12 άγνωστοι παράδεισοι της Κρήτης

Κρήτη
Πηγή εικόνας : Pronews.gr

Τοπία λιγότερο δημοφιλή, κάποια προσβάσιμα σε λίγους. Μοναδικές παραλίες, άγρια φαράγγια, υποθαλάσσιοι προορισμοί και σπήλαια της Κρήτης. Παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, φαράγγια με “κρυμμένα” κάλλη, άγνωστα μέρη που ξεδιπλώνουν τα μυστήρια τους στα έγκατα των σπηλαίων και ένας υποθαλάσσιος κόσμος που κρατά τα μυστικά του στη σιωπή του βυθού.

Στο ευρύ κοινό, η ομορφιά της Κρήτης είθισται να προσδιορίζεται και να εξαντλείται μέσα από πολύ συγκεκριμένες περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όπως π. χ. ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, η Πρέβελη, το Βάι κ.α. Όμως, η Κρήτη είναι κάτι παραπάνω από αυτά τα μέρη. Έχει υπέροχα τοπία που, αν και είναι άγνωστα στους πολλούς, δεν εκπίπτουν σε ομορφιά. Παρακάτω θα προσπαθήσω να παρουσιάσω κάποιους από αυτούς τους άγνωστους μαγευτικούς προορισμούς – θαλάσσιους, βουνίσιους, αλλά και υπόγειους.

Γαλαζοπράσινοι παράδεισοι

Μαύρη παραλία – Τρεις Εκκλησίες – Ηράκλειο

Ένα εξαιρετικό τοπίο, παρθένο χωρίς πρόσβαση παρά μόνο μέσω σκάφους από τις Τρεις Εκκλησιές, νότια του Ηρακλείου. Η δυσκολία στην πρόσβαση είναι κάτι που βοήθησε να διατηρήσει την φυσική ομορφιά της. Κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, μαύρο βότσαλο και γύρω μεγάλα βράχια με σπηλιές.

Ηράκλειο Κρήτης
Πηγή εικόνας: Analitis.gr

Αγιοφάραγγο – Ηράκλειο

Καθαρά γαλανά νερά και παραλία με βότσαλο δημιουργούν ένα ήρεμο και απομονωμένο τοπίο, σε μια παραλία που βρίσκεται κοντά στα Μάταλα. Ωστόσο όμως, πρόσβαση σε αυτή την παραλία υπάρχει μόνο μέσα από το φαράγγι ή μέσω θαλάσσης, ξεκινώντας με βάρκα από τους Καλούς Λιμένες.

Ηράκλειο Κρήτης
Πηγή εικόνας: Tournavigator.pro

Δώματα – Σφακιά

Μια υπέροχη παραλία, με καθαρά γαλανά νερά και πεύκα, ξεπροβάλλει μέσα από τα όρη, νότια της Κρήτης, σχετικά κοντά στη Σούγια. Η παραλία είναι προσβάσιμη είτε μέσω σκάφους, είτε μέσω του μονοπατιού που οδηγεί στην Αγία Ρουμέλη, το οποίο μονοπάτι, ωστόσο, δεν ενδείκνυται, καθώς είναι δύσκολο και όχι τόσο ασφαλές.

Σφακιά Κρήτη
Πηγή εικόνας: Athleticradio.gr

Καμάρα – Λατζιμάς Ρεθύμνου

Καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, άμμος και βότσαλο. Στην παραλία αυτή μπορεί κανείς να πάει είτε με σκάφος, είτε κολυμπώντας. Το υπέροχο τοπίο βρίσκεται δυτικά της παραλίας του Γεροποτάμου και το θέαμα με τη βραχώδη καμάρα στη θάλασσα κλέβει την παράσταση.

Διαβάστε επίσης  Οι "Fantastic Four" επιλογές για burger στο Ηράκλειο Κρήτης
Ρέθυμνο Κρήτη
Πηγή εικόνας: Dreamfm.gr

 

Πήραμε τα βουνά…

Φαράγγι Κλάδου – Χανιά

Το φαράγγι του Κλάδου – παράλληλο με το φαράγγι της Σαμαριάς – είναι από τα πιο ωραία αλλά και από τα πιο άγρια και λιγότερο γνωστά σημεία στο ευρύ κοινό. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΣΧ, Σταύρος Μπαδογιάννης: “Είναι δύσκολο, θέλει εξειδίκευση και διασχίζεται μόνο με σχοινιά, ειδική ζώνη και κράνος, μέσα σε περίπου 2,5 μέρες. Είναι διαδρομή για έμπειρα μέλη και καλούς γνώστες της περιοχής που ξέρουν το πέρασμα. Έχει πολλούς γκρεμούς και απότομες κλίσεις. Το υποτυπώδες μονοπάτι είναι επικλινές και από κάτω βρίσκεται σε κάποια σημεία μέχρι και 250 μέτρα γκρεμός”.

