.

Με την συνεργασία των Anonymous, στις 27 Φεβρουαρίου 2012, θα διαρρεύσουν 5 εκατομμύρια e-mails που δείχνουν τις πρακτικές απόκτησης πληροφοριών από στελέχη, καθώς και την χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών που μεταφέρονταν σε εταιρείες και κυβερνητικούς θεσμούς.

Διαβάστε επίσης  Τζακ ο Αντεροβγάλτης: Ο "φαντομάς" serial killer

CIA: Το 2017 το WikiLeaks θα δημοσιεύσει με το όνομα «Vault 7» μια σειρά διαρροές για την CIA. Ο υπερ-σύνδεσμος που θα δημοσιεύσει ο Ασάνζ, δείχνει κατασκοπευτικά σχέδια της CIA που αφορούν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, το προξενείο των Η.Π.Α στην Φρανκφούρτη, χρησιμοποιείτο ως βάση για χάκερ της που καλύπτουν ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά και υποθέσεις της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Οι χάκερ αυτοί, έχουν απόλυτη διπλωματική κάλυψη από το Αμερικανικό ΥΠΕΞ. Τα έγγραφα πληροφορούν τις δυνατότητες της CIA να εισβάλλουν σε smartphones,να ανακτούν πληροφορίες από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, να διαθέτουν μονάδες συγγραφής malware και πολλά άλλα.

NSA: Το Wikileaks θα αποκαλύψει με μια πληθώρα διαβαθμισμένων εγγράφων, πως η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) κατασκόπευε παγκόσμιους ηγέτες όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπαν Κι Μουν, ο Μπερλουσκόνι, ο Μακρόν, ο Σαρκοζί και άλλα ευρωπαϊκά πολιτικά στελέχη με την βοήθεια της Εθνικής ασφάλειας της Δανίας. Πιο συγκεκριμένα, η Δανία παραχώρησε χώρο στην NSA για να εγκαταστήσει τις δραστηριότητες της στο νησί Αμαγκέρ, για την αποθήκευση και να επεξεργασία των δεδομένων και των υποκλοπών.

Οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις έγιναν με το σύστημα XKS, που δίνει την δυνατότητα στον κάτοχο να παρακολουθήσει οποιαδήποτε διαδικτυακή δραστηριότητα, όπως αναζητήσεις, e-mails, και προσωπικά μηνύματα.


Η πολιτική πίεση, η φυγή και η σύλληψη

Αναντίρρητα το έργο των αποκαλύψεων του Τζούλιαν Ασάνζ αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για την κυβερνητική ασφάλεια της Αμερικάνικης πλευράς. Ο Ασάνζ αποτελούσε έναν κίνδυνο για τα πεπραγμένα και τις πρακτικές των αμερικανικών κυβερνήσεων και είχε μπει στο στόχαστρο για εξόντωση.

Η Αμερικανική κυβέρνηση μέσω εκβιασμών θα επιδιώξει να κόψει τις «φλέβες» του WikiLeaks, δηλαδή την χρηματοδότηση του.

Μέσω εκβιασμών θα προσπαθήσει να σταματήσει τις ροές χρήματος που ενισχύουν την προσπάθεια του ιστότοπου, αλλά και μπλοκάροντας και την πρόσβαση στο ίδιο το σάιτ, και, απειλώντας με διώξεις, θα ασκήσουν μια μεγάλη πολιτική πίεση.

Ως απάντηση στον πολιτικό πόλεμο, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα μεταβεί στην Σουηδία, προκειμένου να προστατευτεί από το νομικό πλαίσιο. Τον Μάϊο του 2010, το Αυστραλιανό κράτος θα του αφαιρεθεί και θα ακυρωθεί το διαβατήριο.

Λίγους μήνες αργότερα  θα κατηγορηθεί για τον βιασμό μίας γυναίκας και την παρενόχληση μιας άλλης δύο μέρες αργότερα. Παράλληλα, θα ξεκινήσει έρευνα στην Σουηδία, όμως τα εντάλματα θα αποσυρθούν, καθώς δεν υπήρχαν λόγοι υποψίας, με πολλούς να χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως λασπολογία και προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρα».

Τζούλιαν Ασάνζ
Πηγή εικόνας: www.scmp.com.

Η υπόθεση θα ξανά ανοίξει τον Σεπτέμβριο, και ένα μήνα αργότερα το Σουηδικό κράτος θα του στερήσει την άδεια εργασίας και παραμονής, ενώ τον Νοέμβριο θα κληθεί για ανάκριση.

Θα δημιουργηθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για το πρόσωπο του Ασάνζ, ενώ θα απορριφθεί και η προσφυγή του στο Σουηδικό Εφετείο. Μετέπειτα, θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας, αλλά και πάλι δεν θα του χορηγηθεί δικαίωμα έφεσης

Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, ο γενικός εισαγγελέας της Αυστραλιανής ομοσπονδίας, ξεκινάει έρευνα για τις διαδικτυακές δραστηριότητες του Ασάνζ, ενώ τονίζει ότι θα στηρίξει τον νομικό αγώνα των Η.Π.Α. Όμως, στις 17 Δεκεμβρίου, θα ανακοινωθεί πως δεν υπάρχει παράνομη δραστηριότητα του Ασάνζ στην δημοσιοποίηση των αρχείων.

Διαβάστε επίσης  Τζιν Χάκμαν: Ένας σπουδαίος καρατερίστας

Στις 16 Αυγούστου 2012 θα του προσφερθεί πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό, από την κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα λόγω «πολιτικής δίωξης και προοπτικής αθέμιτης δίκης», και όσο βρίσκεται εκεί, συνεχίζει κανονικά το αποκαλυπτικό του έργο.

Αργότερα ο Λένιν Μορένο, θα δεχτεί πίεση να αποκόψει δεσμούς με τον Τζούλιαν Ασάνζ από Αμερικανούς Δημοκρατικούς Γερουσιαστές και σύντομα θα κατηγορηθεί ότι παραβίασε τους όρους του ασύλου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Μορένο να επιτρέψει στη βρετανική αστυνομία να μπει στην πρεσβεία και να τον συλλάβει. Από τις 11 Απριλίου 2019 ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι φυλακισμένος με βαριές κατηγορίες, αλλά και με πληροφορίες για κακές συνθήκες κράτησης.


Βραβεύσεις για το έργο του Τζούλιαν Ασάνζ

Το 2009 θα λάβει το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας. Ο Economist θα τον τιμήσει το 2008 με το βραβείο Index on Censorship. Οι Sam Adams Associates for Integrity in Intelligence, μια ομάδα πρώην αξιωματικών της CIA σχετικά με την ηθική και ακεραιότητα, θα του απονείμουν το βραβείο Sam Adams. Επίσης, το Utne Reader θα τον κατατάξει στους 25 οραματιστές που αλλάζουν τον κόσμο, ενώ θα βγει στα 50 πρόσωπα του New Statesman που επηρεάζουν τον κόσμο. Το 2011 θα του αποδοθεί το μετάλλιο Ειρήνης του Σίδνεϋ και το δημοσιογραφικό βραβείο Μάρθα Γκέλχορν.

Το 2010 το κοινό του περιοδικού TIMES, θα τον ψηφίσει πρώτο στην ψηφοφορία σε σχέση με τις προσωπικότητες για τα πρόσωπα της χρονιάς, όμως το περιοδικό θα επιλέξει ως πρόσωπο τον δέκατο στην σειρά Μαρκ Ζάκεμπεργκ. Αργότερα για αυτή την επιλογή θα δηλώσει: «Ξέρετε ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε εμένα και στον Μαρκ Ζάκεμπεργκ; Εγώ σας δίνω δωρεάν εμπιστευτικές πληροφορίες για εταιρικούς ομίλους και είμαι εγκληματίας. Ο Ζάκεμπεργκ δίνει τις δικές σας προσωπικές πληροφορίες στις εταιρείες με χρηματικό όφελος και είναι ο «Άνθρωπος της χρονιάς»

Ενώ θα συνεχίσει λέγοντας:

«Κάθε φορά που βλέπουμε μία αδικία και δεν ενεργούμε, εκπαιδεύουμε τον χαρακτήρα μας να είναι παθητικός στην παρουσία της και έτσι χάνουμε τελικά κάθε δυνατότητα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και εκείνους που αγαπάμε. Σε μια σύγχρονη οικονομία είναι αδύνατο να αποφευχθεί η αδικία. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να υπάρχει δικαιοσύνη, είναι η έκθεση και αποκάλυψη της αδικίας».

Ο Mr.WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει κατηγορίες σήμερα σε τρεις χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο τις ΗΠΑ και την Σουηδία, επειδή έκανε το ηθικό και το σωστό. Η δικαστική του μάχη από ότι φαίνεται δεν έχει εύκολο δρόμο, όπως και η μάχη μιας αντάξιας αυθεντικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας.


Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

 

Για το συγκεκριμένο άρθρο χρησιμοποιήθηκε υλικό από τις ακόλουθες πηγές:

Julian Assange. Ανακτήθηκε από: en.wikipedia.org. Τελευταία πρόσβαση 30/06/2021

Ποιος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ και γιατί τον κυνηγάει όλος ο κόσμoς; Ανακτήθηκε από https://emea.gr.  Τελευταία πρόσβαση 30/06/2021

Ο Πραγματικός Πόλεμος Ενάντια στον Τύπο: Ο Julian Assange ως Δημόσιος Εχθρός Νούμερο Ένα. Ανακτήθηκε από https://diem25.org. Τελευταία πρόσβαση 30/06/2021

Wikileaks και Julian Assange. Ανακτήθηκε από https://www.convalesco.org. Τελευταία πρόσβαση 30/06/2021

Τζούλιαν Ασάνζ: Ποιος είναι ο Mr. WikiLeaks. Ανακτήθηκε από: https://www.cnn.gr. Τελευταία πρόσβαση 30/06/2021

 

Wikileaks: Αυτές είναι οι δέκα μεγάλες αποκαλύψεις που έκανε ο Ασάνζ και τον μετέτρεψαν σε υπ’ αριθμόν ένα δημόσιο εχθρό των ΗΠΑ. Ανακτήθηκε από https://ellinofreneianet.gr. Τελευταία πρόσβαση 30/06/2021

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.