Η δυσκολία, ωστόσο, αποζημιώνει τους ορειβάτες μέσα από τα σημεία ιδιαιτέρου φυσικού κάλους που αποκαλύπτονται στο άγριο τοπίο, τους καταρράκτες και τις πηγές. Όποιος το περνά νομίζει ότι δε βρίσκεται στα Χανιά. Στο τέλος της διαδρομής ξεδιπλώνεται μια θαυμάσια παραλία, τα Δώματα, στην οποία πρόσβαση μπορεί να έχει κάποιος μόνο με σκάφος ή μετά από πεζοπορία 5,5 ωρών από την Αγία Ρουμέλη.

Φαράγγι Κλάδου
Πηγή εικόνας: Flashnews.gr

Η Τρομάρισσα – Χανιά

Πάνω από τα Μεσκλά σχηματίζεται μια μικρή οριενή λεκάνη. Στο σημείο αυτό μπορεί να φτάσει κάποιος με τα πόδια, μέσα από βατό μονοπάτι 3,5 ωρών. Όμως, το πιο όμορφο σημείο δεν το βλέπει κανείς φτάνοντας με τα πόδια, αλλά μόνο χρησιμοποιώντας σχοινιά.

Ο Στ. Μπαουράκης περιγράφει: “Είναι κάτι μέρη πιο κάτω από την Τρομάρισσα, προς τα Μεσκλά, μια διαδρομή που τη βλέπεις μόνο χρησιμοποιώντας σχοινιά και η οποία τον μισό χρόνο έχει μέσα τρεχούμενα νερά και πηγές που καταλήγουν σε φυσικές λίμνες. Αυτή την περιοχή την κατεβαίνεις με σχοινιά και βγαίνεις κοντά στη Ζούρβα”. Πρόκειται για ιστορική τοποθεσία, καθώς εκεί υπογράφηκαν η συμφωνία του Θερίσου το 1943 και η συμφωνία της Τρομάρισσας το 1944, μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων, οι οποίες απέτρεψαν τον εμφύλιο πόλεμο στην Κρήτη.

Διαβάστε επίσης  Ραφήνα: Από την αρχαιότητα έως την φονική πυρκαγιά
Τρομάρισσα
Πηγή εικόνας: Tripadvisor.com

Φαράγγι Άρβης – Ηράκλειο

Ένα πολύ όμορφο, αλλά και δύσκολο φαράγγι, που απαιτεί έμπειρους ορειβάτες για τη διάσχιση του. Μικροί καταρράκτες κάνουν την κατάβαση μοναδική. Από ένα σημείο και μετά, η διαδρομή απαιτεί φακούς, αφού οι ψηλοί ορεινοί όγκοι και το στενό πέρασμα δεν αφήνουν το φως να φτάσει μέχρι κάτω.

Φαράγγι Αρβης
Πηγή εικόνας: Images.tournet.gr

Στο εσωτερικό της γης

Σπήλαιο Γουργούθακας – Χανιά

Πρόκειται για το βαθύτερο σπήλαιο της Κρήτης και της Ελλάδας και το δεύτερο στα Βαλκάνια. Φτάνει τα 1200 μ. βάθος και βρίσκεται στην περιοχή του Ατζινόλακα στον ορεινό Αποκόρωνα. Στον πυθμένα του υπάρχει μια μικρή λίμνη με νερό.

Γουργούθακας
Πηγή εικόνας: Cretazine.com

Σπήλαιο Τζανή – Χανιά

Το σπήλαιο του Τζανή στον Ομαλό έχει 2,5 χλμ. συνολικό μήκος και περίπου 280 μ. βάθος. Εσωτερικά το σπήλαιο έχει μικρές λίμνες, οι οποίες καταλήγουν σε μια μεγάλη λίμνη. Ο Έφορος Σπηλαιολογικής Ομάδας Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, Γ. Μαζωνάκης τονίζει: “Σε ένα σημείο, το σπήλαιο είναι σαν υπόγειο φαράγγι. Έχει 1 μ. πλάτος και περίπου 50-60 μ. ύψος. Ο ορειβάτης δεν μπορεί να δει ξεκάθαρα τα όριά του, ακόμη και με τη χρήση καλών φακών”.

Σπήλαιο Τζανή
Πηγή εικόνας: Neos-omalos.gr

Σπήλαιο Άνω Περιστεράς – Σητεία

Στη Σητεία υπάρχουν σπήλαια μήκους μέχρι και 10 χλμ. και υπόγεια ποτάμια που καταλήγουν σε πηγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σπήλαιο Άνω Περιστεράς που έχει 1 χλμ. μήκος και καταλήγει στον κυρίως υπόγειο ποταμό που είναι 6-7 χλμ.

Σητεία
Πηγή εικόνας: Pinterest

 

Απέραντο γαλάζιο

Η Κρήτη είναι ένας εξαιρετικός καταδυτικός προορισμός με πολύ σπουδαία σπήλαια, αρχαιολογικούς χώρους και ναυάγια. “Καθοριστικός παράγοντας δημιουργίας ναυαγίων ήταν η Μάχη της Κρήτης”, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Λέσχης Αυτοδυτών Κρήτης, Κώστας Κωνσταντινίδης.

Διαβάστε επίσης  5 φθινοπωρινά νησιά που πρέπει να επισκεφτείς

Άγιος Ονούφριος -Χανιά

Υπάρχουν 4 καταδυτικά σημεία που είναι απαράμιλλης ομορφιάς στην περιοχή του Αγίου Ονουφρίου στο Ακρωτήρι. Το πρώτο λέγεται “Καθεδρικός ναός” και φημολογείται ότι συνδέεται με την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Η οροφή του βρίσκεται στον αέρα, δηλαδή ο δύτης μπορεί να βγει από το άνοιγμα αυτό και να πάρει αέρα.

Δίπλα στον Καθεδρικό βρίσκονται δυο σπήλαια, ενωμένα μεταξύ τους. Τα σπήλαια αυτά χωρίζονται από μια φυσική εσωτερική καμάρα και στην κορυφή τους είναι ανοιχτά, με αποτέλεσμα να περνά το φως του ήλιου. “Η οπή τους είναι περίπου στα 2.5 με 3 μέτρα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθλαση του φωτός, το οποίο περνά μέσα και δίνει μια φανταστική όψη στον δύτη, σαν σκηνή θεάτρου, κάτι που συμβαίνει και στον Καθεδρικό ναό”, λέει ο Κ. Κωνσταντινίδης.

Τέλος, στην ίδια περιοχή, υπάρχει η περίφημη σπηλιά της “Φώκιας”.  Όπως περιγράφει ο Κ. Κωνσταντινίδης: “Οι βράχοι δεξιά και αριστερά της είναι τοποθετημένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε ο δύτης να μπορεί να πάει 5 φορές στο ίδιο καταδυτικό σημείο από διαφορετικές πλευρές και να νομίζει ότι βρίσκεται σε άλλο σημείο. Η σπηλιά πηγαίνει αρκετά βαθιά, περνά από στενά περάσματα και έχει δυο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι στεγανό και δεν έχει αέρα. Αν ο δύτης χωρέσει από τα στενά περάσματα, βγαίνει στην οροφή της στην οποία παίρνει μεν αέρα, αλλά δεν έχει φως”.

Άγιος Ονούφριος - Χανιά Κρήτης
Πηγή εικόνας: Λέσχη Αυτοδυτών Κρήτης, Facebook Page

Σπήλαιο ελεφάντων – Χανιά

Είναι το ξακουστό υποθαλάσσιο σπήλαιο που έγινε αντικείμενο γεωλογικής μελέτης μετά την εύρεση απολιθωμένων οστών. Η είσοδός του είναι στα 8,5 με 9 μ. βάθος. Ο Κ. Κωνσταντινίδης σημειώνει: “Ανεβαίνεις ένα σιφόνι μικρό, αρκετά φαρδύ και μπαίνεις στην περιοχή του σπηλαίου που δεν έχει φως. Εκεί μπορεί κανείς να δει σταλακτίτες, σταλαγμίτες εκατομμυρίων ετών, διάφορους συνδυασμούς με χρώματα, εξαιρετικής ομορφιάς”.

Σπήλαιο Ελεφαντων
Πηγή εικόνας: Λέσχη Αυτοδυτών Κρήτης, Facebook Page

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν

  • 20 παραλίες της Κρήτης που δεν πρέπει να χασετε! : https://www.cretanbeaches.com/index.php
  • Φαράγγια στην Κρήτη: https://www.explorecrete.com/greek/gorges-gr.html
  • Καταδύσεις στην Κρήτη: https://www.cretanbeaches.com/el/

Κατάγομαι από την Κατερίνη, όπου και μένω μόνιμα. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Λατρεύω τη μουσική, τα μουσεία και τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι